Portugalia
Van alles en nog wat en veel meer over Portugal
We konden onmogelijk weten hoe Portugal ons ooit in zijn greep zou nemen. Intussen zijn de meeste regio's vertrouwd terrein en hebben we Portugees gestudeerd. Tegelijk hebben we ons verdiept in de vele facetten van het land dat op een trotse manier zijn dramatisch verleden torst. Veel daarvan is bij ons nog te weinig bekend. Stukje bij beetje zullen we opdiepen wat dit land aan de rand van West-Europa geboetseerd heeft tot een boeiende gemeenschap van verrassende contrasten.
Portugalia
Blog als favoriet !
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

Nog meer over Portugal
  • Toerisme Portugal
  • Portugese actualiteiten
  • Madeira
  • Belgische ambassade in Lissabon
  • Metro van Lissabon
  • Portugese wijn
  • Media in Portugal
  • Azulejos in Lissabon
  • Het weer in Portugal
  • Kaart van Portugal

    Weersverwachting
    Lissabon
    Meer weer in Lissabon

    12-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kain
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zopas de laatste roman van Saramago gelezen. In het Portugees, want een Nederlandse vertaling is nog niet voorhanden. Op de flap staat: "De geschiedenis van de mens is het verhaal van zijn meningsverschillen met god, hij verstaat ons niet en wij hem niet." Toen het boek voorgesteld werd, eind 2009 in Penafiel, ontstond beroering omdat Saramago zei dat de samenleving vermoedelijk beter af zou zijn zonder de bijbel.

    De roman Caim is een ironische hervertelling van het verhaal van Kain, zoon van Adam en Eva, die zijn broer Abel om het leven bracht. God zendt hem na zijn misdaad op een tocht door de tijd en de ruimte van het Oude testament. Hij ontmoet mensen en engelen, verhindert de kindermoord van Abraham, is getuige van de val van de stad Jericho en van de meedogenloze verwoesting van Sodoma en Gomorra, beleeft mee de met satan in scène gezette ruïnering van de gelovige rijkaard Job en de aanbidding van het gouden kalf. Terloops heeft hij nog een amoureuze verhouding met een steenrijke dame die daarmee een loopje neemt met alle morele waarden.

    Het gaat hem schijnbaar voor de wind maar de broedermoordenaar heeft het alsmaar moeilijker met de wreedheid van een god die ook onschuldigen straft, die getrouwen nodeloos op de proef stelt en in feite de wereld gebruikt als speelgoed. Hij gaat daarover met hem in dialoog, want was god van in den beginne al niet bij machte om de misdaad van Kain te voorkomen?  Maar tevergeefs. God blijkt een cynische tiran te zijn. Ter gelegenheid van de zondvloed zal Kain hem dan ook met gelijke munt betalen.

    "De bijbel is een handboek voor slechte moraal die een machtige invloed heeft op onze cultuur en zelfs op onze levenswijze." Saramago had het ook over “een wrede, jaloerse en onverdraaglijke god die alleen in onze hoofden bestaat.” De zonde is dan weer een instrument van de kerk om de mensen, en hun lichaam, onder controle te kunnen houden.

    Bij de voorstelling in het Noord-Portugese Penafiel zei Saramago dat hij niet geloofde dat katholieke gelovigen beledigd zouden zijn "omdat die toch de bijbel niet lezen". Hij voegde er nog aan toe: "Joden zou ik misschien wel kunnen beledigen, maar dat kan mij niet schelen." De katholieke woordvoerder van de Portugese bisschoppenconferentie vond dat het om een publiciteitsstunt ging. Een joodse woordvoerder meende dat Saramago de bijbel niet kent en maar oppervlakkig begrijpt.

    De laatste zin van Saramago's laatste boek luidt: "A história acabou, não haverá nada mais que contar." (De geschiedenis eindigde hier, er was niets meer te vertellen). Saramago ontmoette zijn schepper op zijn sterfdag op 18 juni 2010.


    Update: op 17 september 2010 vond ik de vertaling van Caim in een Brugse boekhandel. Goed werk, Harrie Lemmens!

    Categorie:Schrijvers
    12-09-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    29-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gulbenkian
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Calouste Sarkis Gulbenkian (1869 -1955) was een zakenman van Armeense afkomst. Hij leefde in Londen, Parijs en Lissabon. De Calouste Gulbenkian Stichting (Fundação Calouste Gulbenkian) in Lissabon is zijn belangrijkste erfenis.

    Hij studeerde in Londen en was naderhand betrokken bij de oprichting van Shell, de oliemaatschappij. Hij had de gewoonte om voor elke transactie waaraan hij later meewerkte vijf procent commissie te rekenen. Dat leverde hem de bijnaam Mister Five Percent op. Gulbenkian vergaarde zo een enorm fortuin. Daarmee bracht een aanzienlijke kunstverzameling bijeen. In 1942 week hij uit naar Portugal waar hij tot zijn dood leefde in een hotel in Lissabon.

    Met zijn fortuin werd de Fundação Calouste Gulbenkian opgericht. Die stichting houdt zich bezig met de bevordering van de cultuur en met liefdadigheidsprojecten. Zij beheert onder meer zijn kunstcollectie die bij zijn dood geschat werd op 15 miljoen dollar en te zien is in het Museu Calouste Gulbenkian in Lissabon.

    De bezoeker wandelt er langs eeuwenlange kunstgeschiedenis, tussen chinees aardewerk en oosterse tapijten, kunst uit Egypte, Griekse en Romeinse kunst. Verder zijn talloze werken van Westerse kunst te zien. Van vroege boekdrukkunst over Renaissance en Barok (Rubens en Rembrandt) tot voorbeelden van moderne stromingen in de schilder- en beeldhouwkunst (Manet en Rodin). Een letterlijk schitterende afsluiter is een selectie van de Franse juwelier René Lalique (foto's).

    Wie dat wil kan op hetzelfde domein ook het museum voor moderne kunst bezoeken, het Centro de Arte Moderna José de Azeredo Perdigão. Het toont Portugese en Britse kunst vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw en de vele waardevolle schenkingen die het sinds de vijftiger jaren kreeg van overal in Europa.

