Het heeft even geduurd, geen internet en we hebben veel te vertellen.
Door het ontbreken van internet hebben we alles moeten opsparen.
04/05 Merelbeke urenteller 1884 vertrek Merelbeke 09.30 urenteller 1887,5 aankomst Deinze 13.30 Na de festiviteiten en een verregende dag en boodschappen doen (bij de Aldi) zijn we verder gegaan. Over de Leie naar Deinze. Een mooie bochtig riviertje waarbij je duidelijk op de bochten moest letten om niet vast te lopen. Dank Rob, de dieptemeter doet het goed. Onderweg zijn verschillende aanlegplaatsen maar de steigers zijn zo krakkemikkig dat je maar doorvaart. Veel grote luxe huizen met bootjes voor de deur. Mooie landhuizen en kastelen. Dan eindelijk Deinze, een vernieuwde jachthaven waar de havenmeester al snel aankwam met de codes voor de douche en uitgang. Boodschappen gedaan in de enige hoofdstraat en lekker gegeten.
05/05 Deinze urenteller 1887,5 vertrek Deinze 09.00 urenteller 1890 aankomst Kortrijk 13;30 Deze tocht ging verder over de Leie en gaat meestal recht door. Alleen 2 sluizen waarbij het water van onder komt en het vastleggen op de middenbolder minder is, resultaat: de boot helemaal dwars. En maar lachen die sluisawchter! Wij zaten achter een beroeps, Nederlands, die maar niet wou doorvaren of ons voorbij laten. Gingen wij 10 km dan hij ook. Gelukkig sloeg hij af naar Roeselare en konden wij verder naar Kortrijk. Daar was een stuk waar je moest wachten wegens werkzaamheden, maar al snel konden wij verder. In de almanak stond Oude Leie na de brug, dus wij daarheen. Blijkt het een lange steiger te zijn midden in de stad, met stroom (aparte stekker van de havenmeester) en niet te duur. Verder was er niets, ja water! Kortrijk is een mooie stad met vooral de oude huizen en nonnenverblijfplaats met een kapelletje, zeer intiem! Op voorhand zijn wij bij de "sluizen" van kanaal Bossuit-Kortijk wezen kijken en je gelooft nooit dat je erin kunt. Ik heb naar Fresnes in Frankrijk gebeld of die staking nu eindelijk voorbij was en ja hoor, die morgen was alles weer vrij en wij konden door.
07/05 Kortrijk urenteller 1890 vertrek Kortrijk 08.30 urenteller 1984,5 aankomst Antoing 17.30 Een lange dag! Wij moesten vroeg in de kleine sluizen ligger, met drie schepen, om op tijd de laatste sluis in Bossuit te halen. Deze ging maar om de drie uur open. De sluismeester hadden wij de vorige dag al gezien en hij was blij ons door te laten, alles met de hand! Op de fiets naar de volgende sluis en hetzelfde rituëel. Na een fooi namen wij afscheid, waarschijnlijk voor het laatst, deze drie sluizen gaan komend jaar ook vervangen worden door 1 grote. Net als de volgende 3 al zijn vervangen, hetgeen ons toch tijd scheelde. Tegen het gebruik in draaide de sluis in Bossuit om 11.30 uur, niet te geloven en wij kwamen op de Boven Schelde uit, richting Tournai. Een vrij rustige vaart met in totaal 8 sluizen en 1 brug, die op tijd draaiden. Nog steeds met 3 schepen. Vppr Tournai moet je wachten, er is éénrichtingverkeer, geleid door een stoplicht. Door de stad is fantastisch, je zieet veel mooie oude gebouwen. Midden in de stad is een goede aanlegsteiger. (In één van de watersportbladen gaan de mensen "even" de stad in. De stad is zo mooi dat je wel een hele dag kan rondlopen) Dan nog even varen en daar ligt de bunkerboot bij Antoing. Het viel mee, 102 ltr na de Heen, de prijs was minder. Dan bakboord uit de kom in en gelukkig nog een goede aanlegplaats aan de kant, bij de trap naar de ALDI, ja hoor! De hele meute ging nog even gauw inkopen doen, wij ons trappistje weer en nog een borrel, dan eten en naar bed. Het was een lange dag. Voor de liefhebben, ca 15 min verder en 1 sluis en je hebt de jachthaven Péronne!
08/05 Antoing urenteller 1984,5 vertrek Antoing 10.15 urenteller 1898,7 Na vertrek uit Antoing is het varen naar Frankrijk, alles wordt wat smaller en dan bij Montagne du Nord ga je verder de Schelde op.Na 12 km krijg je de sluis bij Fresnes, waar de staking was en daar kregen zij de "zapper" mee voor de volgende tig sluizen. De deuren waren open en zoals wij gewend waren, legde Corrie de boot vast op de middenbolder. De sluismeester zei niets, trok aan de blauwe stang, de dueren gingen dicht en het water storte naar binnen en drukte ons omhoog. Door deze kracht kon Corrie de lijn niet meer houden en hield er twee grote brandblaren aan over. De boot schoot naar voren en ondanks de motor vol achteruit, deed hij niets. Eindelijk was het niveau gelijk en konden wij uitvaren. Reactie van de sluiswachter: je moet de boot met twee lijnen vastleggen en grijnsde. Hij had geluk dat wij beneden lagen, anders had ik hem zijn eigen sluis ingeschopt. Had hij toch ook eerder kunnen zeggen! Na twee sluizen omlaag kwamen wij door Valenciennes, een grote plaats, en gingen door naar Denain, na weer 3 sluizen, waar we de truc onder de knie kregen. Na de sluis was een goede aanlegplaats en hebben wij overnacht.
09/05 Denain urenteller 1898,7 vetrek 10.15 urenteller 1900,8 aankomst Cambrai 13,30 uur Je vaart op mooi water en komst langs interessante plaatsen. eigen is het net als met de auto, je laat zeker 75% liggen wat het bezoeke waard is. Neuville, Bouchain, Hordain, Estrun. Na 6 sluizen, stijgend, kwamen wij in Cambrai, een grote haven waar veel verbouwde vrachtboten de winter doorbrachten en de plaatsen voor de passanten bezet hielden. Toch een plekje gevonden en ergens stroom vandaan gehaald. De havenmeester was zeer religieus en werkte op zondag niet en om het af te leren, bleef hij maandag ook maar thuis. Dus geen service, geen douches, niets, alleen een Lidl! Cambrai is ook een mooie oude stad met in één van de kerken een tentoonstelling over de tunnen en alles daaromheen. Zeer de moeite waard. Na met de diverse Nederlanders, Engelsen en Australiërs gesproken te hebben, hebben wij ons plan voor de komende dagen getrokken en zijn gaan slapen. Het weer was nog steeds slecht, nat en koud. Zelfs het thermisch ondergoed is weer uit de kast gehaald. De kachtel deed goede dienst. Oliepeil gecontroleerd en verbruik was niets. Goed hè Rob!
11/05 Cambrai urenteller 1900,8 vetrek Cambrai 09.15, urenteller 1903,5 aankomst Nonnecoirt 15,00 Op naar de tunnel, doorvaart achter een trekker om 09.30 en 17.00 uur. Gezien de doorvaart naar St.Quentin kozen wij voor 09.30 uur, hetgeen inhield dat we een stop onderweg moesten maken. Het vaargebied is beslist mooi, maar wordt verstoord door de 14 sluizen die wij moesten nemen en af en toe in goede regen. Arme Corrie, voorop en Willempie droog onder de bimidi. Bij de meeste sluizen ging het goed, enkele lagen wij dwars vanwege onverwachte stroom. Het water staat zo hoog, dat het aan de voor- of achtgerkant gewoon over de dueren loopt en je alle kanten heen duwt. Met de motor bijsturen, de pikhaak aan de andere kant afduwen en je ligt waar je hem hebben wilt. Kan Corrie weer niet bij de stang en even vooruit, trekken en dan hoor je weer van vooraf: komt die!!!, vasthouden! Na de sluis Honnecourt s Escaut hebben wij vastgemaakt met nog een engelsman en hebben daar overnacht. 's-Ochtend door een echte haan gewekt om 06.00 uur om door te gaan naar de tunnel.
12/05 Honnecourt urenteller 1903,5 vertrek Honnecourt 07.00 urenteller 1906,1 aankomst St.Quentin 14.30 uur Nog snel even drie sluisjes pakken en 5 km varen en dan lig je voor de tunnel te wachten. Drie schepen dit maal, een plezierboot met een Australische familie, 11/2 op rondreis met gezien en af en toe familie uit Australie. Hij had de gewenste vlag met de kangaro! Een bekende Australische gitarist doet hierin Jan! De tweede was een engelse boot. Wij kwamen achter die grote bak, maar tegen het gebruik in werden de lijnen van 30 mtr niet gekruisd, maar op één bolder gezet. Dat was niet praktsich en we werden dan ook goed heen en weer geslingerd tegen de muur of het looppad. Verf eraf natuurlijk, maar geen grote schade. Van de ca. 6 km hebbn wij er 4 de boot van de kant moeten houden en zelfs af en toe de motor bijgezet, met toestelling overigens. Werd er verteld dat de tunnel geheel donker is, wij speciaal een lamp gekocht, niet dus, is er TL verlichting! We waren blij dat het erop zat. Het was een aparte ervaring, maar voor ons hoeft het niet meer. Lekker dan, na 7km varen komt er nog één, deze mag je op eigen kracht varen en is 1 km lang. Nou, daar ging ik dan met 9 km doorheen de schijnwerpen aan voor een mogelijke tegenligger en rammen met die hap! We hadden de zapper ingeleverd en tot St.Quentin waren en geautomatiseerde sluizen, je vaart door een straal en hup, daar gaan de deuren open. Binnen eerst vast maken, aan de stang trekken en zakken met die hap. Ja we gingen 5 sluizen van ca 2,20 mtr naar beneden tot aan St.Quentin. Een goede plaats in de haven, stroom, douches, internet. Hemelvaartsdag skypen met de kinderen en de weblog bijwerken. Uitrusten en morgen de stad in, boodschappen doen en sightseeing. Ik zal de foto's op de laptop zetten en zien dat ik er wat bij kan doen.