Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    21-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foodtrucks
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het land van de onbegrensde mogelijkheden kleuren de “foodtrucks” steeds meer het straatbeeld. En met kleuren bedoel ik ook werkelijk KLEUREN: knalroos of geel, hoe meer ze opvallen, hoe liever... . Een beetje levendigheid in de saaie, grijze straten kan geen kwaad.
    Ze poppen als paddestoelen uit de grond, ze zijn er in allerlei “kleuren en geuren” en verkopen “de wereld” aan gerechten.

    Neen, het is al lang niet meer enkel de standaard hotdog of hamburger die je daar vindt, maar werkelijk allerhande specialiteiten uit alle windstreken.

    Deze mobiele keukentjes worden ook steeds verder geüpgrade en van luxe voorzien. Stilaan worden het hoogculinaire werkterreintjes.

    De laatste ontwikkeling is de dubbeldekker bus, die niet alleen dienst doet als ‘take-away’ maar op de ‘bovenverdieping’ plaats biedt voor een heus openlucht rooftop restaurant.

     

    Er zijn heel wat soorten foodtrucks, maar ik geef u graag wat voorbeelden: een “lobster truck”, een “Curbside Cupcakes truck”, “The Greasy Wiener truck”, “Kogi Barbecue Truck” (Koreaanse taco’s), “El Rey del Sabor” (Mexicaans) , “Schnitzel & Things”, “Yvonne’s Jamaican Food Truck” en er is zelfs een bar op wielen: de “caipirinha’s truck.” Allemaal even heerlijk, als je het mij vraagt.

     

    And last but not least: er is ook een heuse Belgische truck te bespeuren in N.Y. die de naam “Wafels & Dinges Truck” draagt. Een wafeltruck die Luikse en Brussels wafels aanbiedt en je kiest zelf “de dinges” die je erop wil: ijs, aardbeien, nutella of speculaas, … voor mij eentje met alles erop aubJ

    21-09-2011 om 12:08 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
    >> Reageer (0)
    23-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Dzjengis Kahn tot Sloppy Joe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Natuurlijk komt de hamburger uit Amerika... Of komt hij uit de stad Hamburg in Duitsland? En ... waar komt die naam vandaan?

    Daarvoor moeten we teruggaan tot de dertiende eeuw toen Dzjengis Kahn heerste over een onmeetbaar groot rijk tot zich uitstrekte van China tot de Donau. Eén van de grootste imperiums ooit.


    Dzjengis Kahn betekent letterlijk ‘opperste leider’ en hij verenigde  de Mongoolse stammen. Heel zijn leven handhaafde hij zijn nomadische manier van leven en bracht hij te paard tussen zijn troepen door.  Zoals Dzjengis Khan het zelf zei: "Ik draag dezelfde kleding en eet hetzelfde voedsel als koeienherders en paardenherders.”

    Het was toen gebruikelijk dat rauw vlees onder het zadel van de paarden werd vervoerd tijdens lange ritten. Daardoor werd het mals gewreven en deels vermalen wat het vlees makkelijker eetbaar maakte. Hygiëne en voedselcontrole bij de Mongolen was blijkbaar nog niet ingeburgerd :)


    Toen de kleinzoon van Dzjengis Khan Moskou veroverde, noemden de Russische koks het gemalen vlees ‘steak tartaar’, naar de naam die zij aan de Mongolen gaven. Ze voegden er andere ingrediënten aan toe, zoals ui en ei om het vlees meer smaak te geven. Via de handelsroute naar Duitsland raakte het recept tot in de havenstad Hamburg. Vanwaaruit het vertrok met de Duitse emigranten naar Amerika. Eetkraampjes in de haven van New York pakten uit met de ‘Hamburg steak’ en zo ontstond later de naam ‘hamburger’.


    Louis Linch kwam op het idee om de hamburger tussen twee sneetjes toast te serveren. Later werd dat vervangen door een mals broodje. Zoals we allemaal kennen. 

    Nu behoort het tot het  culinair erfgoed van Amerika na een rondreis over een hele wereldbol! 


    Het hamburgersucces is deels te wijten aan het feit dat gehakt rundvlees zeer betaalbaar was tijdens en na de grote depressie in de VS. Ook nu nog.

    En wie faliekant tegen fastfood is, maakt traag en slow zijn eigen fastfood.Thuis zelf een variant op de hamburger maken is immers makkelijk. 

    De Amerikanen noemen het dan ‘Sloppy Joe’. De eerste Sloppy Joes dateren van 1930.

    Probeer er één te eten en je merkt dadelijk waar de naam ‘sloppy’ vandaan komt want de boel valt 'sloppy' uit elkaar... En wie ‘Joe’ was, zullen we nooit weten zodat je dit product van huisvlijt  ook een andere mannennaam kan geven kan noemen.... ik kies  en varieer ook naargelang mijn humeur van de dag... Nee, ik zeg niet welke namen ik al gebruikt heb :)



    Recept Sloppy Joe


    2 eetlepels arachideolie

    600 gr gehakt rundvlees

    1 grote ui (fijngehakt)

    1 grote groene peper (fijngehakt)

    150 gr champignons (fijngehakt)

    4 grote tomaten (gepureerd)

    1 eetlepel tomatenpuree

    1 eetlepel Worcestersaus

    1 theelepel Dijon mosterd

    peper en zout

    4 hamburgerbroodjes


    • Laat 1 eetlepel olie in een pan goed heet worden en bak het vlees erin. Kruid met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken. We koken immers ‘gezond’.
    • Laat de resterende olie heet worden in dezelfde pan en bak de ui, champignons, en groene peper gedurende 20 minuten op een zacht vuurtje. Kruid met peper en zout.
    • Wanneer de groenten gaar zijn, doe je opnieuw het vlees in de pan.
    • Roer de tomatensaus, mosterd, Worcestersaus en tomatenpuree door en laat 5 minuten doorkoken.
    • Toast ondertussen de hamburgerbroodjes en leg de onderste helft op 4 borden.
    • Verdeel de saus over de 4 broodjes en leg er de bovenste helt van elke broodje bovenop.

    23-08-2011 om 00:00 geschreven door Veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
    >> Reageer (0)
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles kits in de rits
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Over plastiekzakjes met 'n rits als beleving van de Amerikaanse cultuur ...

    Vraag aan een Belg wat hij in het buitenland het meest mist als een overal verkrijgbaar product, en negen kansen op de tien zal zijn antwoord met echte goede chocolade te maken hebben … en die ene andere zegt : “speculoospasta”.
    Amerikanen hoeven in het buitenland hun stapelproducten niet te missen, de meeste ervan zijn ruimschoots bij ons aanwezig of hebben zelfs onze markt overgenomen…
    Toch zijn er natuurlijk ook dingen, zo van die stomme kleine dingen, die zij missen. Ziploc bags bijvoorbeeld. Een Amerikaan kan maar niet begrijpen dat wij in Europa zo dom, zo onhandig zijn dat niet ieder plastieken zakje van een rits voorzien is. Eens de Ziploc uitgevonden werd, waarom zoù je dan nog in vredesnaam gewone plastieken zakjes maken. Stop de machines!

    Een gemiddelde Amerikaan kan helemaal lyrisch worden over die schitterende uitvinding. Een in het buitenland wonende Amerikaan die even ‘back home’ is, rept zich quasi recht van de luchthaven naar de dichtst bijzijnde Walmart supermarkt om een voorraad Ziploc bags in te slaan die hij dan later mee naar het buitenland kan nemen, alwaar hij immers de schaarste, exclusiviteit en duurte ervan heeft vastgesteld.

    De eerste ziploc bags zagen het licht in 1951, en achteraf beschouwd horen ze helemaal thuis in de tijdsgeest en de overstap naar plastic, plastic en nog eens plastic.  De multinational Dow Chemicals was bepalend voor de commercialisering ervan (1968), al vergt de eerlijkheid dat er ergens een overgenomen Japans patent tussenzat. Al zal dedoorsnee expat Amerikaan stellig weigeren dat te geloven.

    Ze begonnen als boterhamzakjes, maar nu kun je geen product verzinnen waarvoor niet een daartoe bestemde ziploc zak bestaat: voor de diepvries, als bewaarzak voor zowel voedsel als andere dingen, en zelfs als stoomzak voor in de microgolf. De grootste is zo ongeveer posterformaat: 60 op 60 centimeter. Voor een flinke diepvries zou ik zeggen. Misschien vooral in trek bij Amerikaanse serialkillers? Misschien zijn het wel deze bags die de daders op de gedachte brachten om lijken in mootjes te verpakken … Zo iemand dat ooit gepleit hebben in de rechtbank, of de firma een proces aangedaan? Zou alleszins een leuke aflevering voor Ally McBeal of een dergelijke advocatenserie op televisie zijn.
    En ziploc maakte er vanaf dag 1 een punt van dan hun zakjes niet wegwerp maar hersluitbaar en herbruikbaar zijn. Duurzaam nog voor het woord werd uitgevonden, al blijft het natuurlijk wel plastic hee…  

    Die lyrische Amerikanen toch, die de ziploc bag bezingen als was het een levenreddende uitvinding.Welnee. Want Belgische chocolade of pralines bewaar je er best niet in, dus is het geen levensreddend ding :)

    “The best thing since sliced bread” is dan weer een puur Britse uitdrukking om iets te beschrijven dat ze een goede vondst vinden, en het drukt meteen uit waar hun prioriteiten liggen. In België zijn we minder snel onder de indruk van die gewone maar geweldige uitvinding. Niemand die bij ons lyrisch wordt over de Melitta-koffiefilter. En die is ook nog door een vrouw uitgevonden, ene mevrouw Melitta Bentz. Hoogtijd dat we die dame eens in de schijnwerpers zetten. Een beeld? En straat naar noemen?