    Het museum ligt in de buurt van de Praça de Espanha. Bekijk hier een snelle wandeling door het museum met commentaar (in het Engels) van de maker. Maar bovenal… bezoek het zelf eens live.



    Categorie:Kunst
    29-08-2010, 12:17 geschreven door Micropteron  
    14-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cataplana de mariscos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De cataplana schijnt afkomstig te zijn van de Algarve, maar wordt vandaag de dag in restaurants overal in Portugal en elders klaargemaakt en geserveerd in de typische bolvormige kookpan.

    Voor een hoofdgerecht voor 2 personen heb je nodig:
    1,2 liter venusschelpen, kokkels, mosselen of andere tweekleppige schaaldieren, als ze maar leven en nog in de schaal zitten
    1 grote ui, in dunne plakken
    2 of 3 eetlepels olijfolie
    2 of 3 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    110 gr varkensvlees en 50 g chouriço, in dobbelsteentjes gesneden. Anderen gebruiken kip of diverse stevige soorten vis.
    Zout
    2 el witte wijn
    Verse fijngehakte koriander voor de afwerking. Kan vervangen worden door peterselie.

    De bereiding.
    Venusschelpen en kokkels zet je 2 uur in koud water in de week om het zand eruit te krijgen. Mosselen schrob je grondig en je haalt er de baard af. De verse schaaldieren moeten altijd levend de pan in gaan.
    Maak dan een stoofpot. Fruit de plakjes ui aan een kant van de cataplana heel voorzichtig in de olijfolie tot ze zacht en goudbruin zijn. Reken hiervoor vijfentwintig tot dertig minuten. Wanneer de ui stroperig en goudkleurig is, voeg je de aardappelen en het varkensvlees (of de andere ingrediënten) toe. Doe er een beetje zout bij en bak vijf minuten op laag vuur. Voeg de schaaldieren en de wijn toe en klik het deksel vast. Laat tien minuten koken op matig vuur, draai de pan om en kook tien minuten aan de andere kant. Als je een gewone pan gebruikt doe je het deksel er op en laat je de inhoud twintig minuten stoven zonder het deksel op te tillen. Schud de pan zo nu en dan.
    Bestrooi met koriander en serveer met hompen brood om de saus te doppen en de vingers af te vegen.

    Bekijk hier hoe een echte chef de cataplana serveert.


    Meer goede informatie over de Portugese keuken vind je op deze website



    Categorie:Recepten
    14-08-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    31-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 Portugese kenmerken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1. Etenstijd
    Portugese restaurants sluiten van 3 uur ‘s middags tot 7 à 8 uur ‘s avonds. Tussendoor kan je wel een kleine snackbar of een fastfoodrestaurantje open vinden, maar een echt goede maaltijd moet je zoeken tijdens de gewone openingsuren.
    (Op de foto Cervejaria Trindade in Lissabon)

    2. Betalen voor brood en olijven
    Het restaurant serveert je onmiddellijk een bordje met lekker brood, olijven en boter, soms aangevuld met sardienenpasta, kaas of hesp. Als de rekening komt zal je merken dat alles wat je dan aangeraakt hebt apart bij te betalen is. Goed om weten voor wie nutteloze discussies over de rekening wil vermijden.

    3. Drugdealers in Lissabon
    Ook de inwoners van Lissabon zelf hebben er een hekel aan, de drugdealers in de wandelstraten en de cafébuurten die iedereen aanklampen om hasjiesj of iets anders te kopen. En die kan het niet schelen wie er staat op te kijken. Gewoon ferm nee zeggen, ook als ze je blijven achtervolgen, tot ze eindelijk doorhebben dat het je menens is.

    4. Portugese autobestuurders
    Men zegt wel eens dat er een kleine rallyrijder schuilt in elke Portugees. Misschien een beetje overdreven maar feit is dat de dodentol op de Portugese wegen één van de hoogste van Europa is. Daar tegenover staat dat ze zeer welwillend zijn als ze moeten stoppen voor een zebrapad.

    5. Service
    In een familierestaurant of een kleine winkel zal men je graag ter wille zijn. Maar de werknemers van de winkelketens en de horecazaken hebben het heel moeilijk om zich wat in te spannen voor hun klanten. Misschien dat de lage lonen in Portugal er iets mee te maken hebben?

    6. Het is er goedkoop
    Vergeleken met West- en andere Zuid-Europese landen is Portugal bijzonder goed geprijsd. Zeker als je de platgetreden toeristische paden verlaat. Uit eten gaan en openbaar vervoer spannen de kroon. Geen wonder dat de Portugezen zo veel op restaurant te zien zijn.

    7. Wijn en eten
    Portugese wijn is bijzonder lekker en goedkoop. En je vindt er alles, stevige rode Douro met klasse en landwijn van de Alentejo, de jonge sprankelende vinho verde en de zoete honinggele Moscatel, de Madeira- en de portowijnen. Daarenboven is de Portugese keuken om van te smullen! Sardienen, inktvis en zeevruchten, maar ook heerlijk varkensvlees. En de nagerechten zijn zoet maar in een overweldigende variatie.

    8. Vriendelijke mensen
    Portugezen zijn een verbazend aangenaam volk. En naarmate je ze beter leert kennen wordt duidelijk hoe extreem gastvrij ze zijn. Ze zullen je thuis uitnodigen of op een feest dat ze met grote regelmaat organiseren. Op straat negeren ze nooit een vriendelijke groet en als je de weg zoekt zullen ze de uitleg doen met handen en voeten.

    9. Ze spreken nauwelijks vreemde talen.
    De meeste jonge Portugezen spreken vrij aardig Engels. Maar dan vooral in de plaatsen die toeristen bezoeken. De zeldzame senioren die ooit elders in Europa gewerkt hebben kunnen nog een mondje Frans spreken. Maar daarbuiten zijn vreemde talen volslagen onbekend. En dan blijkt juist dat de vreemdeling die probeert zich uit de slag te trekken met enkele woordjes Portugees kan rekenen op de grootste sympathie.

