Bingo!
Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!
Breng alle ingrediënten in een grote
kom en maak fijn met de staafmixer. Giet het mengsel in een
bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf
op 750 watt gedurende 10 minuten. Opnieuw mixen (in de bakvorm). Nogmaals
10 minuten in de microgolfoven op 750 watt. Tijd en wattage kunnen
variëren naargelang de oven. Vlaaien laten
afkoelen. MMMM!
blog van 'week van de vrije smaak' Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
19-11-2011
De hond is een kip...
In België is
de hotdog pas populair geworden na de Expo 58, die nog wel andere
vernieuwingen in onze contreien introduceerde. Cola, soep uit pakskes
en bier uit blik, om er maar enkele te noemen. Hij werd vooral een
fenomeen in stations, later ook op markten en foren. Het was fastfood
nog voor we ooit van die term gehoord hadden. We pasten hem aan aan
onze Belgische smaak. Zuurkool en mosterd waren normaal, met ketchup
werd hier enigszins scheef bekeken. En het moest in een krokant
krakend broodje, niet in een malse sandwich. (Ik spreek met opzet
niet van een knapperig broodje, een te Hollands woord in dit
geval dat niet hetzelfde weergeeft, tja knapperig wat IS dat
eigenlijk? Is het een geluid, gaat het over breken?). De Belgische stations
werden verbouwd, velen kregen er een soort mini-shoppingcentrum bij,
en ketens verdrongen het ouderwetse maar joviale hotdogkraam.
Trouwens, is het je ooit opgevallen dat ieder vroeger hotdogkraam een
vrouwelijke en niet zo jonge uitbaatster had? Altijd was het een
soort mie-karikolle, een mie-dog dan. Een volksfiguur in plaats van
een cateringbediende. Iemand bij wie je een goedkope snelle hap
kocht, maar voor die luttele centen ook de kwinkslag en de moederlijkheid leverde die in de grauwe
stationsomgeving een warm plekje creëerde. Nu staan er in de
stations blitse nieuwe hotdogkramen, helemaal gepimpt met een
Amerikaanse look and feel (veel rood en blauw en sterren en
strepen) . Maar helaas ook met
wakke broodjes (wak betekent mals maar niet lekker) en zonder
gemoedelijke mie-karikolle-madam. Het zijn nu eerder frisse jongens
met een Noordnederlands accent of frisse meisjes met een
Noordafrikaans accent, maar beiden zonder een babbel.
Toch is er iets aan
het gebeuren in de doggie-wereld! Een nieuw fenomeen aan het
firmament. In hartje Brussel opende onlangs Hopdog. In een
winkelstraat waar verder een sjieke bakker zit die een grote omzet in
makarons draait. Hopdog heeft zoals een hotdogkraam een bestelraam
aan de straatkant, maar je kan er ook binnenlopen voor een
broodjeszaak-gevoel. Een één ding hebben
ze alvast begrepen: het broodje is in België belangrijk! Bij Hopdog
kan de dog dan ook een jasje krijgen van uiteenlopende
broodvariëteiten. Gaande van malse sandwich (niet 'wak' in dit
geval) tot zacht fitnessbroodje, krakend wit of bruin broodje en
zelfs meergranenbroodje. Yeah! Eindelijk! Hier leren we dat de
kwaliteitsdog eigenlijk kip is, jawel kippenworst levert de
smakelijke en sappigste worst. Maar ook vegetariërs kunnen hier
terecht voor een soja-dog. En dàn kom je er achter dat ook de
hondenwereld vol verscheurende keuzes zit. De klassieke dog of de
spicy? De organic of de veggie? De crispy barbecue of de sweet honey?
De 'healthy' met groenscheuten of de 'country' met pesto? Wie zijn
weg verliest in deze veelheid, kan zich ook door de vriendelijke
uitbaters (wél een leuke babbel) laten verleiden tot de hotdog van
van maand, die zoals de naam aangeeft maandelijks wisselt en
'seizoensproducten' toevoegt aan de dog. Misschien toch een kansje om
hier de zuurkool die de belg associeert met hotdogs binnen te
smokkelen? Behalve mosterd en ketchup bieden ze bij Hopdog ook
artisanale sausen. De meeste dogs zijn
er in grote of kleine versie, en er wordt ook nog bij verteld hoeveel
calorieën er in je snelle hap zitten. Voor wie daardoor niet uit het
lood geslagen wordt is er ook nog keuze aan dessert namelijk ijs,
wafeltjes of cake. De goedkoopste dog heb je voor 1,95 en de duurste voor 3,85 euro. Leuke formule! Als het aanslaat
willen deze boys meer vestigingen open. Ik heb voor hen een tip: neem
de Belgische stations over!
auteur: Aviva
Hopdog,
Kleerkopersstraat 21, 1000 Brussel, vlakbij het Muntplein
www.hopdog.be
19-11-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen) Categorie:Voor u getest - resto Tags:hopdog,hotdog,Aviva
Bakken is terug "in", dat wisten we al. Jonge vrouwen en moeders zijn weer aan het bakken gegaan. Eerst waren er de cupcakes waarmee er rond je oren geslagen werd... Indien geen oven ter beschikking, heb je nu al een speciale machine om ze te maken, de zogenaamde "cupcake maker", je kan ook een "cupcake decoratieset" kopen, een "cupcake cadeauset", een "cupcake standaard" (een mooi rekje om je cupcakes op te presenteren), kleurrijke "cupcakedozen" om ze in te bewaren en ook kleurrijke servietten met cupcakes erop, je kan het zo gek niet bedenken. En de lijst zal nog aangroeien, vermoed ik... goede marketingstrategie.
Maar helaas pindakaas, de cupcakes worden op dit eigenste moment al van hun troon gestoten, want er is een nieuwe lekkernij gesignaleerd, namelijk de "Whoopies" of "whoopie pies." Deze bestaan uit 2 koekjes die, met een vulling ertussen, als een sandwich op elkaar worden gedrukt. De baksels zijn meestal rond of ovaal, vaster dan een cake of makaron en zachter dan een koekje. Over de origine van het dessert circuleren 2 verhalen: enerzijds beweren de bewoners van New England dit baksel op de wereld te hebben gezet, andere bronnen vermelden de Amish in Pennsylvania als origine van het dessert. De benaming zou dan ook komen van de "Whoopie"-reactie bij Amishkinderen bij het zien van deze lekkernij. Ik kan me die reactie enigszins voorstellen... het ziet er echt uit om van te smullen.
Net zoals cupcakes zijn ze eenvoudig te maken en kan je er eindeloos mee variëren. Elke bakprinses kan zich hiermee uitleven zowel wat betreft beslag als vulling. Er zijn walnoot-whoopies, amandel-whoopies, speculaas-whoopies, limoen-whoopies, praliné-whoopies, ... En in Amerika zijn de klassiekers, hoe kan het ook anders: de chocoladeversie met marshmallowvulling en de pompenversie met room en botervulling. Het water komt me al in de mond, alleen de naam al "Whoopie." Geef toe, een mens wordt er vrolijk van...toch vrolijker dan van de naam "cupcake"...
In ben zo iemand die vindt dat het zelfs
bij de fastfood niet wreed rap vooruitgaat, dus je begrijpt... ergens gaan
aanschuiven...brrr. Ooit wel eens gedaan voor een belangrijke tentoonstelling,
en ook ooit eens voor de solden bij Delvaux, maar verder: nee hoor. Voor Harry
Potter of een nieuwe versie van iPad doe ik geen moeite. In heel mijn verlichte
vriendenkring is dat zo ongeveer de teneur.
Groot is dan ook mijn verbazing dan ineens veel van die mensen toch stormlopen
voor de grote hype uit de provincie Westvleteren euh West-Vlaanderen :).
