Ik ben Johan Kindt
Ik ben een man en woon in Antwerpen (België) en mijn beroep is logopedist, maar ben nu gepensioneerd..
Ik ben geboren op 10/10/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, koken, muziek beluisteren, lezen, fietsen en naar mensen kijken, ook in de spiegel.
Niet de intelligentie van de mensen zou moeten getest worden, maar wel de domheid'.
In 2001 verscheen bij De Bezige Bij te Amsterdam in vertaling de roman 'Twee keer geboren' van de Italiaanse schrijver Giuseppe Pontiggia (ISBN 90 234 7077-X, 232 blz., 17.50 euro). Pontiggia (°1934) was en is op dit ogenblik een van de meest vooraanstaande, geliefde en gelauwerde schrijvers in Italië. In deze roman vertelt de hoofdfiguur, meneer Frigerio, zon dertig jaar na datum, met terugwerkende kracht, over de relatie met zijn gehandicapte zoon. De roman begint bij de geboorte van zijn zoon en vervolgens krijgen we een aangrijpende verhaal over de weg die zijn 'spastische' zoon aflegt naar emancipatie en zelfstandigheid.
Dat doet de schrijver niet zozeer door zijn zoon Paolo centraal te stellen, maar door allerlei situaties te schetsen waarin hijzelf en alle andere mensen (dokters, deskundigen, therapeuten, onderwijzend personeel, familie) met Paolo geconfronteerd worden en ermee omgaan. In deze omgangsvormen staat volgens de schrijver de 'domheid' voorop. Je zou het boek trouwens als één beschouwing over de domheid kunnen zien. Dat leidt onder meer (het boek staat er vol van) tot de schitterende oneliner 'dat niet de intelligentie van de mensen zou moeten getest worden, maar wel de domheid'. Bij hem zelf (eerst wou hij vluchten) bestaat die domheid uit het onvermogen zijn rationaliteit opzij te zetten in plaats van plaats te kunnen geven aan emoties. Wat de 'domheid' van de omgeving betreft: met de verteller, mijnheer Frigerio, doorlopen we talloze situaties (dokters, therapeuten, school) die zeer herkenbaar zijn en die je als lezer niet onberoerd laten, je soms van plaatsvervangende schaamte vervullen, zonder echter melig of moralistisch over te komen. De centrale gedachte in de roman wordt vertolkt door een professor die aan de ouders meedeelt: Deze kinderen worden tweemaal geboren. Ze moeten zich leren bewegen in een wereld die er door hun geboorte alleen maar moeilijker op is geworden. De tweede geboorte hangt af van u, van wat U zult weten en geven. Ze worden tweemaal geboren: des te zwaarder is de weg die ze te gaan hebben. Maar uiteindelijk zal het ook voor U een wedergeboorte betekenen. Twee keer geboren is een van de knapste romans die ik over dit onderwerp gelezen heb en dat in de eerste plaats omwille van de literaire, essayistische-aforistische kwaliteiten. Ondanks de talloze reflecterende en analytische interventies krijg je als lezer een beklemmende, maar ook bevrijdende inkijk in de gevoelswereld van het hoofdpersonage. Een echte aanrader. J. KiNDT
De Schelde stroomt en stroomt en stroomt En neemt, zoals de mens, Nu eens een bocht naar links Dan weer een bocht naar rechts Zo ongemerkt Zo ademloos Zo zonder veel omhaal, Blijft In haar bedding In haar straat Altijd haar eigen Staten-Generaal En op de oever van Burcht tot aan de zee Staan Onverstoorbaar Koeien te herkauwen Op een onverteerbaar Ja en Nee.
ARNOLD SCHOENBERG: CONCERTO FOR STRING QUARTET AFTER HÃNDEL
ARNOLD SCHOENBERG: CONCERTO FOR STRING QUARTET AFTER HÄNDEL
Vandaag naar dit mooie en onderschatte werk geluisterd. Het is een bewerking van het Concerto Grosso, opus 6, nummer 7 van G. F. Händel.
Uiteindelijk werd het een volstrekt eigen, nieuwe compositie. En nee, Schoenberg is helemaal niet zo moeilijk als men wel eens beweert. Deze CD met onder andere nog Lied der Waldtaube en The Book of Hanging Gardens + een conversatie met Schoenberg himself en een orkestgroep uit New York olv. Robert Craft. Wat wil je nog meer voor 6 à 7 euro.
IN DUBIO Vrijheid van meningsuiting als het recht om te twijfelen
Op dit moment lees ik het boek 'In dubio' van R. Wijnberg. Het is geen makkelijk boek. Het boek gaat over het begrip 'Vrije meningsuiting'. Zoals wel vaker blijkt hieruit, ook al gebruiken velen dit begrip te pas en te onpas, hoe ingewikkeld dit begrip wel is. Daarom: een aanrader!!!
(In dubio; Rob Wijnberg; Prometheus, Amsterdam, 2008.)
Heeft vrijheid van meningsuiting grenzen, en zo ja, waar liggen die dan? Die vraag heeft het openbare discours in Nederland nu al jaren in zijn greep. In dubio. Vrijheid van meningsuiting als het recht om te twijfelen is een gewaagde poging die vraag definitief te beantwoorden.
In een kort maar krachtig betoog laat Rob Wijnberg zien dat vrijheid van meningsuiting eigenlijk een onmogelijke vrijheid is: een vrijheid die grenzen vereist maar tegelijkertijd juist die grenzen verwerpt. In wervelend tempo, maar met oog voor gedegen argumentatie, verdedigt Wijnberg ieders recht van spreken. Of het nu gaat om een oproep tot het verbieden van de koran, een pleidooi voor de legalisering van pedofilie of het domweg uitschelden van een ambtenaar in functie: het vrije woord wint altijd. Want vrijheid van meningsuiting is méér dan slechts het recht om te beledigen; het is het recht om te twijfelen. Aan alles (Bron Uitg. Prometheus).