    10. Het land en zijn bezienswaardigheden
    Portugal heeft alles. De geschiedenis, de architectuur, de kunst, de natuur. Het is teveel om op te sommen maar of je nu gaat surfen in de Algarve, skiën in de Serra da Estrela, shoppen in Lissabon of wandelen op Madeira, altijd zal het land je bijblijven als een wonderbaarlijke herinnering aan een geslaagd verblijf.

    Categorie:Feiten
    31-07-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    26-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De guitarra
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Portugese gitaar wordt guitarra genoemd en is een snaarinstrument dat hoofdzakelijk wordt gebruikt in fadomuziek. Meestal doet het dienst als begeleidingsinstrument, maar het wordt ook solistisch bespeeld. Het heeft een peervormige houten klankkast en twaalf stalen snaren.

    Instrumentbouwers in Portugal hielden zich vooral bezig met het bouwen van luiten. Deze instrumenten werden echter steeds minder gebruikt omdat spelers overstapten op geïmporteerde Engelse gitaren die een muzikaal groter speelbereik hadden. De instrumentbouwers gingen zelf Engelse gitaren bouwen en gebruikten daarvoor hun eigen kunde en vaardigheid. Dat zorgde ervoor dat het instrument evolueerde tot het instrument dat we nu kennen als de Portugese gitaar.

    Eén van de beste spelers van de guitarra was Carlos Paredes. Hij was een uniek symbool van de Portugese cultuur omdat hij als speler en componist bijdroeg aan de bekendheid en de populariteit van de Portugese gitaar. Hij behoort tot de fadostroming van Coimbra. Zijn leven in Lissabon inspireerde veel van zijn composities. Hij is bekend als De meester van de guitarra en als De man met de duizend vingers.

    Wat bij ons gitaar heet, noemen de Portugezen een viola. Guitarra en viola begeleiden de fadista, de man of de vrouw die de fadoliederen zingt.



    Hoe virtuoos sommige muzikanten hun instrument kunnen bespelen kan je hier zien op het Grande Noite de Fados in Palhota met een uitmuntende Sandro Costa op de guitarra en Pedro Morato op de viola.

    Categorie:Kunst
    26-07-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    14-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Azoren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 1 448 km van het Portugese kust en op ongeveer 2 000 km van het Amerikaanse ligt deze eilandengroep in de midden van de Atlantische Oceaan. Hij bestaat uit negen bewoonde eilanden. Evenals Madeira vormen ze een autonome regio binnen de republiek Portugal.

    De Azoren hebben de grootte van een kleine Vlaamse provincie (een totale oppervlakte van 2 247 km²) en het aantal inwoners van een stad als Gent (ongeveer 250.000 mensen). Tussen de westelijke eilanden en de oostelijke liggen zo’n 500 kilometer. De grootste stad is Ponta Delgada en ligt op het oostelijke eiland São Miguel. Het eiland Terceira is het drukst bevolkt.

    Klimaat
    Doorgaans wordt pas over de Azoren gesproken in het weerbericht. Het hogedrukgebied dat erboven ligt, zorgt namelijk voor de winden die ons weer bepalen. Niet dat dit een bijzondere zegen is voor de eilanden zelf. Het klimaat is er standvastig maar vochtig. De Golfstroom levert gelijkmatig gemiddelde temperaturen aan tussen 14 en 25 graden, het hele jaar door. En ’s ochtends sta je vaak op onder een rijzende mist of een druilerige regen die tegen de middag plaats ruimt voor een stralende zon. Niet voor niets is de plantengroei tropisch en spreekt men er over de “Groene eilanden”.

    Vulkanisme
    De Azoren liggen pal op de onderzeese Mid-Atlantische bergrug. In feite is het een reeks van bergtoppen die nog net boven het water uitsteken. Maar diep in de oceaan is er voortdurend vulkanische activiteit. De eilanden zijn bezaaid met schilderachtige kratermeren en borrelende geisers. En die worden terecht uitgespeeld als toeristische troeven. Het meer bij het stadje Sete Cidades wordt genoemd als één van de meest aantrekkelijke toeristische plaatsen van het land.
    In de restaurants van Furnas onder meer kan men cozido bestellen. Een pot met vlees, worst, kool en aardappelen wordt dan in een buisachtige hol in de hete grond (zie foto hieronder) neergelaten en enkele uren later serveert het restaurant de gare ingrediënten.

    Veeteelt
    Veel van de oppervlakte is in cultuur gebracht als weide- en landbouwgebied. Het weideland wordt afgebakend met kilometerslange rijen hortensias. Overal lopen de zwart-wit gevlekte koeien te grazen. En op de Portugese tafels zijn de melk en de boter van de Azoren in overvloed aanwezig.



    Historische walvisjacht en hedendaags toerisme
    Door de ligging op de trekroutes van de walvissen stonden de Azoren bekend om de walvisjacht. De bemanningen van de Engelse en Amerikaanse walvisjagers werden er gerekruteerd. Op walvissen jagen gebeurt vandaag de dag door de toeristen met een camera in de aanslag.


    Het kratermeer van Furnas

    Categorie:Regio's
    14-07-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    05-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mariza
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De affiche op deze foto kondigt een optreden aan van Mariza in Ponto Delgada op de Azoren. Het vindt vanavond plaats, dus rep je.

    Mariza wordt beschouwd als de beste fadozangeres van het ogenblik. Ze is van Mozambikaans-Portugese afkomst en leeft al sinds haar derde in Alfama in Lissabon. Haar optreden van 6 september 2005 in Belém voor 25.000 mensen, waar zij in tranen uitbarst bij het lied O gente da minha terra, is legendarisch en op DVD uitgebracht.

    Meer informatie hier en hier.

    Categorie:Kunst
    05-07-2010, 20:56 geschreven door Micropteron  
    18-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saramago overleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zopas vernomen dat schrijver José Saramago overleden is. Ondanks de hoge leeftijd toch een kleine schok. Hoewel hij de laatste twee decennia in onmin leefde met de Portugese autoriteiten is de minister van cultuur naar Lanzarote gevlogen om zijn lichaam terug naar Portugal te brengen. Portugezen laten hun helden uiteindelijk toch niet achter.

