Portugalia
Van alles en nog wat en veel meer over Portugal
We konden onmogelijk weten hoe Portugal ons ooit in zijn greep zou nemen. Intussen zijn de meeste regio's vertrouwd terrein en hebben we Portugees gestudeerd. Tegelijk hebben we ons verdiept in de vele facetten van het land dat op een trotse manier zijn dramatisch verleden torst. Veel daarvan is bij ons nog te weinig bekend. Stukje bij beetje zullen we opdiepen wat dit land aan de rand van West-Europa geboetseerd heeft tot een boeiende gemeenschap van verrassende contrasten.
Portugalia
Blog als favoriet !
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

Nog meer over Portugal
  • Toerisme Portugal
  • Portugese actualiteiten
  • Madeira
  • Belgische ambassade in Lissabon
  • Metro van Lissabon
  • Portugese wijn
  • Media in Portugal
  • Azulejos in Lissabon
  • Het weer in Portugal
  • Kaart van Portugal

    Weersverwachting
    Lissabon
    Meer weer in Lissabon

    03-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zé Povinho
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zé Povinho is een typetje dat gecreëerd werd door Rafaël Bordalo Pinheiro. Hij werd niet alleen een symbool voor mensen uit de arbeidersklasse, maar bracht het officieus tot de verpersoonlijking van Portugal.

    is in het Portugees een veel gebruikte verkorte vorm van de naam José - zoals Jef dat is voor Jozef in het Nederlands - en Povinho is een verkleinwoord voor povo dat volk betekent.

    Zé Povinho verscheen voor het eerst in 1875 in het tijdschrift A Lanterna Mágica als een stripfiguur. Bordalo Pinheiro tekende het figuurtje voor vele populaire tijdschriften en kranten gedurende bijna 30 jaar tot aan zijn dood.

    Het populaire en vriendelijke mannetje leidt een eenvoudig bestaan maar onderwerpt alles en iedereen aan scherpe spot. is een mens onder de mensen die dienst doet als een instrument om kritiek te leveren tegen de machtigen, de politieke en elitaire lagen van de maatschappij, de onrechtvaardigheid en de tirannie.

    Zé Povinho werd - en is nog - het populairste figuurtje in Portugal. Hij wordt nog altijd gezien als de clown die de afkeer en het ongenoegen van de Portugees vertolkt. Het contrast tussen zijn vriendelijkheid en zijn complete respectloosheid maakt hem zo populair. Zé Povinho ridiculiseert fel, lacht de machtigen uit, maar heeft dezelfde houding ten opzichte van de zwakheden van zijn eigen lotgenoten, het gewone volk. Meestal wordt hij afgebeeld met een typisch wegwerpgebaar.

    Categorie:Legenden
    03-02-2012, 17:41 geschreven door Micropteron  
    01-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelbomen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lente komt er aan! Ook in Portugal zorgt dat voor verandering in de natuur. De meest bekende voorbode van mooier weer zijn de bloeiende amandelbomen. Ze zien er prachtig uit: kleine rose-witte bloesems aan de dorre takken fleuren de natuur op. Maar de bloeiende amandelbomen zijn vooral bekend door een legende. 

    Ten tijde van de Moorse bezetting was in de Moorse hoofdstad Silves de jonge Ibn-Almundim aan de macht. Hij werd verliefd op Gilda, een prinses uit het Noorden. De Moren hadden haar vader in een veldslag verslagen. De Moorse prins trouwde met haar, gaf een groot feest en was dolgelukkig. Maar Gilda was dat niet. Ze was verdrietig en teneergeslagen. De prins liet geneesheren van over de hele wereld zijn vrouw onderzoeken, maar niemand wist haar te verlossen van haar verdriet. Op een dag zei een oude wijze man uit het Noorden dat de prinses de witte sneeuw miste die in haar thuisland de aarde bedekte. Om voor zijn vrouw sneeuw te maken liet de prins honderden amandelbomen planten. De witte bloesems aan de bomen in de lente brachten de illusie van een besneeuwd landschap. Zo bracht de prins het geluk terug in het leven van zijn vrouw. In ieder geval gedurende de lente…

    Een romantisch verhaal om over na te denken tijdens een wandeling door een landschap, bedekt met amandelbloesem. In de maanden februari en maart organiseren de Portugese spoorwegen speciale routes langs de bovenloop van de Douro in het noordoosten van het land, die je langs de witroze bloesems leiden. Boeken kan vanaf 30 dagen vóór je de treintrip wil ondernemen.



