De citadel zijn wij niet op, maar in geweest. Hier is een verslag van de ellende in de 1st wereldoorlog in en rond Verdun. Je gaat in een wagentje langs allerlei dingen die in die tijd zijn gebeurd. Vooral het enorme aantal mensen dat in de citadel verbleef, men spreekt van 10.000, wel dan niet gewond. Brood werd ter plaatse gemaakt, dubbele bedden maar dan ook boven elkaar. Er was een stukje loopgraaf waar een bombardement plaats vond. Wat een waanzin. vechten voor je vaderland krijgt daar wel een heel aparte betekenis. Rondom Verdun is veel gevochten en er zijn veel oorlogsgraven. Wij zijn er maar niet heengegaan. Je komt zowiezo niet vrolijk uit de Citadel.
Dan wat vrolijkers! Achter ons aan de kade lag een motorbootje. Er kwamen nog al wat boten binnen en ieder wilde toch graag aan de kant of dubbel. Eén van de boten legde aan achter de dreut, maar vond dat hij te dicht bij de brug lag en wilde graag wat naar voren. Daarvoor was ruimte genoeg. Aangezien de schipper er niet was, besloten wij het kleintje te verhalen. De landvasten waren bijna los, toen een gehuil en geschreeuw van de kade kwam: (ik vertaal) wie geeft jullie het recht om aan mijn boot te komen? dat is mijn plaats en er gebeurd niets! ik bel de politie, dat is braak en aan andermans eigendom komen. Springend en bekken trekkend deed hij zijn beklag. Wij legden hem uit, dat het een ongeschreven wet is, dat, als er ruimte is en anderen kunnen aanleggen, de boten opschuiven. Is de eigenaar er niet, wordt dit met de grootste zorg gedaan. Bij hem niet, hij werkte niet mee. Wij hadden toch de touwen losgemaakt en het schip wat naar voren gedaan. De politie werd gebeld en ja hoor, na 20 min. kwamen 2 geuniformeerde dames aanlopen. Louis erop af en druk vertellend wat er aan de hand was, springend en al. De dames hoorden hem aan en vroegen nu onze mening. Allereerst legitimeerde onze buurman zich als hoofdinspecteur van politie en vroeg of zij deze man konden kalmeren. Ik, zei de gek, mocht de uitleg doen en de dames begrepen niet waarom deze hijsa nu was. Als iedereen nu opschoof was toch alles geregeld. Opeens stond daar Maigret, met paraplui, namens de VNF en liet zich het verhaal ook nog een doen. Wat is dat voor dikke zeven? Opschuiven en vastmaken, moet je daarvoor nu de politie bellen, die hebben wel wat anders te doen. Louike droop af, zijn bootje werd verlegd en wij stonden hartelijk te lachten. Dat naderhand iemand een dubbelstekker bij hem instak en zo ook stroom had, zag hij pas de volgende morgen. Na boodschappen bij de Lidl te hebben gedaan, klaar gemaakt om verder te gaan.
19/08 urenteller 2042,7 vertrek Verdun 08,00 urenteller 2046,7 aankomst Dun sur Meuse 14,30 10 sluizen Wij zijn vroeg vertrokken omdat de eerste sluis 6km verder lag en wij verwachtten dat anderen ook doorgingen. Behalve de laatste sluis, zijn alle sluizen nog manueel. Je krijgt toch de indruk dat je er sneller doorheen bent dan de automatische. Het is een prachtig vaarwater met mooie vergezichten en dorpjes. Consevoy zou een goede aanlegplaats moeten zijn, is het niet. Zo af en toe komt de maas uit in het kanaal en dan vaar je echt op de maas. De vele watervallen zien er mooi uit en het leuk te zien hoe de maas langs het kanaal kronkelt. Dun sur Meuse is een steiger met stroom en water en je kunt er douchen. Dun op zicht stelt weinig voor en de kerk lig op de berg en aangezien hij niet naar ons wenste te komen, hebben wij hem er maar gelaten.