    Klik hier voor een gesprekje van Saramago met de VRT vijf jaar geleden.

    Vertaler Harrie Lemmens spreekt over Saramago op de cultuurzender Cobra. (5 min. 8 sec.)

    Meer over Saramago op deze blog.

    Categorie:Kunst
    18-06-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    16-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Voetbal

    Het voetbal speelt een overheersende rol in de sportbeleving van de Portugees. Dat blijkt onder meer uit het succes van de sportkrant A Bola (“De bal”) dat het meest gelezen dagblad is zowel in Portugal zelf als bij emigranten elders.

    Onder de meest bekende landgenoten rekenen zij talrijke voetballers. De man met de voetbalnaam Eusebio is hét voetbalicoon. Hij was afkomstig van Mozambique, toen nog een kolonie, en werd de zwarte parel genoemd. Met Benfica en de nationale ploeg werd hij in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw de meest gelauwerde voetbalspeler. Hij was een uitzonderlijk topschutter en maakte bijna evenveel doelpunten als hij wedstrijden speelde.

    Rond de eeuwwisseling was Luís Figo gedurende twintig seizoenen de grootste Portugese speler. Hij bouwde een carrière uit in eigen land (Sporting Lissabon) maar ook in de topclubs van Spanje (FC Barcelona en Real Madrid) en Italië (Inter Milaan). Vandaag legt hij zich toe op zijn andere passie, het theater, en geeft les aan de toneelschool van Madrid.

    De absolute top vandaag is de Madeirees Cristiano Ronaldo. Na zes seizoenen bij het Engelse Manchester United en de duurste transfer totnogtoe (94 miljoen euro) speelt hij nu bij Real Madrid. Hij behoort bij de best betaalde voetballers ter wereld. Zijn benen liet hij verzekeren voor 100 miljoen euro.

    In deze wereldbekertijden staat alles in het teken van Koning Voetbal. Overal staan televisietoestellen aan. In grote winkels en restaurants is het overigens de gewoonste zaak van de wereld dat de klanten én het personeel een voetbalwedstrijd zitten te volgen op een televisiescherm.

    Wie ook de Portugese voetbalgekte wil meebeleven kan alvast deze site bekijken: portugal.worldcupblog.org (in het Engels).

    Categorie:Sport
    16-06-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    11-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moscatel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Portugese wijnbouw kent enkele types van versterkte wijnen die wereldvermaard zijn. De porto- en de madeirawijnen zijn gekend, al is het maar “van horen zeggen”. Wanneer de moscatel ter sprake komt wordt menige wenkbrauw gefronst.

    De druif bepaalt de smaak van de wijn. Bij de moscatel is dat de muskaatdruif. Oorspronkelijk is dat een Italiaanse druif, maar in Portugal wordt ze vooral geteeld in twee streken, die rond Favaios (Alijó) langs de Dourorivier in het noorden van het land en nabij Setúbal, gelegen tussen de mondingen van de Taag en van de Sado. Beide regio’s leveren daarmee de Moscatel de Setúbal en de Moscatel de Favaios op, een zoete cognackleurige wijn.

    Om dergelijke versterkte wijnen te produceren wordt het gistingsproces gestopt met alcohol zodat de suikers niet allemaal omgezet worden. Madeirawijn wordt zelfs gedurende een drietal maanden opgewarmd. Het hogere alcohol- en suikergehalte maakt de wijnen dan meer geschikt als dessertwijn of als aperitief.

    De wijn uit Setúbal smaakt kruidiger en sterker dan die van Favaios die dan weer een heerlijk zachte geur verspreidt en de smaak heeft van geroosterd hout en honing. De eerste hebben we aangetroffen bij World Wide Wines in Diest (Molenstede), de tweede is te vinden bij wijnhandel Oinos in Pamel bij Ninove.

    Categorie:Eten en drinken
    11-06-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    04-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdekkingsreizen

    De Portugese ontdekkingen vormen een essentiële periode in 's lands geschiedenis. Enerzijds zijn ze een bron van intense nationale trots en van een benijdenswaardig cultureel erfgoed. Anderzijds leidt het besef van wat in het verleden werd gepresteerd en nu onherroepelijk voorbij is tot de triestige weemoed die de Portugees vandaag kenmerkt.

    In chronologische volgorde hebben zij de volgende plaatsen verkend en enthousiast proberen te koloniseren.

    1418 Madeira
    1427 Azoren
    1434 Cabo Bojador (Westelijke Sahara)
    1444 Cabo Verde
    1460 Guinéa (West-Afrika)
    1471 Mina (Ghana, West-Afrika)
    1475 São Tomé en Principe
    1483 Congo
    1483 Angola
    1488 Kaap de Goede Hoop
    1497 Natal (Zuid-Afrika)
    1498 Quelimane (Mozambique)
    1498 Calcutta (Indië)
    1500 Madagascar
    1500 Terra Nova (Newfoundland, Noord-Amerika)
    1500 Porto Seguro (Brazilië)
    1502 Cananea (Mexico)
    1505 Ceylon
    1507 Ormuz
    1509 Damão (Indië)
    1509 Malakka
    1511 Pegu (Birma)
    1512 Molukken
    1512 Timor
    1514 Rio da Prata (Zuid-Amerika)
    1514 Kanton (China)
    1516 Gangesrivier
    1525 Palau (Stille Oceaan)

    Het Padrão aos Descobrimentos is een monument ter ere van de Portugezen die bijdroegen tot deze ontdekkingen. Het bouwwerk is 52 meter hoog en heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen. Op het plein is een straatmozaïek aangelegd in de vorm van een windroos met daarin een wereldkaart waarop de ontdekkingsreizen zijn uitgetekend. Het is een geschenk van de republiek Zuid-Afrika. Het monument staat aan de kade van de Taag in Belém.