    Categorie:Legenden
    01-03-2011, 12:53 geschreven door Micropteron  
    12-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuurwerk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie nog geen plannen heeft voor de komende jaarwisseling kan met het volgende inspiratie opdoen. In Madeira vindt elk jaar op 1 januari een reusachtig vuurwerk plaats om Nieuwjaar te vieren. Het is zo groot dat het Guinness Record boek het heeft opgenomen. Veel mensen komen het meemaken en de aangename temperaturen zijn aardig meegenomen. 

    In veel landen wordt de oudejaarsavond de Sylvesteravond genoemd. Sylvester verwijst naar Paus Sylvester I, die van 314 tot 335 paus was van de Rooms-katholieke Kerk. Hij stierf op 31 december. In Portugal bestaat een legende die Sint-Sylvester aan deze datum verbindt. In navolging van deze legende heeft Madeira jaarlijks één van de grootste vuurwerken van de wereld.

    Op 31 december keek de Maagd Maria vanaf een wolk met verdriet uit over de Atlantische Oceaan. Sint-Sylvester wilde haar troosten en vroeg waarom ze zoveel verdriet had. Maria verklaarde het oude Atlantis zo te missen, het prachtige Atlantis waar God een einde aan had gemaakt vanwege het zondige gedrag van de inwoners. Sint-Sylvester stelde voor van die dag een moment van bezinning te maken. Hij wilde dat de mensen een moment zouden hebben waarop ze konden terugkijken op de fouten uit het verleden en konden hopen op een betere toekomst. Er moest dan ook iets vrolijks gebeuren, wat de mensen zich zouden blijven herinneren. Maria vond het een goed plan en haar tranen die in de Oceaan vielen veranderden in parels. Op de plek waar Atlantis lag ontstond zo het eiland Madeira, “de parel van de Atlantische Oceaan”. Op hetzelfde moment werd de hemel gekleurd met prachtige lichten...



    Categorie:Legenden
    12-11-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    30-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De haan van Barcelos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De legende vertelt over de miraculeuze tussenkomst van een dode haan bij het bewijs van de onschuld van een man die per abuis beschuldigd werd.

    Volgens de legende werden de inwoners van Barcelos, een dorp in het noordwesten van Portugal, opgeschrikt door een misdaad waarvan de dader niet gekend was. Op een dag verscheen een Galiciër die verdacht werd. De overheid nam hem gevangen ondanks dat hij zwoer onschuldig te zijn en alleen op pelgrimstocht te zijn naar Santiago de Compostela om een belofte te vervullen.

    Nadat hij veroordeeld was tot de galg, vroeg hij om bij de rechter gebracht te worden. Hij werd naar het huis gebracht van de magistraat die net aan een banket zat met enkele vrienden. De Galiciër beweerde opnieuw onschuldig te zijn en omdat de aanwezigen hem niet geloofden wees hij naar een gebraden haan op tafel en riep: “Het is zo zeker dat ik onschuldig ben dat het zeker is dat deze haan zal kraaien als jullie mij ophangen!”

    De rechter schoof de schotel opzij en sloeg geen acht op het geroep maar toen de pelgrim op het punt stond opgehangen te worden, stond de gebraden haan op en kraaide. De rechter begreep zijn vergissing, rende naar de galg en ontdekte dat de Galiciër gered was door een slecht gemaakte knoop. De man werd onmiddellijk losgemaakt en met rust gelaten.

    De kleurige haantjes die in Barcelos gemaakt worden – niet in het minst ten behoeve van de toeristen – stellen de miraculeuze haan voor en zijn overal in Portugal te vinden.

    Categorie:Legenden
    30-03-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steensoep
    De volkscultuur brengt veel legendes voort. Ook in Portugal. Hier bedriegt de wijsheid de gierigheid.

    A SOPA DA PEDRA

    Um frade andava no peditório. Chegou à porta de um avrador, não lhe quiseram aí dar esmola. O frade estava a cair com fome, e disse :

    - Vou ver se faço um caldinho de pedra …

    E pegou numa pedra do chão, sacudiu-lhe a terra e pôs-se a olhar para ela, para ver se era boa para fazer um caldo. A gente da casa pôs-se a rir do frade e daquela lembrança. Perguntou o frade :

    - Então nunca comeram caldo de pedra? Só lhes digo que é uma coisa boa.

    Responderam-lhe :

    - Sempre queremos ver isso!

    Foi o que o frade quis ouvir. Depois de ter lavado a pedra, pediu :


    - Se me emprestassem aí um pucarinho…

    Deram-lhe uma panela de barro. Ele encheu-a de água e deitou-lhe a pedra dentro.

    - Agora, se me deixassem estar a panelinha aí ao pé das brasas…


    Deixaram. Assim que a panela começou a chiar, tornou ele :


    - Com um bocadinho de unto, é que o caldo ficava um primor!

    Foram-lhe buscar um pedaço de unto. Ferveu, ferveu, e a gente da casa pasmada pelo que via. Dizia o frade, provando o caldo :


    - Está um bocadinho insosso. Bem precisava de uma pedrinha de sal.

    Também lhe deram o sal. Temperou, provou e afirmou :

    - Agora é que, com uns olhinhos de couve o caldo ficava que até os anjos o comeriam!

    A dona da casa foi à horta e trouxe-lhe duas couves tenras.

    O frade limpou-as e ripou-as com os dedos, deitando as folhas na panela.

    Quando os olhos já estavam aferventados, disse o frade :

    - Ai, um naquinho de chouriço é que lhe dava uma graça…

    Trouxeram-lhe um pedaço de chouriço. Ele botou-o à panela e, enquanto se cozia, tirou do alforje pão e arranjou-se para comer com vagar. O caldo cheirava que era uma regalo. Comeu e lambeu o beiço. Depois de despejada a panela, ficou a pedra no fundo. A gente da casa, que estava com os olhos nele, perguntou:

    - Ó senhor frade, então a pedra?

    Respondeu o frade :

    - A pedra lavo-a e levo-a comigo para outra vez.

    E assim comeu onde não lhe queriam dar nada.

    DE STEENSOEP

    Een broeder hield een collecte. Hij kwam aan de deur van een vrek die hem geen aalmoes wou geven. De broeder kreeg honger en zei :

    - Ik ga zien of ik een steensoepje kan maken ...

    En hij nam een steen van de grond, schudde er de aarde af en zat ernaar te kijken om te zien of het een goeie was om er een soep van te maken. De mensen in het huis lachten de broeder uit. De broeder vroeg :

    - Hoezo, hebben jullie nog nooit steensoep gegeten? Voorwaar, ik zeg jullie dat het iets lekkers is.

    Ze antwoordden hem :

    - Dat willen we wel eens zien!

    Dat was wat de broeder wou horen. Nadat hij de steen gewassen had, vroeg hij :

    - Konden jullie me 'ns een pannetje lenen ...

    Ze gaven hem een kookpan van klei. Die vulde hij met water en legde de steen erin.

    - Nu, als jullie het pannetje hier op de gloeiende kolen zouden kunnen zetten...

    Ze zetten het daar neer. Zodra de pan begon te sissen, keerde hij zich naar hen :

    - Met een beetje vetstof zou de bouillon een meesterwerk zijn!

    Ze gingen hem een beetje vet halen. Het kookte, het kookte, en de mensen van het huis waren verbaasd over wat ze zagen. Terwijl hij de bouillon proefde, zei de broeder :

    - Het is een beetje flauw. Het kon wel een korreltje zout gebruiken.

    Ze gaven hem ook het zout. Hij strooide, proefde en vond het goed :

    - Welnu, met enkele bolletjes kool zou de soep zijn als de engelen hem eten!

    De vrouw des huizes ging de tuin in en trok er twee malse kolen uit.

    De broeder waste ze, scheurde ze in reepjes en gooide de bladeren in de kookpan.

    Wanneer de bolletjes aan de kook waren, zei de broeder :

    - Oei, een stukje worst zou het een gratie verlenen...

    Ze brachten hem een stuk worst. Hij legde het in de pan en, terwijl het kookte, haalde hij brood uit zijn zadeltas en maakte zich zonder veel haast klaar om te eten. De soep geurde als een geschenk. Hij at en likte zijn lippen. Toen de pan leeg was bleef de steen achter op de bodem. De mensen die op hem stonden te kijken, vroegen :

    - Wel, broeder, en nu de steen?

    De broeder antwoordde :

    - De steen ga ik wassen en meenemen voor de volgende keer.

    En zo at hij waar ze hem eerst niets wilden geven.

    Steensoep vind je in Portugal op de menukaart van de betere restaurants. Bestel het eens en ... vergeet de steen niet mee te nemen.

