Urenteller: 1873 vertrek: de Heen, tijd 08.30 aankomst Antwerpen 17.45 urenteller 1878 Op woensdag 28 april om 08.30 uur vetrokken uit de Heen. Het was een stil vertrek, niemand in de haven. Het weer was goed en wij waren snel door de sluis Benedensas. Op het Schelde-Rijn kanaal was het redelijk druk, maar na 21/2 uur waren wij Tholen voorbij en hadden de Kreekrak in zicht. Door verschillende grote schepen duurde het lang voordat ieder op zijn plaats lag en verloren wij een dik uur. Ook door de dokken was inspannend, zeer druk met grote schepen die allemaal dachten dat zij voor ons moesten gaan en dat was ook zo. Het verhaal van de Siberia en London brug dat daar een vete is tussen de brugwachters en boten uren lieten wachten, is apentaal. Er is maar 1 brugwachter en deze is coulant om je zo vlug mogelijk door te laten! Wij moesten wel tot 17.30 wachten voordat de Londonbrug kon draaien en wij het Willemdok in konden. Wij waren bekaf, hebben lekker gegeten en zijn onder de wol gegaan.
Urenteller 1878 vertrek Antwerpen tijd 08.15 aankomst Merelbeke 19.30 urenteller 1884 Donderdag 29 april de grote trip over de Schelde! Laag water was om ca.12.00 uur, maar vanwege de verplichte sluitingstijd van de Londonbrug zijn wij om 08.30 door de brug gegaan, hadden de Siberia om 08.45 en de Royerssluis om 09.00 uur. Goed hè! Dan ben je natuurlijk veel te vroeg, dus dan maar wachten aan de overzijde bij de Palingplaat, aan de achterkant om de golven kwijt te spelen. Zelfs de beroepsvaart ligt hier te wachten op beter tij! Om 12.00 uur weg en wij hadden toch nog stroom tegen, met 7 km/u onderweg, maar al snel liep dit op naar 12 km/u. Het was vrij rustig en al snel waren wij op de splitsing naar de Ruppel en de grote Zeesluizen. Dan wordt alles wat smaller en onoverzichtelijker. Er is nog wel betonning, maar super is het niet. Door het ontbreken van goede vaarkaarten is het gokken waar je uithangt. Dan zie je Temse, een mooi gezicht, onder de brug en dan verder naar Dendermonde. De betonning is inmiddels opgehouden en je mag het zelf uitzoeken. Wij waren blij met de informatie: houdt de buitenbochten aan, anders loop je vast!! Na 4 uur varen kom je aan Dendermonde en moet je nog 28 km varen. De jachthaven stelt niets voor en is niet de moeite om te blijven liggen. Je moet door! Dan denk je dat je in Melle bent, is het Distelbergen, weer mis, nog een uur. Blij met de nieuwe dieptemeter, het werd een manie, kijken op de meter, waar zit ik op de rivier, wat loop dat ding snel op, 13, 10, 8, 5, 1,2, dat moet niet verder gaan, toch maar naar de kant sturen, ja hoor, daar gaat hij weer, 4n 5n 7,5, gelukkig, weer goed. De snelheid was aanvankelijk 14 km/u, liep terug naar ca.10 en later naar 12 km. Dan komen de verlossende bruggen, hoi, bakboord uit, de ringvaart zuid in naar de sluis Merelbeke, die open stond. Wij moesten daat het vaarvignet kopen, vertelden dat wij naar Yachting Merelbeken gingen en vrijdag wel zouden komen. Hollanders hè!! Na ca. 500 mtr stuurboord uit, door het kleine witte sluisje en dan ligt de jachthaven voor je. Een hartelijke ontvangst en een goede plek om te liggen, wel even draaien maat! Kun je denken, na 11 uur onderweg om in een smal kanaal te draaien tussen de jachten! Wel het ging goed. Corrie had soep gemaakt en na de trappist zijn wij in bed gevallen. De Schelde moet jee één keer gedaan hebben, maar dan niet meer.
Vrijdag 30 april rustdag. Stroom aangesloten, tv-schotel gericht en Koninginnendag gekeken. Toch wel leuk. De haven ligt aan een uitgestrekt park en wij hebben de fietsen gepakt en een mooie tocht gemaakt, tevens gekeken naar een winkel. Gezien de weersvoorspelling besluiten wij tot maandag te blijven, ook om eens goed tot rust te komen.
Zaterdag 1 mei. Een dag om niet snel te vergeten! De openingsdag van het seizoen van de yachtclub en wat voor één! Ook de gasten waren uitgenodigd om mee te doen. Tenten waren opgesteld en er kwam zelfs en heuse fanfare, St.Cecilia uit Merelbeke. De leden waren in hun beste outfit gekomen, wat toch cachet aan de opening gaf, de burgemeester was erbij en een jachthaven uit Antwerpen. Je krijgt een goed beeld van de betekenis van deze haven met meer dan 1000 overnachtingen per seizoen! En dat voor een schappelijke prijs, met gratis stroom, douchen, wasserette. De voorzitter vroeg de burgemeester een toelage om de blauwe vlag te bemachtigen en, zeer on Belgisch, er werd serieus opin gegaan! Dan de opening en het volkslied. Ja, even niet, dit werd onderbroken door Admiraal Nelson die klacht neerlegde tegen twee leden, Freddy Hall en Luc Sedeyn. Zij zouden hun beloften gebroken hebben om vooral nederig te zijn en grote schepen te hebben gekocht! Joh toch! Nelson in authentieke kleding! De tween werden door de gendarmen aan de ketting gelegd. Kaptiein Fletcher was het daarmee niet eens en schetste welke verdienste deze mensen voor de vereniging hadden en dat zij, voor eigen rekening, een tocht door Frankrijk en Belgie zouden maken ter lering van de vrije schippers! Bij handopsteking werden zij vrijgesproken. De voorzitter van de rechtbank, de burgemeester in heuse toog, sloeg zo hard met de houten hamer op de tafel, dat deze het verder met een extra gat zal moeten doen. Dan toch het volkslied en vergeet niet, het Vlaamse volkslied. En dan? Je kan het niet denken, broodjes met allerlei lekker beleg, champy of jus, à la volonté! Toch een bourgondisch leven zeker. Een uitgelezen sfeer deze vereniging zeker waardig. Toen moest er nog naar Maldegem worden gevaren en geloof mij, er waren Bob's, gelukkig maar, want na 6-7 drankjes weet je niet meer wat stuur- of bakboord is. Wij mogen zeggen, een hele belevenis en wij kunnen deze haven dan ook van harte aanbevelen.
Foto's zullen worden toegevoegd zodra de kaar zijn. Op naar de volgende plaats, het zal Deinze zijn.