Het belangrijkste gebeurde in Dortmund niet in de piste, maar in de coulissen van het prestigieuze concours. Hoofdrolspelers daarbij waren Daniël Deusser en toernooidirecteur Kaspar Funke. Die laatste wilde Deusser het recht om deel te nemen ontzeggen. Dat Deusser uiteindelijk toch aan de start mocht komen is een beslissing die niet zonder slag of stoot kon afgedwongen worden. Deusser werd vorig jaar bij de wereldbekerfinale in Las Vegas betrapt op het gebruik van reserpine bij Pristanna. Dat leverde een boel heisa op maar Deusser kon (voorlopig?) maatregelen vanwege de FEI vermijden. De USEF, de Amerikaanse federatie, sprak wel een schorsing uit die nog loopt tot eind deze maand en die alleen geldt binnen de Verenigde Staten. Geen vuiltje aan de spreekwoordelijke lucht zou je dan denken, maar dat is zonder Funke gerekend. De Duitser is ook de sterke man achter de zogenaamde Masters League waar voor elke wedstrijd tien dopingcontroles uitgevoerd worden. Funke pleit voor een 'propere' sport en dus kon hij een dopingzondaar missen als kiespijn, zeker als die dopingzondaar een potentiële winnaar is. Maar de Duitse witte ridder moest dus bakzeil halen, al durven we vermoeden dat het hele verhaal nog een staartje krijgt.
Judy-Ann Melchior is na het afhaken van Dirk Demeersman voorlopig de enige Belgische op de startlijst in het Duitse Dortmund. Blikvanger daar is straks de Grote Prijs van de Duitse Bondsrepubliek, de legendarische Fritz Thiedemann was daar de eerste winnaar, maar ook Hugo Simon, Ludger Beerbaum en Marcus Ehning prijken er op de erelijst. De resultaten zijn straks hier terug te vinden.
In Cervia moest vorige week omwille van de barre weersomstandigheden indoor gesprongen worden. De verwachtingen zijn dit keer beter zodat er wellicht outdoor kan gesprongen worden op één van de vele pistes op het hippische complex. De uitslagen zijn naar goede Italiaanse gewoonte wellicht pas zondagavond hier terug te vinden.
Ook in het Italiaanse Toscane gaat de springtoer van start. De uitslagenpagina kregen we voorlopig niet te pakken.
Geen nood, ook in het Oostenrijkse Stadl Paura doen ze lustig verder. Voor de uitslagen moet je via deze site doorklikken.
In Vejer de la Frontera zijn ze aan de laatste loodjes van het vijf weken durende springfeest toe. De voorbije weken toonden vooral de Spanjaarden zich daar van hun beste zijde, wat overigens geen verbazing hoeft te wekken. De landgenoten van Rutherford Latham rijden er een thuiswedstrijd en gaan daarbij telkens vol voor de zege. De uitslagen zijn straks hier te vinden. Doorklikken naar Salto en dan naar 'resultados'.
Overigens zijn ze ook in Busto Arsizio, waar onze landgenote Gudrun Patteet, overigens het vriendinnetje van golden boy Vincent Voorn, het vorige week zo goed deed. Voor de resultaten van dit weekend moet je hier zijn.
En tenslotte is er ook nog Warshau in Polen. Ons Pools is helaas van een bedroevende kwaliteit, maar de uitslagen zouden, altans volgens onze Duitse collega's, hier terug te vinden moeten zijn.
Vanavond wordt in de ruitrschool in Oud-Heverlee de finale van de Mazda-hengstencompetitie verreden. Die finale is de prelude van de derde faze van de BWP-hengstenkeuring van morgen.
Toegevoegd een artikeltje nav de voorlaatste faze van de hengstencompetitie in Gesves en de link naar de site van competitie.
Twee keer Demeersman
GESVES _ Dirk Demeersman mocht afgelopen vrijdag met een tevreden gevoel terugkeren uit Gesves waar een manche van de Belgische hengstencompetitie betwist werd. Demeersman lijkt met een hengst onder het zadel net altijd ietsje meer te kunnen. Dit keer voerden Diabeau (v. Clinton) en Contact van de Heffinck (v. Concept) hem naar de zege bij respectievelijk de vijf- en de zevenjarigen. Cyber van Vrijhern (v. Perhaps van de Molenvondel) werd door Patrick Spits naar de zege bij de zesjarigen gepiloteerd.
Daarmee zijn de posities voor de finale van 14 maart in de ruiterschool in Oud-Heverlee ingenomen. Het nieuwe initiatief van een aantal hengstenhouders mocht zich tijdens de eerste editie in een groeiende belangstelling verheugen. Straks wachten echter alweer de wedstrijden van het LRV-BWP-circuit voor jonge paarden en de Cyclus. En het is maar zeer de vraag of het voor de hengsten, die hun BWP-dekbewijs veilig moeten stellen tijdens de LRV-BWP-wedstrijden en de cyclus, niet wat te veel dreigt te worden. Om en bij de 70 deelnemers lieten het zich in Gesves niet aan het hart komen. Niet minder dan 14 vierjarigen namen de start, 13 deelnemers kwamen zonder kleerscheuren aan de streep. Gilles Botton en Quatzacoetl Simonetri (v. Calvaro) voeren de tussenstand aan met één puntje voorsprong op Niels Bruynseels met Cooper van de Heffinck (v. Caretino) en 3 punten bonus op Willem Meeus met Echo van het Neerenbosch (v. Chin Chin).
