Op de hengstenkeuring van het SBS zijn ook een aantal BWP'ers gekeurd. 23 jonge hengsten kregen groen licht van de commissie. De lijst met de gekeurde hengsten is hier terug te vinden. Wie er de afstamming bij wil moet een tweede bestand openen, dit hier. Zaterdag werden bij het SBS ook enkele oudere hengsten gekeurd. De lijst is hier te vinden.
Vrijdagavond werd in Gesves ook een manche van de hengstencompetitie afgewerkt. De uitslagen voor de vier- en vijfjarigen zijn hier te vinden. Voor de resultaten van de zes- en zevenjarigen moet je hier zijn.
We lijken Piet Huyzentruit wel. "En wat hebben we nu geleerd?" Het voorbije weekend was alleszins boeiend op hippisch vlak. Zo heeft Yves Lauwers z'n paarden nogmaals verkast. Dat Michael Whitaker en z'n stalruiter Guy Williams de teugels van de viervoeters van stal des Hayettes moesten afstaan kon u hier al eerder lezen. Lauwers maakte er zich druk om dat z'n paarden maar niet verkocht raakten. Maar misschien heeft dat niet alleen met de figuur van Michael Whitaker, maar ook een beetje met de vraagprijs te maken. Maar goed, Olivier Guillon, Eugenie Angot en Kristof Cleeren zal het worst wezen, want zij krijgen of kregen al een viervoeter van Lauwers onder het zadel.
Kristof Cleeren trok afgelopen weekend trouwens in het spoor van Judy-Ann Melchior naar het Duitse Braunschweig. Met Orchidee totaliseerde onze landgenoot 8 strafpunten in de Grote Prijs. Daaruit zou men gemakshalve kunnen concluderen dat Cleeren ontgoochelend presteerde. We durven vermoeden dat het tegendeel waar is. Niet minder dan 10 combinaties werden in de GP uitgeschakeld, niet de minsten trouwens met ondermeer Thomas Frühmann. Gisteren hadden we nog Gert-Jan Bruggink, derde in Braunschweig, aan de lijn die het had over een bijzonder technisch en moeilijk parcours in de GP. De 8 strafpunten van Cleeren zijn in dat verband hoopgevend.
Geen Belgen aan de slag in het Oostenrijkse Stadl Paura en slechts een handjevol Belgen in het zonnige zuiden. Niet in Portugal, wel in buurland Spanje waar Gregory Wathelet zowat het maximum weet te halen uit Willem van het Janshof en Cindy van der Straeten en Jan Vlemmix bij momenten schitteren tussen de Ieren, Britten en Spanjaarden. In Italië toonde alleen Gudrun Patteet bij momenten haar talent.
Voor de Belgen begint de voorbereiding op het 'groene' seizoen pas straks, bij de springtoer in het Lummen van Peter Postelmans, al trekt een tiental Belgen volgend weekend al naar de springtoer in Arezzo. Hou straks in Lummen trouwens maar de Nederlanders eens in de gaten. Voor hen zijn Lummen en het springconcours in het Franse Hardelot de aanloop naar het Nederlands Kampioenschap dat straks in de achtertuin van Eric Van der Vleuten (Mierlo) georganiseerd wordt. Een NK dat dit jaar trouwens samen valt met de wereldbekerfinale in Göteborg. Dat de Nederlandse bondscoach Rob Ehrens straks naar Mierlo en niet naar Göteborg trekt zegt genoeg over het belang dat onze noorderburen aan zo'n nationale titelstrijd hechten....
In het Portugese Comporta loopt de Atlantic Equestrian Tour netjes verder. De voorbije dagen werden daar de proeven voor jonge paarden verreden. Vandaag begon het echt zware werk. Zondag is er een afsluitende Grote Prijs. De uitslagen zijn hier te vinden.
We blijven in het zuiden, want in Vejer de la Frontera loopt de Sunshinetoer op zijn laatste benen. Ondermeer Michel Blaton, Cindy Van der Straeten, Jan Vlemmix en Gregory Wathelet zijn er aan het werk. De resultaten zijn hier te vinden. Door klikken naar 'salto' en dan 'resultados', maar dat had u ongetwijfeld al door.
We blijven in het zuiden, maar dan een beetje meer oostwaarts. Ook in Italië zijn er dezer dagen twee concours. Dat is bijvoorbeeld het geval in Busto Arsizio waar onze landgenote Gudrun Patteet vandaag bijzonder sterk uit de startblokken schoot met een zege. De resultaten zijn straks, met wat geluk, hier te vinden.
We blijven in Italie voor het concours in Cervia. Een bijzonder concours, al was het maar omdat straks een Chinees debuteert. De uitslagen van dit Noord-Italiaans concours zijn straks met wat geluk hier terug te vinden.
We zetten onze tocht door Europa verder en belanden in het Oostenrijkse Stadl Paura. De resultaten zijn hier te vinden.
Tenslotte komen we in het Duitse Braunschweig terecht. De resultaten zijn hier te vinden.
China is momenteel één van de snelst groeiende wereldeconomieën. En dus hoeft het geen verbazing te wekken dat de rijke industriëlen lonken naar de Europese warmbloeden. Axel Verlooy mocht als één van de eersten langs de kassa toen Jumpy des Fontaines verkocht werd naar de Chinees Li Zing die zich met Jumpy hoopt te plaatsen voor de Spelen. Zing bleef de voorbije maanden doortrainen bij Verlooy en neemt dit weekend aan z'n eerste wedstrijd deel in het Italiaanse Cervia. Daarna is het exotisch duo ondermeer ook te zien op de springtoer in Lummen. Zing is overigens niet de enige Chinees die de Spelen in onze contreien komt voorbereiden. Ook Ludger Beerbaum heeft momenteel een Chinees op stal om het maar eens oneerbiedig uit te drukken. En ook in de springtoer in Vejer de la Frontera doken de eerste deelnemers uit China en Hong Kong op.
Het hoeft geen verbazing te wekken dat nu nog eens twee hengsten richting China vertrekken. Verlooy verpatste Heureka de la Loge en Vamiro naar Chinese amateurs. De link tussen Verlooy en de nieuwe klanten is niet ver te zoeken: de nieuwe kopers kwamen via Zing in contact met Verlooy. De Chineze mogen dan meesters zijn in het schaamteloos kopiëren, een internationaal springpaard kopiëren kan vooralsnog niet. En dus investeren ze daar in China dezer dagen vooral in hengsten en merries. Kortom, de Chinese fokkerij staat ondermeer dankzij de inbreng van het BWP straks in de steigers. Verlooy vertrekt binnenkort overigens op prospectie naar het verre China. Het laat zich aanzien dat zijn voorbeeld navolging zal krijgen.
De voorbije jaren werd de markt naar het Oostblok opengewrikt en nu is dus een nieuwe groeimarkt aan de beurt. Op een ontsluiting van het Afrikaanse hippische binnenland is het, zo vrezen we, nog even wachten...
Ze springen wat af daar aan de overkant van de Grote Plas. Aan de Oostkust én de Westkust. Een heel circus is het met tussendoor ook de trials die de geselecteerden voor de Olympische Spelen moeten aanduiden. Het lijstje met selectiewedstrijden is hier te vinden. Laura Kraut Kent voert na drie van de vijf wedstrijden de ranglijst aan met haar kwpn'er Cedric. Een verslagje van de derde wedstrijd en de huidige selectiestand is hier te vinden.
Ondertussen is ook bevestigd dat Bermuda (!) een geselecteerde heeft voor de Olympische Spelen. Al ruziën ze ginds nog een beetje aangezien ze er nog niet uitzien wie Bermuda straks mag vertegenwoordigen in Hong Kong. Het nieuwsartikel moet het antwoord op die vraag schuldig blijven. En wij die niet eens wisten dat ze in Bermuda ook een federatie hebben.
Om af te sluiten maken we even een zijsprongetje naar Nederland. Daar is bondscoach Rob Ehrens dinsdagavond aan tafel gaan zitten met de leden van het A- en B-kader. Veel wilde Ehrens niet lossen over het overleg, alleen dat, op Jur Vrieling na, alle kaderleden te kennen gaven dat ze beschikbaar zijn voor het Nederlands Olympisch Team. Ehrens en zijn jongens hebben wel een beperkte planning opgemaakt. Want zoals iedereen ondertussen wel moet beseffen: een voorbereiding op de Olympische Spelen combineren met de wedstrijden uit de Global Tour en de wedstrijden van de Super League is echt ondoenbaar.
Het moet ze toch een beetje in het bloed zitten. Dat reizen en de wereld veroveren. In Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en wie weet waar nog allemaal: overal stuurden de Nederlanders hun zonen uit en bedwongen ze de wereldzeeën, continenten en volkeren.
Het lijkt er momenteel op alsof er een nieuwe kolonisatie aan de gang is: die van de springsport. 21 deelnemers in de barrage afgelopen zondag in Neeroeteren, daarbij maar liefst 12 Nederlanders. Driekwart van de zeges in de internationale rubrieken ging trouwens naar onze noorderburen. De Grote Prijs van Ravensburg afgelopen zondag: 12 buitenlanders in het deelnemersveld waaronder alweer twee Nederlanders en nul Belgen. Een handvol Nederlanders ook vorige week in Melsomvik voor de Arctic Games. Opbouwen op twee- en driesterrenniveau om dan in eigen land op de deur te komen kloppen voor trapje hoger. Wereldreizigers zijn het. Neem nu die Peter Bulthuis. Vandaag winnaar van de Grote Prijs in het Amerikaanse Arizona, vorige week nog aan de slag in het hoge noorden.
Het vergt ongetwijfeld, zoals uit dit kleine interviewtje mag blijken, enig organisatietalent.
Peter Bulthuis wint in Noorwegen
MELSOMVIK _ Peter Bulthuis heeft zondag de Grote Prijs in het Noorse Melsomvik gewonnen. Bulthuis zadelde Patent (v. Colino) en was de snelste foutloze in een barrage met 8. Piet Raijmakers junior haalde met Van Schijndels Lys Platiëre (v. Quidam de Revel) de barrage niet. Het duo kwam met 8 strafpunten uit de basisomloop.
Bulthuis klokte in Melsomvik niet de snelste tijd, zowel de Deense Jennifer Fogh Pedersen / Ulrich Z (v. Darco) als Dirk Schröder / Odette waren sneller, maar beiden lieten wel één springfout optekenen. Bulthuis kwam na zn zege zondag even uitblazen in Maaseik maar vertrekt donderdag opnieuw naar het Hoge Noorden. Er zijn eigenlijk twee concours. Afgelopen week was het een tweesterren, volgende week een driesterren. Prima georganiseerd allemaal en heel mooie omlopen. Met Patent gaat het eigenlijk al een tijdje goed, we waren in Maastricht drie keer futloos, presteerden ook sterk in Slovenië en Polen, een zege zit er dan wel een keer aan te komen. Je weet alleen nooit wanneer. In principe vertrek ik na de tweedeweek in Melsomvik opnieuw voor een paar weken naar de Verenigde Staten waar ik dan weer een paar weken blijf. Ik heb er momenteel zes paarden staan, drie in volle eigendom en drie half. Daarvan keert er in principe geen enkele terug. Ik heb anderhalf jaar in de States gewerkt en de relaties die ik toen opgedaan heb komen nu van pas. Het is een fantastische markt, maar ze moeten je regelmatig zien. Dat schept een band. Ik blijf wellicht tot half juni tussen Europa en de States pendelen. De paarden die nu in Noorwegen staan gaan daarna naar het Italiaanse Cervia, daarna is er ook nog Lummen en tenslotte natuurlijk ook het Nederlands kampioenschap. Met Patent heb ik een fantastisch paard en het is toch de bedoeling om straks ook eens wat landenwedstrijden te gaan rijden. Ik heb in het verleden nog wel een paar goeie paarden gehad, maar die stonden er telkens voor de verkoop. Met dhr.Liefhebber heb ik nu een eigenaar die ook helemaal gek is van de sport en dus ook een paar paarden die ik wat langer kan rijden. Ja, nu moet het toch echt wel eens gaan gebeuren. In Melsomvik had ik ook Primeur S (v. Emilion) mee. Die reed ik laatst in 2006 in Zuidlaren waar ze fantastisch sprong en ik haar gelijk kon verkopen naar Rusland. Maar het is een wat sensibel paard en twee dagen voor de paarden naar Noorwegen vertrokken stond ze terug op stal. Ik heb haar gelijk meegenomen en het voelde gelijk weer aan als vroeger.
Winst was er op de Arctic Games ook voor Piet Raijmakers junior die met Lys Platiëre twee proeven won.
Ja, onze activist in slip blijft ons achtervolgen. De brave (?) man dook nu op in het populaire televisieprogramma van Paul De Leeuw maar kreeg er meteen lik op stuk. De Leeuw liet onze inmiddels gevreesde activist, zoals dat zo mooi heet, zijn ding doen en scheurde hem nadien de slip van het frêle lijf. We durven vermoeden dat dit verhaal hiermee niet aan zijn eind is. Want de geschokte streaker eist nu excuses van De Leeuw. Je houdt het niet voor mogelijk, maar de zogenaamde 'vegan-streaker' heeft ondertussen zijn eigen weblog. Je kunt er zowaar 'doneren' zoals dat bij onze noorderburen heeft en een kijkje nemen op de zwarte lijst (jaja) van de veganstreaker.
Een mens vraagt zich af waar hij de tijd haalt. Geef toe, Minister-President Kris Peeters moet het been stijf houden in de discussie met de federale collega's, tussendoor de Vlaamse Regering leiden en zijn webstek up to date houden. Al durven we vermoeden, nee eigenlijk weten we dat, dankzij onze dorpsgenote die op het kabinet van de minister-president tewerkgesteld is wel zeker, dat de voormalige topman van Unizo daarvoor wel enkele medewerk(st)ers heeft op z'n kabinet. Overigens, dankzij een link op de site van de Kris kunt u hem ook een vraag stellen. In alle geval, tussen alle drukke bezigheden door vond Kris Peeters de tijd om wat aandacht te schenken aan één van z'n eerste liefdes: de paardensport. Vandaag gaf minister Peeters in Meeuwen-Gruitrode het startschot van een Ronde van Vlaanderen waarbij de hippische sector aan de spreekwoordelijke tand gevoeld wordt. Het persbericht is hier te lezen. Geen nood als u geen uitnodiging voor één van deze dialoogdagen ontving, u kunt met uw vraag rechtstreeks bij de minister-president terecht.