Waarlijk, ik wist niet waar het over ging toen ik opeens sms-jes kreeg of ik
nog aan een krant De Standaard kon geraken. Yeah, sure, breng ik straks wel
even voor je mee. TOT ik na 6 krantenwinkels af te dweilen erachter kwam dat er
wel iets heel bijzonders in die krant moest staan. En ja, eindelijk vertelde de
zender van de sms-jes waarover het ging: een bon voor een bak trappistenbier
aan 25 euro. Pas op, zeg nooit zomaar trappist tegen een Westvleteren, dat is
blijkbaar zoiets als vloeken in de kerk (waar ik eigenlijk ook geen probleem
mee heb), en zeg nooit zomaar bak bier tegen een bouwsteen. Ja, bouwsteen, want
deze eenmalige actie van het schaarsgebrouwen bier moet een injectie van
200.000 euro opbrengen voor de verbouwing van de Sint-Sixtusabdij van de
Westvleterse paters. "Ad aedificandam abbatiam adiuvi" staat er op de
kartonnen krat, sorry bouwsteen, en voor wie niet met Bart De Wever op school
zat vertaal ik even het Latijn:" ik heb bijgedragen aan de opbouw van een
abdij". Die cisterciënzers (of hun marketingmens) hebben in ieder
geval goed begrepen dat een product niet louter het product is, en om een hype
te zijn het niet enkel om de vermeende smaak of de gecreëerde schaarste gaat,
maar ook om het groepsgevoel en het goed-gevoel. Meegewerkt hebben aan de bouw
van een abdij.. hoe romantisch toch... hoe Umberto Eco. En papen en
papenvreters staan gezellig samen te bouwen op de parking van de supermarkt. Als het over een hype gaat, mag het verstand even op nul.
's Ochtends tegen 8.30 uur stonden al
honderden mensen te wachten aan de ingang van Colruyt filialen, bon voor de
speciale 'bouwsteenbox' van de abdij van Westvleteren in de aanslag. Dat
weet ik omdat ook de televisie dit gebeuren 'nieuws' vond. Vele wachtenden
droegen hun 'bouwsteen' als een trofee in de armen. Merkwaardig hoeveel mensen
beweerden 'dat het niet voor zichzelf was', maar voor bompa, nonkel, vader
(zelden voor bomma, tante of moeke gehoord...). Sommigen getuigden dat hij niet
eens om te drinken was, maar toegevoegd werd aan een 'verzameling'. Heel wat
mensen bleken het bier nog nooit geproefd te hebben, alleen te kennen 'van
naam'. Iemand zei zelfs letterlijk: "ik ken het door de hype'.
Kijk, dat kan er bij mij nu niet in, zie.
Krantenwinkels bestormen de ene dag en uren aanschuiven in de supermarkt de
volgende, voor een bier dat je nog niet eens kent..
Doe mij maar een Lindemans
kriek. Met heerlijke roze schuimkraag. Lekker sjiek in een flute. Nu direct!
Zonder aanschuiven. Dat certificaat van abdijenbouwer laat ik dan maar aan me
voorbijgaan. Laat ik maar 'gewoon' aan de weg timmeren :)
uit "de naam van de roos" : De roos van weleer bestaat als naam, naakte namen houden we over.
Aviva
04-11-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Opdracht vandaag volbracht door Maureen en Veerle: 150 koekjes gebakken, opgegeten, goed bevonden.... verbrande vingers en tong zijn te verwaarlozen als we het plezier van kinderen en mama's zagen. Samen bakken, is er iets plezanters???De aftrap van de week van de vrije smaak is dus met brio gegeven :) al zeggen we het zelf. Maar help, mama's en kinderen vragen om.... beignets te bakken. Dat moet toch ook kunnen? vroegen ze... Ja hoor, maar creatieve recepten ZONDER frituurketel zijn daarom meer dan welkom want de ouderwetse Belgische frituurpot ontbreekt nu net in het keukenarsenaal van Nasci, tehuis voor alleenstaande moeders en kinderen. Dus ik plaats hier een 'zoekertje' voor beignetrecepten zonder frituren of met creatief frituren... een oven hebben we wel! Meer dan warm genoeg gezien mijn verbrande vingers en tong. Voorproeven is duidelijk een vak apart :) en niet aan mij besteed.
Veerle
reactie:
olie in een gewone blikken pot
ik heb ooit in allerlei gekke omstandigheden in het buitenland en zelfs in de woestijn mensen 'belgische' frieten leren bakken zonder frietketel, gewoon met veel olie in een gewone kookpot. it works ! het schijnt trouwens dat sjerpa's ook zo koken voor het ploeg klimmers :)
04-11-2011, 11:07 geschreven door sukiyaki-lady
nbsp;
Veerle zegt: Sukiyaki-lady....ik zoek een VEILIGE manier om te frituren. In de woestijn, ver weg van huis is dat veiligheidsaspect bijkomstig en mag je je laten drijven in een nostalgische frietroes. Zand genoeg daar om te blussen. Maar serieus... Heb ik gedroomd, is het een fata morgana of bestaat dat echt? Een frituurketel die maar één lepeltje olie nodig heeft?
Kijk hier val ik dan voor :) veilig EN voor mijn EN jouw lijn EN veilig voor de 20 kindjes die waarschijnlijk rond en over de frituurpot gaan hangen. Wie kent dat? Wie heeft dat uitgetest?
reactie: een lezeres vond een test bij Testaankoop, en die was niet zo positief. lees hier
03-11-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Zelf heb ik in Israel de kunst van het 'poppen' geleerd, van Amerikaanse vrienden die het 'the old fashioned way' deden. Niet in de microgolfoven dus. Gewoon een klein scheutje olie in een kookpot, maîskorrels erbij, deksel er stevig op, vuur hoog maar niet té, en als het in de pot niet meer iedere twee seconden 'pop' zegt is de gepofte maïs klaar. Nog even omschudden met zout... want mijn vrienden vonden de gesuikerde versie 'iets voor kinderen'. Ook de geliefde Amerikaanse experimenten met gekleurde popcorn, karamel of pindasmaak popcorn konden hen niet echt bekoren. Desnoods met een kléin stukje goede boter ja, voor een gourmet-versie. Het was een borrelhapje, net als olijven en stukjes kaas.
In die jaren dat ik popcorn 'ontdekte' zag je het hier in de lage laden haast nergens. Wel eens reeds gepopte voorverpakte gesuikerde en altijd ietwat taaie ja, voor kinderfeestjes misschien. Nooit vers. Nooit thuis. Nooit in de cinema, toen. Dat zag je alleen IN de cinema, op het doek bedoel ik, in Amerikaanse films, dat popcorn en filmkijken samengaan. Toen lachten we er nog mee: die gekke Amerikanen toch, popcorn in de cinema, hoe komen ze erbij. In een émmer ook nog, belachelijk gewoon. Nee, doe ons maar 'ne frisco', of ijspralines, of chocotof... Dat is echter uit de tijd, ingehaald door het Amerikaanse voorbeeld.
Want inmiddels is het popcorngoedje niet meer weg te denken uit de bioscoop. De weeïge geur komt je al tegemoet als je de aan de kassa staat, klimt met je de roltrappen op, en in de filmzaal lijken zetels en tapijt wel popcorn te ademen. En geloof me, in grote dosissen ruikt dat zo'n beetje naar zweetvoeten, of naar de muffe turnzaal vroeger op school.
Maar indien je geen liefhebber bent van deze olfactorische nostalgie, volstaat het niet om een neusknijper op te zetten in de bioscoop. Want de popcorn, hoewel het 'pop' geluid reeds lang voorbij is, is ook bijzonder lawaaierig. Eerstens is er het geluid van het graaien in de kartonnen emmers. Dan van het luidruchtig malen van dit gepopte propvoedsel. Ook nog van het opschudden van de boel om de fluffy maïsbrokjes naar boven te hallen en de hardere stukken naar de bodem te doen zakken. En laatstens van het smakkend aflikken van de vette vingers. Mét de introductie van deze nieuwe eetcultuur in de cinema, is dus ook het laatste bastion van beschaving gesneuveld: het in gedeelde stilte van de film genieten. Wie vroeger eens wat al te enthousiast fluisterde of de film van commentaar voorzag werd al heel snel langs alle kanten bestraffend ge-"sssssssst". Nu hoor je het gefluister of gepraat zelfs niet meer in al het smakken, malen, graaien, ritselen en kraken. Want ja, als popcorn mag, waarom dan inderdaad niet ook knapperige taco's en knusperige chipszakjes. Om je heen een waar concert van eetgeluiden, dat het moeilijk maakt om de film volop te 'smaken'.