Geen barrage bij de vierjarigen, die was er voor de 11 vijfjarigen die foutloos bleven wel. Demeersman en Diabeau toonden zich in hun gekende stijl alweer bijna 2 volle seconden sneller dan Christophe Vanderhasselt met Accardi du Houssoit (v. Artos). In de tussenstand delen Demeersman en Diabeau de leiding met Kai Vering en Dream dHedge de Wulf Selection (v. Parco) en Wilm Vermeir met Deauville de la Vie (v. Clinton). Bij de zesjarigen knabbelt Patrick Spits met Cyber van Vrijhern na zn zege wat van de achterstand op Wim Vinckx en Catalano DH (v. Cassini I) weg. Donaat Brondeel en Breemeersen Adorado (v. Acorado) rukken op naar een derde stek. Bij de zevenjarigen haalden Demeersman en Contact het in een barrage met vijf. Karel Cox en Bugero van het Pansihof (v. Darco) zien hun voorsprong op Nick Vrins en Chicago Z (v. Carthago Z) slinken tot 5 punten. Koen Vereecke en Courtello Z (v. Chellano Z) volgen op 8 punten.
Enkele van de deelnemende hengsten werden ondertussen ook gekeurd in Frankrijk. Dat is ondermeer het geval voor Bentley van de Heffinck (v. Upsylon van de Heffinck), terwijl ook Muscaris dAriel (v. Diamant de Semilly) die in Hasselt nog grote sier maakte in de sires, erkend werd in Frankrijk. Caesar van de Helle (v. Cantus) en Contact van de Heffinck staan er voorlopig op de wachtlijst, de commissie wacht op een lijst met de resultaten behaald in de sport.
Nog een berichtje van over de Grote Plas. Daar is de lobby die zich verzet tegen het slachten van paarden voor menselijke consumptie aan een rondje lobbyen begonnen om een verbod af te dwingen bij de Amerikaanse overheid. Het slachten van paarden voor menselijke consumptie in de Verenigde Staten zelf is al een tijdje verboden, maar dat verbod heeft alleen geleid tot massale export van paarden naar Mexico en Canada. Die worden dan daar geslacht. De lobby-organisatie wil nu een verbod op de uitvoer van paarden om ze in het buitenland te laten slachten.
De USEF (United States Equestrian Federation) heeft haar shortlist voor de Olympische Spelen klaar. Drie combinaties waren al zeker van een plaatsje op de lijst: Ward Mc Lain met Sapphire, Jeffrey Welles met Armani en Beezie Madden met Authentic. Daar worden nu na de Amerikaanse trials zeven combinaties aan toegevoegd. De tien gaan de Spelen voorbereiden in Europa en zullen dus ook deelnemen aan de Super League-wedstrijden.
Bentley vd Heffinck en Muscaris gekeurd in Frankrijk
Bentley van de Heffinck en Muscaris d'Ariel zijn maar een paar hengsten die in Frankrijk groen licht gekregen hebben van de keuringscommissie. De lijst met de beslissingen van de commissie is hier te vinden.
Op de hengstenkeuring van het SBS zijn ook een aantal BWP'ers gekeurd. 23 jonge hengsten kregen groen licht van de commissie. De lijst met de gekeurde hengsten is hier terug te vinden. Wie er de afstamming bij wil moet een tweede bestand openen, dit hier. Zaterdag werden bij het SBS ook enkele oudere hengsten gekeurd. De lijst is hier te vinden.
Vrijdagavond werd in Gesves ook een manche van de hengstencompetitie afgewerkt. De uitslagen voor de vier- en vijfjarigen zijn hier te vinden. Voor de resultaten van de zes- en zevenjarigen moet je hier zijn.
We lijken Piet Huyzentruit wel. "En wat hebben we nu geleerd?" Het voorbije weekend was alleszins boeiend op hippisch vlak. Zo heeft Yves Lauwers z'n paarden nogmaals verkast. Dat Michael Whitaker en z'n stalruiter Guy Williams de teugels van de viervoeters van stal des Hayettes moesten afstaan kon u hier al eerder lezen. Lauwers maakte er zich druk om dat z'n paarden maar niet verkocht raakten. Maar misschien heeft dat niet alleen met de figuur van Michael Whitaker, maar ook een beetje met de vraagprijs te maken. Maar goed, Olivier Guillon, Eugenie Angot en Kristof Cleeren zal het worst wezen, want zij krijgen of kregen al een viervoeter van Lauwers onder het zadel.
