Ik ben Johan Kindt
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is logopedist, maar ben nu gepensioneerd..
Ik ben geboren op 10/10/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, koken, muziek beluisteren, lezen, fietsen en naar mensen kijken, ook in de spiegel.
Dichter, Waar ben je gebleven? Waar zat je al die tijd? Was je met vakantie? Kwam je op verhaal? Werd je te oud, te gek voor woorden? Verleerde je de trucjes met de taal?
Moeilijk is nochtans het dichten niet. Woorden kan je samenpersen als vezels in een vezelplaat, er een kast mee bouwen waarin het boek der boeken staat. Uitpersen kan je ze tot essence, extract of concentraat en een druppel laten lekken op een hete plaat. Woorden kunnen ook verdampen tot je er lucht van krijgt maar ze kunnen ook ozon worden, stof of rampen. Je kan woorden opgooien, zoals de kat de muis, je kunt ze nog een tijdje laten leven maar vroeg of laat moeten ze dood
Jij ziet het, Dichter, moeilijk is het dichten niet! Jij zet wat woorden bij elkaar en voor je het weet heb je een mooi nieuw lied.
'De muziek van een leven' van A. Makine is zo 'n roman die je als muziekliefhebber eerder oppikt omwille van de sprekende titel, dan omwille van het feit dat je de schrijver zou kennen of omwille van de inhoud van het boek. Niet echt iets om fier over te zijn.
Meer dan dat Makine een naar Frankrijk uitgeweken Rus is en ooit eens de Prix Goncourt kreeg wist ik er niet over.
En dan begin je in dit boek te lezen en het kapselt je helemaal in, beneemt je de adem, maakt je wijzer, emotioneert, doet je helemaal meeleven, doet je voelen wat je zelf tot mens maakt, om tenslotte na een paar uur bij de slotzinnen van het boek te belanden en met tegenzin te moeten vaststellen dat je het al uit hebt.
'Hij bedacht dat er in dit leven een geheimschrift, een codetaal zou moeten bestaan om, kort en eenduidig, de enorme ingewikkeldheid onder woorden te brengen van die zo natuurlijke en jammerlijke pogingen iets van het leven en de liefde te maken'.
Dit soort meesterlijke zinnen, samen met een schitterende vertelling, in een buitengewoon mooie vertaling, over een jonge pianist die vlak voor een concert wordt gewaarschuwd dat hij niet meer naar huis moet gaan omdat zijn ouders door Stalins geheime politie zijn aangehouden en hoe zijn leven dan verder verloopt, maken deze roman tot een geweldige leeservaring!
De muziek van een leven; Andreï Makine; De Geus; 2005. Neem dit kleine (120 bladzijden), grote boek mee en zeker aan de kleine prijs waarvoor het nu beschikbaar is. Je hoeft er niet eens voor naar de boekenbeurs.