Vroeger kwam er op het scherm: "stilte graag, de film is begonnen". Indien men dat nu nog zou doen werd het scherm waarschijnlijk met popcorn bekogeld :)
Aviva
01-11-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Hoe het begon
Ben Cohen en Jerry Greenfield ontmoetten elkaar tijdens de turnles. Ze ontdekten
dat ze allebei een hekel hadden aan lopen, maar hielden des te meer van lekker
eten. Zo bestelden ze in 1977 een postordercursus over het maken van roomijs
(voor maar 5 dollar). Ze slagen met vlag en wimpel op het openboekexamen dat ze
elkaar afnemen
In 1978 openen Ben & Jerry de eerste Ben & Jerry's-scoopshop in een
gerenoveerd tankstation. In 1982 verplaatst het duo de winkel naar een nieuwe locatie.
Ben & Jerry's-ijs wordt enorm populair en in 1986 opent Ben & Jerry's
zijn eerste ijsfabriek in Waterbury, Vermont, Verenigde Staten.
En er komt geen einde aan het wordt een waar succesverhaal en in heel
Europa kent men het Ben & Jerrys ijs. In 1997 komt Ben & Jerrys naar
België: er breken mooie tijden aan voor alle ijsliefhebbers!
Het geheim? Een heerlijke mix van verse melk, room en overvloedige
hoeveelheden van de gekste lekkernijen, creativiteit ten top bij Ben &
Jerrys! Wat denk je van de volgende smaken: Cookie Dough, Chunky Monkey,
Chocolate Fudge Brownie en Strawberry Cheesecake. En u zal de stukjes aardbei,
brownie of chocolade koekjesdeeg in uw ijs niet moeten gaan zoeken. Ben &
Jerrys staat erom bekend: dikke en grote stukken. U moet het toch goed smaken,
niet waar?!
Je kan het heerlijke Ben & Jerry's-ijs vinden in videotheken, bioscopen,
nachtwinkels en eetgelegenheden. Maar ondertussen zijn er ook al echte
Belgische Ben & Jerrys Scoopshops geopend in Antwerpen, Mechelen, Knokke
en Sint-Niklaas.
Meer
dan ijs...
Ben & Jerrys denkt ook aan het milieu. De Ben & Jerrys fabriek
draait volledig op groene energie. Alle melk wordt duurzaam geproduceerd en de
ingrediënten voor Europa worden 100% Fairtrade ingekocht.
Ben & Jerrys is sociaal geëngageerd en zamelt
bijvoorbeeld jaarlijks kerstcadeautjes in voor minderbedeelden. En in België is
Ben & Jerrys een enthousiaste partner van Moeders voor Moeders.
12-10-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Knoop je servet voor .... acrobatische kip uit de oven... vliegende komkommersoep... een ontroerende vis - was het een zalm? - ... dessert en flammes ...
We proefden het allemaal bij Cucinema (Grimbergen: 15 september) en aten buiten verwachting heel lekker mèt uitstekend theater op de koop toe .
Eten en theater, in een eigenzinnige combinatie Cucinema van het Belgische gezelschap Laika of zoals ze zelf zeggen: Cucinema is een theater der zinnen voor iedereen die zijn gevoel voor verwondering nog niet verloren is. Voor deze voorstelling ging de groep de samenwerking aan met Ief Gilis van Circo Ripopolo
Gevolg is een unieke mix van film, livemuziek, circus en nouvelle cuisine. Beschrijven is moeilijk en doet sowieso onrecht aan dit totaalspektakel. De sfeer van de jarentwintigvaudeville , van een zwart/wit film, met live pianomuziek als begeleiding, uitstekende acteurs, het publiek dat als het ware mee aan tafel zit in het decor van restaurant Roger en getrakteerd wordt op theater van de bovenste plank én een driegangenmenu opgediend door de acteurs. De sfeer van de stomme films waarbij taal er niet meer toe doet... wat de sterke visuele voorstelling
geschikt maakt voor alle publiek.
Voor een leuke, gezellige avond zonder pretentie. Voor dames en heren van allerlei kleuren en smaken, voor jong en oud. Om te lachen en om te rollen van verbazing, om te proeven en te smullen, samen met tafelgenoten die je voordien niet kende.
Heel mooi om te zien en mee te maken. Theater dat grenzen vervaagt in meer dan één opzicht!
Kortom, een voorstelling om u tegen te zeggen! (kijk op de website voor speeldata)
In het land van de onbegrensde mogelijkheden kleuren de foodtrucks steeds meer het straatbeeld. En met kleuren bedoel ik ook werkelijk KLEUREN: knalroos of geel, hoe meer ze opvallen, hoe liever... . Een beetje levendigheid in de saaie, grijze straten kan geen kwaad. Ze poppen als paddestoelen uit de grond, ze zijn er in allerlei kleuren en geuren en verkopen de wereld aan gerechten.
Neen, het is al lang niet meer enkel de standaard hotdog of hamburger die je daar vindt, maar werkelijk allerhande specialiteiten uit alle windstreken.
Deze mobiele keukentjes worden ook steeds verder geüpgrade en van luxe voorzien. Stilaan worden het hoogculinaire werkterreintjes.
De laatste ontwikkeling is de dubbeldekker bus, die niet alleen dienst doet als take-away maar op de bovenverdieping plaats biedt voor een heus openlucht rooftop restaurant.
Er zijn heel wat soorten foodtrucks, maar ik geef u graag wat voorbeelden: een lobster truck, een Curbside Cupcakes truck, The Greasy Wiener truck, Kogi Barbecue Truck (Koreaanse tacos), El Rey del Sabor (Mexicaans) , Schnitzel & Things, Yvonnes Jamaican Food Truck en er is zelfs een bar op wielen: de caipirinhas truck. Allemaal even heerlijk, als je het mij vraagt.
And last but not least: er is ook een heuse Belgische truck te bespeuren in N.Y. die de naam Wafels & Dinges Truck draagt. Een wafeltruck die Luikse en Brussels wafels aanbiedt en je kiest zelf de dinges die je erop wil: ijs, aardbeien, nutella of speculaas, voor mij eentje met alles erop aubJ
21-09-2011 om 12:08
geschreven door Annelies
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen) Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
Getest voor kinderen: de beste bananencake ter wereld(Clementine Bakery's Banana Cake)
Getest voor kinderen: de beste bananencake ter wereld(Clementine Bakery's Banana Cake)
Beloofd aan Maureen: kinder-eten dat gezond is .
Want ja, mijn collega Maureen en ik gaan bakken in Nasci (dienstencentrum voor kansarme moeders en kinderen) voor en met de moeders en kinderen tijdens de week van de vrije smaak in november.
Ik had me nog niet echt grondig verdiept in die kindermaterie toen de vraag kwam wat we daar dan wel gingen bakken. Ik probeerde Cupcakes?, No way, zei Maureen, te ongezond, alleen suiker en glazuur.... Koekjes dan? En lekker deeg uitrollen en vormpjes uitduwen en van die gekleurde suikerdingen erop. Hun kleine kinderhandjes zijn speciaal gemaakt om met kleverige dingen bezig te zijn en uitermate geschikt om baksels te versieren. Omdat Maureen sceptisch bleef kijken... Dat is heel goed voor de oog-hand coördinatie en visuele discriminatie. Dat garandeert je uk een klinkend succes in kleuterklas en rolt stante pede de rode loper uit naar het universitair onderwijs! Ik koop allerlei glitterende en glimmende snoepjes, doop ze even in koud water en laat ze plakken door hun wriemelende vingertjes als een weelde van juwelen op de cake, koek of wat dan ook, vooral in schakeringen roze?
Je ziet, ik geraakte duidelijk op dreef bij de gedachte aan shoppen op zoek naar bling bling in roos en blauw voor in de keuken.
Wàt we precies bakken, is uiteindelijk niet zo belangrijk, besloot ik. Het gaat bij het bakken met kinderen niet om de dingen die ze alléén kunnen doen, maar om wat je samen met hen doet. Ik vond het plezant om samen met mijn kinderen in de keuken bezig te zijn, met het roeren van mengsels, het uitlikken van schalen - daarvoor moest ik zelfs een beurtrol invoeren - het bakken van cakes of het uitsteken en versieren van koekjes. Ik vond het fijn om samen bezig te zijn en liet ze helpen - of niet helpen - bij lunch en het avondeten en niet alleen als er kinderdingen gekookt of gebakken worden. Dat willen we eigenlijk meegeven aan de moeders in Nasci. Dure ingrediënten zijn niet nodig om samen bezig te zijn en plezier te maken. Met wat bloem en eieren ben je nooit verder dan 20 minuten weg van een plaat cakejes :)
En na 40 minuten ben je in de buurt van een echte Amerikaanse bananencake. Niet zomaar een cake, maar de beste bananencake ter wereld. Het heeft niets maar dan ook niets te maken met bananenbrood. Het is een CAKE, rijk en zacht met een gesofisticeerde vulling en topping (van kaas). Je merkt, GEZOND! Calorierijk, dat wel. Misschien test ik de volgende keer met Philadelphia light...
De huisgenoten die verschrikkelijk hoge standaarden hebben als het op desserten aankomt, geven het een A plus. Halfweg zijn eerste stuk zei mijn zoon dit is echt goed. Meer kwam echt niet uit zijn mond. Hij ging naar huis met een doggie bag nadat hij nog een derde stuk aan tafel voor zich had afgesneden. Wat echt heel zelden gebeurt!
Ik heb het origineel recept vertaald en getest van Annie Miler, chef en eigenaar van Clementine. Clementine is een bakkerij annex café in Los Angeles en bekend om zijn patisserie, broodjes en verse slaatjes.
Clementine Bakery's Banana Cake
Cake
een cakevorm van 26 cm
2 2/3 cups bloem
2 2/3 cups suiker
3/4 theelepel bakpoeder
1 1/2 theelepel baking soda
1 theelepel zout (er staat kosher salt, ik heb gewoon zout genomen)
3 grote of 4 kleine zeer rijpe bananen
3 eieren
1/2 cup karnemelk
3/4 cup canola oil (ik heb zonnebloemolie genomen)
1 1/2 theelepel vanille extract
Verwarm de oven tot 170 graden. Klop in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder, soda en zout.
Mix de bananen in een andere kom. Voeg één voor één de eieren er aan toe, dan de karnemelk, de olie en het vanille extract.
Voeg er tenslotte de droge ingrediënten bij.
4. Bak gedurende 35 tot 40 minuten, tot de cake goudbruin is. Als hij gaar is, komt een tandenstoker of breinaald die je erin steekt er min of meer schoon uit. Laat de bananen cake in de vorm op een rooster afkoelen.
Ik moet ootmoedig bekennen, bij stap 1 van het origineel recept ging het al mis ... merkte ik achteraf. Want er stond : Heat the oven to 350 degrees. 250° zou ook wel genoeg zijn, dacht ik. Mijn oven kan echt niet warmer. Typische Amerikaanse snoeverij die ik gewoon negeer, iets van alles groter en warmer te willen hebben dan wij Europeanen. Tot bleek dat de bovenkant van de cake zwart was! En er me een lichtje ging branden. Fahrenheit weet u wel. Een conversietabel op internet vertelde me dat 170 graden warm genoeg is in Celsius.
Gewoon de bovenkant eraf snijden en je zal niets meer zien van dit kleine foutje, besloot ik optimistisch want er komt tenslotte een dikke laag witte versiering over, dat alle kraters camoufleert. Echt een cake die niet kan mislukken, jubel ik inwendig. Vaarwel SOS Piet!
Versiering
1 cup plus 1 1/2 theelepel cream cheese
5 theelepel boter
1/2 cup bloemsuiker
2 theelepel zure room
Eerst de kaas mixen. Er staat cream cheese... Ik heb Maredsous genomen. Artistieke vrijheid zet aan tot experimenteren de volgende keer met mascarpone, platte kaas, philadelphia...
Boter toevoegen, dan de suiker en tenslotte de zure room eronder mixen...
Als de bananencake afgekoeld is, een laagje versiering erover strelen als was het vers gevallen witte sneeuw...
Kijk en bewonder je maagdelijk kunstwerk nu het nog ongeschonden is. En bedenk dat het
de Heilige Graal is van de bananencakes als je het mij vraagt. De cake zou zelfs twee dagen goed blijven. Alhoewel ik me afvraag wie er in slaagt om er twee dagen af te blijven en niet alles op te eten? Misschien als je er twee bakt?
Tenslotte is er niets makkelijker. Je hebt alleen een kom nodig, wat rijpe bananen, een mixer en jezelf.
PS Poezelige kinderhandjes kunnen groene dropjes (SPARREN!) in het sneeuwlandschap planten.
Of met zwarte snoepveters een SPINNENWEB weven..
Of als het dan toch gezond moet zijn, wortels erover raspen... als het ware oranjeroze WORMPJES die rond krioelen op je cake:)
En speciaal voor notoire nachtuilen en dolende slapelozen, die houden van de
jazzy stem van Tom Waits die je meevoert naar de sfeer van Amerikaanse
nachtclubs, rokerige rendez-vous plaatsen voor strangers en eenzame
zielen... 'Eggs and sausage'.
Wie bestelt er hashbrowns, chile, coffee, nicotine... eggs and sausages om deze nacht door te komen?
Waitress please, I want a double portion 'eggs and sausage' with some toast, or wait ... more Waits please... please? I can't wait...
(PS perfecte typgrafie in de clip, terecht een prijswinner)
Van Bourbon - een vorig blog(on)ding - naar Tom Waits... is een kleine en zeer logische stap. Ja hoor... de Amerikaanse singer songwriter Tom Waits heeft een stem die doordrongen is van Bourbon... "like it was soaked in a vat of bourbon, left hanging in the smokehouse for a few months, and then taken outside and run over with a car", schreef Daniel Durchholz in één van zijn recensies.
En in Chocolate Jesus zingt Tom Waits over chocolade zodat ik terug bij mijn beginpunt... bij CHOCOLADE uitkom. Terecht verdient Tom Waits een plaatsje in mijn private 'hall of fame'. En in mijn hart...
Well it's got to be a chocolate Jesus Make me feel so good inside Got to be a chocolate Jesus Keep me satisfied
When the weather gets rough And it's whiskey in the shade It's best to wrap your savior Up in cellophane He flows like the big muddy But that's ok Pour him over ice cream For a nice parfait
Well it's got to be a chocolate Jesus Good enough for me Got to be a chocolate Jesus Good enough for me
Well, its got to be a chocolate Jesus make me feel good inside got to be a chocolate Jesus keep me satisfied
Dat cupcakes een absolute trend zijn, dat wist u al.U las er al verschillende artikels over op onze blog en ook in andere media en in kookprogrammas is er veel om te doen.
En het stopt niet er is nu ook een ware cupcake oorlog.
De naam is wat overdreven, ik geef het toe, maar we zitten dan ook in Amerika, niet waar.
Cupcake Wars, dat heb ik dus voor u even uitgetest. En alvorens u denkt dat dit gaat om een wedstrijd in het bekogelen van elkaar met cupcakes, dan heeft u fout gedacht.Is misschien een heel leuk (en lekker) idee, maar ze zijn wat te mooi om mee te beginnen gooien.
Het gaat hier om de allersmakelijkste kookwedstrijd aller tijden! Zoete bekken zet jullie schrap, want sinds juni is er een nieuw TV-programma op Vitaya genaamd Cupcake Wars.
Elke week gooien de 4 beste bakkers van Amerika alles in de strijd om de mooiste en de lekkerste cupcakes uit de oven te toveren. Ze doen dit in verschillende rondes waarbij er telkens een kandidaat afvalt. Een jury bepaalt wie er telkens afvalt; smaak, textuur en presentatie worden beoordeeld.
Wat ze zoal moeten doen? Geen simpele vanille cupcakes maken, dat is zeker. Creativiteit ten top! Men moet bijvoorbeeld een cupcake maken met een pikant ingrediënt gecombineerd met een zoete smaak, of een cupcake waar zowel een zoet als hartig ingrediënt in zit. De volgende ronde is vaak werken rond een welbepaald thema: bijvoorbeeld 3 cupcakes maken rond het thema huwelijk of bezoek het SeaWorld park en bedenk dan 3 cupcakes in dit thema. Ik moet eerlijk bekennen, zon cupcake met zeewier in, smakelijk klinkt het mij toch niet in de oren.
En de laatste ronde is pas heavy stuff. Op een paar uur tijd dienen de laatste 2 deelnemers maar liefst 1000 cupcakes te maken en rond een welbepaald thema. Ze dienen dan niet alleen de cupcakes te maken, maar ook na te denken over het decor waarin deze moeten gepresenteerd worden. Eén of andere schrijnwerker biedt dan zijn hulp aan om bijvoorbeeld een slee te maken om de cupcakes in te presenteren (thema Kerstmis dat had u al wel gedacht).Ook het thema Cirque du Soleil kwam al aan bod. De winnaar krijgt 10 000 dollar en mag zijn/haar creaties exclusief presenteren op een groots Amerikaans evenement
Zin een cupcake oorlogje? Zet u schrap, elke maandag om 21u45 op Vitaya.
Iedereen zal wel al eens van Andy Warhol gehoord hebben. Hij is een beroemd Amerikaans kunstenaar, vooral bekend om zijn schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbells soepblikken, bananen, ijsjes, schoenen, flesjes parfum en noem maar op. De meest (ogenschijnlijk) banale zaken worden verheven tot kunst. Ja, dus ook fastfood zoals hamburgers en Coca-Cola flesjes.
Andy Warhol wordt de grondlegger genoemd van de Pop-Art in de Verenigde Staten in de jaren 50-60 van de 20e eeuw. Die Popular Art is een stroming in de moderne beeldende kunst die eigenlijk door iedereen begrepen wordt, popartkunstenaars maakten onder andere gebruik van fotos van beroemdheden (denk aan zijn werken met Marilyn Monroe) en ordinaire consumptiegoederen zoals dranken en supermarktproducten. Pop-Art toont fragmenten uit het dagelijks leven waar je eigenlijk nooit bewust naar kijkt. Nooit dacht iemand na over de beeldende kwaliteiten van een blikje soep of een flesje Coca-Cola. Maar Andy Warhol duidelijk wel.
Andy Warhol stelt het zo: Het mooiste van Amerika is dat de rijkste consumenten in feite dezelfde dingen kunnen kopen als de armsten. Als je TV zit te kijken en Coca-Cola ziet, weet je dat de president cola drinkt, Liz Taylor cola drinkt en; kijk eens aan, jij zelf kunt ook cola drinken."
Zijn werk is uiteraard wat duurder dan een simpel flesje cola. Onlangs werd het werk Large Coca Cola verkocht (u ziet hier een afbeelding) aan 25 miljoen euro. Neen, mijnheer Warhol, dit kunnen niet de rijken én de armen betalen, denk ik
Aangeschaft als soldenkoopje bij Blokker: de wonderbaarlijke cupcakemachine van Domo.
Om helemaal eerlijk te zijn staat er op: Muffinmaker. Maar daar gaan we niet moeilijk over doen, wat? Cupcake, muffin, één pot nat, whats in a name. En cupcakes zijn helemaal in, muffins klinken een beetje muf. Maar hee, daarin kan verandering komen, naargelang de modetrend. Intussen word de trend bepaalt door cupcake-gekte. In de kookafdeling van de boekhandels is een hele tafel besteed aan cupcake-boeken en starterspakketten. In de kookwinkels triljoenen kleurige bakvormen, spatels, papieren vormpjes, glazuurkleurtjes en suikeren of marsepeinen strooisels, bolletjes, sterretjes, bloempjes, poppetjes als versiersel. Waren cupcakes enkele jaren terug nog een wat ouderwets tijdverdrijf voor moeders en meisjes om een regenachtige woensdagmiddag door te brengen, of zelfs gewoon om een paar restjes deeg een kinderbestemming te geven, nu zijn ze big business en een onmisbaar onderdeel van quality-time met kinderen of kleinkinderen (niet alleen meisjes meer hoor, the times they are a-changin').
En omdat we niet allemaal van het soort zijn dat wildenthousiast vormpjes en prutskes in de oven willen steken, of zelfs geen gewone oven heeft nadat we allemaal enthousiast de microgolf omarmd hebben, lonkt nu ook de cupcakemachine naar de gehaaste keukenprinses of prins. Jaja, ik zweer het u, na het breien hebben de mannen nu ook de cupcakes ontdekt.
Terug naar de wonderbaarlijke cupcakemachine. Van Domo. Bij Blokker. Néé, ze is niet glazuurgroen of marsepeinroze. Gewoon functioneel wit, zoals de meeste keukentoestellen. Ze is een beetje vermomd als wafel- of tosti-ijzer. Quasi rond met toch iets hoekigs, en twee helften als het ware: de bodem die blijft staan en waar de diepste uithollingen in zijn, het deksel dat je openklapt en waarin lichtere, bolle uithollingen zitten.
Hmm, werd mijn trotse aankoop meteen kritisch thuis beoordeeld, wel een beetje klein hee, die vormpjes. Acht in getal, maar inderdaad een maatje kleiner dan de doorsnee cupcake (toch al niet zo groot). Dat had ik op de doos niet kunnen inschatten. Ja maar, verdedig ik alvast de wonderbaarlijke machine, dit zijn geen boerencupcakes hee, maar precieuze mini-muffins ofte kindjes cupcakes. We zullen zien..
Dit uitgeholde binnenwerk, de bakplaten dus, is in donker tefal. Het binnenwerk kan niet uitgenomen worden, volgens de gebruiksaanwijzing mag je het niet echt afwassen wegens onderdompelingsgevaar voor de elektrische componenten. Schoonmaken met een vochtig doekje, zei de folder. Daar was ik wat wantrouwig over, maar ten onrechte, de boel werd niet smerig na gebruik (ik heb dus niet teveel deeg in de vormpjes gegoten), en een vochtig doekje was écht genoeg.
Ook voor het eerste gebruik werd aangeraden even met een nat lapje in de weer te gaan. Er werd ook gewaarschuwd dat bij een eerste gebruik de machine een lichte rook- en geurontwikkeling zou kunnen hebben. Wel, dat bleek helemaal niet het geval. Maar ja,beter dat een bijsluiter waarschuwt voor nevenwerkingen dan dat je je een hoedje schrikt, natuurlijk.
Ik, de gehaaste trendvolger maar niet echt bakprinses, zag het voor de eerste poging ook niet echt zitten om tijdsintensief ambachtelijk zelf deeg te maken. Ook die reclame gezien met dat schattige jongentje dat alle meisjes in zijn klas verleidt door voor hen gepersonaliseerde cupcakes te bakken, het kleine ettertje. Dankzij de hulp van Dr Oetker. De pannenkoeken en marmercakemix van de dokter die beroemder is dan dokter Vogel waren me al bekend. Maar voor dit testgebeuren had ik me dus cupcake-mix aangeschaft.
Die handel in de keukenrobot, 2 eieren erbij en zonnebloemolie en de kneedhaken of roerders erdoor op snelheid. Joechei perfecte textuur.
Op de verpakking stond dat je ook nog melk of water bij hoort, maar dat sloeg ik netjes over. Met dank aan de lessen van Piet Huysentruyt die zegt dat dit soort deeg niet te glad en niet lopend mag zijn. Mijn deeg getuigde absoluut van rustige vastigheid.
Intussen had ik het snoer ontrold (dat moet, anders kan zich door de knik in het snoer hitte-ophoping voordoen, wist u dat wel? Ik eigenlijk niet, heb het hier geleerd) en de machine laten opwarmen.
Op het buitendeksel staat twee controlelampjes, rood en groen. Stekker in het stopcontact, zelfs voor een liberaal moet dat lukken, en het rode indicatielampje gaat aan. Wanneer het groene lichtje ernaast OOK aangaat, is de (gesloten) machine op temperatuur en kan er gebakken worden. (In die tussentijd had ik dus het deeg geproduceerd).
Het veiligheidslipje optillen, deksel openzetten en de vormpjes vullen. Niet meer dan twee derde vullen, echt niet. Dus niet helemaal tot aan de rand van de putjes in de bodem-bakplaat. En: ze kunnen wel of niet met een papieren cupcake-jasje. Ik deed bij wijze van experiment de test: de helft met papiertje, de helft meteen in het tefal-putje. De uitkomst was gelijk. En o wonder, ook de cakejes zonder papiertjes kleefden niet aan de vorm maar kwamen er gemakkelijk van los. Voorwaar een wonderbaarlijke machine.
Wel 1 merkwaardige vaststelling. Nergens te vinden hoe lang de cakejes in de machine moeten bakken. STRESS!!!
De (meertalige) handleiding is verder wel okee. Nuttige tips, behoorlijke vertaling, twee goede recepten. Alleen... dan sta je daar met je deeg, klaar om het in de vormpjes te kieperen, maar er staat niet bij de recepten hoe lang ze moeten bakken... Gewone recepten geven niet veel soelaas, want ten eerste gaa die uit van een normale bakoven, ten tweede ook van een groter formaat cup (in BH-termen in dit een A, de gewone cupcakes die we in de winkels zijn een C). Af en toe eens kijken zegt de handleiding. Ja zeg! STRESS!!! Gelukkig brengt de goede Dr Oetker uitkomst. Dààr voorziet het recept 20 minuten maar ook de levensreddende tip: check of de cakejes gaar zijn door er middenin te prikken met een priemvormig iets, als dat er droog maw zonder klontertje eruit komt, dan zijn ze gaar. Ik heb gegokt op circa 10 minuten en dat de dr Oetker test gedaan, en jep, ze waren klaar, gaar en PERFECT GEWOON.
Domo Muffin Maker (gezien bij Blokker) richtprijs: van 24 tot 30 euro
Aviva
24-08-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Natuurlijk komt de hamburger uit Amerika... Of komt hij uit de stad Hamburg in Duitsland? En ... waar komt die naam vandaan?
Daarvoor moeten we teruggaan tot de dertiende eeuw toen Dzjengis Kahn heerste over een onmeetbaar groot rijk tot zich uitstrekte van China tot de Donau. Eén van de grootste imperiums ooit.
Dzjengis Kahn betekent letterlijk opperste leider en hij verenigde de Mongoolse stammen. Heel zijn leven handhaafde hij zijn nomadische manier van leven en bracht hij te paard tussen zijn troepen door. Zoals Dzjengis Khan het zelf zei: "Ik draag dezelfde kleding en eet hetzelfde voedsel als koeienherders en paardenherders.
Het was toen gebruikelijk dat rauw vlees onder het zadel van de paarden werd vervoerd tijdens lange ritten. Daardoor werd het mals gewreven en deels vermalen wat het vlees makkelijker eetbaar maakte. Hygiëne en voedselcontrole bij de Mongolen was blijkbaar nog niet ingeburgerd :)
Toen de kleinzoon van Dzjengis Khan Moskou veroverde, noemden de Russische koks het gemalen vlees steak tartaar, naar de naam die zij aan de Mongolen gaven. Ze voegden er andere ingrediënten aan toe, zoals ui en ei om het vlees meer smaak te geven. Via de handelsroute naar Duitsland raakte het recept tot in de havenstad Hamburg. Vanwaaruit het vertrok met de Duitse emigranten naar Amerika. Eetkraampjes in de haven van New York pakten uit met de Hamburg steak en zo ontstond later de naam hamburger.
Louis Linch kwam op het idee om de hamburger tussen twee sneetjes toast te serveren. Later werd dat vervangen door een mals broodje. Zoals we allemaal kennen.
Nu behoort het tot het culinair erfgoed van Amerika na een rondreis over een hele wereldbol!
Het hamburgersucces is deels te wijten aan het feit dat gehakt rundvlees zeer betaalbaar was tijdens en na de grote depressie in de VS. Ook nu nog.
En wie faliekant tegen fastfood is, maakt traag en slow zijn eigen fastfood.Thuis zelf een variant op de hamburger maken is immers makkelijk.
De Amerikanen noemen het dan Sloppy Joe. De eerste Sloppy Joes dateren van 1930.
Probeer er één te eten en je merkt dadelijk waar de naam sloppy vandaan komt want de boel valt 'sloppy' uit elkaar... En wie Joe was, zullen we nooit weten zodat je dit product van huisvlijt ook een andere mannennaam kan geven kan noemen.... ik kies en varieer ook naargelang mijn humeur van de dag... Nee, ik zeg niet welke namen ik al gebruikt heb :)
Recept Sloppy Joe
2 eetlepels arachideolie
600 gr gehakt rundvlees
1 grote ui (fijngehakt)
1 grote groene peper (fijngehakt)
150 gr champignons (fijngehakt)
4 grote tomaten (gepureerd)
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel Worcestersaus
1 theelepel Dijon mosterd
peper en zout
4 hamburgerbroodjes
Laat 1 eetlepel olie in een pan goed heet worden en bak het vlees erin. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken. We koken immers gezond.
Laat de resterende olie heet worden in dezelfde pan en bak de ui, champignons, en groene peper gedurende 20 minuten op een zacht vuurtje. Kruid met peper en zout.
Wanneer de groenten gaar zijn, doe je opnieuw het vlees in de pan.
Roer de tomatensaus, mosterd, Worcestersaus en tomatenpuree door en laat 5 minuten doorkoken.
Toast ondertussen de hamburgerbroodjes en leg de onderste helft op 4 borden.
Verdeel de saus over de 4 broodjes en leg er de bovenste helt van elke broodje bovenop.
23-08-2011 om 00:00
geschreven door Veerle
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen) Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
Begrijp me niet verkeerd: ik hoù van eten. En ben niet vies afwisseling noch van verfraaiing. Cullinaire trends vangen gegarandeerd mijn aandacht. Met de nouvelle cuisine heb ik destijds enthousiast meegedaan. Al moet ik achteraf bekennen tot die barbaren te behoren die na zo'n politiek correcte nouvelle cuisine menu nog wat volks extra voer konden bijsteken - rap nog een frietje als dessert, of even een echte ouderwetse dame blanche achterna. Om u maar te zeggen: ik hoù van eten.
Van écht eten. Eten dat smaakt zoals het er uitziet, en dat er uitziet zoals het smaakt. Beiden zijn niet meer de trend. Voor het eerste is kweekafvlakking verantwoordelijk, voor het tweede de moleculaire keukenmode.
Vorige week heb ik kersen gegeten die er perfect uitzagen. Bol, intens donkerrood, glanzend, perfect van vorm, geen enkele gekneusd of gewormd, knapperig op de beet. Dé kers in haar puurste vorm. Alleen: ze smaakte niet naar kers. Ze smaakte... niet. Ontworpen en gestroomlijnd om een icoon te zijn. Een kers voor de foto. Een kers die het oog kan verleiden, de aanraking ook nog. En dan houdt de illusie op: de smaak blijft achterwege en je voelt je bedrogen als door een appetijtelijk lief dat ordinair ondergoed blijkt te dragen.
Het heeft met verwachting te maken. Het oog creëert de anticipatie van wat we zúllen smaken. Men heeft ooit experimenten gedaan door in een mooie puddingvorm een vismousse op te dienen. Het oog geeft door aan het brein dat doorgeeft aan de smaakpapillen wat er op komst is: overheerlijke aardbeienbavarois. We verwachten basissmaak zoet en spuwen de onverwacht hartige smaak uit als is het vergif. Nochtans was de vismousse een, in zijn soort, even overheerlijk gerecht, alleen niet het gerecht waarop de hersenen ingezoomd hadden. Ik zou er dus in moeten slagen om als ik dé perfecte kers zie, mijn hersenen ook te dwingen om te smaakpapillen te vertellen dat ze daadwerkelijk kers proeven, wat je ziét en niet wat je echt smaakt dus , voedselyoga voor het brein als het ware. Maar waarom zou ik? Mag een ouderwets meisje dan niet als consument eisen dat kersen pas kersen zijn als ze er ook naar smaken? Toch?
Het andere geval is dat van de moleculaire keuken. U weet wel, Feran Adria en een keuken met toestellen uit het scheikundelokaal, de kok een alchemist die de essentie zoekt en de dingen van vorm laat veranderen.
Pas op, ieder kookproces heeft ietwat met scheikunde vandoen. En ik herhaal: nieuwe technieken en nieuwe machines daar heb ik voorwaar geen vooroordeel tegenover. Maar daarom hoef ik het resultaat nog niet in een injectiespuit op mijn bord te krijgen
Espuma van bloemkool, parels van olijf, smeer van inktvis, emulsie van kokos en truffel, sorbet van witlof en ham, zalf van steak.
Gedabbel met bolletjes, parels, schuim. Met artistieke vegen, gemillimeterde streepjes of zuinige puntjes saus - het voedsel uit de moleculaire keuken heeft camouflagekleding aangetrokken om je te verschalken.
Hier smààkt het naar wat het is, alleen kan je oog het echt niet vooraf herkennen als wat het is. Een moeilijker opdracht voor de hersenen dus om te raden wat het is, ja écht heel moeilijk, het benadert blindproeven!
Beste chefs, bij het experimenteren dus even niet vergeten waar het OOK om draait: dat het visuele plaatje nog een beetje klopt.
Maar ik heb geduld. Het waait wel weer voorbij. Trendwatchers voorspellen de terugkeer van de brasserie en bistrotkeuken. Geen tovenaarsleerlingen of wow-effecten, gewoon een stoere hap maar met de best mogelijke producten. Visueel herkenbaar. Doe mij nog maar een dame blanche, intussen.
Het kersenverhaal verontrust uiteindelijk meer. Dat is geen trend maar een industrie, waar we als consument verdomd hard aan de alarmbel moeten gaan hangen en luidkeels het achterste van onze smaakpapillen laten zien. We willen geen propere of gestroomlijnde kersen, maar kersen die naar kers smaken.
Beste wetenschappers, bij het verbeteren van de resistentie en de soort dus even niet vergeten waar het OOK om draait : smaak.
Aviva
17-08-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Over plastiekzakjes met 'n rits als beleving van de Amerikaanse cultuur ...
Vraag aan een Belg wat hij in het buitenland
het meest mist als een overal verkrijgbaar product, en negen kansen op de tien
zal zijn antwoord met echte goede chocolade te maken hebben en die ene andere
zegt : speculoospasta.
Amerikanen hoeven in het buitenland hun stapelproducten niet te missen, de
meeste ervan zijn ruimschoots bij ons aanwezig of hebben zelfs onze markt
overgenomen
Toch zijn er natuurlijk ook dingen, zo van die stomme kleine dingen, die zij
missen. Ziploc bags bijvoorbeeld. Een Amerikaan kan maar niet begrijpen dat wij
in Europa zo dom, zo onhandig zijn dat niet ieder plastieken zakje van een rits
voorzien is. Eens de Ziploc uitgevonden werd, waarom zoù je dan nog in
vredesnaam gewone plastieken zakjes maken. Stop de machines!
Een gemiddelde Amerikaan kan helemaal lyrisch
worden over die schitterende uitvinding. Een in het buitenland wonende
Amerikaan die even back home is, rept zich quasi recht van de luchthaven naar
de dichtst bijzijnde Walmart supermarkt om een voorraad
Ziploc bags in te slaan die hij dan later mee naar het buitenland kan nemen,
alwaar hij immers de schaarste, exclusiviteit en duurte ervan heeft
vastgesteld.
De eerste ziploc bags zagen het licht in 1951,
en achteraf beschouwd horen ze helemaal thuis in de tijdsgeest en de overstap
naar plastic, plastic en nog eens plastic.De multinational Dow Chemicals was bepalend voor de commercialisering
ervan (1968), al vergt de eerlijkheid dat er ergens een overgenomen Japans
patent tussenzat. Al zal dedoorsnee expat Amerikaan stellig weigeren dat te
geloven.
Ze begonnen als boterhamzakjes, maar nu kun je
geen product verzinnen waarvoor niet een daartoe bestemde ziploc zak bestaat:
voor de diepvries, als bewaarzak voor zowel voedsel als andere dingen, en zelfs
als stoomzak voor in de microgolf. De grootste is zo ongeveer posterformaat: 60
op 60 centimeter. Voor een flinke diepvries zou ik zeggen. Misschien vooral in
trek bij Amerikaanse serialkillers? Misschien zijn het wel deze bags die de
daders op de gedachte brachten om lijken in mootjes te verpakken Zo iemand
dat ooit gepleit hebben in de rechtbank, of de firma een proces aangedaan? Zou
alleszins een leuke aflevering voor Ally McBeal of een dergelijke
advocatenserie op televisie zijn.
En ziploc maakte er vanaf dag 1 een punt van dan hun zakjes niet wegwerp maar
hersluitbaar en herbruikbaar zijn. Duurzaam nog voor het woord werd
uitgevonden, al blijft het natuurlijk wel plastic hee
Die lyrische Amerikanen toch, die de ziploc
bag bezingen als was het een levenreddende uitvinding.Welnee. Want Belgische chocolade of pralines
bewaar je er best niet in, dus is het geen levensreddend ding :)
The best thing since sliced bread is dan
weer een puur Britse uitdrukking om iets te beschrijven dat ze een goede vondst
vinden, en het drukt meteen uit waar hun prioriteiten liggen. In België zijn we
minder snel onder de indruk van die gewone maar geweldige uitvinding. Niemand
die bij ons lyrisch wordt over de Melitta-koffiefilter. En die is ook nog door een
vrouw uitgevonden, ene mevrouw Melitta Bentz. Hoogtijd dat we die dame eens in de schijnwerpers zetten.
Een beeld? En straat naar noemen?
Aviva
13-07-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
De Hollanders zijn ons weer voor, en willen ons het idee bijbrengen om de vele leegstaande kantoren in pakweg Brussel en Antwerpen te benutten om er groenten te kweken.
Nu zijn we in België al huiverig om die leegstaande torens tot scholen om te toveren, in van die nood ZIJN we nochtans wel al overtuigd. Dus ik denk dat er nog menig aspergeseizoen overheen zal gaan vooraleer de sceptische Belg overtuigd raakt om van kasplantjes over te schakelen op kantoorkweek.
Nederland ging in Amsterdam van start in een leegstaand betonnen gedrocht waar IBM ooit huisde. Sluit de ogen en haal een druilerige parkeertoren voor ogen - voilà zo heb je een beeld van de eerste kweektoren in de urban jungle. Haha, een jungle vol hollandse wortelen en slakropjes, een groentenjungle dus... Toch ook wel een grappig beeld.
En het blijft niet bij groenten, de Hollanders hebben grote plannen met aardbeien, waarmee de experimenten zeer goed zijn verlopen. Ziet u het voor u: zusterlijk naast residentie Violetta, woontoren, staat residentie Fresia, aardbeienkweker.
Wanneer we de eerste weerstand over het idee van kantoorkweek overwonnen hebben, en we het stadium van de moppekes voorbij zijn, is de logische vraag die opborrelt er eentje uit 'meisjes en wetenschap'. Hoé doen ze dat dan, zonder zonlicht/lucht, in zo'n torengebouw?
De zuinige Hollanders [die zelfs het lichtje in de ijskast losschroeven omdat ze niet geloven dat het uitgaat als de deur sluit] hebben het antwoord gevonden in zuinige LED-lampjes. Die zouden de groenten en fruitplantjes bijzonder genegen zijn en zorgen voor een gestage en regelmatige groei. Nog een streepje Mozart erbij en die aardbeitjes zullen ook nog gelùkkiger worden.
Er worden ook geen milieuprotesten verwacht. Immers is er geen sprake van genetische manipulatie, hoeven er nul komma nul pesticiden aan te pas komen aan deze cleane kweek, en is de ecologische voetafdruk van het eindproduct bijzonder klein. Er wordt 90% minder water verbruikt en ook minder energie dan in serres.En ookhet transport vermindert aanzienlijk, de aardbeitjes worden immers vlak naast de stedelijke consument geproceerd, niet meer 'op den buiten'. En hoeven 'buiten het seizoen' ook niet meer uit Spanje of Israel ons verstedelijkte mondje binnen te vliegen. Nee, want wij kunnen nu de kantooraardbeitjes consumeren.
Heb ik al vermeld dat de kantoorkweek het best gedijd in rood of paars LED-licht? Bordeellicht als het ware. Misschien kunnen de meisjes eens informeren of hun werkplek niet beter oplevert als ze er dure mini-bloemkooltjes kweken in plaats van zichzelf in het rood-paarse licht te ztten - want ZIJ groeien er niet van..
Toch benieuwd hoe de Hollanders het er vanaf zullen brengen in hun kantoormoestuinen.
Aviva
27-06-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
De cupcake ontstond in de Verenigde Staten ergens in de 19e eeuw. Het allereerste recept was te vinden in het kookboek van Eliza Leslie in 1828. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de cupcake.
De eerste theorie Het verhaal gaat dat men vond dat een gewone cake een ontzettend lange baktijd had. Daarom werd het beslag verdeeld in cups (theekopjes) waardoor de cakejes veel sneller klaar waren. Daar danken de cakejes dan ook direct hun naam aan: cupcakes.
De tweede theorie Vroeger gebruikte men een cup om de ingrediënten af te meten zonder dat er een weegschaal aan te pas kwam. Het was dus een enorme tijdsbesparing bij het maken van het bakbeslag. In die tijd werd namelijk alles gewogen en nu ging men eerder afmeten ipv wegen. Zo deed deze nieuwe manier van meten zijn intrede.
Het Originele 1 2 3 4′ Cake Recept uit 1828
1 Kopje Boter, 2 Kopjes Suiker, 3 Kopjes Bloem, 4 Eieren (plus een kopje melk en wat soda).
De huidige cupcakes en muffins hebben natuurlijk veel meer variatie qua ingrediënten en maten, maar dit recept is de basis geweest voor wat we nu kennen als cupcake.
Van leuke traktatie tot hip & trendy hapje
Tot op de dag van vandaag roepen de drie basis cupcakes, met vanille, chocolade en aardbei botercrème, een nostalgisch gevoel op bij veel mensen maar er is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd. Steeds meer smaken werden (door elkaar) gebruikt en vooral de decoratie van de cupcakes werd mooier en ingewikkelder. Toch heeft het heel lang geduurd voordat mensen cupcakes gingen zien als meer dan alleen maar een leuke traktatie voor een verjaardag of kinderfeestje.
The Magnolia Bakery & Sex and the City
In 1996 opende The Magnolia Bakery in New York. In eerste instantie bakten ze alleen broodjes en gebak, maar al snel bleek het bakken van brood te omslachtig in de kleine bakkerij. In het najaar van 1996 werd de eerste cupcake geïntroduceerd, een vanille cupcake met een roze gekleurde vanille botercrème. Deze cupcakes werden in de avond na sluitingstijd gemaakt. Klanten die s avonds langs de bakkerij liepen en te horen kregen dat deze gesloten was, bedelden vaak om een cupcake en kregen hun zin de gekte begon.
Langzaam maar zeker werd de cupcake steeds hipper, maar toen de elegante cupcakes van de Magnolia Bakery een rolletje kregen in de hit serie Sex and the City, explodeerde de populariteit en de cupcake bakkerijen schoten als paddenstoelen uit de grond.
Maak zelf lekkere cupcakes aan de hand van dit basisrecept:
Ingrediënten voor 12 cupcakes 125 gram roomboter op kamertemperatuur; 125 gram kristalsuiker; 125 gram zelfrijzend bakmeel; 2 eetlepels melk op kamertemperatuur; 2 ( grote) eieren op kamertemperatuur
Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Meestal gaan er 6 of 12 cupcakes in een cupcake bakblik
Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag. Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.
Werkwijze: Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik. Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.
Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!
Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken.
Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden.Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat. Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal je de cupcakes voorzichtig uit het cupcake bakblik. De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes blijven zitten. Meer info: www.cupcakerecepten.nl
Er rest dan uiteraard nog de versiering waarin je je creativiteit ongelooflijk kan botvieren. Felle kleuren, bloemetjes, letters, het logo erop van de Liberale vrouwen?! Je kan het zo gek niet bedenken. In ons aanbod rond Week van de vrije smaak vind je tal van workshops, specifiek gericht op decoratie. Dus probeer het uit met je afdeling en bezorg ons zeker fotos van het resultaat! Doen! Veel SUCCES!
08-06-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Weer een nieuwe rage gesignaleerd in Amerika. Bekende artiesten zoals Demi Moore, Beyoncé, Sting, Bryan Adams, Brabra Streisand, zijn het uithangbord geworden van het raw food dieet in Amerika. In Amerika wordt er gesproken over hét dieet van de 21e eeuw.
Er is zelfs veel informatie in omloop over mensen die zichzelf genezen hebben van kanker en diabetes met het raw food dieet. Verbazingwekkend?! Ja, en het komt dichterbij: stilletjes aan gaan ook Nederland en België voor de bijl.
Wat houdt dat veelbelovend dieet nu in? Wel, onder raw food (rauwe voeding) verstaan we al het eten, dat niet verhit is geweest boven de 48° graden Celsius. Als voeding boven deze temperatuur verhit wordt, verliest het veel van zijn voedingswaarde. Belangrijke stoffen zoals vitaminen, mineralen en enzymen gaan door koken, bakken en braden voor een groot deel verloren. Mensen die voor de volle 100% op raw food leven, eten over het algemeen alleen plantaardig voedsel, dus veganistisch.
Het dieet zou een gunstig effect hebben op overgewicht, diabetes, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, depressies, ADHD, hart en vaatziekten, de overgang, vermoeidheid, MS, problemen met spijsvertering, de lijst lijkt onnoemelijk lang.
Is dit echter werkelijk zo heilzaam als men zegt? Want er zijn ook al wat nadelen te bespeuren: een aantal voedingsmiddelen zijn immers rauw giftig zoals aardappelen en spruiten en sommige voedselproducten, zoals tomaten en wortels, hebben een hogere voedingswaarde als ze worden gekookt. Het zou ook te weinig gevarieerd zijn waardoor op termijn een tekort aan bepaalde vitaminen, ijzer en calcium zou ontstaan.
Wat denkt u ervan? Wel, u kan zelf de proef op de som nemen. Want in ons aanbod rond Week van de vrije Smaak zit immers een kookworkshop raw food.Onder het motto: één keer zal nu toch geen kwaad kunnen, hopen we dat uw afdeling de uitdaging aangaat!
27-05-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!