Kristof Cleeren trok afgelopen weekend trouwens in het spoor van Judy-Ann Melchior naar het Duitse Braunschweig. Met Orchidee totaliseerde onze landgenoot 8 strafpunten in de Grote Prijs. Daaruit zou men gemakshalve kunnen concluderen dat Cleeren ontgoochelend presteerde. We durven vermoeden dat het tegendeel waar is. Niet minder dan 10 combinaties werden in de GP uitgeschakeld, niet de minsten trouwens met ondermeer Thomas Frühmann. Gisteren hadden we nog Gert-Jan Bruggink, derde in Braunschweig, aan de lijn die het had over een bijzonder technisch en moeilijk parcours in de GP. De 8 strafpunten van Cleeren zijn in dat verband hoopgevend.
Geen Belgen aan de slag in het Oostenrijkse Stadl Paura en slechts een handjevol Belgen in het zonnige zuiden. Niet in Portugal, wel in buurland Spanje waar Gregory Wathelet zowat het maximum weet te halen uit Willem van het Janshof en Cindy van der Straeten en Jan Vlemmix bij momenten schitteren tussen de Ieren, Britten en Spanjaarden. In Italië toonde alleen Gudrun Patteet bij momenten haar talent.
Voor de Belgen begint de voorbereiding op het 'groene' seizoen pas straks, bij de springtoer in het Lummen van Peter Postelmans, al trekt een tiental Belgen volgend weekend al naar de springtoer in Arezzo. Hou straks in Lummen trouwens maar de Nederlanders eens in de gaten. Voor hen zijn Lummen en het springconcours in het Franse Hardelot de aanloop naar het Nederlands Kampioenschap dat straks in de achtertuin van Eric Van der Vleuten (Mierlo) georganiseerd wordt. Een NK dat dit jaar trouwens samen valt met de wereldbekerfinale in Göteborg. Dat de Nederlandse bondscoach Rob Ehrens straks naar Mierlo en niet naar Göteborg trekt zegt genoeg over het belang dat onze noorderburen aan zo'n nationale titelstrijd hechten....
In het Portugese Comporta loopt de Atlantic Equestrian Tour netjes verder. De voorbije dagen werden daar de proeven voor jonge paarden verreden. Vandaag begon het echt zware werk. Zondag is er een afsluitende Grote Prijs. De uitslagen zijn hier te vinden.
We blijven in het zuiden, want in Vejer de la Frontera loopt de Sunshinetoer op zijn laatste benen. Ondermeer Michel Blaton, Cindy Van der Straeten, Jan Vlemmix en Gregory Wathelet zijn er aan het werk. De resultaten zijn hier te vinden. Door klikken naar 'salto' en dan 'resultados', maar dat had u ongetwijfeld al door.
We blijven in het zuiden, maar dan een beetje meer oostwaarts. Ook in Italië zijn er dezer dagen twee concours. Dat is bijvoorbeeld het geval in Busto Arsizio waar onze landgenote Gudrun Patteet vandaag bijzonder sterk uit de startblokken schoot met een zege. De resultaten zijn straks, met wat geluk, hier te vinden.
We blijven in Italie voor het concours in Cervia. Een bijzonder concours, al was het maar omdat straks een Chinees debuteert. De uitslagen van dit Noord-Italiaans concours zijn straks met wat geluk hier terug te vinden.
We zetten onze tocht door Europa verder en belanden in het Oostenrijkse Stadl Paura. De resultaten zijn hier te vinden.
Tenslotte komen we in het Duitse Braunschweig terecht. De resultaten zijn hier te vinden.
China is momenteel één van de snelst groeiende wereldeconomieën. En dus hoeft het geen verbazing te wekken dat de rijke industriëlen lonken naar de Europese warmbloeden. Axel Verlooy mocht als één van de eersten langs de kassa toen Jumpy des Fontaines verkocht werd naar de Chinees Li Zing die zich met Jumpy hoopt te plaatsen voor de Spelen. Zing bleef de voorbije maanden doortrainen bij Verlooy en neemt dit weekend aan z'n eerste wedstrijd deel in het Italiaanse Cervia. Daarna is het exotisch duo ondermeer ook te zien op de springtoer in Lummen. Zing is overigens niet de enige Chinees die de Spelen in onze contreien komt voorbereiden. Ook Ludger Beerbaum heeft momenteel een Chinees op stal om het maar eens oneerbiedig uit te drukken. En ook in de springtoer in Vejer de la Frontera doken de eerste deelnemers uit China en Hong Kong op.
Het hoeft geen verbazing te wekken dat nu nog eens twee hengsten richting China vertrekken. Verlooy verpatste Heureka de la Loge en Vamiro naar Chinese amateurs. De link tussen Verlooy en de nieuwe klanten is niet ver te zoeken: de nieuwe kopers kwamen via Zing in contact met Verlooy. De Chineze mogen dan meesters zijn in het schaamteloos kopiëren, een internationaal springpaard kopiëren kan vooralsnog niet. En dus investeren ze daar in China dezer dagen vooral in hengsten en merries. Kortom, de Chinese fokkerij staat ondermeer dankzij de inbreng van het BWP straks in de steigers. Verlooy vertrekt binnenkort overigens op prospectie naar het verre China. Het laat zich aanzien dat zijn voorbeeld navolging zal krijgen.
De voorbije jaren werd de markt naar het Oostblok opengewrikt en nu is dus een nieuwe groeimarkt aan de beurt. Op een ontsluiting van het Afrikaanse hippische binnenland is het, zo vrezen we, nog even wachten...
Ze springen wat af daar aan de overkant van de Grote Plas. Aan de Oostkust én de Westkust. Een heel circus is het met tussendoor ook de trials die de geselecteerden voor de Olympische Spelen moeten aanduiden. Het lijstje met selectiewedstrijden is hier te vinden. Laura Kraut Kent voert na drie van de vijf wedstrijden de ranglijst aan met haar kwpn'er Cedric. Een verslagje van de derde wedstrijd en de huidige selectiestand is hier te vinden.
Ondertussen is ook bevestigd dat Bermuda (!) een geselecteerde heeft voor de Olympische Spelen. Al ruziën ze ginds nog een beetje aangezien ze er nog niet uitzien wie Bermuda straks mag vertegenwoordigen in Hong Kong. Het nieuwsartikel moet het antwoord op die vraag schuldig blijven. En wij die niet eens wisten dat ze in Bermuda ook een federatie hebben.
Om af te sluiten maken we even een zijsprongetje naar Nederland. Daar is bondscoach Rob Ehrens dinsdagavond aan tafel gaan zitten met de leden van het A- en B-kader. Veel wilde Ehrens niet lossen over het overleg, alleen dat, op Jur Vrieling na, alle kaderleden te kennen gaven dat ze beschikbaar zijn voor het Nederlands Olympisch Team. Ehrens en zijn jongens hebben wel een beperkte planning opgemaakt. Want zoals iedereen ondertussen wel moet beseffen: een voorbereiding op de Olympische Spelen combineren met de wedstrijden uit de Global Tour en de wedstrijden van de Super League is echt ondoenbaar.
Het moet ze toch een beetje in het bloed zitten. Dat reizen en de wereld veroveren. In Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en wie weet waar nog allemaal: overal stuurden de Nederlanders hun zonen uit en bedwongen ze de wereldzeeën, continenten en volkeren.
Het lijkt er momenteel op alsof er een nieuwe kolonisatie aan de gang is: die van de springsport. 21 deelnemers in de barrage afgelopen zondag in Neeroeteren, daarbij maar liefst 12 Nederlanders. Driekwart van de zeges in de internationale rubrieken ging trouwens naar onze noorderburen. De Grote Prijs van Ravensburg afgelopen zondag: 12 buitenlanders in het deelnemersveld waaronder alweer twee Nederlanders en nul Belgen. Een handvol Nederlanders ook vorige week in Melsomvik voor de Arctic Games. Opbouwen op twee- en driesterrenniveau om dan in eigen land op de deur te komen kloppen voor trapje hoger. Wereldreizigers zijn het. Neem nu die Peter Bulthuis. Vandaag winnaar van de Grote Prijs in het Amerikaanse Arizona, vorige week nog aan de slag in het hoge noorden.
Het vergt ongetwijfeld, zoals uit dit kleine interviewtje mag blijken, enig organisatietalent.
Peter Bulthuis wint in Noorwegen
MELSOMVIK _ Peter Bulthuis heeft zondag de Grote Prijs in het Noorse Melsomvik gewonnen. Bulthuis zadelde Patent (v. Colino) en was de snelste foutloze in een barrage met 8. Piet Raijmakers junior haalde met Van Schijndels Lys Platiëre (v. Quidam de Revel) de barrage niet. Het duo kwam met 8 strafpunten uit de basisomloop.
Bulthuis klokte in Melsomvik niet de snelste tijd, zowel de Deense Jennifer Fogh Pedersen / Ulrich Z (v. Darco) als Dirk Schröder / Odette waren sneller, maar beiden lieten wel één springfout optekenen. Bulthuis kwam na zn zege zondag even uitblazen in Maaseik maar vertrekt donderdag opnieuw naar het Hoge Noorden. Er zijn eigenlijk twee concours. Afgelopen week was het een tweesterren, volgende week een driesterren. Prima georganiseerd allemaal en heel mooie omlopen. Met Patent gaat het eigenlijk al een tijdje goed, we waren in Maastricht drie keer futloos, presteerden ook sterk in Slovenië en Polen, een zege zit er dan wel een keer aan te komen. Je weet alleen nooit wanneer. In principe vertrek ik na de tweedeweek in Melsomvik opnieuw voor een paar weken naar de Verenigde Staten waar ik dan weer een paar weken blijf. Ik heb er momenteel zes paarden staan, drie in volle eigendom en drie half. Daarvan keert er in principe geen enkele terug. Ik heb anderhalf jaar in de States gewerkt en de relaties die ik toen opgedaan heb komen nu van pas. Het is een fantastische markt, maar ze moeten je regelmatig zien. Dat schept een band. Ik blijf wellicht tot half juni tussen Europa en de States pendelen. De paarden die nu in Noorwegen staan gaan daarna naar het Italiaanse Cervia, daarna is er ook nog Lummen en tenslotte natuurlijk ook het Nederlands kampioenschap. Met Patent heb ik een fantastisch paard en het is toch de bedoeling om straks ook eens wat landenwedstrijden te gaan rijden. Ik heb in het verleden nog wel een paar goeie paarden gehad, maar die stonden er telkens voor de verkoop. Met dhr.Liefhebber heb ik nu een eigenaar die ook helemaal gek is van de sport en dus ook een paar paarden die ik wat langer kan rijden. Ja, nu moet het toch echt wel eens gaan gebeuren. In Melsomvik had ik ook Primeur S (v. Emilion) mee. Die reed ik laatst in 2006 in Zuidlaren waar ze fantastisch sprong en ik haar gelijk kon verkopen naar Rusland. Maar het is een wat sensibel paard en twee dagen voor de paarden naar Noorwegen vertrokken stond ze terug op stal. Ik heb haar gelijk meegenomen en het voelde gelijk weer aan als vroeger.
Winst was er op de Arctic Games ook voor Piet Raijmakers junior die met Lys Platiëre twee proeven won.
Ja, onze activist in slip blijft ons achtervolgen. De brave (?) man dook nu op in het populaire televisieprogramma van Paul De Leeuw maar kreeg er meteen lik op stuk. De Leeuw liet onze inmiddels gevreesde activist, zoals dat zo mooi heet, zijn ding doen en scheurde hem nadien de slip van het frêle lijf. We durven vermoeden dat dit verhaal hiermee niet aan zijn eind is. Want de geschokte streaker eist nu excuses van De Leeuw. Je houdt het niet voor mogelijk, maar de zogenaamde 'vegan-streaker' heeft ondertussen zijn eigen weblog. Je kunt er zowaar 'doneren' zoals dat bij onze noorderburen heeft en een kijkje nemen op de zwarte lijst (jaja) van de veganstreaker.
Een mens vraagt zich af waar hij de tijd haalt. Geef toe, Minister-President Kris Peeters moet het been stijf houden in de discussie met de federale collega's, tussendoor de Vlaamse Regering leiden en zijn webstek up to date houden. Al durven we vermoeden, nee eigenlijk weten we dat, dankzij onze dorpsgenote die op het kabinet van de minister-president tewerkgesteld is wel zeker, dat de voormalige topman van Unizo daarvoor wel enkele medewerk(st)ers heeft op z'n kabinet. Overigens, dankzij een link op de site van de Kris kunt u hem ook een vraag stellen. In alle geval, tussen alle drukke bezigheden door vond Kris Peeters de tijd om wat aandacht te schenken aan één van z'n eerste liefdes: de paardensport. Vandaag gaf minister Peeters in Meeuwen-Gruitrode het startschot van een Ronde van Vlaanderen waarbij de hippische sector aan de spreekwoordelijke tand gevoeld wordt. Het persbericht is hier te lezen. Geen nood als u geen uitnodiging voor één van deze dialoogdagen ontving, u kunt met uw vraag rechtstreeks bij de minister-president terecht.
Een relatief rustig weekend voor de boeg met uiteraard toch een aantal wedstrijden.
In eigen land is er in de Warre (Neeroeteren) een tweesterren CSI waar zowat alle Belgen en een handvol internationale toppers zoals Jessica Kurten present tekenen. De uitslagen zijn hier te vinden.
In het Nederlandse Roosendaal is er een internationale dressuurwedstrijd voor juniores en young riders. De uitslagen zijn hier te vinden.
Ook in Spanje blijven de springruiters aktief, naast de springwedstrijden zijn er daar ook dressuurwedstrijden. Dit is de link naar de uitslagen.
Ook in het Franse Villeneuve-Loubet gaat de springtoer verder. De uitslagen staan hier.
En ook in Portugal zijn ze aan de springtoer begonnen. De uitslagen van de Atlantic Equestrian Tour saan hier.
Tenslotte is er ook een concours in het Duitse Ravensburg. De site met wat meer info (en hopelijk ook de uitslagen) is hier te vinden.
een klein verhaaltje ter vermaak waarbij elke gelijkenis met bestaande personen vanzelfsprekend op louter toeval berust
Hallo? Hallo? Met wie spreek ik? Ha, t is de Geert. Hoe gaat het Geert? Een overbodige vraag want de stem aan de andere kant van de lijn sloeg de gebruikelijke small talk meteen over om met de deur in huis te vallen. Zeg, hebde gij neen hengst?