    Aan het hoofd van het monument staat Infante D. Henrique (1394 – 1460). Deze Hendrik De Zeevaarder was zelf geen grote reiziger maar wel een enthousiaste financier van de ontdekkingsreizigers. In Sagres stichtte hij een zeevaartcentrum dat leidde tot de eerste ontdekkingen.

    Belém padrão rechterzijde Belém padrão linkerzijde

    Op de rechterzijde van het monument staan van achter naar voor:

    1. Prins Pedro (zoon van koning Johan I) 
    2. Dona Filippa van Lancaster (moeder van Hendrik de Zeevaarder)
    3. Fernando Mendes Pinto (schrijver)
    4. Broeder Gonçalo de Carvalho (Dominicaan)
    5. Broeder Henrique Carvalho (Franciscaan)
    6. Luís Vaz de Camões (wordt beschouwd als de grootste dichter van het Portugese taalgebied)
    7. Nuno Gonçalves (schilder)
    8. Gomes Eanes de Zurara (geschiedschrijver)
    9. Pêro da Covilhã (zeevaarder, ontdekkingen in Indië en Oost-Afrika)
    10. Jacobus Ribus (cartograaf)
    11. Pedro de Escobar (zeevaarder)
    12. Pedro Nunes (wiskundige met grote verdiensten voor de zeevaart)
    13. Pedro de Alenquer (zeevaarder)
    14. Gil Eanes (zeevaarder, deed ontdekkingen in West-Afrika)
    15. João Gonçalves Zarco (zeevaarder en ontdekker van Madeira)
    16. Prins Fernando (zoon van koning Johan I)
    17. Prins Hendrik (De Zeevaarder, zoon van koning Johan I)

      Verder aan de linkerzijde van voor naar achter:

    18. Afonso V (koning)
    19. Vasco da Gama (zeevaarder, eerste expeditie naar Indië)
    20. Afonso Baldaia (zeevaarder)
    21. Pedro Álvares Cabral (zeevaarder, ontdekker van Brazilië)
    22. Fernando de Magalhães (zeevaarder, probeerde als eerste rond de wereld te reizen)
    23. Nicolau Coelho (zeevaarder)
    24. Gaspar Côrte Real (zeevaarder)
    25. Martim Afonso de Sousa (zeevaarder)
    26. João de Barros (schrijver, pionier van de Portugese grammatica)
    27. Estevão da Gama (zeekapitein, zoon van Vasco da Gama)
    28. Bartolomeus Dias (zeevaarder, ontdekker van Kaap de Goede Hoop)
    29. Diogo Cão (zeevaarder, ontdekker van de Congorivier)
    30. Antonio Abreu (zeevaarder, verkende de Molukkeneilanden)
    31. Afonso de Albuquerque (onderkoning van Portugal in Indië)
    32. Heilige Franciscus Xaverius (jezuïeten-missionaris in Zuid- en Oost-Azië)
    33. Cristovão da Gama (zeekapitein, zoon van Vasco da Gama)


    Categorie:Feiten
    04-06-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    02-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een brandbare zomer

    De Portugese staatssecretaris voor de Civiele Bescherming Vasco Franco zei dat de komende zomer mogelijk weer meer gevaar voor bosbranden inhoudt. Dat is te wijten aan de aanhoudende regen die de groei van brandbaar materiaal in de wouden en de bossen heeft bevorderd. Het gevaar zou vooral groter zijn in het Centrum en het Zuiden van het land.

    Anderzijds hebben de regens ook bijgedragen aan een vochtigere bodem. En de staatssecretaris verzekerde dat de bestrijdingsdiensten klaar staan om “een snel en kordaat antwoord te geven”.

    Nu al worden 6.651 manschappen, 1.528 voertuigen en 34 vliegtuigen beschikbaar gehouden. Er zijn ook 70 uitkijkposten permanent bemand. Tussen 1 juli tot 30 september worden die middelen nog gevoelig verhoogd. In vergelijking met vorig jaar worden 55 blusploegen en acht voertuigen extra klaar gehouden om de natuurparken te vrijwaren.

    Bron: O Público

    Categorie:Actueel
    02-06-2010, 19:53 geschreven door Micropteron  
    25-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Espigueiros
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het Noorden van het land, voornamelijk in de regio Minho, wordt een vrij primitief systeem van droging en opslag van landbouwproducten nog altijd veelvuldig toegepast: de espigueiros. Het is een bouwwerkje van gewoonlijk granietsteen en een houten lattenwerk bedoeld om granen en mais te drogen buiten het bereik van knaagdieren. De constructie is heel luchtig opdat de in de herfst geoogste granen droog opgeslagen blijven gedurende de vochtige winter.

    In de 18e en 19e eeuw werden ze op grote schaal gebouwd waardoor een deel van het sociaal leven in een dorp zich daarrond ook ging afspelen. Om de goddelijke bescherming over de inhoud af te roepen werd op vele een sokkel met een granieten kruis geplaatst.

    Identieke espigueiros zijn ook te vinden in het Spaanse Galicië. Gelijkaardige bouwwerken zijn - weliswaar onder een andere benaming - te vinden in de rest van Spanje en zelfs in de Scandinavische landen.

    Foto: Een groep van 24 espigueiros in Soajo, door de overheid geklasseerd als een bouwwerk van openbaar belang.

    Categorie:Feiten
    25-05-2010, 16:11 geschreven door Micropteron  
    22-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miranda
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de loop van zijn geschiedenis moest Portugal voortdurend rekening houden met bemoeienissen uit het buitenland. Langs de grenzen werden daarom talloze versterkingen opgetrokken die nu veel bezochte dorpen en steden zijn. In het uiterste Noordoosten ligt, in de vallei van de Dourorivier, een stadje dat sinds de Middeleeuwen een buitenpost tegen Castilië (vandaag Spanje) is geweest: Miranda do Douro.

    Dat het eertijds een belangrijk centrum was blijkt uit de grote kerk (zie foto) met sierlijk houtsnijwerk en het "Jezuskindje met de hoed" (Menino Jesus de Cartolinha) dat volgens de legende een Spaans beleg wist te breken. De inwoners spreken het Mirandees, een officiële taal die het midden houdt tussen Portugees en Spaans met invloeden van Latijn en Keltisch. Die laatste culturele bagage wordt nog altijd uitgedragen door de pauliteiros, dansers die in rok en met stokken (in het Portugees pau) een dans uitvoeren die begeleid wordt door doedelzakken. Er zijn verschillende varianten volgens de freguesia of deelgemeente.

    Bekijk hier alvast een voorsmaakje uit Palaçoulo.



    Categorie:Plaatsen
    22-05-2010, 09:22 geschreven door Micropteron  
    19-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.António Lobo Antunes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lobo Antunes is één van de belangrijkste hedendaagse Portugese romanschrijvers. Hij is psychiater en sinds 1985 voltijds schrijver.

    Zijn ervaringen als arts in de Angolese koloniale oorlog van 1971 tot 1973 kleurden sterk zijn eerste drie boeken. In zijn volgende boeken – waarvan Fado Alexandrino en De dans der verdoemden vertaald zijn - laat hij een Portugees volk zien dat vanaf de Ontdekkingen tot de Revolutie van 1974 zijn onmacht verbergt onder een laagje heroïek en epiek. In de daaropvolgende trilogie vertelt hij over zijn kindertijd en adolescentie in Benfica, een wijk van Lissabon. Latere grote boeken van hem zijn Het handboek van de inquisiteurs, De glans en pracht van Portugal en Preek tot de krokodillen.

    Veel van zijn boeken spelen zich af rond de overgang van de dictatuur naar de democratie en vertellen over de groeipijnen van die periode in de familierelaties van een gegoede burgerij waaruit hijzelf ook voortkwam. Zijn gebalde stijl en de neiging om te veranderen van vertelstandpunt vragen van de lezer wel enige moeite om de draad niet te verliezen.

    Wereldwijd is Lobo Antunes één van de meest toonaangevende, verkochte en vertaalde Portugese auteurs. In Portugal wordt hij bijzonder gewaardeerd. In 2007 kreeg hij de Prémio Camões en een jaar later werd hij Commandeur in de Franse Orde van Kunsten en Letteren. Hij wordt alom gezien als een kandidaat voor de Nobelprijs.

    Op 1 juni 2010 is hij voor een gesprek in het Frans in Studio 1 van Flagey, Heilig Kruisplein in Brussel (10 euro). Reserveren 02 641 10 20 of www.flagey.be. Op 2 juni 2010 is hij in Bibliotheek Permeke in Antwerpen voor een gesprek met VRT-journaliste Sara Van Boxstael over zijn leven en werk in het Engels (5 euro). Reserveren 03 272 40 41 of permeke@begeerte.be.
    Beluister hier een voorbereidend gesprek voor Radio 1.

    Een voorproefje van Lobo Antunes met een relativerende kijk op boeken schrijven.



    Categorie:Schrijvers
    19-05-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    17-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als toerist overnachten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als je niet echt belangstelling hebt voor massatoerisme en niet de behoefte aan waterparken, winkelcentra en eetcafé´s in de buurt, dan is het turismo rural misschien iets voor jou. Portugal biedt veel mogelijkheden voor deze vorm van toerisme. Mooie quintas in de heuvels of aan een rivieroever, ouderwetse casas in kleine plattelandsdorpjes of rurale hotels zijn allemaal in groten getale aanwezig. Het Noorden van het land leent zich uitstekend voor plattelandstoerisme. Het nationaal park Peneda-Gerês in de nabijheid van de steden Braga, Viana do Castelo en Vila Real bijvoorbeeld. Maar ook op Madeira zijn deze vakantiehuizen goed vertegenwoordigd (foto).

    Wie op zoek is naar eenvoudige en betaalbare logies kan in een pensão terecht. In alle steden zijn ze te vinden. Grote luxe moet je er niet zoeken en de ligging is evenmin altijd optimaal, maar wie rondtrekt en het contact met de bevolking zoekt zal daar wel zijn gading vinden.

    De goedkopere hotels doen niet (altijd) mee aan de sterrencultus maar bieden de basisuitrusting aan de hongerige en vermoeide toerist. Een residencial is schoon, vaak gezellig en comfortabel. De prijzen zijn democratisch te noemen.

    Zoals elk land dat een groot deel van zijn inkomsten haalt uit het toerisme, heeft Portugal een goed uitgebouwd net van hotels dat beantwoordt aan de internationale standaarden. De kwaliteit is doorgaans uitstekend en de prijzen van een “Europees” niveau.

    Om het cultuurhistorisch erfgoed te beschermen kregen waardevolle gebouwen zoals kastelen of kloosters een hotelfunctie als pousada. De financiering gebeurde door de overheid. Langzaamaan wordt de uitbating toevertrouwd aan privébedrijven. Ze zijn niet goedkoop maar de kwaliteit is wel buitengewoon. Enkele mooie voorbeelden zijn het kasteel van Palmela ten zuiden van Lissabon, het hotel Dona Maria I in het paleis van Queluz en het kasteel van Óbidos ten noorden van de hoofdstad. Plaatsen met een bijzondere landschappelijke waarde worden ook al eens bedacht met een pousada. Die van Alijó is gewijd aan de Dourorivier en haar wijnstreek. De pousada van Gerês heeft een schitterend uitzicht over het plaatselijke stuwmeer.

    Bijlagen:
    http://www.pousadas.pt   



    Categorie:Feiten
    17-05-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    12-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbal of paus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de voorbije meidagen waren de Portugezen gek van twee dingen: Benfica is voetbalkampioen en de paus komt naar Portugal.

    Bij het laatste fluitsignaal van de laatste competitiematch ontstak het hele land in één grote feestgolf. Benficasupporters zitten in het hele land en zelfs ver daarbuiten. Op de Praça Marquês de Pombal in hartje Lissabon waren tegen middernacht honderdduizend mensen verzameld in een uitzinnige staat van opwinding. De hele avond bleef de televisie daarover beelden uitzenden. In het provinciestadje Vila Real – waar wij toen waren - was het lawaai van de toeterende auto’s oorverdovend.

    Braga had als enige andere titelkandidaat gelijk gespeeld. De teleurstelling was zo groot dat er algauw rellen uitbraken tussen supporters en de politie.

    De burgemeester van Lissabon moest op 11 mei zijn aandacht verdelen tussen een ontvangst van de Benficaspelers en die van de paus. Op de Praça do Comércio was alles in gereedheid gebracht voor de ontvangst van het hoofd van de katholieke kerk. Later gaat het naar Fátima en Porto waar duizenden mensen verwacht worden.

    Categorie:Actueel
    12-05-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    09-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad der zienden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dat José Saramago een meesterlijk verteller is met een fantastische verbeeldingskracht weten we al. In veel van zijn boeken lukt hij erin om langs een onwaarschijnlijke gebeurtenis de lezer te confronteren met realistische situaties.

    In de “De stad der zienden” leidt een bizarre politieke gebeurtenis tot de volkomen onbestuurbaarheid van een stad. Een grote meerderheid van de bevolking weigert bij de verkiezingen te kiezen voor één van de traditionele politieke partijen, maar stemt bewust blanco. Het stadsbestuur besluit om de verkiezingen over te doen maar het resultaat is nog rampzaliger. Meer dan tachtig procent stemt bij de tweede ronde blanco. De regering weet niet hoe ze moet reageren en denkt dat een anarchistische organisatie aanstuurt op de onbestuurbaarheid van het land. Het gevolg is een niets ontziende repressie, de inperking van de persvrijheid en het bespioneren van de eigen bevolking.

    De politici beseffen wel de reden voor de blanco stemmen maar proberen een vijand te creëren in de hoop opnieuw legitimiteit te winnen. Zo organiseren ze zelf een staking van de vuilnisophalers maar als huisvrouwen spontaan de straten op gaan om ze te kuisen keert de rust terug. Misdrijven gebeuren wel maar de bevolking zorgt er zelf voor dat de daders gepakt worden en legt milde straffen op. Tot grote ontsteltenis van de politici lijkt de politie overbodig. Tenslotte is het de vraag of de bevolking een overheid nodig heeft.

    Saramago beschrijft op een treffende manier de ingesteldheid van de eertijds democratisch verkozen leiders die in hun streven naar orde, stabiliteit en macht alleen aan zichzelf denken en niet willen inzien dat mensen ook zonder leiders verder kunnen.

    Het dramatische hoogtepunt is een aanslag op de metro waarbij veel slachtoffers vallen en die georganiseerd was door de regering zelf. De bedoeling is het moreel van de inwoners te ondermijnen. Maar dat lukt niet. De inwoners komen op straat, wapperend met witte vlaggen. Saramago beschrijft hoe ze in een indrukwekkende stilte door de straten trekken. De breuk tussen het volk en de politiek is definitief. Waar hebben we dat nog gezien?

    Het enige wat de bestuurders nog kunnen bedenken is de aanpassing van de grondwet waardoor elke blanco stem als ongeldig wordt beschouwd. De enkele ministers beseffen dat er een fundamenteel probleem bestaat en nemen ontslag. Hun bevoegdheden worden overgenomen door de overblijvende politici. De Minister van Binnenlandse Zaken probeert tegen beter weten in iemand aan te wijzen als de aanstichter van alle kwaad, een spilfiguur die de anderen zou aangezet hebben om blanco te stemmen. Hij schakelt de bevriende pers in maar dan gebeurt het onvoorstelbare. Eén krant vertelt het echte verhaal en wordt gecensureerd. Maar de menselijke vindingrijkheid wint het van de terreur. Talloze burgers verspreiden de boodschap via kopieermachines en enthousiaste jongeren bedelen de papieren van huis tot huis. De kloof tussen de politiek en de burgers is compleet.

    In het slot spelen de protagonisten van De stad der blinden, een eerder boek van Saramago, een cruciale rol. Er wordt een klopjacht georganiseerd op de enige vrouw die vier jaar eerder niet blind werd. Die jacht dient alleen om de regering het gevoel te geven dat ze greep heeft op de zaak.

    Voor het raadsel van de blanco stemmen wordt geen oplossing gevonden. Er is ook geen oplossing zolang de machthebbers de hand niet in eigen boezem durven te steken. Door de blanco stemmen aan de bevolking te wijten en niet aan het eigen handelen, wordt het doel van de verkiezingen uit het oog verloren.

    Het fantasiebeeld dat Saramago schetst blijkt verontrustend herkenbaar. Het verhaal is een aanrader voor al wie belang stelt in de drijfveren van politici en bewindslieden die ervan overtuigd zijn dat ze handelen in het "algemeen belang". Het toont aan dat dit "algemeen belang" een misvatting is waarin alleen de machthebbers steevast geloven en die zij met hand en tand menen te moeten verdedigen.

    Update: Het boek wordt blijkbaar ook gesmaakt door notoire kenners van de politieke bedrijf, Siegfried Bracke en Louis Van Dievel.



    Categorie:Schrijvers
    09-05-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    06-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Festivals

    Elke zomer gonst het in Portugal van de muziekfestivals waar de beste bands en musici op af komen. Of je nu houdt van rock, jazz, dance, reggae, klassiek of hiphop, je vindt er altijd wel iets dat je bevalt.
    Waarom helemaal naar Portugal voor een muziekfestival? Het is eens wat anders, het is lekker warm en het is goedkoper dan de festivals hier. Wie zijn vakantie naar Portugal nog moet plannen of wil weten wat te doen in die vakantie kan hier inspiratie opdoen.

    Rock in Rio op 21, 22, 27, 29 en 30 mei 2010 in Lissabon, Parque de Bela Vista met o. a. Miley Cyrus, Shakira, John Mayor, 2 Many DJ’s Live, Elton John, Leona Lewis en Rammstein. 58 euro per dag.
    De website

    Sensation White Portugal: housefestival op 19 juni in de Pavilhão Atlântico in Lissabon.
    De website

    Optimus Alive op 8 -10 juli in Algés (Lissabon) met o. a. Faith No More, Deftones, Skunk Anansie, Pearl Jam.
    De website

    Festival Marés Vivas op 15-17 juli in Vila Nova da Gaia nabij Porto met o. a. Placebo en de Editors. 40 euro voor drie dagen in voorverkoop.
    De website

    Cooljazzfest van 5 tot 29 juli in Cascais en Mafra met o. a. Chris Isaac, Norah Jones en Elvis Costello.
    De website

    Super Bock Super Rock op 16, 17 en 18 juli in Lissabon en Sesimbra met o. a. Pet Shop Boys en Jamie Lidell. 40 euro per dag, 70 euro voor 3 dagen.
    De website

    Festival Músicas do Mundo van 23 tot 31 juli in Porto Covo en Sines, met ruim 30 concerten van artiesten uit Brazilië, Peru, Argentinië, Spanje, Congo, enz.
    De website

    Super Bock Surf Fest op 27-29 augustus in Sagres met o. a. 2 Many DJ'S, Easy Star All Stars, Nouvelle Vague, Ziggi
    De website



    Categorie:Kunst
    06-05-2010, 00:00 geschreven door Micropteron  
    05-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemenfeest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks de overstromingen van februari en de rampzalige gevolgen ervan gaat het leven natuurlijk door. In april was het weer Festa da flor, een meerdaags evenement met als thema de bloemen die Madeira zijn reputatie bezorgen. Het ging er opgeruimd aan toe, in alle betekenissen van het woord.
    Hier bekijk je een fotoreportage van het gebeuren.
    Wie graag bewegende beelden ziet - van een uitstekende kwaliteit overigens - vindt hieronder zijn gading.



    Categorie:Madeira
    05-05-2010, 19:39 geschreven door Micropteron  
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Actueel (22)
  • Eten en drinken (19)
  • Feiten (22)
  • Kunst (17)
  • Legenden (5)
  • Lissabon (8)
  • Madeira (9)
  • Plaatsen (18)
  • Politiek (2)
  • Recepten (6)
  • Regio's (3)
  • Schrijvers (12)
  • Sport (3)
  • Inhoud blog
  • Bolo do caco
  • Takashi Amano
  • Grot
  • Lello & Irmão
  • Madeira in brand
  • Maranen
  • Luchtbeelden
  • Aquarium
  • Grândola
  • Portugese wijn
  • Memorabel
  • Even tussendoor...
  • Lisboa on video
  • Bica
  • Bairro alto
  • Levadas
  • Mértola
  • Lichtanimatie
  • Filmfestival Setubal
  • Bosch
  • Arouquesa
  • Pipis
  • Pessoa en Lisboa
  • Serralves
  • Bibliomovel
  • Pessoa en oorlog
  • Kabeljauwmuseum
  • Tabu
  • Azulejos
  • Steltkluut
  • Lucht en zee
  • Feira Afonsina
  • Kastanjepoffers
  • Francesinha
  • Tol in Algarve
  • Batalha
  • Zeehaas
  • Werkloosheid
  • Madeirawinter
  • Leiria
  • Tol
  • Zé Povinho
  • Straatkunst
  • Kerst in 't Portugees
  • Belmonte en Cabral
  • Tijd voor een porto
  • De koffie en de krant
  • Migratie
  • Speenvarken
  • Portugal verkeer
  • Piódão
  • Espetada
  • Madeira en wijn
  • Fátima
  • Mafra
  • Nazaré
  • Anjerrevolutie
  • Cabo da Roca
  • Wonderen der gastronomie
  • Worsten
  • Economie
  • Op café
  • Amandelbomen
  • Sneeuwputten en ijskelders
  • Alentejo
  • Eça de Queiroz
  • Zakenlunch
  • Lisbon Story
  • Vuurwerk
  • Verkeer in Portugal
  • Torre
  • De zeven natuurwonderen (2)
  • Viana do Castelo
  • Kain
  • Gulbenkian
  • Cataplana de mariscos
  • 10 Portugese kenmerken
  • De guitarra
  • Azoren
  • Mariza
  • Saramago overleden
  • Koning Voetbal
  • Moscatel
  • Ontdekkingsreizen
  • Een brandbare zomer
  • Espigueiros
  • Miranda
  • António Lobo Antunes
  • Als toerist overnachten
  • Voetbal of paus
  • Stad der zienden
  • Festivals
  • Bloemenfeest
  • Madredeus
  • Aardbeving in Lissabon
  • Twisten tussen buren
  • Cristo Rei
  • Luís Vaz de Camões
  • Varkensvlees op Alentejaanse wijze
  • Kurk
  • De haan van Barcelos
  • Portugese atleten
  • Portugal, een stripverhaal
  • Een zeer natte winter
  • 100 jaar republiek Portugal
  • De zeven natuurwonderen
  • Américo Amorim
  • Tonijn op tafel
  • Bacalhau
  • Lonen in Europa en Portugal
  • Het schijnbestaan
  • Cruises naar Funchal
  • Ideeën
  • Slecht weer in Madeira (3)
  • Tandartsbezoek
  • Slecht weer in Madeira (2) en elders in Portugal
  • De Ronde van de Algarve
  • Slecht weer in Madeira
  • Rijstpap
  • Koffie in Portugal
  • Portugalo
  • Lekkere kaas uit de bergen
  • Winterweer in Portugal
  • Mateus
  • Vinho Verde
  • Het Huis der Pieken
  • Wandelen met dolfijnen
  • Madeira en toerisme (2)
  • Madeira en toerisme
  • Pessoa over zichzelf als dichter
  • Het raadsel Fernando Pessoa
  • De Portugese taal in de wereld
  • Politieke partijen
  • Madeira als toeristische bestemming
  • Lisboa en een Vlaamse dichter
  • Het nationaal paleis van Queluz
  • Gekleurde tegels aan de muur
  • Sneeuw in Portugal
  • Homohuwelijken
  • José Saramago
  • Pasteis de nata voor lekkerbekken
  • De namen Portugal en Lissabon
  • Het levenslied dat fado heet ...
  • Steensoep
  • Gaan eten in Lissabon
  • Trams in Lissabon
  • Over deze blog

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs