Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    10-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pain à la grecque
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    En we hebben het hier wel degelijk over een Brusselse specialiteit en niet over één of ander typisch Grieks gerecht. Geen Grieks brood dus, pure “kletskoek”.

    Ik geef u even de ware toedracht: in de 16 eeuw deelden de Brusselse paters Augustijnen, in hun abdij aan de Wolvengracht, brood uit aan de armen.

    In de Brusselse volksmond werd dat “bruut van de grecht” (grecht= gracht) genoemd. Franstaligen wisten niet goed wat “grecht” was en maakten er dan maar “grec” van.

    Vaak wordt daardoor de foutieve benaming”Grieks brood” gegeven aan dit koekje, het verbasterde “perlagrek” is een betere benaming.

    Dit zwarte brood voor de armen is echter doorheen de tijd geëvolueerd tot een verfijnd koffiekoekje.

    Vroeger werd “perlagrek” gemaakt van de overschot van stokbroden. Nu nog wordt het in langwerpige vorm (bootje) gebakken en met een zaagmes versneden.

    In het centrum van Brussel, in de Boterstraat, staat een monument voor de zoetebekken, het familiebedrijf Dandoy. Dé specialist in het maken van amandelkoeken, speculoos en de fameuze “pain à la grecque”. Daar moet u dus zijn om te proeven!

    Of u kan het ook zelf maken: 

    Ingrediënten:   500 gr bloem;  3,5 dl (geen magere) melk;  50 gr gist;   1 ei

    Na een rijstijd van 20 minuten:  40 gr kandijsuiker;  200 gr boter; koffielepel zout; 50 gr kaneel; wat grove kristalsuiker (granulé)

    En dit zijn de handelingen:

    -          Deeg bereiden met de melk, ei, gist en de helft van de bloem

    -          Na een rijs-tijd van 20 min de overige ingrediënten bijvoegen

    -          Het deeg goed kneden op een tochtvrije plaats, afgedekt door een plasticfolie, kort laten rijzen.

    -          Het deeg afwegen in porties van ca. 130 gr

    -          Die vingerdikke deegrollen van 50 cm in de grove kristalsuiker rollen

    -          Op beboterde ovenplaten leggen, afdekken met plasticfolie en laten narijzen

    -          Halfweg de narijs de deegrollen afplatten tot ca. 4 cm breedte

    -          De koeken 20 min bakken in een voorverwarmde oven van 180° C

    -          Dadelijk na het bakken de koeken op de plaat omkeren

    -          Versnijden in 4 à 5 gelijke stukken

    -          Bewaren in koekentrommel

       Smakelijk!  Valt het je ook op? Net als bij broodpudding, NOG zo'n gerechtje dat oorspronkelijk typisch armemensen-kost en restjesverwerking was, doet het huidige recept beroep op hoogwaardige ingrediënten, die niét voor een arme evident zijn ...
    Dat we net vandaag dit typisch Brussels gerecht-van-de-grecht brengen, kun je koppelen aan de berichtgeving gister over de vraag naar voedselhulp die meer en meer stijgt, vooral in de grote steden. Iets om over na te denken. De voedselbanken delen geen pain à la grecque uit. Maar misschien kan iemand eens bij Dandoy gaan vragen of ze hun overschotten niet ter beschikking willen stellen van een organisatie voor de armen. Zou toch mooi aansluiten bij die heel oude traditie, niet?

    10-07-2012 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Brussel
    Tags:Brussel, Brussels, voedselbank, Dandoy, pain à la grecque
    >> Reageer (1)
    07-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Half-en-half
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nee, we hebben het hier niet over het feit of het glas nu halfvol is of halfleeg is, want daar kunnen we urenlang over palaveren…

    En nee, we introduceren hier ook geen nieuwe maatstaf in het koken…en we bedoelen ook niet dat we half-en-half content zijn in de zin van “valt wel mee”…

     

    Wat dan wel? Wel, “Half-en-half” is een typisch Brussels drankje. Het is een mengeling van witte wijn en champagne of andere schuimwijn. Kan niet slecht zijn hé, ik drink graag een fris wit wijntje en een coupe champagne sla ik al zeker niet af. Voor zij die niet kunnen kiezen tussen de 2 lekkernijen, is dit dus een goed alternatief.

     

    Het werd naar verluidt toevallig uitgevonden  in 1939 in het café “Cirio” aan de Beurs, later nog bekend als één van de stamcafés van Jacques Brel, toen men een tijdelijk tekort had aan Spumante (mousserende Italiaanse wijn).

    Een andere versie is dan weer dat half-en-half een armeluisversie is van champagne. Dat de beursmakelaars die dag een minder goede dag hadden en zich geen echte champagne konden veroorloven en dan maar een half-en-half vroegen…

     

    En wat zeggen de Franstaligen dan als men een half-en-half wil bestellen? Un Demi et demi?

    Klinkt niet echt, dus werd het “un halfenhalf”. Het Nederlands werd overgenomen, met toch nog dat beetje Frans bij… een schone Brusselse mix.

     

    Nog steeds blijkt “Le Cirio” één van de beste plekken om een half-en-half te drinken. Maar er zijn nog Brusselse Cafeetjes die bekend zijn voor de lekkerste half-en-half: Belga, Métropole, Roi des Belges, Brouette en Café Bebo, … U mag gerust nog zelf het lijstje aanvullen.

     

    Op 30 mei jl. werd wijnleverancier “Winespot” uit Serneffe bekroond tot de beste half-en-half maker van de wereld. “Winespot” koos ervoor om Colli dei Tigli van Lenotti te blenden met Prosecco Spumante Ca'bolani en met succes!

    Mmmm… we zullen die toch eens moeten gaan proeven en zelf oordelen…

     

    Word vervolgd…

    07-06-2012 om 15:04 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Brussel
    >> Reageer (1)
    13-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Choesels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Choesels oep zaain Brussels, zag ik onlangs staan boven een recept. Dat is natuurlijk een onzuiver pleonasme, want ik zou niet weten op welke àndere manier dan Brussels die choesels dan wel zouden kunnen klaargemaakt worden. Vooropgesteld natuurlijk dat we het eens raken over wàt choesels eigenlijk zijn. Want daar bestaan wel wat stadslegendes (urban myths) over. Een stadslegende is een verzonnen vertelselke dat als waar gebeurd wordt doorverteld. Meestal ontbreken gegevens en zijn er ook geen oorspronkelijke bronnen. Degene die het verhaal vertelt, heeft het veelal via iemand anders gehoord die het op zijn beurt ook weer van iemand anders heeft vernomen. Sommige zijn qua oorsprong wel op een waarheid gebaseerd, alleen is het verhaal al zo vaak doorverteld dat er van de feiten weinig meer klopt. Klassieke stadslegendes zijn verhaaltjes over reuzekrokodillen die in de de stadsriolen rondwaren. Dé urban legend over choesels is dat choesels stierenklootjes zijn. Lekker griezelen om dit verhaal op de dissen op het moment dat deze schotel op de 'dis' verschijnt. Soms wordt er nog aan toegevoegd  dat Brusselaars ze als een afrodisiacum eten. Grappig, maar is het waar?
    Choesels zijn klassiekers uit de tijd toen 'Bruxelles bruxellait' (versie Jacques Brel), want Brussel was toen nog olalah en olijk (versie Liesbeth List), de negentiende eeuw dus
. Nu kun je ze nog maar zeer zeldzaam ergens op de kaart vinden, wat zeg ik, in een wereldstad als Brussel zul je vlotter plaatsen vinden waar ze krokodillensteak (evenwel niet die uit de riool) serveren dan de goede oude choesels…
Een recept voor choesels vergt ook wel een meer dan middelmatige culinaire vaardigheid om zo'n soort vlees te kunnen presenteren als een sjiek maal, al was vroeger orgaanvlees geen scheldwoord, en stonden choesels broederlijk op de kaart naast sole meunière en blanquette de veau. De grote klassieke kok Escoffier maakte in zijn Le Guide Culinaire zelfs gewag van deze Brusselse specialiteit. In de niet culinaire literatuur vinden we ze vermeld bij Herman Teirlinck en Karel Van de Woestijne.  In het Teirlinck-Gedenkboek (1929, blz 76) geeft Jul Kuypers dit fragment/recept weer: “Zeven soorten vleesch, mevrouw, noch min noch meer, de choesels inbegrepen. Laat ze weeken, anderhalven dag, zegge zes en dertig uren lang in Madera-wijn, zoodat het Spaansche druivennat en de Brabantsche ossenklieren naar behooren de overige zes vleezen doordringen en doorgeuren...”.
    Allez laat ik nu to the point komen: in tegenstelling tot de hardnekkige stadslegende dat choesels stierenklootjes zijn, kan ik eens en voorgoed zeggen: niks daarvan dus. Choesels zijn echt en heus geen klootjes, niet van een stier noch van een andere soort.
Wat dan wél? Eens en voor altijd leest u op deze blog de enige echte waarheid: het zijn stukjes alvleesklier van een kalf, eventueel in de sudderpot aangevuld met nog een allegaartje van ander orgaanvlees, maar gegarandeerd zonder klootjes!
Waarom aangevuld met ander orgaanvlees? Omdat de alvleesklier een schaars stukje is om er een hele portie mee samen te stellen, laat staan voor meerdere personen. Daarom worden dus niertjes, ossenstaart, zwezerik of zelfs ook beestenpooten mee in de pot gesmeten.
En natuurlijk zijn choesels waar geen Brussels bier bij te pas komt gewoon ondenkbaar, al wil een oud recept ook nog wel eens voorzien in een scheut (of meer) Madeira.
     In Nederland bestaat zoiets als ‘woensdag gehaktdag’ maar uit oude uithangbordjes van Brusselse restaurants blijkt dat in Brussel donderdag choeseldag was! Tegenwoordig zijn ze echter zeldzaam te vinden, behalve dan bij die restaurants die er een erezaak van maken om de oude keuken terug in ere te herstellen.  Zo kun je ze alle dagen van de week vinden bij het befaamde resto Viva M’Boma dat gevestigd is in een oude beenhouwerij in de Brusselse benedenstad, in een straat die vroeger gekend was om haar orgaanvlees. 
    Viva M’Boma -Vlaamse Steenweg 17 - 1000 Brussel - Tel : +32 (0)2 512 15 93, open van 12 tot 14u30 en van 19 tot 22u30. Gesloten op woensdag en zondag.
     
    en voor wie het zelf wil proberen: Choesels
    1 alvleesklier, 1 kalfszwezerik, 1 rundsnier, 1 ossestaart, 3 grote uien, 1 eetlepel bloem, klein blikje tomatenconcentraat, takje tijm, enkele laurierbladen en kruidnagels, nootmuskaat, peper en zout, 1 liter Brussels bier
 - Maak de uien schoon en snijd ze in in repen. De ossestaart mag in grote stukken, de rest van het vlees in kleine. Verwijder het overtollige vet van de alvleesklier en snij ook in stukjes. Dit vet niet weggooien maar smelten in de pan, we gaan nu de ossestaart er in aanbakken. Voeg de stukken nier toe en laat deze vlug bruinen. Draai het vuur lager en laat alles ongeveer een half uur sudderen. Doe er dan de stukken zwezerik en de gesneden uien bij. Bestrooien met een beetje bloem en voeg ook een eetlepel tomatenpuree toe. Leg er tenslotte de eigenlijke choesels, dus de in stukken gesneden alvleesklier, bij. Bijkruiden met peper, zout, nootmuskaat, tijm, laurier en de kruidnagels.
Overgieten met het Brussels bier, en tegen kookpunt aan zeker nog 2 uur op het vuur laten. Hmmm.  

    13-05-2012 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:Brussel
    Tags:choesels,week van de smaak, Brussels, Viva m'boma
    >> Reageer (3)
    08-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vive le Geus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We hebben het op deze blog al gehad over caracollen, spruiten, en ook heel even over Brusselse wafels en stoemp... Maar wat drinken die Brusselaars ? Wel, het antwoord heb ik gevonden in een Brusselse brouwerij in de Gheudestraat in Anderlecht. Het is een familiale brouwerij, gesticht in 1900. Men brouwt er LAMBIK , GEUZE, FARO en KRIEK en men doet dit nog steeds op de originele ambachtelijke manier. Nochtans vreesde men enkele jaren geleden voor het overleven van de oude methodes. Europese normen dreigden nefast te worden voor ambachtelijke brouwers (trouwens ook voor kaasmakers etc). Zelfs de 'instelling' Cantillon kreeg inspecteurs over de vloer, die vonden dat de 19de eeuwse brouwerij niet meer voldoet aan de Europese richtlijnen.  Brouwen in oude boerenschuren, opslag in eikenhouten vaten en gisting in de openlucht dreigden onmogelijk te worden. De muren van brouwzalen moesten afwasbaar zijn, en zo zouden de oude bakstenen en houten steunbalken voortaan'verboden' zijn. En laat het nu precies van "wilde" bacteriën in de brouwerij afhangen om tot die zeer typische gisting te komen.Maar toen werden de Geuzebrouwers ineens echte geuzen in de andere betekenis van het woord! (Het woord geus is afgeleid van het Franse gueux. Dat woord betekent schooier, maar het kreeg een positieve betekenis voor al wie in de 16e eeuw in de Nederlanden niet Spaansgezind was. Het was Berlaymont die tegenover Margaretha van Parma de edelen die zich tegen Filips II verzetten wou voorstellen als een stelletje ongeregeld en vooral onbelangrijk. Het bleek een vergissing. Van scheldnaam werd "geus" een eretitel, ja, een 'geuzennaam' dus). De Geuzebrouwers vonden steun bij toenmalig Europees parlementslid Dirk Sterckx, die als een ware geus de strijd aanbond, en ...won! Net als de Franse Camembert was de Geuze veilig.

    Een klein ABC van het Brussels bier: In de negentiende eeuw waren de twee meest geliefde bieren van de Brusselaars en de Brabanders Lambik en Faro. De opkomst van de glazen flessen en de ontdekking van de hergisting op fles zorgden echter voor een revolutie in het kleine wereldje van de Brusselse brouwers. De Geuze werd dan het bier dat symbool stond voor Brussel. Lambik, de basis voor de Geuze, is een bier van spontane gisting. Alle bieren op basis van Lambik smaken van nature uit zuur, maar bij sommige zijn de zuurheid, de bitterheid en de zachtheid meer uitgesproken dan bij andere. Geuze is het resultaat van een complexe mengeling van lambikken van verschillende leeftijd en met een verschillende smaak. Kriek is dan weer Lambik met toevoeging van krieken, de zogenaamde Schaarbeekse krieken of krieken van het kleine zurige type. Faro is Lambik waar men kandijsuiker aan toegevoegd heeft. Faro zou in het Spaans gerstenat of gouden drank betekenen. Bent u een zythofiel (bierliefhebber)… breng dan zeker eens een bezoekje aan deze brouwerij "Cantillon". Er is trouwens ook een museum aan gekoppeld: “Brussels Museum van de Geuze. Daar kan je kennismaken met het gehele productieproces en natuurlijk kan u ook eens proeven van deze “Brusselse champagne". Vive le Geus!

    08-03-2012 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Brussel
    Tags:Geuze,geus,bier,Brussels bier,Cantillon
    >> Reageer (0)
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Brussel ontsproten: de spruit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Noteer nu al ons thema voor de Week van de Vrije Smaak 2012 (10 tot 24 november): Brusselse streekspecialiteiten

    Spruiten voor Sprotje is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is een soort James Bond verhaal voor kinderen, met een jongentje dat geen spruiten wil eten, een dreigende terreurdaad die een milieuramp zal veroorzaken, mosterdgas maar dan gemaakt van curry-ketchup en tartaar … In ieder geval wordt ook in dit verhaal ingespeeld op het clichébeeld 'kinderen lusten geen spruitjes'. Is dat wel waar? En àls het waar is, hoe zit het dan met Brusselse kindjes?
    Want Brussel is dé spruitjesstad in België, en de goedmoedige Brusselaars zijn behalve 'kiekenfretters' ook echte "p'ti choukes"…
    Men zegt dat in 1821 voor het eerst spruitjes geregistreerd werden in de omgeving van Brussel. Waarschijnlijk 'per ongeluk' ontstaan uit zaaigoed voor kool, op een verarmde grond. Ze veroveren al heel snel de buurlanden als een makkelijk te telen wintergroente. De oorspronkelijke naam zou "Choux de Bruxelles" zijn, maar dat is een loopje nemen met de geschiedenis van het toen nog erg Nederlnadstalige Brussel. Spruitje zal wil oorspronkelijker zijn. Zoiets als een boer die een toevalstreffer doet: wat een raar gekrompen kooltje is hier aan mijn veld ontsproten... toch maar verkopen die 'spruiten'. In het Engels gebruikt men nog steeds de term Brussels Sprouts. De Nederlandse vrienden spreken van spruitkool, de Duitsers van Brüsseler kohl, in Spanje is het col de Bruselas .
    Spruitjes kunnen met gemak strenge vorst van wel -15 °C doorstaan. Hun slimme 'genen' zetten zetmeel om in suikers, wat de cellen wapent tegen bevriezing. Veel mensen eten ze het liefst als er een keer "vorst overheen gegaan is".
    De term "spruitjeslucht" slaat op de typerende geur die in huizen blijft hangen als spruitjes of andere koolsoorten lang gekookt hebben. Spruitjeslucht is een begrip dat meer dan de geur alleen weergeeft, het vat ook een hele levensstijl samen en staat voor burgerlijke opvattingen, ouderwetse gordijntjes, jaren vijftig-angst voor de vrijgevochten jaren zestig en zeventig eraan kwamen. Een spruitjesmentaliteit, die is 'kneuterig', dat weet iedereen. En eerder oerhollands dan Brussels, sorry dat ik het zeg :)
    Maar waar komt die vreemde scheetachtige spruitjesgeur eigenlijk vandaan? Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook doordat die vrijkomt. Het verklaart volgens sommigen waarom kinderen, wiens geurorgaan fijner afgestemd is, niet zo dol zijn op spruitjes. En Brusselaars wel, want die hebben ook iets met hun typisch Brusselse stinkkaas….

    Aviva

    Bijlagen:
    http://flic.kr/p/8kAYeZ   

    16-12-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Brussel
    Tags:Brussel,Brusselicious,spruitjes
    >> Reageer (1)


    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs