We horen het u al zeggen. Hij is er daar weer mee. Met een lading verse bijna-gekeurde hengsten. Komend weekend organiseren zowel Z als het Zweedse stamboek hun hengstenkeuring. Voor de Zweden is dat niets bijzonders, want die houden jaarlijks hun Stallion Performance Test in Flyinge. Dit jaar zijn er een 85-tal hengsten ingeschreven waarvan er straks ongetwijfeld een 20-tal groen licht zullen krijgen. In Lanaken komt er ook dit keer, zoals dat zo mooi heet, door de grote vraag een bijgevoegde voorjaarskeuring. In Lanaken wordt een interessant lijstje gepresenteerd met ondermeer de hengsten Guidam en Tresor d'Opaline die op de keuring worden aangeboden.
De lijst met de in Zangersheide aangeboden hengsten is hier terug te vinden. Voor de kandidaten bij the Swedisch Warmblood Association moet je dan weer hier zijn.
O ja. Voor we het vergeten: in Frankrijk gaat de Tour de France vrolijk verder. Zondag is er de jaarlijkse hengstenshow in Chazey. De lijst met de voorgestelde hengsten is hier te vinden.
U kent het plaatsje Shakamakka ongetwijfeld niet. We moeten eerlijk toegeven: wij ook niet. Het is een plaats die alleen in de geesten van sommige ruiters en hun entourage bestaat. Een plaats ergens ver weg waar dan een internationaal concours georganiseerd wordt waarvoor je als ruiter of amazone probleemloos kunt geselecteerd worden. Precies omdat het zo ver weg is en vooral omdat er geen Shakamakkaanse dollar te verdienen valt. Shakamakka is in die interpretatie die stad waar pakweg Jos Lansink nooit zal rijden, tenzij de organisator ginds met een valies Shakamakkaanse dollars staat te zwaaien en de wisselkoers niet onderhevig is aan te hevige schommelingen.
Dat, beste lezers, dat is dus Shakamakka. Geef toe, er is een levendige fantasie nodig om zich Shakamakka ook visueel te kunnen voorstellen. We zijn nooit in het Tsjechische Brno geweest. Of in het Russische Chernyakhovsk, of het Roemeense Piatra Neamt. U ook niet zult u zeggen. En gelijk hebt u. Maar het zijn wel steden waar jaarlijks een internationaal concours georganiseerd wordt en waar u, gesteld dat u een paard zou hebben waarmee u ook een aardig sprongetje kunt maken, probleemloos aan de start zou kunnen komen. Blij als zouden ze daar in Brno, Chernyakhovsk of Piatra Neamt zijn eens een Belg of Nederlander aan de start te kunnen krijgen.
Het is in de ruitersport niet anders als in het dagelijks leven: met grote heren is het kwaad kersen eten. Of, als de groten aan tafel aanschuiven moet een ander tevreden zijn met de kruimels. Dat is de reden waarom pakweg Jos Lansink en Ludo Philippaerts, Dirk Demeersman of Patrick Mc Entee en tot voor kort Kristof Cleeren op pakweg elk concours met naam en faam terecht konden en dus niet naar Shakamakka hoefden af te reizen. Die paar tientallen trips naar Shakamakka moet elk ruiter maken om zich op de hippische kaart te hijsen, tenzij de sponsor of papa een valies vol euros heeft klaar staan om in pakweg s Hertogenbosch of Mechelen een startplaatsje te kopen.
Afgelopen weekend waren er geen Belgen in het Italiaanse San Lazarro di Saveno. Of in het Deense Aarhuus. Een handvol Nederlanders trok wel naar Aarhuus waar de Denen meteen het Wilhelmus grijs mochten draaien. Ga maar even na: vier overwinningen op evenveel wedstrijddagen en vijftien top tien plaatsen. Roosje Brouwer, Nathalie Van der Mei, Michel Hendrix, Hendrik-Jan Schuttert en anderen: een telefoontje volstaat en hop, ze zitten de vrachtwagen op. Desnoods naar Shakamakka.
Eric Lamaze zien trainen is naar verluidt een belevenis. Snel, sneller, snelst lijkt daarbij het motto. The Flying Canadian is in z'n thuisland nu onderscheiden als the Equestrian of the Year. Lamaze, momenteel de nummer 7 op de wereldranglijst won vorig jaar de presitigieuze wedstrijd op de voor de Canadezen heilige bodem van Spruce Meadows. Daarnaast pakte Lamaze met het Canadese team zilver op de Pan-Amerikaanse Spelen waar hij individueel ook brons won. Het nieuwsbericht kunt u hier lezen.
Vorig jaar maakten we een klein interview met Lamaze toen die in ons land ondermeer het concours van Spruce Meadows kwam voorbereiden. Dat interviewtje kunt u hieronder lezen.
Eric Lamaze komt zich voorbereiden op Europese bodem
ZANDHOVEN _ Na zn tweede plaats in de GP provincie Antwerpen kon er bij Eric Lamaze een brede glimlach af. Geklopt worden door Rodrigo Pessoa, daarmee kon de sympathieke Canadees zich best verzoenen. Ik ben pas sinds donderdag in België. De paarden waren al eerder overgevlogen. Ik heb ondermeer Hickstead (Hamlet) en Narcotique de Muze II (Darco) mee, maar ook enkele jongere paarden het is verder ook de bedoeling hier nog enkele paarden te proberen. (De Canadees probeerde naar verluidt ondermeer Walnutt de Muze, v. Nabab de Reve uit). We zijn nu eenmaal verplicht onze paarden in Europa te halen, Nederland, Duitsland en België omdat er in Canada geen fokkerij van betekenis is. Ik kom hier om de wedstrijden van straks in Calgary voor te bereiden, dat is voor ons Canadezen het grootste concours en het concours dat echt telt. Hier rijd ik Antwerpen, La Baule en Madrid. Daarna keer ik terug naar Canada. Veel last van jetlag hebben de paarden niet, ik heb eerder de indruk dat lange verplaatsingen met de vrachtwagen slopender en vermoeiender zijn voor de paarden.
Lamaze moet door zn Europese trip wel de Canadese trials waar een plaatsje voor de Pan-Amerikaanse Spelen te verdienen is missen. Die Spelen worden later dit jaar in het Brazilië van Rodrgio Pessoa gehouden. Als het team me nodig heeft zal ik er staan, maar de trials en de Pan-Amerikaanse Spelen zijn geen prioriteit voor mij. Als ze me daar nodig hebben zal ik gaan, al is het maar omdat we daar als team onze selectie voor de Olympische Spelen moeten zien af te dwingen. Lamaze is één van de weinige Canadezen die zich regelmatig buiten de eigen landsgrenzen toont, ook al kunnen de Noord-Amerikanen een uitstekend team op de been brengen. Vorig jaar wonnen we de landenwedstrijd in Spruce Meadows. Dat is geen toeval. Elk jaar discussiëren we met de Canadese ruiters en worden er plannen gemaakt voor een Europese trip, maar meestal ben ik de enige die de plas oversteekt. Nu, ik heb ook makkelijk praten want ik hoef me nergens zorgen over te maken. De paarden worden overgevlogen en gestald bij Stefan Conter waar ik ook in prima omstandigheden kan trainen. Stefan stelt me ook een truck ter beschikking en zorgt verder voor alles. Organisatorisch heb ik het dus makkelijk en dat is voor andere Canadezen niet zo evident. Daarbij komt dat het niet alleen organisatorisch maar ook financieel een hele investering vergt. Toch heb ik zon beetje de idee dat je die buitenlandse ervaring nodig hebt om beter te worden en te groeien. Natuurlijk zijn er ook in Canada behoorlijk wat concours en ruiters, maar de tegenstand daar is vaak van een toch wat minder niveau. Ijshockey blijft bij ons de populairste sport en jumping komt een flink eind daarachter. Anderzijds zijn er behoorlijk wat concours in Canada waar het prijzengeld vrij fors is, er is bijvoorbeeld meer te verdienen dan hier in Europa. Gelukkig maar, want paardensport is in Canada een vrij dure aangelegenheid. Voor mezelf loont een trip naar Europa financieel eigenlijk niet, maar daar doe ik het ook niet voor. Zaak is wedstrijden en concours op niveau te rijden en de paarden op te bouwen naar de grote wedstrijden.
Vandaag is de Chinees Lee Zing voor het eerst komen trainen met Jumpy des Fontaines (Jus de Pomme) ten huize Axel Verlooy en Harrie Smolders. Jumpy werd met het oog op de Olympische Spelen verkocht aan de Chinees die uitkomt voor gastland Hong Kong dat straks op de eigen spelen met een team kan uitpakken. Bijzonder is dat niet, ware het niet dat Ling tot op heden hooguit proeven van 1.30 afwerkte. Verlooy en Smolders hebben dus een paar maanden om met de Chinees 30 centimeter te overbruggen én te voldoen aan de FEI-kwalificiatienorm.
Dat wordt een hele klus, want tot dusverre heeft geen enkele Chinees/Hong Kongse-combinatie aan de kwalificatienorm voldaan. Die normen liggen niet bijster hoog, twee nulrondjes in de basisomloop van een driesterrenconcours volstaan. Als het gastland er niet in slaagt een team op de been te brengen, dan mag het in alle geval minstens één, dan wel twee combinaties afvaardigen, ook al moeten die aan dezelfde 'Eligibility Standaard' voldoen.
De complete kwalificatieprocedure is hier terug te vinden, let wel, dit is de door de FEI vooropgestelde procedure. Daar bovenop gelden door de nationale federaties gestelde voorwaarden. Zeker is dat volgende teams straks naar de Spelen mogen: Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, Oekraïne, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Groot-Brittannië, Brazilië, Canada, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland en de KSA.
En nu we het toch over de Spelen hebben: hoe staan de kansen van Jos Lansink ervoor? De nationale Olympische Comités van de twee best geplaatste ruiters op de individuele ranking uit de groepen A of B mogen straks een ruiter afvaardigen. Overigens kunnen er ook nog een aantal wild-cards uitgedeeld worden waarbij het zich laat aanzien dat de regerende wereldkampioen en vice Europees Kampioen toch een streepje voor zou moeten hebben. De huidige ranglijst, die in mei afgesloten wordt, ziet er als volgt uit. Merk op dat Lansink momenteel tweede staat en in de huidige stand van zaken dus zeker is van zijn ticket.
Spannend nieuws alweer: Yves Lauwers haalt z'n paarden weg bij Michael Whitaker. Dat meldt het doorgaans bijzonder goed geïnformeerde www.studforlife.com van onze vriend en collega Julien Counet. Lauwers is de man achter het Haras des Hayettes. Die naam doet wellicht een belletje rinkelen, want het is daar dat Gregory Wathelet naam en faam maakte. Wathelet bracht de paarden van het Haras aan de top en omgekeerd. Om een lang verhaal kort te maken: Lauwers had gehoopt dat hij een aantal sportpaarden (goed) zou kunnen verkopen door ze bij de Brit te stallen. Daar is dus niets van in huis gekomen terwijl, nu het nieuws bekend is geraakt, de telefoon ten huize Lauwers bij wijze van spreken roodgloeiend staat. Het hele artikel (in het Frans uiteraard) kunt u hier lezen.
Zowat 300.000 mensen zouden in Duitsland direct of indirect hun brood verdienen door of met de paarden. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Naar schatting zijn er in Duitsland om en bij het miljoen paarden. De sport is, vooral bij de meisjes, bij de Duitse tieners enorm populair. Na turnen is het voor meisjes de tweede meest beoefende sport. Naar schatting 1,7 miljoen Duitsers sporten regelmatig met paarden. Nog enkele opvallende cijfers: de Duitse federatie telt zo'n 742.000 leden waarvan meer dan de helft jonger is dan 26 en ruim 70 procent van het vrouwelijk geslacht is. De diverse veilingen van de Duitse stamboeken haalden in 2006 een omzet van zo'n 24 miljoen euro met een gemiddelde verkoopsprijs van 21.000 euro. naar schatting worden in Duitsland jaarlijks voor zo'n half miljard euro aan viervoeters verhandeld.
Het zal wel te maken hebben met onze jeugd. Maar de schrik slaat ons nog altijd een beetje om het hart als we een politicombi langzaam voorbij zien rijden. Of op de hoek van de straat zien staan, zoals deze middag.
In onze tienerjaren hadden wij nog schrik van rijkswachters. Dat zijn, in onze herinnering, zonder uitzondering forse mannen met snorren en een vervaarlijke kepie. De hand losjes op de wapenstok, de benen een beetje gespreid en dan: Wel manneke! Zeg het eens! We herinneren ons, als was het gisteren, de dag waarop we met een jeugdvriendin per fiets naar het ver af gelegen Eeklo reden. Zonder taksplaatje aan de fiets. U weet wel, zon vijfhoekig metalen plaatje dat elk jaar van kleur wisselde en moest aanduiden dat de rijwielbelasting betaald was. Welnu, die noodlottige namiddag hadden wij nog een paars plaatje aan de fiets hangen, terwijl het groen had moeten zijn. Of omgekeerd. Dat weten we zo precies niet meer. Wel dat rijkswachters, toen, niet kleurenblind waren. Want op onze tocht van en naar het verre Eeklo werden we niet minder dan drie keer aan de kant gezet voor dezelfde inbreuk. In onze herinnering was het in dat noodlottige zelfde jaar dat onze fietsverlichting het begaf en we op honderd meter van de ouderlijke woning van het fietspad geplukt werden door twee rijkswachters die vanachter een plantsoen kwamen springen. Wie zijt gij manneke. En waarom brandt uwen licht nie? Waarop wij schoon te zeggen hebben dat we in dat witte huis ginds woonden. Toen! Toen moest ge de rijkswacht niets wijsmaken. Ge kunt gij zeggen wat gij wilt manneke. Kom maar ne keer mee in de combi. Ons moeten ze dus niet vertellen dat er vroeger geen blauw op straat was.
U zult begrijpen dat we dus een beetje ongerust waren toen we deze middag de brug wilden over rijden. Want op de hoek van de brug stond een politiecombi. Met daarin twee agenten die gespannen de trekweg langs het kanaal afspeurden. We moeten bekennen, onze gordel hing losjes in de houder maar dat scheen de mannen in het blauw niet te storen. Vroeger daarentegen Enfin, we reden voorzichtig door, blij als we al waren dat we niet tot staan gebracht werden. Nog geen honderd meter verder werd onze aandacht getrokken door, zoals wij aanvankelijk dachten, drie paarden die op de berm van het tweede kanaal holden. U moet weten, wij wonen tussen twee kanalen. Nog een geluk, als men er rekening mee houdt dat water een rustgevend effect heeft op ondergetekende. Maar goed, dit geheel terzijde.
Dedju, de paarden zijn uitgebroken, was het eerste wat ons door het hoofd spookte. De drie viervoeters bleken bij nader inzien ponies te zijn, wat ons al enigszins gerust stelde. Maar de beestjes galoppeerden wel vrolijk richting rijksweg een paar honderd meter verder. U zult begrijpen dat wij meteen rechtsomkeert maakten, voorbij de verbouwereerde agenten raasden richting rijksweg in een poging om de drie galopperende viervoeters de pas af te snijden en de toegang tot de rijksweg te ontzeggen. We moeten toegeven, onze gordel hing nog altijd vrolijk te bengelen aan de houder en we telefoneerden, weliswaar met de 101, al rijdend. Enfin, het zal u niet verbazen dat ook de politiecombi rechtsomkeert maakte en ons nareed. Gelukkig hadden wij ondertussen contact kunnen leggen met de centrale in Gent alwaar wij een agent zonder geografische kennis van de regio probeerden uit te leggen dat drie ponies op enkele minuten van de drukke rijksweg verwijderd waren en dat wij, in een poging dramas met menselijk en hippisch leed te voorkomen zowat alle verkeersregels aan onze gummilaarzen aan het lappen waren.
Enfin, we stonden maar net bijtijds op de grens van kanaalberm en rijksweg om de ponies de pas naar het drukke verkeer de pas af te snijden. Een actie waarbij we al snel gezelschap kregen van de twee agenten die, naar zo later bleek, dezelfde ponies hadden staan opwachten aan de eerste kanaalberm. Maar goed. Wat volgde was een verbluffend staaltje van polyvalentie van de mannen in het blauw die de middag wel zouden eindigen in blauw, zij het dan besmeurd met de nodige modder. Weet ge van wie die ponies zijn? Naar t schijnt komen ze uit Sente. We gaan ze terugdrijven! Zowat alle beschikbare teams van de zones Meetjesland-noord en aangrenzende waren ondertussen gemobiliseerd om de drie ontsnappingskoningen bij het spreekwoordelijke halster te vatten. Onversaagd reden de mannen met hun combi de onverharde en modderige kanaalberm in, daarbij op de wielen gevolgd door ondergetekende in een stoere 4x4, in een poging om de vijand een paar kilometer ver terug te drijven op het eigen territorium. Het duurde een kilometer of zo vooraleer de agenten het nutteloze van hun poging hadden ingezien, zeker nadat één van hen twee beken moest overspringen en er een spurtje had moeten uitpersen over een perceel maïsstoppel om de drie de toegang naar een dreef te versperren. Kunnen we ze hier niet op een weide steken, hijgde één van hen ons toe. Schitterend idee! Hier een eind verder is een weide!, krikten we het zelfvertrouwen van de mannen in blauw wat op. Die sommeerden twee andere teams ondertussen om van aan de volgende brug onze kant op te komen en aan de eerste weide met een metalen hek een versperring op te werpen. Wat even later volgde was aandoenlijk. Terwijl we onze Parijs-Dakar verder afwerkten zagen we in de verte twee combis verschijnen, dwars geparkeerd op de dijk en een viertal agenten ijverig in de weer met het spannen van die blauw-witte linten met daarop politie. Even later liepen de drie ponies gedwee de weide op en sloot één van de agenten vakkundig het hek. Wij zelf hadden ondertussen middels een drietal telefoons, ons kent ons nietwaar in hippische middens, de eigenaar opgespoord die we net aan de lijn hadden toen de agenten vaststelden dat hun combis hopeloos vast geparkeerd stonden in de restanten plassen en modder op de kanaalberm.
We besparen u de details van wat volgde maar laat het er ons op houden dat er de rest van de dag maar weinig blauw meer zal te zien geweest zijn in de straten van de betrokken politiezones.
een klein verhaaltje ter vermaak waarbij elke gelijkenis met bestaande personen vanzelfsprekend op louter toeval berust
Het was een geniaal plan waarmee de bondstrainer die avond op de vergadering met ruiters en eigenaars uitpakte. Kijk, ons probleem is dat we te weinig paarden hebben die het echt zware werk aan kunnen. En te weinig ruiters die er mee kunnen rijden! Het was stil rond de zaal, want op een enkeling na voelde zowat iedereen zich geviseerd. De bondstrainer van zijn kant keek triomfantelijk om zich heen.
Iemand waagde het toch en pruttelde voorzichtig tegen. Ja maar. Dat weten we. Wat kunnen we daar aan doen? Het geld om in het buitenland paarden aan te kopen hebben we niet. En de middelen om ruiters te overhalen om hun nationaliteit in te ruilen voor de onze ook al niet. Het werd nog stiller in de zaal. Maar de bondstrainer trok nog eens fijntjes aan zn sigaartje en zei Geen enkel probleem. En terwijl iedereen hem vol ongeloof aankeek vervolgde hij: We gaan klonen.
De reactie bleef niet uit. Gij zijt goed zot gij. Kom, laat ons een planning opstellen. Maar de bondstrainer was niet van zn stuk te brengen en diepte uit zn jaszak en paar plastic potjes en een scalpel op. Kijk. Als ik van iedereen van u een stukske vel los snij en in dees pottekes doe. Dat sturen we op naar het labo in Frankrijk en over pakweg een jaar loopt er hier een klein wereldkampioentje rond. Iemand in de zaal pruttelde tegen. Jamaar, die kan dan nog niet rijden hé. En hij heeft dan ook nog geen paard! De bondstrainer was niet te houden. Een beetje ruiter gaat vandaag de dag tot zn 65 ste mee. Kijk maar naar Hugo Simon! En Pessoa! Den ouwen Nelson in zijnen tijd. Fuchs, die is ook al een stuk in de vijftig. En de Whitakers! Die gaan ze nog met een rolwagen tot bij hun paard voeren en ze met een stalen verpleegster in het zadel hijsen. Daarbij, hebt ge gezien in Mechelen, de jongste van die Whitakers. Zjuust achttien hé. Die gaat nog met zijnen pépé de Super League rijden hé. De bondstrainer voelde dat hij iedereen op zn hand kreeg en geraakte nu pas echt onder stoom. Hier zie, ik ga u elk een doos met pottekes meegeven, da pakt ge mee naar huis en van uw beste paard snijdt ge een klein stukske vel en da steekt ge in dees potteke. Schrijft de naam van uw paard erop en da bezorgt ge terug aan mij! Ik zorg voor de rest. Ik verzeker u, wat de toekomst betreft zitten we goed. Over pakweg acht, negen jaar hebben we toppaarden te over en over pakweg 18 jaar een resem topruiters en amazones.
Terwijl de trainer zn dooskes en pottekes uitdeelde aan de aanwezige ruiters pakte één van de ruiters één van de eigenaars, een niet nader genoemde vastgoedmagnaat apart en zei: Zou het storen als ik een stukske vel van u kon krijgen. Voor persoonlijk gebruik.
Het epicentrum van het hippische gebeuren ligt dit weekend natuurlijk in het Spaanse Vigo. Daar krijgen de ruiters en amazones de voorlaatste kans om wat wereldbekerpunten te sprokkelen. Judy-Ann Melchior en Patrick Mc Entee kunnen er zich allebei verzekeren van een plaatsje voor de wereldbekerfinale in Goteborg. De link naar de site van het concours in Vigo is hier te vinden.
Er is natuurlijk ook Zwolle International. De link naar de uitslagenpagina is hier te vinden.
In het Deense Aarhuus is er dan weer een tweesterrenconcours, weliswaar zonder, voor zover we konden nagaan, Belgische deelnemers. Maar er treden wel een tiental Nederlanders aan. De link naar de uitslagenpagina is hier te vinden.
Geen gebrek aan Belgen in het Franse Strazeele waar een klein internationaal concours doorgaat. De linkpagina met de uitslagen is hier te vinden.
Wat blijft bij van een sportwedstrijd? Zoveel weken, maanden, soms jaren later. Herinneringen vervagen, details worden uitvergroot. Zoals de tranen van Marcus Ehning bij de 'siegerehrung' op het Europees Kampioenschap in Mannheim. Een foto die de wereld rond ging. Marcus Ehning temidden van het zilveren Duitse team, juichende gouden Nederlanders op de achtergrond. In een immens, bijna volgepakt stadium met een kluwen plaatsjesschietende fotografen, filmploegen en een trits bobo's. Het moet een eenzaam moment geweest zijn voor je. Wat spookt dan door een mens z'n hoofd? We zagen Marcus Ehning, even voor de hulde, nog op het voorterrein. Helemaal alleen, in een hoekje van de piste, weg van de drukte, eenzaam. Toen al. We weten nog dat we twijfelden, je bijna niet durfden aan te spreken. Maar dat onze journalistieke nieuwsgierigheid het toch haalde van onze schroom. Je keek een beetje vreemd, want niemand had op dat moment aandacht voor je. En misschien wenste je wel dat die malle landgenoot van je in zijn maffe pak het sein gaf om de piste binnen te rijden. Maar je antwoordde toch. Op de eerste vraag. De tweede en de derde. Ons Duits is het niet het allerbeste maar bij het afscheid maakten we je duidelijk dat we je een groot kampioen vonden. Je keek wat vreemd, een traan welde op in je ooghoek en je bedankte ons. Terug in het perscentrum vertelden we ons verhaal aan een Duitse collega, veterane van vele oorlogen. Ze keek ons aan, knikte minzaam en zei 'Ja, so ist er genau' en tokkelde verder op haar toetsenbord. Vreemd vinden we het dan ook niet dat onze Duitse collega's je belonen met de Fair Play Trophy. Al krijg je die trofee om heel andere redenen. Maar verdiend is hij wel. Hoe kijk je nu terug op die week? Op die eerste dag en die eerste stop? Herinner je je de avond nog na de tweede omloop toen je met je teamgenoten ging oefenen op het voorterrein? En Ludger Beerbaum en de anderen hindernisjes voor je opbouwden. Drie hindernisjes op een rij die steeds lager moesten omdat Noltes Kuechengirl het vertikte om naar de overkant te springen. Je moet het toen al geweten hebben, net als je teammaats die somber het hoofd bogen. Toch ging je de volgende dag, tegen beter weten in, van start. Troostende woorden waren er nog op de persconferentie, niet meer dan een schouderklopje op het podium en na afloop kreeg je bakken kritiek over je heen. Kuechengirl werd afgeschreven, maar jij wist beter. En je kwam terug. Daar moest ik allemaal aan denken toen ik je naam plots bovenaan de uitslagentabellen van een 1.50 in Frankfurt zag staan, toen ik het bericht las dat je de Fair Play Trophy gewonnen had. Dat zijn de zaken die blijven. Herinneringen die nooit vervagen.
Over enkele dagen zijn we ongetwijfeld opnieuw enkele hengsten rijker. Want het Trakehnerverband organiseert in Münster de voorjaarskeuring. Die gaat door op de vooravond van de grote Trakehner-hengstenshow. De site van het verband is hier te vinden. De lijst met de voor te stellen hengsten op de voorjaarskeuring dan weer hier. Nu we toch bij de Trakehners zijn, triestig nieuws, want de hengst Schönfeld is eind vorige maand gestorven. Het bericht is hier te lezen. Een interessante pagina met wat links is, voor wie meer wil weten over de Trakehner, deze site. In Nederland is er trouwens een Trakehner Contact waar je terecht kunt voor heel wat info. En dat wisten we, echt waar, tot vijf minuten geleden zelf niet!
De sympathieke Ier Gerry Flynn was de voorbije dagen plots 'hot' in de hippische media. 'Commander' Flynn geeft er na meer dan 20 jaar dienst bij de Equitation School van de Defence Forces de brui aan. Hij krijgt een job bij S.I.E.C., een mondvol maar eigenlijk de afkorting van Sebanci International Equestrian Centre in het Turkse Istanboel. Eén en ander was in Ierland 'hot news' zoals uit dit stukje in de Irish Independant mag blijken. Wie meer informatie wenst over de Equitation School van de Ierse landmacht kan op deze link terecht. S.I.E.C. is ook bekend als de sponsor van de overigens bijzonder sympathieke Ier Cameron Hanley. Meer info over SIEC en Hanley is hier terug te vinden.
Nog een interessant bericht uit de Angelsaksische media. In Australie hebben ze binnenkort the Horse of the Year Show in Hastings. Ondermeer Jhon Whitaker komt er deelnemen met een geleend paard. De site van the Horse of the Year Show hebben we, zij het niet zonder enige moeite, ook gevonden.
En in Frankrijk hebben ze er een nieuwe Tour de France bij. In een rondje Frankrijk worden een aantal binnen- en buitenlandse hengsten aan de Franse fokkers voorgesteld. De ronde start dit jaar in Poitiers bij Equigenetics. De lijst met de voorgestelde hengsten is hier terug te vinden.
Een mens zou op den duur gaan denken dat er meer (gekeurde) hengsten dan merries zijn. Lang geleden was het label 'gekeurde hengst' een kwaliteitslabel. Maar dat label is door de inflatie van keuringen en 'erkenningen' natuurlijk al behoorlijk getaand, zeker nu het al dan niet dagverse sperma van eender welke hengst zowat de wereld rond te verkrijgen is.
Zo werden in Prussendorf afgelopen weekend de Middedeutsche Körtage georganiseerd (Brandenburg-Anhalt en Sachsen-Thüringen). Daarbij werden nog eens 15 hengsten gekeurd, waaronder een in Nederland gefokte Chin Chin. De lijst met de gekeurde hengsten is hier terug te vinden. Ondertussen werden in Hannover nog eens 11 hengsten ingeschreven in het 'Hengstbuch'. De link met de namen is hier terug te vinden.
Alsof dat alles nog niet genoeg is mogen we ons binnenkort ook aan de eerste nakomelingen van een gekloonde hengst verwachten. Dat blijkt althans uit volgend nieuwsbericht op de site van Cryozootech, het bedrijf dat als eerste paarden ging klonen. In Frankrijk zullen binnenkort de eerste klonen kunnen ingeschreven worden. Wie op de pagina naar beneden scrolt komt ook bij een tweede interessant artikel terecht: Leo De Backer die het veterinaire reilen en zeilen regelt op Zangersheide bracht een bezoekje aan wat wellicht één van de volgende Z-hengsten wordt: de kloon van ET. Geheel toevallig botsen we op dezelfde site op nog een nieuwsbericht waarin gemeld wordt dat vorig jaar een kloon van Poetin geboren werd. Dan hebben we het natuurlijk niet over de Russische pseudo-diktator maar over de legendarische merrie die wellicht de geschiedenis zal ingaan als de duurste (mis)koop ooit. Nog een interessant artikel over klonen is hier te vinden.
We gooien nog wat bizar en/of vreemd nieuws op een hoop. 'Er staat een paard in de gang' was een hit van scheefbekker André Van Duin, maar een Rotterdamse geeft er wel haar heel eigen interpretatie van. De kunstenares stalde haar paard in huis. Het filmpje is hier te bekijken. Daarmee zijn ze in Nederland, zoals blijkt uit dit artikel, niet aan hun proefstuk toe. Straffer nog, er is geen wetgeving die het in huis stallen van een paard verbiedt. Ook hier is er zelfs een filmpje van!
Het Gelders paard is een stukje cultureel erfgoed. En als dat stukje erfgoed bedreigd wordt, dan gaat ook de politiek er zich mee bemoeien. In Nederland is het Gelders paard hot. In de politiek en in de media laait de discussie over welke kant het nu uitmoet met het Gelders paard op. Enkele interessante links en artikels - Gelders paard - omroep Gelderland met een mooi beeldfragment - politiek en stamboek in de clinch
Na de tweede faze van de hengstenkeuring van het BWP in Moorsele hielden we de BWP-collectie even tegen het licht. Een zelfde oefening voor het KWPN levert interessante informatie aan. Wat geldt voor de springpaardenfokkerij van het BWP geldt in mindere, maar niet onbelangrijke mate ook voor het KWPN. De dressuurpaardenfokkerij bij onze noorderburen is dan weer een heel ander verhaal.
Maar over naar de springpaarden nu. Het KWPN verwierf de voorbije jaren naam en faam door vier jaar op een rij als best presterende stamboek uit de bus te komen als het om de springpaardenfokkerij gaat. Van de 42 hengsten aangewezen in de springrichting hebben er evenwel slechts 6 (zes!) een kwpn-geboren en gekeurde vader uit een kwpn-geboren vader en moeder. Net zoals bij het BWP pakweg Heartbreaker, Skippy II en Clinton als boegbeelden van de BWP-fokkerij opgevoerd worden doet het KWPN hetzelfde met Berlin, Burggraaf, Indorado, Indoctro om het maar bij die te houden. Berlin is een Holsteiner uit Cassini I (Holstein) en een moederlijn met overwegend Holsteinerbloed en een scheutje Rheinlands bloed. Ook Burggraaf werd als veulen bij het Holsteinerverband ingeschreven, moeder Loanda voert het bloed van de SF Cor de la Bryére. Ook Indoctro werd in Holstein ingescheven als veulen en voert aan moederskant het bloed van de invloedrijke Cor de la Bryére. Hetzelfde geldt voor Indorado die ook al het bloed voert van twee grootheden uit de Franse fokkerij: Cor de la Bryére aan vaderszijde en Almé aan moederszijde. Andere hengsten als Lupicor, Numero Uno, Mermus en Nassau voeren in de eerste generatie vreemd bloed.
Wat de moederlijnen van de aangewezen hengsten betreft treffen we een grote hoeveelheid buitenlands bloed aan, al is het opvallend dat de Nederlandse fokkers in mindere mate dan in België het geval is kiezen voor een buitenlandse hengst waardoor de invloed van het stamboekbeleid op de fokkerij in alle geval groter is bij onze noorderburen.
Ate - Rubert R x Odermus x Corland, is een eerste aangewezen hengst die ook aan moederszijde in de eerste generatie zuiver kwpn-bloed voert. Dat geldt ook voor Alonso Tygo x Wolfgang x Legaat, een zoon van Olysance (Wolfgang x Legaat). Ook al goede punten wat betreft de kwpn-inbreng in de bloedopbouw krijgt de aangewezen A'parte - Heartbreaker x Indorado x Ahorn Z al is moeder Odessa eigenlijk een Indorado (Holstein) x Ahorn Z (Hannover). Volgende in de lijn is A. Adermie - Namelus x Mermus x Zeus, moeder S.Adermie is een Mermus R (kwpn) x Zeus (SF). We sluiten de rij met Athene - Oklund x Abgar xx x Wagner, moeder Anubertha voert het bloed van Abgar xx (kwpn) en Wagner (nwp), en Aleander - Oklund x Lancelot x G Ramiro Z, moeder Palandra is een Lancelot uit een kwpn-geboren merrie.
Heel anders wordt het verhaal als we de bloedopbouw van de in de dressuurrichting aangewezen hengsten eens tegen het licht houden. Van de 30 aangewezen hengsten zijn er maar liefst 16 (meer dan de helft dus) geboren uit een kwpn-geboren en gekeurde vader met twee kwpners in de eerste generatie. Ook hier is de bloedopbouw aan moederszijde bij het merendeel van de hengsten overwegend kwpn-gekleurd. Opvallend is evenwel de invloed van enkele hengsten zoals Ferro (Ulft) en zijn gekeurde zonen en kleinzonen (Rousseau, Special D en Paddox), Jazz (Cocktail x Ulster) via zijn kleinzoon UB 40 (en zijn invoed in de moederlijn van een aantal aangewezen hengsten) en Flemmingh met zijn zonen en kleinzonen (Krack C, United, Tolando, Tuschinski, Trento B, Rousseau). Eén en ander geeft aan dat het kwpn in korte tijd een eigen dressuurfokkerij heeft opgebouwd, maar dat die wat bloedopbouw betreft wel eens heel eng zou kunnen blijken te zijn.
De aangewezen 'zuivere' kwpn-hengsten in de dressuurrichting zijn;
A Ferro x Krack C x Contango A - Jazz x Royal Dance x G. Ramiro Z Ajong - Rousseau x Flemmingh x Amor Alpha L - Rousseau x G Ramiro Z x Amor Arrow - Special D x Sandro Hit x Eklatant Americo B - Tolando x Jazz x Amor Arizon Utopia - Trento B x Jazz x Ulft Amarillo - Tuschinski x Negro x Vincent Armstrong M - UB 40 x Sandro Hit x Ferro Attilla - Uphill x Cabochon x Pretendent Adventure - Ferro x Goodtimes x Lector Arlando - Paddox x Myttens xx x Nurprimus Amigo - UB 40 x Krack C x Inspekteur Atman - United x Clavecimbel x Rechter Armani - United x Jazz x Ulft A - Uphill x White Star x Matcho xx
Een veertiger (ondergetekende), een vijftiger (dierenarts), een zestiger (bijna gepensioneerd) en een zeventiger (geldschieter). Samen op weg voor een rit van bijna twee uur naar het verre Den Bosch. Samen eigenaar van pakweg 18 warmbloeden, het merendeel BWP'ers, samen jaarlijks goed voor pakweg 7 veulens. Om en bij de 150 jaar fokervaring. U zult begrijpen dat er op zon bijna 200 kilometer lange trip niet over het weer en het voetbal gepraat wordt.
We zullen u de details besparen, ook al omdat we de BWP-top geen collectieve hartstilstand willen bezorgen. Laat het er ons op houden dat tijdens de heenreis het stamboekbeleid van de voorbije 10 jaar genadeloos door de mangel werd gehaald, uitgebeend en gefileerd werd, kortom, het begrip tot op het bot gaan kreeg een compleet nieuwe betekenis. Het was dan ook vrolijk kauwend op een paar stukjes bot dat wij door de sneeuw ploeterden naar de ingang van de Brabanthallen waar we ons enige catalogen (10 euro het stuk, bovenop een kaartje van 18,5 euro en 5 euro parkeergeld) aanschaften om vervolgens richting tribune te schuifelen. Na een kort oponthoud aan de stand van stal de Dalhoeve, compleet met koffie en koek, namen we plaats op de tribunes alwaar enige ontgoocheling zich van ons meester maakte toen de eerste van de oudere springhengsten om klokslag acht uur de piste binnenstapte. Met stijgende verbazing aanschouwden we de eerste vier groepen Nederlandse warmbloeden om ons zo halverwege de voormiddag vertwijfeld af te vragen wat ons in 's hemelsnaam bezield had om richting Den Bosch te rijden. Een ontgoocheling die we even later wegspoelden aan de stand van VDL-stud, compleet met toelichting van Wiepke himself.
We moeten toegeven, de rest van het programma maakte veel goed. Vanaf 10.30 uur kregen we een aansprekend lot spring- en dressuurhengsten te zien, zorgde de huldiging van de fokkers, die in statige Landauers een rondje maakten voor de volgepakte tribunes, voor een emomoment en brachten de tuigpaarden en de Oregon-trofee de hal op temperatuur.
De kampioenskeuring van de tuigpaarden, vakkundig becommentarieerd door Henk Rootveld was, wat ons betreft een schoolvoorbeeld van hoe een keuring zou moeten zijn. Vakkundig en vlot becommentarieerd, met duidelijke plussen en minnen van elke 'geprimeerde' hengst en een duidelijke motivering. De kampioenskeuring van de dressuur- en springhengsten zorgde dan zowaar voor een kleine Holland-België op de tribunes waarbij het wederzijdse favorietenlijstje voor enige animositeit zorgde. Kortom, het werd een zinderend slot daar in de Brabanthallen, ook al lieten we de Select Sale voor wat ze is: gehard als we zijn hechten nuchtere Vlamingen niet zoveel geloof meer aan de promoshow die zon sale nu eenmaal is. Bij het verlaten van de hallen hebben we nog snel vakkundig alle stands leeggeroofd van het overbleven promomateriaal en folders. Een oogst die ons alweer door enkele regenachtige zondagnamiddagen moet brengen.
Het was onze geldschieter die ons tijdens de lange terugreis terug naar de realiteit bracht. Ei zo na hadden we voordien halt gehouden om onze BWP-lidkaarten ritueel te verbranden en ons te bekennen tot de religie van het Nederlands warmbloed. t Is toch verre hé, gooide hij er tijdens een zeldzaam moment van stilte uit. Honderd kilometer verder en bijna thuis hadden wij het beleid van het kwpn genadeloos door de mangel gehaald, vakkundig uitgebeend en gefileerd, lieten we geen spaander heel van de kwpn-fokkerij en onze BWP-lidkaart zorgvuldig opnieuw opgeborgen.
Na de derde bezichtiging in de Brabanthallen in "s Hertogenbosch mogen alle hengsten door naar de laatste faze van de kwpn-hengstenkeuring: het verrichtingsonderzoek in Ermelo. Opvallend is dat ook twee BWP'ers werden aangewezen. Kampioenshengsten werden Ajong en A.Adermie. Ajong is een Rousseau x Flemmingh, A. Adermie een Namelus x Mermelus).
We zetten de aangewezen hengsten in de verschillende richtingen op een rijtje. In de loop van de komende dagen zorgen we ook voor een blokje commentaar en een nabeschouwing. Vandaag beperken we ons tot de 'feiten'.
Aangewezen springhengsten 4 jaar en ouder Singapore - Acorado x Cantus x Cor de la Bryére Zellobee - Berlin x Corland x Voltaire Campbell - Cassini I x Carpaccio x Landlord O'Brian - Peter Pan x Goudsmid x Millers Grey xx Carambole - Cassini I x Concerto II x Sir Shostakovich xx Lexicon - Voltaire x Amor x Nimmerdor
Driejarige hengsten eigen fok Akron - Burggraaf x Lux x Ronald Acanisto - Chin Chin x Calypso II x Nevado xx Ajee - Lupicor x Mermus x Nimmerdor Aminko - Numero Uno x Corland x Nimmerdor Ate - Rubert R x Odermus x Corland A - Tangelo van de Zuuthoeve x Calvados x Burggraaf Alonso - Tygo x Wolfgang x Legaat Algra Ho - Unistar x Hugo x Gondelier
Driejarige hengsten Adinus I - Canturo x Gran Corrado x Tangelo Ardenco - Cardento x Contender x Sir Shostakovich xx Candela - Caruso x Corisco x Capitol I ?? - Casall x Indoctro x Lagos Amant - Chin Chin x Heartbreaker x Renville Chocoprince - Contender x Carthago x Calypso II Chello III - Contender x Sandro x Cor de la Bryére Claus Z - Couleur Rubin x Caretano x Carthago Aguidam - Guidam x Ramiro Z x Farn Aristoteles V - Padinus x Lux x Farn Anmarsch - Ultimo x Joost x Rigoletto Flinston van den Bisschop - Utrilllo x Libero H x Grannus Alonso - Utrillo x Cavalier x Concorde Triton Z - 't Jungske x Exorbitant x Grannus Falaise de Muze - Wandor van de Mispelaere x Nabab de Reve x Chin Chin
Driejarigen eigen fok Ashville - Guidam x Legaat x Garant A'parte - Heartbreaker x Indorado x Ahorn Z Amigo - Indoctro x Carthago x Ahorn Z Auvergne - Indoctro x Corland x Nimmerdor Alcatraz - Lupicor x Indoctro x Alcatraz A - Lupicor x Concorde x Abgar xx Avantos Weering - Mermus R x Lux Z x Nimmerdor A Adermie - Namelus x Mermus x Zeus Aris cms - Nassau x Amethist x Recruut Anirisco - Numero Uno x Lux Z x Nimmerdor Athene - Oklund x Abgar xx x Wagner Aleander - Oklund x Lancelot x G Ramiro Z Anthonis - Quidam de Revel x Nimmerdor x Le Mexico
Volbloedhengsten Albaran - Sure Blade x Königsstühl x Obermaat Watermill Zen - Love at First Sight x Mytens x Colway Bold Kreator - Babant x Dipol x Beauvallon
Oudere dressuurhengsten Zaniro - De Niro x Amsterdam x Wolfgang Sir Oldenburg - Sion x Contender x Tin Rocco
Driejarige dressuurhengsten A - Ferro x Krack C x Contango A - Jazz x Royal Dance x G. Ramiro Z A - Krack C x Cadmus x Balzflug ?? - Lord Loxley x Irish Stew x Illit Ajong - Rousseau x Flemmingh x Amor Alpha L - Rousseau x G Ramiro Z x Amor Apart - Sandro Hit x Florestan x Amor Angelo Arnee - Scandic x Jetset x Havidoff Arrow - Special D x Sandro Hit x Eklatant Alessandro - Sunny Boy x Biotop x Casimir Americo B - Tolando x Jazz x Amor Arizon Utopia - Trento B x Jazz x Ulft Amarillo - Tuschinski x Negro x Vincent Armstrong M - UB 40 x Sandro Hit x Ferro Attilla - Uphill x Cabochon x Pretendent
Anton - Briar x Julio Mariner x G Ramiro Z Adventure - Ferro x Goodtimes x Lector Amazing Star - Flemmingh x Ferro x Donnerhall Amoor - OO Seven x Jazz x Ulft Arlando - Paddox x Myttens xx x Nurprimus Anderson P - Painted Black x Jazz x Ulft Adamo - Sandreo x Pion x Elcaro Amigo - UB 40 x Krakc C x Inspekteur Addo - Undingo x Metall x Darwin Atman - United x Clavecimbel x Rechter Armani - United x Jazz x Ulft A - Uphill x White Star x Matcho xx ??? - Furst Heinrich x Pik Bube x Romadour ?? - Lauries Crusador xx x Warkant x Eiger ??? - Don Larino x Santander x Rubinstein
Bescheiden kalender voor het komende weekend. Maar de pret hoeft het er daarom niet minder om te zijn. 'Laat de stormwind buiten nu maar waaien, want binnen is het stil en warm en goed' zong Boudewijn De Groot al in het onvolprezen 'Avond'. Zeker als je een pc en schotelantenne hebt.
- De kwpn-hengstenkeuring is hier live te volgen, compleet met beeld. Mocht u ons morgen voorbij zien lopen, wilt u dan even vriendelijk wuiven?
- De wereldbeker-jumping in het Franse Bordeaux is voor de abonnees van Equidia zo goed als live te volgen, via deze link is meer info te vinden. Dankzij de samenwerking tussen de organisatoren en cavadeos kunt u alles ook zonder abonnement op Equidia volgen via deze link.
- In eigen land is er een nieuwe manche van de hengstencompetitie in Moerzeke.
We sturen u het weekend in met wat nieuws én achtergrond. Wist u bijvoorbeeld dat Richard Spooner sinds kort deel uitmaakt van een select clubje. De Amerikaanse jumpingruiter won vorige week z'n honderdste Grand Prix. Ook de Amerikaanse Margie Engle overschreed die kaap al. Ook de Zwitser Markus Fuchs reed zich naar een plaatsje in de geschiedenisboeken. Fuchs heeft meest landenwedstrijden achter z'n naam staan. De Zwitser die naar eigen zeggen nog een jaar of drie-vier wil doorgaan vooraleer hij de rijlaarzen aan de wilgen hangt reed al 141 landenwedstrijden. En nu we toch in Zwitserland zijn, de steenrijke Christina Liebherr zorgde vorig jaar voor het meeste nulrondjes voor het Zwitsers jumpingteam. Liebherr werd daarvoor gehuldigd, maar ook enkele andere van haar collega's vielen in de prijzen. En volgens het Vlaams Informatiecentrum over land- en tuinbouw is er wat op til bij onze vrienden uit de draf- en rensport. ER is zowaar sprake van een reddingsoperatie. En in Frankrijk verhuizen er weer een paar paarden. Ook in Frankrijk zijn er lange tenen want Patrice Delaveau werd door één van z'n eigenaars voor de keuze gesteld tussen Katchina Mail of Quaprice du Bois Margot. Delaveau koos voor Katchina Mail, Quaprice staat ondertussen bij Julien Epaillard op stal. Robert Breul verliest dan weer z'n toppaard, Iasco Mouche zal in de toekomst uitgebracht wordt door de Hongaarse Marian Hugyecz. Sommigen zullen zich de jonge Hongaarse amazone nog herinneren van haar optreden voor een paar jaar in Mechelen. Toen moest een ruiter haar steevast voorrijden of anders wilde haar paard de piste niet binnen. Hopelijk lukt het met Iasco Mouche beter. O ja, en we hebben er dankzij het NRPS nog een handvol hengsten bij. En het is vreemd wat er allemaal op je scherm komt als je 'horse' intikt op google of een andere zoekmachine. Wist u bijvoorbeeld dat Pamela Anderson (jaja) straks te zien zal zijn in the Crazy Horse in Parijs voor een speciale Valentijnsshow. Allen daarheen zouden we zeggen. De Amerikaanse kredietcrisis heeft ook andere gevolgen. Zo blijkt uit een studie in het Amerikaanse Michigan dat meer en meer eigenaars het paard ook opnieuw gaan gebruiken als transportmiddel.