    Categorie:Legenden
    26-12-2009, 00:00 geschreven door Micropteron  
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Actueel (22)
  • Eten en drinken (19)
  • Feiten (22)
  • Kunst (17)
  • Legenden (5)
  • Lissabon (8)
  • Madeira (9)
  • Plaatsen (18)
  • Politiek (2)
  • Recepten (6)
  • Regio's (3)
  • Schrijvers (12)
  • Sport (3)
  • Inhoud blog
  • Bolo do caco
  • Takashi Amano
  • Grot
  • Lello & Irmão
  • Madeira in brand
  • Maranen
  • Luchtbeelden
  • Aquarium
  • Grândola
  • Portugese wijn
  • Memorabel
  • Even tussendoor...
  • Lisboa on video
  • Bica
  • Bairro alto
  • Levadas
  • Mértola
  • Lichtanimatie
  • Filmfestival Setubal
  • Bosch
  • Arouquesa
  • Pipis
  • Pessoa en Lisboa
  • Serralves
  • Bibliomovel
  • Pessoa en oorlog
  • Kabeljauwmuseum
  • Tabu
  • Azulejos
  • Steltkluut
  • Lucht en zee
  • Feira Afonsina
  • Kastanjepoffers
  • Francesinha
  • Tol in Algarve
  • Batalha
  • Zeehaas
  • Werkloosheid
  • Madeirawinter
  • Leiria
  • Tol
  • Zé Povinho
  • Straatkunst
  • Kerst in 't Portugees
  • Belmonte en Cabral
  • Tijd voor een porto
  • De koffie en de krant
  • Migratie
  • Speenvarken
  • Portugal verkeer
  • Piódão
  • Espetada
  • Madeira en wijn
  • Fátima
  • Mafra
  • Nazaré
  • Anjerrevolutie
  • Cabo da Roca
  • Wonderen der gastronomie
  • Worsten
  • Economie
  • Op café
  • Amandelbomen
  • Sneeuwputten en ijskelders
  • Alentejo
  • Eça de Queiroz
  • Zakenlunch
  • Lisbon Story
  • Vuurwerk
  • Verkeer in Portugal
  • Torre
  • De zeven natuurwonderen (2)
  • Viana do Castelo
  • Kain
  • Gulbenkian
  • Cataplana de mariscos
  • 10 Portugese kenmerken
  • De guitarra
  • Azoren
  • Mariza
  • Saramago overleden
  • Koning Voetbal
  • Moscatel
  • Ontdekkingsreizen
  • Een brandbare zomer
  • Espigueiros
  • Miranda
  • António Lobo Antunes
  • Als toerist overnachten
  • Voetbal of paus
  • Stad der zienden
  • Festivals
  • Bloemenfeest
  • Madredeus
  • Aardbeving in Lissabon
  • Twisten tussen buren
  • Cristo Rei
  • Luís Vaz de Camões
  • Varkensvlees op Alentejaanse wijze
  • Kurk
  • De haan van Barcelos
  • Portugese atleten
  • Portugal, een stripverhaal
  • Een zeer natte winter
  • 100 jaar republiek Portugal
  • De zeven natuurwonderen
  • Américo Amorim
  • Tonijn op tafel
  • Bacalhau
  • Lonen in Europa en Portugal
  • Het schijnbestaan
  • Cruises naar Funchal
  • Ideeën
  • Slecht weer in Madeira (3)
  • Tandartsbezoek
  • Slecht weer in Madeira (2) en elders in Portugal
  • De Ronde van de Algarve
  • Slecht weer in Madeira
  • Rijstpap
  • Koffie in Portugal
  • Portugalo
  • Lekkere kaas uit de bergen
  • Winterweer in Portugal
  • Mateus
  • Vinho Verde
  • Het Huis der Pieken
  • Wandelen met dolfijnen
  • Madeira en toerisme (2)
  • Madeira en toerisme
  • Pessoa over zichzelf als dichter
  • Het raadsel Fernando Pessoa
  • De Portugese taal in de wereld
  • Politieke partijen
  • Madeira als toeristische bestemming
  • Lisboa en een Vlaamse dichter
  • Het nationaal paleis van Queluz
  • Gekleurde tegels aan de muur
  • Sneeuw in Portugal
  • Homohuwelijken
  • José Saramago
  • Pasteis de nata voor lekkerbekken
  • De namen Portugal en Lissabon
  • Het levenslied dat fado heet ...
  • Steensoep
  • Gaan eten in Lissabon
  • Trams in Lissabon
  • Over deze blog

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs