Ik ben Johan Kindt
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is logopedist, maar ben nu gepensioneerd..
Ik ben geboren op 10/10/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, koken, muziek beluisteren, lezen, fietsen en naar mensen kijken, ook in de spiegel.
Het boekje 'HET MUZIKAALSTE GEDICHT' is een aanwinst uit de ramsj. Het is samengesteld door Toef Jaeger en ingeleid door P. F. Thomése. Het bevat een bloemlezing van zo'n 100 gedichten waarin vele soorten van muziek een rol spelen van Bach over volkslied tot jazz en deze allemaal geschreven door dichters als Anoniem en Achterberg tot Vroman en Zwagerman. Ook Claus en Lanoye en van Vliet ontbreken niet.
Het gedicht dat ik hier overneem is van de onlangs overleden Nederlandse schrijver en dichter Adriaan Jaeggi. Voor informatie over hem: zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaan_Jaeggi .
WOLFGANG EN IK
Ik hoor dat Mozart
is teruggekeerd op aarde
en ik mag hem rondleiden
Hij schrikt van de autos
Op straat loopt hij
met zijn handen op zijn oren
We gaan een café in
Ik zeg daar is het stiller
We hebben geen geluk
de jukebox gilt en de mensen
Mozart kijkt om zich heen
Waar zit dat orkest
In die kast, wijs ik
en leg hem in tien woorden
het principe van de cd
en de laserstraal uit
Er komt een meisje naar ons toe
Wie is je vriend, vraagt ze
Wolfgang, dit is
hoe heet je eigenlijk
een paar uur later bij haar thuis
sta ik dorstig op van het bed
in de keuken staat Mozart
het licht aan en uit te knippen
Adriaan Jaeggi (uit Sorry dat ik hetpaar en de hond heb doodgeschoten. Bert Bakker, Amsterdam 2002).
GEGEVENS: Het muzikaalste gedicht; De mooiste gedichten over muziek uit Nederland en Vlaanderen; Inleiding P. F. Thomése; Uitgeverij Podium, Amsterdam, 2006, 149 p.
Zoals ik elders in deze krant al schreef, publiceerde een krant een interview met cultuurfilosoof George Steiner (°Parijs1920). Opvallend is dat hij het in zijn boeken voortdurend heeft over schokkende ervaringen die iedereen, in de ontmoeting met kunst, literatuur en muziek, kan ondergaan. George Steiner: Ik heb heel vroeg, door het lezen van King Lear, een ervaring gehad die mijn leven heeft bepaald. Ik had het gevoel dat de Kreet van Cordelia in dat stuk van Shakespeare, krachtiger was dan alle kreten die ik ooit op straat kon horen. Wat ik zeg is niet alleen van toepassing op de literatuur. Ook de schilderkunst en de beeldhouwkunst kunnen ons veranderen. Maar de muziek is ongetwijfeld nog raadselachtiger. Men moet zich kunnen laten verrassen door een gedicht, een schilderij, een melodie waarvan men niet vermoedde dat ze konden bestaan. Door die ervaring ben ik ervan overtuigd dat de kracht van grote werken ons leven kan veranderen.
2.
De aanvang van een muzieksessie met ernstig meervoudig gehandicapte kinderen op een woning: Steve, Wim, Jef, An, Anneke, Ellen, Walter, Jessie en de anderen zitten of liggen in rolstoel of zitschelp. Ik schuif de gordijnen dicht. Kaarsen worden aangestoken. Op de tafel staan een mand vol geurig fruit en een gele chrysant: een stilleven. Ik ga voor de bewoners staan en neem de handen vast. Ik zing het goedemorgenlied voor elk van hen afzonderlijk. Met handgeklap begeleid ik mezelf: stil, luid, mars, wals en vele variaties op hetzelfde thema. Hier en daar wordt er gelachen, iemand maakt geluidjes, bijna allemaal worden ze wakker. Met de afstandsbediening start ik daarna de cd-speler: De Klaagzangen van de Profeet Jeremias gecomponeerd door Giovanni da Palestrina (1575). Werken met mensen betekent fysieke nabijheid: je moet ze vastpakken of op de schoot nemen. Het is raar dat je met de afstandsbediening muziek kan doen klinken die het lichaamscontact tussen mensen bevordert.
3.
Ik geloof dat ook voor deze mensen er zoiets als een Steineriaanse ervaring bestaat: het gevoelsmatige, voor-rationele, vaak vanuit de verte, overvallen worden door muziek, die in één flits tot in het diepste wezen doordringt. Daarnaast kan ikzelf of wat ik doe misschien ook kunst zijn of worden. Als er bij het vakkundig werk af en toe inspiratie ontstaat, dan is het niet ondenkbaar dat, door beeldend, boetserend, muzikaal-ritmisch en literair-vertellend met deze mensen om te gaan, kunst, omgangskunst, ter plekke ontstaat. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk omgangskunstenaar te zijn, zoals de kunstenaar er ook niet elke dag in slaagt een kunstwerk te maken.
4.
Zonder woorden doe ik pogingen om contact te krijgen. De muziek van Palestrina sleept je mee door het goede en het kwade van de dag en je gedachten. Zoals in de tekst van Jeremias staat: 'Bonum est viro, cum portaverit iugum ab adulescentia sua. Sedebit solitarius et tacebit, quia levavit super se. Het is goed voor de mens vanaf zijn prilste jeugd zijn juk te dragen. Hij moet in eenzaamheid zwijgen wanneer Hij het hem oplegt.
Een moeder van één van de bewoners zei het eens heel treffend: Het is jammer dat onze A. niet meer kan bewegen, maar met zijn geest is alles nog in orde. Onbewust gaf deze vrouw aan, dat er nog iets meer bestaat dan het motorische of cognitieve deel van de geest. Het is dat gedeelte dat zich, ondanks alles, open blijft stellen voor be-'ziel'-de muziek.
Nicolas Kowalski, Ghana. Zijn werk reflecteert zijn intense verlangen 'de geest' vrij te maken.
(uit: Verzamelde gedichten, Thomas Rap, Amsterdam, 1997)
Laat het muziekstuk ARCANA van Edgar Varèse nu net een van mijn favoriete muziekstukken zijn. Het stond ook op de eerste lp die ik me ooit aanschafte, nog bij Rombaux in Brugge, beginjaren '60 en het is nog steeds een van mijn favoriete stukken, klinkt na 80 jaar nog steeds super modern.