20/08 urenteller 2046,7 vertrek Dun 08,00 urenteller 2049,8 aankomst Mouzon 13,30 7 sluizen Na het vertrek blijkt dat onder de brug een verhuurbedrijf is waar je diesel kunt tanken. Je komt meer en meer op de echte maas, een beetje stroom mee en waar het diep genoeg is kan je weer snelheid maken. Wat niet interessant leek, maar zeker is, is Stenay. Een haventje in de kom onder de brug door in een leuk dorp. Voor de volgende keer. Na een paar lange rechte stukken ga je kronkelen en dit vraag wel aandacht omdat het niet overal even diep is. Weer hele stukken op de maas, hij wordt ook breder en het is er prachtig. Dan bij de afwateringen wordt alles weer smaller tot de volgende samenvloeing. Het is wel een goed gevoel eens lekker een uur te kunnen varen zonder een sluis. Deze zijn nu weer automatisch, wij varen alleen, dus het gaat snel. Bij binnenkomst in Mouzon staat een groot bord: port de plaisance 1200 mtr. Dan moet je het verder zelf uitzoeken. Ineens zie je een motorboot, stroomkolommen en steigers, hier zal het wel zijn. Inderdaad, geheel vernieuwd en zeker plaats voor 12 boten enkel. Nu komen ook de andere boten binnen en ligt de club weer bij elkaar om morgen verder te gaan. Mouzon heeft een oud centrum, kerken hebben wij nu wel gezien. Er is wel een mooi park bij het treiterhuis (batiment de retraite-oudjes) Na wat inkopen te hebben gedaan, drinken wij een glaasje witte wijn en rusten uit. Morgen weer een lange dag naar Charville Mézieres. Wij willen nu toch wel terug.
Corrie merkte op dat wij zo lang met het gas deden. Moet je natuurlijk nooit zeggen! Onder het spaghetti koken was het einde verhaal.Geen probleem, wij hadden nog een fles. Op de één of andere manier had ik de aansluiting niet goed en kwam er geen gas uit. Paniek in de tent. Op de fiets gestapt en naar de super. Deze had wel butagas, dan die maar genomen. Aangesloten, maar ook geen gas. Terug op de propaan en na de rode handel ook maar eens de groene knop ingedrukt. Hé, er kwam ineens gas uit. Na een genoeglijke avond met een zwitsers echtpaar afgesproken om de volgende dag samen verder te varen, zij naar Sedan, wij Naar Charlville
urenteller2049,8 vertrek Mouzon 08,45 urenteller 2053,7 aankomst Charlville-Mézières 15.00 8 sluizen, alle automatisch Het wordt hoe langer hoe mooier op het water. De meeste tijd vaar je op de Maas en waar de sluisjes zijn, is een aftakking. Het is leuk de maas, dan links dan rechts te zien, met grote plassen en wilder worden. Bazelles zie je op afstand liggen, een grote stad. Daar de maas erg kronkelt, is het af en toe verwarrend varen. Dan zie je een pijl links en moet je een gat in, wqaar nog geen roeiboot in kan. Toch lukt het.De jachthaven van Sedan ligt net onder de brug en direct stuurboord uit. Toeteren en daar gingen de Zwitsers. De sluisjes werken vertragend. Je drukt op de zapper en het duurt vrij lang voordat rood/groen komt. Dan gaan de deuren open en ligt er niemand in de sluis. Om deze vertraging goed te maken, trekt er iemand de stop uit de sluis en lazer je naar beneden. Corrie heeft geen tijd de landvast terug te trekken. Bij de volgende laten wij het maar zo, wij zakken zo wel. Donchery geeft ook verwarring. Je denkt rechtuit te moeten, ziet er leuk uit, nee! weer zo'n sloot in. Dan trekt Corrie haar sluishandschoenen aan. Waar doe je dat voor? Nou, daar ois toch een sluis! Nee lieverd, dat is de sluis van het canal des Ardennes! Er komt een schip uit met twee dames (je ziet ze meer nu en dan!!) en zij razen met 12 km voor ons uit. De volgende sluis ligt 2 km verder en als zij binnen zijn, maar nog niet aan de stang hebben getrokken, gaat het licht op rood. Dikke ..., gassen en de sluis in. Lukt ook nog en wij schutten mee. Dan komen er 9km voor de volgende sluis en zij varen ons eruit. Goed zo, weer alleen, het mooiste.Na Filze en Lumes nog 2sluisjes en dan Ch-M Dit is ook een hip-hop toestand: 2 scherpe bochten naar stuurboord, onder de brug door en dan gelijk sterk naar bakboord om op het gedeelte te komen naar de jachthaven. Het is toch wel even varen en je moet onder een bruggetje door, de hoogte is beklad, je kunt niet zien of je er door kunt. Het scheelde 5 cm! De jachthaven heeft 88 plaatsen, er liggen 5 schepen. Oorzaak: de slechte naam vanwege overlast. Ook is hij wat prijzig. Velen vergeten dat in de voorgaande havens niet hoefde te worden betaald, maar ons bent zunig! Wij hebben boodschappen gedaan en houden het verder voor gezien. De faciliteiten in de haven zijn zonder meer goed. O ja, achter wie hebben wij gelegen aan de grote steiger? de Anastasia uit Amsterdam. Een hartelijke ontvangst en als wij niet oppassen worden wij nog vrienden! Nog 80 km en dan gaan wij Frankrijk verlaten. Het is mooi, maar we worden moe. Nog Révin en Givet en dan naar Anseremme. Hopenlijk is de sluis bij Andenne dan weer open en de meute weg en kunnen wij na een paar dagen Namur naar huis.