We hadden het even niet. Pardon, een hengst? Ja, gij hebt toch paarden? Verbaasd probeerden we; Ja, hoe bedoelt ge? Onze gesprekspartner vond het blijkbaar vanzelfsprekend dat we niet alleen paarden, maar ook een hengst onder onze paarden zouden hebben. Voorzichtig probeerden we Geert uit te leggen dat wie paarden heeft daarom niet persé een hengst heeft en dat het houden van een hengst niet zomaar aangewezen is zonder aangepaste infrastructuur. Jamaar. Hoe kweekt gij dan? Onze mond viel open van verbazing. Ja, hoe kweken we dan. We kopen sperma bij de hengstenboer en laten de veearts onze merrie insemineren, verder kwamen we niet. Sperma kopen? En hoeveel kost dat dan? We probeerden te antwoorden dat de uitersten van de prijsvork zowat 600 en pakweg 6000 euro zijn maar kregen de tijd niet om uit te spreken. Zesduizend euro? Hoeveel liter hebt ge daarvoor? Dat is gouden sperma zeker? En als ge dan geen veulen hebt, dan zijt ge uw geld kwijt? In het half uur dat volgde probeerden we onze gesprekspartner wegwijs te maken in de geheimen en de valkuilen van de fokkerij. De verbazing aan de andere kant van de lijn groeide hoorbaar en net hadden we uitgelegd wat met embryotransplantatie bedoeld werd of het klonk aan de andere kant van de lijn: Ge zijt gij goed zot. Een paar merries, aan pakweg 800 euro. Daarvoor kunt ge toch zelf een hengst houden. Dan hebt ge dat fantoom niet nodig, ge moet uw sperma niet verdunnen, niet bewaren in vloeibare stikstof. Geen veeartskosten. Gewoon puur natuur! Dat is toch veel gemakkelijker. Luistert, ik heb een paardje gekocht voor mn dochter, en voor mn vrouw. En ik zou daar nu ook eens willen mee kweken. Ik dacht, gij hebt paarden en dus misschien ook een hengst. Als ge uwen hengst voor een prijzeke ne keer tot bij mij zou willen brengen, of omgekeerd, ik met mijn merrie tot bij uwen hengst brengen. Maar dat zal dus niet gaan zekerst?
Neen,dat zou dus niet gaan. Een diepe stilte viel. Waar kan ik zelf een hengst kopen?, klonk het tenslotte. Terwijl de grote wijzer van de klok een kwartdraai maakte probeerden we onze gesprekspartner wegwijs te maken in de wereld van stamboeken en gekeurde hengsten. Goed, goed, een gekeurde hengst. Wat kost dat? We probeerden onze gesprekspartner nog voorzichtig op andere gedachten te brengen en duidelijk te maken dat niet elke hengst de juiste keuze is voor eender welke merrie en dat niet alleen het louter gekeurd zijn belangrijk is, maar het was vergeefse moeite. Drie dagen later belde Geert ons terug. Koen, ge moet ne keer komen kijken. Ik heb neen hengst gekocht. Een zwarte! Beleefd informeerden we naar stamboek en origine. Het werd stil aan de andere kant van de lijn. Daarvoor zou ik ne keer op de papieren moeten kijken. Maar, als ge nog ne hengst zoekt voor uw merrie . We hebben beleefd bedankt.
Willem Greve heeft een nieuwe sponsor. We kunnen ons voorstellen dat u daar niet meteen ondersteboven van bent. Wij ook niet overigens. Een klein beetje ondersteboven waren we wel toen we de naam van de nieuwe sponsor intikten op google. De site van city cargo is zonder meer een bezoekje waard. Overigens, de sponsor werd Greve aan de hand gedaan door Jeroen Dubbeldam (waar Greve overigens een tiental boxen afhuurt). Afwachten nu welke Belgische ruiter straks een collega een sponsor aan de hand doet en hoe lang het duurt vooraleer we een eerste alternatief gebruik zien van de tramrails in Vlaanderen.
Nog een ideetje trouwens: de regio Normandie gaat zowaar een aantal ruiters sponsoren in de hoop zich zo internationaal te kunnen profileren. Onder de naam Normandie 2014 wil de regio haar kandidatuur voor de organisatie van de wereldruiterspelen in 2014 kracht bijzetten. Een tip voor de Vlaamse overheid misschien die klaarblijkelijk toch bulkt van het geld (het uwe en het mijne) en in het verleden ondermeer al een wielerteam op de been (wielen) bracht.
Er hangt een geurtje aan de affaire Kürten. Zoveel is nu wel duidelijk. De Ierse amazone werd na de CSIO in La Baule betrapt op het gebruik van het verboden Extoricocib bij haar paard Castle Forbes Maike. De Ierse weigerde een schikking haar aangeboden door de FEI en eiste het openen en onderzoeken van het B-staal. De Ierse liet daarbij niets aan het toeval over en stuurde haar eigen expert naar de opening en analyse van het B-staal in Parijs. De door haar uitgestuurde Laurent Bigler werd er met alle égards ontvangen maar mocht de analyse niet bijwonen. Die analyse van het B-staal was volgens het Franse labo ook al positief. Schandalig volgens Kürten die prompt een advocaat inschakelde. Die vroeg bij de FEI inzage van alle stukken, maar ook dat werd geweigerd. Nu is gebleken dat het labo ook een bloedstaal van Maike liet onderzoeken en dat de resultaten van die test negatief waren. Volgens Kürten en haar advocaat werden bewust voor haar ontlastende bewijzen achter gehouden. Het verhaal krijgt nog een kwalijker bijklank als men er rekening mee houdt dat Kürten voor een paar jaar door hetzelfde labo ook al positief werd bevonden. Iets wat toen door de Ierse in alle toonaarden werd ontkend, Kürten ging overigens vrijuit toen uit een analyse van het B-staal (door een ander labo) bleek dat er niets aan de hand was.