23/08 urenteller 2053,7 vertrek Charlville 09,30 urenteller 2057,1 aanompst Revin 14,30 7 sluizen Als je wegvaart is het opletten dat je de goede brug neemt, anders ben je weer op weg Frankrijk in! Links af en al de eerste sluis. Licht op rood/groen en snel er door. 9 km varen zonder sluis, Corrie vindt het best. De omgeving ziet er mooi uit en het is goed om op de Maas te varen. Er zijn best wel veel aanlegplaatsjes, zeker om voor later te onthouden. Braux, Bogny, Laifour Anchamps, zelfs enkele met stroom en water. Dan komt Revin in zicht en je moet weer opletten dat je de goede kant op vaart. Voor de brug zou een aanlegplaats moeten zijn, mooi niet dus. Na de brug aan bakboord een prachtige locatie met goede stijgers of een muur, alle voorzieningen, mooie tuinen met op de achtergrond de berg. Het stadje oogt ook mooi en is zeker de moeite waard te bezoeken. Na aangelegd te hebben en weer diverse vaarkennissen gedag te hebben gezegd, zijn wij boodschappen gaan doen. Beter kun je je niet wensen, onder de brug door en daar is de Ecomarché en benzinestation. Wat er loos was weten wij niet, maar deze keer was het fruit dermate goedkoop, dat wij maar een winkeltje zijn begonnen. Druiven 0,79, jonagold 0,98, kiwi's 1,15, nectarines 1,65, alles per kilo. Om voorlopig van het boodschappen doen af te zijn, hebben wij goed ingekocht. Daarna de jerrycans gehaald, een karretje geleend en 45 ltr diesel 1,129 gehaald. Voorlopig halen wij Namen/Belgie wel. Nog wat met de Calypso gebabbeld, tenminste Wiegert en Stien en er een rustige avond van gemaakt.
24/08 urenteller 2057,1 vertrek Revin 08,45 urenteller 2060,4 aankomst Givet 14,30 8 sluizen en 2 tunnels, waarvan 1 zonder licht! Bij het vertrek uit Revin moet je een eindje omvaren om de zapper in te drukken. Je gaat vooraf door een tunneltje, slecht verlicht. Ik had gewaarschuwd moeten zijn. De eerste sluis ging al gelijk fout! De deuren gingen open, maar achter één deur zat een boomstronk, waardoor hij niet helemaal open kon gaan. Wij eruit, natuurlijk door rood licht, de deuren gingen weer dicht, maar voorlopig nooit meer open. Door richting Fumay waar wij een voorganger achterop liepen. Ook hier was een probleem met de sluis. De lichten deden van alles, maar de deuren bleven dicht. DeVNF gebeld en zij zouden iemand sturen. Moet u eens proberen 40 mn. je boot stil te houden in een sloot met stroom en wind. Aanleggen kan je niet. Dat heet kloten met de bok! Eindelijk komt er iemand, maar zonder diploma, dus de deuren blijven dicht. Nadat de echter monteur was gekomen, gingen de deuren open en kwam er een huurboot uit. Ja, hij wist ook niet wat er fout was, hij had alleen maar aan alles getrokken. Rondje Fumay lijkt leuker dan het is, snel door naar de volgende sluis, Fépin. Hier lagen wij op een gegeven moment met 4 boten te wachten tot de zon op ging. Eindelijk iemand met verstand van sluisdeuren. Dan maar met drie in de sluis. Eén van de drie haakte af, hij zag vrienden en legde aan. Met twee door naar Givet. De sluis van Ham door en dan kom je in een scherpe bocht en draai je de tunnel in. 586 mtr onverlicht. Alles ging zo snel, de voorganger ontstak zijn boorverlichting, ik niet, zat al in de tunnel. Dan maar richten op zijn verlichting en het licht van de uitgang. Ik had het gevoel dat ik op hem inliep en draaide de gashandle wat terug. Foute boel, de Ouzo ging gelijk dwars en daar heb je eenvoudig de ruimte niet voor. Boven ons hoorden wij de bimidi langs de rotswand klapperen en het was dikke paniek in de tent. Pikkedonker! De boot stil gelegd, naar binnen gestormd, verlichting ontstoken en de verstraler gepakt. Snel uitgepakt en aangesloten. Deed dat kl..ding het niet. Je doet dan alles verkeerd, Corrie in paniek, ik ook, wat te doen? De voorganger was inmiddels de tunnel uit en in de verte zag ik de uitgang, boven mij een bedrading en ik besloot net in de gang verder te gaan op zicht. Wij bleven gelukkig uit de kant en kwamen met zweet op de rug de tunnel uit. Daar lag de ander te wachten, de sluis draait toch niet eerder dan iedereen uit de tunnel is. De schade bestond uit weggeschaafddoek van de bimidi, achter op de hoeken, het frame was nog in takt. Met trillende ledematen de laatste 3 km naar de haven gevaren, waar het volgende probleem ontstond. Het was zeer hard gaan waaien en de steigers lagen dwars op de wind, of de vingers aan de andere kant met de kop in de wind, maar de vingers waren te kort om aan te leggen. Wij beslisten om de boot zoveel mogelijk met de kop in de wind te leggen en aan lager wal vast te maken, oplettend, dat wij niet met een klereklap tegen de steiger aankwamen. Dat ging weer goed en krikte ons zelfvertrouwen weer wat op. Later kwam de Calypso ook aan en had het zelfde probleem en lostte dat ook op. Na een borrel met ons vieren de maaltijd genuttigd en nog wat tv gekeken. Vast gegeven: wat voor verlichting er in een tunnel is: de eigen spot erop en de bimidi neer!
25/08 urenteller 2060,14 vertrek Givet 09,30 urenteller 2063,3 aankomst Anseremme 12,30 3 sluizen Na het vertrek duurde het lang voordat de laatste Franse sluis open ging en wij waren inlmiddels al met 4boten. De sluis was groot genoeg en wij leverden hier de zappers in. Het blijkt altijd zo te zijn, dat één van de schepen zonodig hard moet gaan en niet begrijpt, dat bij de volgende sluis alles dicht blijft totdat alle 4 er zijn, de lul! Moesten wij weer lang wachten, moesten de Belgische papieren worden opgemaakt. Voor ons hoefde dat niet, de Ouzo stond in de computer. Toch 20 min. verloren. Haast, welnee. Dan op naar de volgende, hiet lag een vrachtschip in en wij hadden de gedachte dat zij de sluis emmer voor emmer aan het vullen waren. Na 40 min. gingen de deuren open en win erin. Toen hadden wij het al zitten. Naar Anseremme en vastleggen. De Maas is hiet overigens prachtig en veel kastelen en forten. De haven van Anseremme ligt door een bruggetje in een kom, met alle faciliteiten, zelfs een restaurant, waar wij vanavond mposselen gaan eten. Het is hier zo mooi dat wij een tweede nacht blijven liggen. Morgen verder, Corrie wordt ongeduldig en zij heeft gelijk
Wij zijn al een stuk verder, maar nog niet met ons verhaal!
In Anseremme hebben wij lekker mosseltjes gegeten en laten zwemmen in een witte wijn. Het weer zag er niet goed uit en wij waren wat moe en zijn nog een dag blijven liggen. Richting Anseremme en Dinant gewandeld, het is erg mooi daar.
De grote sluizen in Belgie vragen beduidend meer tijd dan in Frankrijk. Het vaargebied is mooi en de doorvaart in Dinant aardig. Ons idee om vanuit Namen naar Dinant te gaan met de trein is beter dan erheen te varen.
Het weer is matig en er zijn opeens veel boten die naar huis gaan. Bij de sluizen is het dringen en ik trap in de val dat iedereen in dezelfde box wil.
In plaats van de stroom af te varen en om te keren en rustig de box in te gaan, draai is halverwege om en kom vol op de boot in de andere kant van de box. Gelukkig was hij groter en sterker en was er geen schade. Het aanleggen ging ook niet optimaal omdat er geen kikkers waren op plaatsen waar het zinvol is vast te maken. Eindelijk liggen wij vast en moet ik bij Corrie wat goed maken. Na een drankje de fietsen gepakt en naar de Aldi gegaan om wat inkopen te doen. Vooral trappistenbier en een borrel. Namur is ons bekend en wij zijn verder niet de stad meer in geweest. Het weer was er ook niet naar.
Het is bewolkt maar gelukkig blijft het droog. Bij de laatste sluis horen wij dat er een stremming is van 13.15 tot 17.00 uur maar waarover het gaat weten wij niet. Dat leren wij pas als wij een beroeps inhalen die over de marifoon aangeeft dat wij nog niet weten wat er loos is. Een politiebootje komt op ons af en aan de kant zwaait iedereen dat wij moeten stoppen. Bericht begrepen en wij meren af. Wat er aan de aan hand is? Roeiwedstrijden, je gelooft het niet, het komplete vaarverkeer stilgelegd vanwege een paar roeiboten.
Na een 20 minuten mogen wij verder en vooral een Engels schip trekt de gashendels open of hij de brug moet halen.
Hij gaat voor de haven bakboord uit om vast te leggen. Wij draaien achter hem om om binnen te varen en opeens gaat hij achteruit om ook naar binnen te gaan. Ondanks ons getoeter vaart hij gewoon door en blokkeert ons de weg. Later zij hij doodleuk: je zag toch dat ik achteruit ging!
In de haven lagen wij achter de Viva la Vie met wie wij rond Mammes en Briare opgevaren zijn en zij wilden, bij goed weer, de volgende dag door naar Maastricht. De volgende dag besloten wij om mee te gaan met grote gevolgen!!!
Om 09,30 was het kantoor dicht en betalen konden wij niet. Geen probleem, wij zouden bellen en vragen een faktuur te sturen, wij stonden immers in het systeem! Aan het begin van het Albertkanaal, voor de sluis van Monsin, rijdt een rijkswachtauto naast ons en wijst dat wij naar binnen moeten. Denkend dat wij teveel in het midden varen gaan wij meer naar de kant en steken de duim op. Schijnbaar is dat niet de bedoeling. Hoei, hoei, de sirene loeit en weer de verwijzing naar de kant te gaan. Opeens over de marifoon: Ouzo wilt u aanleggen, dringend!
Bij de sluis van Monsin is een plaats en wij leggen aan. Daar komen de flikken en zeggen: U heeft niet betaald in Luik! Verstomd stonden wij daar en vroegen of zij menen ons helemaal te zijn nagereden vanwegen het niet voldoen van 8,50. Jazeker. Ik heb uitgelegd dat het kantoor dicht was en er dan niks te betalen valt. Ook gemeld dat wij een faktuur verwachten welke zal worden betaald. Wij staan in het systeem!
Er wordt druk gebeld met de haven en wij krijgen te horen, als wij onze gegevens vermelden, dat wij verder kunnen. Ondertussen ligt de boot tegen de kant te klotsen en ik zeg als er schade ontstaat wij de flikken en de haven aansprakelijk stellen. Nu houden de flikken de boot keurig van de kant en gaan wij verder.
Bij de sluis van Lanaye moet je boven de papieren afgeven en zo doen wij. Boven gekomen kijkt een struise dame bij beschuldigend aan en geeft de papieren door aan de buurman. Deze zegt dat wij de sluis niet in mogen omdat er een klacht ligt dat wij de havengelden in Luik niet betaald hebben. Nu breekt de pleuris uit! De vraag is welke jurische rechten zij denken te hebben om een schip te stoppen. Dat er al kontakt is geweest met de rijkswacht en het probleem is opgelost! Dan zal ik even bellen, met de rijkswacht? de ouzo is hier. Na veel ge-uh komt het verlossende
woord: alles is o.k. en wij mogen door. Ik stel een laatste vraag: is het nud duidelijk dat er in Belgie nog geen regering is als in dit apenland een jachthaven in staat is de rijkswacht te mobiliseren en een sluis dicht te houden voor een bedrag van 8,50. Er ligt een beroeps te wachten door al dat gezever. Maastricht is in zicht.
de reis is boven al beschreven, dus nu het verblijf in Maastricht.
Het zijn niet onze beste dagen. 't Bassin, daar moet je een keer gelegen hebben. Inderdaad, één keer en nooit meer. Steigers uit het jaar nul, zeer wankel, met ringen (uit de vorige eeuw) Stroom aansluiten, maar geen stroom. Even bellen naar de havenmeester. Deze verwijst ons naar een kast on het kantoor. Dan daar maar heen. Alles komputer: lengte schip, aantal dagen, personen, service kaart? Wat is dat nu weer? Servicekaart, 5,00
dan nog opwaarderen voor stroom 4,50, totaalbedrag voor een verblijf 25,50. Keer maar om en ga naar een andere haven. Uit een gesprek blijkt dat de nieuwe manager vreemde ideeën heeft over het voeren van een jachthaven. Hij heeft gelijk, er liggen al 4 schepen, lekker druk. Om 04,00 slaat de stroom af en kan ik in onderbroek met de kaart alles weer opstarten. Nog wat boodschappen gedaan bij Jumbo, waar de roltrap het niet deed (wet van Murphy). Gelukkig maakte Corrie een heerlijk maal met een goede wijn.
Eerst nog tanken bij de bunkerboot en dan ca. 10,00 op weg. Het is wel even wennen, breed water en geen bergen meer. Toch wel mooi.
De sluizen zijn ons goed gezind en wij zijn er snel door, weer met de Calypso. Roermond wordt gebeld en er is weinig plaats. Naar A8 die is voor ons gereserveerd. Aan het eind van de haven tegenover het restaurant. Wij gaan weer naar de Jumbo om wat bier in te slaan en een borrel en hebben het dan wel weer gehad. De volgende dag blijven wij liggen, even de markt bezoeken, koffie met vlaai en kleinigheden inslaan. Wat een verrassing de Dientje te zien liggen, Piet, die even verrast is. Hij is met een kleinkind een paar dagen aan het varen en gaat weer terug naad de Heen. De Calypso is toch vertrokken en hopenlijk zien wij ze volgend jaar weer terug.
Een dikke mist en het was niet verantwoord weg te gaan. Om 09.30 leek de mist weg en wij trokken aan onze latten. Echter voor de sluis was de pijl niet eens te zien. Snel aan de kant en de skuismeester bericht dat wij bleven liggen. De sluis was intussen open en bleef dat todat wij na ca 20 min. verder konden. Waarom weet ik niet, maar iets zat even niet goed bij ondergetekende en wij besloten niet door te gaan naar Wanssum, maar bij Venlo binnen te lopen en eerst op verhaal te komen.
03/09 urenteller 2079,9 vertrek Venlo 09,00 urenteller 2083,0 aankomst Boxmeer 1 sluis Het was weer mistig en in overleg met de Dientje /Piet, besloten wij samen op te varen naar Boxmeer. Wij waren hier nog niet geweest en 4 uur varen lijkt wel voldoende. Piet voorop met 1500 toeren, toch goed voor 11 km, wij konden amper volgen. Kontakt via de marifoon leerde dat hij wat gas terug nam en wij wat bij gaven. Het bleef toch mistig tot ca 11.00 uur en wij deden de boordlichten maar aan. Het blijft mooi met alle bekende plekken van het vorig jaar en voor wij het wisten waren wij bij sluis Sambeek, waar de deuren open stonden en wij gelijk gesluisd werden. Na een half uur bakboord uit in 1,5 km varen naar de haven van Boxmeer, waar vele handen licht aanleggen maakte. Een echt vriendelijke haven waar schipper (havenmeester) Sjakie, wij noemen hem Joske, zeggen ze hier, was 74 geworden en trakteerde op koffie en gebak. Dat was even smullen. Vandaag even niet poetsen en overleggen waarheen we morgen zullen gaan. Wij denken de Gouden Ham. Maar dat horen jullie morgen dan wel weer. Dus nu naar bed en mondjes toe!
De laatste loodjes. Nog even doorzetten en het zit er op
04/09 urenteller 2083,0 vertrek Boxmeer 08,30 urenteller 2085,4 aankomst Ravenstein 11,30 1 sluis Piet was nog niet in Ravenstein geweest en wilde dat wel eens zien. Hij vaart wat sneller dan wij en lag al aan de kant toen wij aankwamen. Het was er druk, maar wij vonden toch een vrije box. Wat bleek? De volgende dag was er een grote rommelmarkt! Bij het boodschappen doen bleek dat het zeker een grote markt zou worden, een aantal straten stonden vol met stands. Het was lekker weer en een pintje ging er wel in. De volgende dag ging Piet al vroeg naar de markt, wij zouden blijven liggen. Toen wij de markt wilde verkennen, kwam Piet net erug en vertelde dat het niet zo interessant wasn het weer veranderde en hij voorstelde maar door te gaan naar Heusden, de volgende stop.
05/09 urenteller 2085,4 vertrek Ravensten 10.00 urenteller 2088,9 aankomst Heusden 14,30 1 sluis (Corrie vond er niets aan!) Het ging erg vlot, stroom en wind mee en zelfs de Ouzo deed 11 km. Het varen was echter geen plezier! Het was goed weer en dat gedeelte Maas is voor de snelle jongens en die hebben dat laten weten. Drie dik scheurden ze ons voorbij en je hoefde je eieren niet te klutsen, dat ging wel vanzelf. Deze mensen hebben geen benul wat ze aanrichten. Bij binnenkomst belde ik Gerard van de haven en deze vertelde: Ja, de Dientje ligt al op jouw plaats, je moet de groeten hebben, ga jij maar naar box 204, vlak erbij. Zo gedaan en Piet kwam al een lijntje aanpakken. Het was weer warm en de pintjes vielen op hun plaats. Wijnkregen toch wel trek en zijn Heusden ingegaan om een frietje te kopen. Een onvoorstelbare drukte in de havens en op de kant. Iedereen stond te kijken in de kom hoe blonde Truus in haar bikini mooi lag te zijn! De weersvoorspellingen waren minder en wij besloten de volgende dag vroeg weg te gaan.
06/09 urenteller 2088,9 vertrek Heusden 08,00 urenteller 2091,9 aankomst Terheyde 12,30 1 sluis ( Corrie dankte haar sluishandschoenen voor de bewezen diensten en zal ze inlijsten) Ik had mij vergist in de afstand, waardoor wij vroeger aankwamen. De wind trok behoorlijk aan en in de haven moesten wij een spring bijzetten. Van de gereserveerde plaatsen was eer één bezet en Piet stelde voor langszij te komen, wat we gedaan hebben. Na de bodem voor het avondeten te hebben gelegd zijn wij bijtijds gaan slapen. Hiervoor kwam onze grote vriend Toon de havenmeester en begroette ons met veel geluid. Dat was lang geleden, dat moet je niet meer doen. Hij klom zomaar aan boord van de Dientje, ging zitten en zijn kaken waren niet meer op elkaar te krijgen. Eindelijk de vraag: Toon, wat zijn we je schuldig. Ja, kijk eens, hoe lang is de boot? Toon, vandaag mag jij dat zelf bepalen! Toon: ik denk toch zeker wel 7 mtr. Als jij dat denkt, zijn wij het er voor deze keer mee eens. Ja, maar dan de andere boot? Hij ligt er toch naast en ziet er net zo groot uit? Natuurlijk, dom van mij, dat ziet toch iedereen. 5,99 was niet teveel voor een hoop lol.Wij zien hem graag weer terug.
07/09 urenteller 2091,9 vertrek Terheyde 08,30 urenteller 2095,3 aankomst de Heen 13,30 1 spoorburg Het stortregende en de vooruitzichten waren niet goed. Toen het even droger werd, besloten wij los te gooien en te gaan varen. Het was toch geen breed vaarwater en het zou wel los lopen. Het werd gelukkig al droger en ik belde de spoorbrug in Zevenbergen. Even een paar treinen laten passeren en dan draaien. Er lag een beroeps voor en de lichten stonden op rood/groen. Even gassen en alle drie konden door de brug, dat scheelde een hoop tijd. In het Markvlietkanaal lagen wij achter een beroeps die nog geen 6 km deed. Afdraaien naar Steenbergen en terug op de mooie vliet. Toch waren er nog veel boten onderweg. De bimidi en mast naar beneden en door de sluis, waar een aantal lieden in kano's aan het donderen waren en proberen onder ons schip door te gaan. Gelukkig ging alles goed. Nu nog het tunneltje en dan alles weer omhoog. Het is toch wel met een brok in onze keel dat wij de haven invoeren. Wie had kunnen denken dat Corrie en Wim met hun Ouzootje een dergelijk tocht konden maken? Wees een eerlijk? Niemand toch. Grote dank aan Rob Stutje, die alles voor ons dermate bedrijfsklaar heeft gemaakt dat wij 2504 km en 495 sluizen zonder één storing hebben kunnen doen!!! Olie bijvullen? Nog geen liter. Wij hebben veel geleerd hoe en wat voor aanpassingen wij wensen om, bij goede gezondheid, komend jaar nieuwe dingen te gaan ontdekken.
Nu even rust, de boot opruimen en de volgende week rond ik deze reis af met een aantal gegevens, waarvan ik denk dat anderen er wat aan hebben. Dank ook aan Piet voor de gezellige dagen en respect voor zijn varen!
Zodra ik weet hoe ik foto's moet verkleinen, komen deze er nog bij en zal ik alles eens printen.
Eerste nieuwtje in de haven; Jan: wij lagen op de Grevelingen en daar lag een bootje uit Goes. Komen jullie ook uit de Heen? Wij lagen in Parijs naast de Ouzo uit de Heen. Zij gingen nog verder naar het zuiden. Je ziet maar!!
12 september 2010 Wij hebben de boot al uitgeruimd en zijn weer thuis. Het is best wel wennen, de één is blij lekker in haar huisje te zijn, de ander is nog met zijn gedachten bij het varen. Maar, het was goed en genoeg, eerst de koppetjes leegmaken, alles wat gebeurd is overlopen en dan denken aan wat komend jaar, bij een goede gezondheid, mogelijk kan zijn.
Onze droom is een tocht geworden met veel ups and downs, waarbij vooral de "downs" gezien moeten worden als leerschool. Alle verhalen in bladen en op internet geven de indruk dat heel veel Nederlanders in Frankrijk maanden rondvaren. Wij zijn nog lang niet overal geweest, maar wel op de meeste "kruispunten" en waters die als heen- of terugreis worden gebruikt. Er zijn twee catagoriën: de vakantievaarders, ca. 3-5 weken die Parijs aandoen en zij die de Maas afvaren tot Verdun. De twee catagorie is de groep die ergens in maart/april vertekken, wel zien waar zij heengaan en ergens in september terug denken te zijn. Wij denken dat deze groep niet groter is dan max.40-50 schepen. Je vaart regelmatig met elkaar op, in alle vrijheid en deelt de ervaringen. Onze ervaring is, dat de boot het beste in Frankrijk kan blijven in de winter, het spaart minstens 4-6 weken heen- en terugreis uit. Een goede mogelijkheid kan Pont a Bar zijn, op de scheiding van Canal des Ardennes en de Maas. Problemen met diesel en water hebben wij niet gehad. Een aantal yerrycans is aan te bevelen. De prijs van diesel in de havens of bij de verhuurbedrijven is veel hoger dan aan de pomp! Boodschappen doen ligt wat moeilijker. Een fiets is zeker nodig om regelmatig groot in te kopen. Heb je een laptop en wifi (McDonald) kijk dan of er een Aldi, Lidl of Ecomarché in één van de volgende plaatsen is. Meestal is er een aanlegplaats en kan je de voorraad goed op peil brengen. Wij denken het komend jaar minder ver te gaan, maar wel langer op één plaats te blijven en met de fiets of zelfs openbaar vervoer de omgeving te gaan verkennen. De minder prettige dingen vergeten wij snel, de goede herinneringen blijven en daar hebben wij het de hele winter nog wel over. Heeft u een reactie? Wij zien ze graag tegemoet op: wim.dendaas@skynet.be
Zaterdag 2 april. Wij zijn gisteren teruggekeerd van een 10 weekse reis naar Australie en moeten nog bijkomen van het tijdsverschil. Onze technisch genie Rob, u wel bekend, belde, dat de boot verhaald moest worden. Natuurlijk laat je hem dat niet alleen doen, dus stond ik om 09.00 uur weer aan het roer. De motor startte goed en liep weer als een zonnetje en dat na 5 maanden rust. De komende weken gaan wij wat aanpassingen doen om niet meer gebonden te zijn aan jachthavens. Koelkasten allebei op gas en 12/240 V voor mijn slaap apparaat. Een ruitenwisser buiten, een nieuw doek op de bimidi en practische aanpassingen binnen. De bedoeling is 27 april te gaan varen, waarbij wij de Heen verlaten om er niet meer terug te keren. Via de Zuid-Willemsvaart en het Wilhelmina kanaal naar Roermond, verder Maastricht, Luik, Namur, Verdun naar Toul.
Zodra wij klaar zijn voor vertrek zullen wij het melden