Kürten staat bekend als een fervent tegenstandster van het gebruik van doping. Het zorgde er trouwens voor dat Kürten in de clinch ging met de Ierse federatie en landgenoot Cian O'Connor die na de OS in Athene zijn gouden medaille moest inleveren nadat z'n paard positief testte. Dat die plooien nog altijd niet gladgestreken zijn bleek afgelopen zomer nog op het EK in Mannheim waar Kürten de stallen naast die van O'Connor weigerde en de klok rond voor eigen bewaking van haar paarden zorgde. Twee jaar terug hadden we in Valkenswaard (2006) een interessant gesprek met de Ierse. Het interview is hierna te lezen. Links met meer info zijn hier te vinden; - persbericht - de site van Kürten
Het artikel van 2006
Kürten komt dit jaar niet meer voor Iers team uit
VALKENSWAARD _ Ja, ze sprong uit het boekje. Zoals een paard hoort te springen op een wereldkampioenschap, zegt Jessica Kürten met een fijn lachje om de lippen over haar Quibell (Quidam de Revel x Lagano). Maar de in Duitsland gestationneerde Kürten laat de wereldruiterspelen in Aken wel aan zich voorbijgaan. En ja, ze wil het ons wel eens haarfijn uitleggen. ,,But it will take 15 minutes, zegt ze, ,,want er is veel te vertellen.
Als beste amazone van het concours moest Kürten wel weer eerst even de hoofdring in om er een veulen (Cartani x Carthago) in ontvangst te nemen. ,,De eerste keer dat ik een veulen win, ik neem het straks mee naar huis. Weet je, het zou wat zijn als ik hier over pakweg jaar met dit veulen kan komen meedoen.
Ze is een beetje boos en ontstemd zegt ze. ,,Want er wordt zoveel rotzooi verteld over mij. Kijk, ik moest van anderen horen dat ik op de Ierse selectielijst stond voor de wereldruiterspelen. Later hebben ze me van die lijst gehaald omdat ik dat vroeg, de waarheid is dat ik al eerder gezegd had dat ik dit seizoen niet meer voor het Ierse team wilde rijden. Dat ik liever dit soort concours rijd waar meer geld te verdienen is larie. Ik heb goede paarden en fijne eigenaars en kan op meerdere fronten strijden. Oké, Maike (Libero) is nu geblesseerd en moet een paar maanden rusten. Maar ik heb nog Quibell (Quidam de Revel) en Libertina (Achill-Libero H) al is zij geen paard voor de wereldruiterspelen, nu toch niet. Ze is te jong en heeft amper ervaring in dit soort graspistes. Kijk, ik sta in de top tien van de wereld, daar kom je niet zomaar. Ja, zeggen ze dan, ze heeft goeie paarden. Maar dat is wel iets te makkelijk. Het kost moeite om aan de top te komen, het kost nog veel meer moeite om er te blijven. Weet je, in deze sport moet je opbouwen en plannen, paarden zijn geen machines. Ja, de wereldruiterspelen stonden in mn planning. En dat wist bondscoach Splaine van bij de start. Voor de start van de Super League waren er afspraken gemaakt, zo zou ik Luzern niet rijden. Maar Splaine belde en zei, we hebben je nodig. Ik ben dus naar Luzern getrokken, Castle Forbes Meike (Libero) zou er springen, maar voor de Super League zat ik plots op de reservebank. Kijk, zo hoeft het voor mij niet, eerst smeken opdat ik zou meedoen en me dan aan de kant zetten. Voor Dublin was het alweer van dat, ik kon in het team maar dan moest ik me op de eerste dag van het concours bewijzen met Quibell (Quidam de Revel). Kijk, zo werkt het natuurlijk niet. In die omstandigheden had ik geen trek in de wereldruiterspelen, ik wilde best naar Aken maar ik kreeg dit seizoen al twee keer te horen dat ik en mn paarden niet goed genoeg waren voor het Ierse team. Dat pik ik niet, daarvoor heb ik te veel trots. Splaine heeft zn team voor de wereldruiterspelen en zn team voor Barcelona. Ik hoop dat ze het redden, maar het wordt moeilijk. Voor mij hoeft de degradatie uit de Super League geen drama te zijn, ik kan zo terecht op alle grote concours en dankzij mn ranking kan daar ook een andere Ier starten, dat vergeten ze wel eens. Volgend jaar stel ik me opnieuw beschikbaar voor het team, ook al blijft Splaine bondscoach. Maar er zullen duidelijke afspraken moeten gemaakt en nageleefd worden. Ach wat is het, incompetentie of onwetendheid, ik weet het niet maar dat ik het Ierse team en OConnor zou boycotten is nonsens. Kijk, het is geen geheim, Cian OConnor is mn vriend niet, ik mag hem niet, maar dit seizoen reden we wel al samen in het team. Ik zal praten met hem, maar niet meer dan nodig. Het hele OConnor-verhaal (dopingzondaar op de O.S. in Athene) heeft onze sport geen goed gedaan, ik was in de stallen en heb gezien wat er gebeurd is, we hadden aan elkaar palende boxen. Meer wil ik er niet over kwijt, maar het hoort niet in deze sport. Paarden zijn geen machines, ze verdienen respect.
Tenslotte is er ook nog de hengstenkeuring van het Zweeds warmbloed, de site is hier te vinden. De hengstenkeuring is er trouwens ook deels live via het internet te volgen.
Merries waren donderdagavond grof wild in de Grenslandhallen in Hasselt. 11 vierjarigen, 22 vijfjarigen, 21 zesjarigen en 15 zevenjarigen. Daar bovenop nog eens 35 hengsten in de sires-proef. Dat zijn er als we goed kunnen tellen samen 104. Kende u Quetzacoatl Simonetri of Urax? Neen? Wij ook niet. Of wat dacht u van Concretop Conquest en Vincero om het nog maar niet te hebben over Commanchi en een handvol andere nobele onbekende, maar gekeurde hengsten. Kortom, een merrie is dezer dagen grof wild op de hengstenmarkt. Opvallend trouwens in Hasselt: de terugkeer van een aantal oude bekenden. Turbo van het Gestelhof bijvoorbeeld. De Darcozoon verhuisde voor een paar jaar naar de Amerikaanse Candice King die de hengst, zoals Louis Van Gestel ons gisteren toevertrouwde, eigenlijk leaste. "Turbo is lange tijd buiten strijd geweest met een lichte peesblessure", weet Van Gestel. "Uiteindelijk is hij teruggekeerd naar België en hier starten we hem opnieuw in een grote proef." Nu we het toch over hengsten en pezen hebben: met het herstel van Cumano vlot het goed. Jos Lansink en eigenaar Verlinden sparen overigens kosten noch moeite om de hengst weer helemaal aan de top te krijgen. Lansink liet uit Engeland een spa overvliegen waarin Cumano dagelijks een badje met koud zeewater krijgt om het herstel van de pezen te bevorderen. Voor Parco is het herstel helemaal rond. De BWP-veteraan vierde in Hasselt, zoals eerder al aangekondigd door Ludo Philippaerts, z'n rentree in de interntionale wedstrijdsport. Het laat zich aanzien dat de schimmel nog een seizoentje de kar al trekken voor Philippaerts die volgend seizoen met Winningmood klaar moet zijn voor het grote werk. De Limburgse jumpingveteraan was in Hasselt overigens wat nerveus voor het duel met zoon Olivier die in de Sires met Chatman aan de start kwam en meteen z'n visitekaartje afgaf. Net als 'papa' trouwens die z'n drie hengsten meteen in de barrage van de sires parkeerde.
Nu willen we niemand voor het hoofd stoten: maar is het u ook al opgevallen dat Zangersheide dezer dagen z'n reputatie als springpaardenstamboek met nadruk waar aan het maken is. Sommige van de hengsten mogen dan wat 'pony-achtig' aandoen, springen kunnen ze wel. Dat Leon Melchior en Zangersheide in Hasselt één van de hoofdsponsors zijn zal er wel wat mee te maken hebben, maar bij de Sires waren zowat 10 starters Z-ingeschreven. Winnen deed Yves Vanderhasselt met de Selle Francais Muscaris d'Ariel, maar de plaatsen twee en drie waren met Stefan Corten met Cassinus Z en Judy-Ann Melchior met Chicago Z voor Zangersheide. Zelfde verhaal bij de zes- en zevenjarigen waar Stefan Corten met Calvados Z de zege wegkaapte.
Tenslotte nog dit: opgemerkte aanwezige (te paard!) in Hasselt was ook Kristof Cleeren die weliswaar nog een gesprekje moet met Leon Melchior over een verdere samenwerking maar toch al drie Z-paarden op stal kreeg. Een cadeautje van Judy-Ann zo blijkt die Kristof wel een sympathieke jongen vindt. Tussen de regels door vernamen we dat er wellicht nog een paar paarden richting Cleeren zullen verhuizen. Sympathieke jongen of niet, dat Cleeren nog altijd rond die 30ste plaats op de wereldranglijst hangt en dus op alle grote concours van start kan zal ook wel wat te maken hebben met de interesse van Z voor de ruiter uit Herk-de-Stad. Want hij kan de Z-paarden en -hengsten straks ook internationaal nadrukkelijk gaan profileren.