    Aviva

    13-07-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
    Tags:ziploc,plastiek,vershoudfolie,vershoudzakjes,Amerikaanse cultuur
    >> Reageer (0)
    25-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade en Bourbon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jack Daniel’s chocolate cake


    Jack Daniel’s, of het symbool van Amerikaanse whiskey is ook een schoolvoorbeeld van de Amerikaanse droom zoals Mars, Hershey....  

    Ook hier is er een Meneer Daniel’s die al heel jong zijn droom aan het najagen was. In zijn geval een whiskeydroom. (Let op: Amerikaanse whiskey schrijf je met EY achteraan terwijl je Scottish whisky  zonder E schrijft.) Zo kreeg onze Jack al op 16-jarige leeftijd - hij is waarschijnlijk geboren in 1850 - zijn licentie om whiskey te maken en werd hij ingeschreven in het Amerikaanse handelsregister. Hij heeft een whiskey imperium nagelaten om U tegen te zeggen.  Zijn drankje verzinnebeeldt the American way of life... 

    Zijn naam ligt nog steeds op menig lippen. ‘Bring me a double Jack Daniel’s on the rocks’...

    Ontelbaar keer hoor je in een American movie ‘Jack Daniel’s’ bestellen.. .Al Pacino,  Patrick Swayze, Jack Nicholson en Sean Penn, Nicolas Cage........  Allemaal drinken ze Jack Daniel’s. Het toppunt van mannelijkheid?  Testosteron in vloeibare vorm? Bier voor de neanderthaler en Bourbon voor de iets meer gecultiveerde man? Want vrouwen appreciëren en drinken het duidelijk minder. Toch niet in films.... 

    Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen, zoals mijn schoondochter wier favoriete drankje ... Bourbon is. 


    Er zijn verschillende soorten whisky, leer ik. Ik noteer vlijtig: Scottish, Irish en Bourbon... Scottish en Irish worden uit mout gestookt en Bourbon wordt gedistilleerd in de nieuwe wereld uit maïs en rogge.  Jack Daniel’s is geen echte Bourbon, gaat  mijn huisgenoot verder die een volleerd whiskykenner is en blij met mijn plotse belangstelling.  ‘Eigenlijk is je Jack Daniel’s een Tennessee whiskey. In feite een gefilterde Bourbon zodat hij zachter van smaak is... ‘


    Mijn Jack Daniel’s? Ik heb hier gewoon een Amerikaans recept voor cake waar ik jouw Jack Daniel’s voor nodig heb:) 

    Veerle


    Recept van Jack Daniel’s chocolate cake


    174 gr bloem

    1 theelepel bakpoeder

    300 gr 70% chocolade in stukjes gehakt

    190 gr boter, op kamertemperatuur

    90 gr suiker

    4 eieren

    80 ml Jack Daniel’s

    1 theelepel vanille-extract

    • Verwarm de oven op 175° Vet een springvorm van 25 cm in met boter en besprenkel met bloem.
    • Zeef de bloem twee keer samen met het bakpoeder.
    • Smelt de chocolade bain-marie en zet opzij.
    • Klop de boter en de suiker zeer wit en romig met een handmixer of in de keukenrobot. 
    • Roer de whiskey, gesmolten chocolade en de vanille door het mengsel.
    • Zeef de bloem en bakpoeder (jawel, de derde keer)i n de kom en meng grondig.
    • Klop de eieren in een propere kom met een propere klopper gedurende 10 minuten.
    • Spatel de eieren voorzichtig door het chocolademengsel en giet in de bakvorm.
    • Bak gedurende 40 minuten.


    Elke oven verwarmt anders zodat het moeilijk is om een precieze baktijd aan te geven. Het is de bedoeling dat de cake, zoals bij brownies, niet echt droog doorbakken is, maar redelijk vochtig blijft.

    Dien op met zure room.



    25-05-2011 om 00:00 geschreven door Veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
    >> Reageer (0)
    22-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.American chocolate
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    AMERICAN CHOCOLATE
     Als chocoholic begin ik met .... Amerikaanse chocolade als starter!
    Waarom een apart artikel over chocolade???? 
    Omdat volgens sommigen - want ik ben echt geen uitzondering als passioneel chocoladeliefhebber - de voedingspiramide  bestaat uit vakjes als pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en praliné. Of de nieuwe smaak waar ik nu voor val, nl. chocolade met speculoos, hier een blijvend plaatsje verdient, weet ik nog niet met zekerheid. Testing gebeurt en is volop bezig!

    Amerikaanse chocolade staat synoniem voor HERSEY chocolade. En wij Belgen met ons ingebouwd chocoladegen vinden dat maar niks. Te zoet en te weinig chocoladesmaak... luidt mijn verdict. Zelfs om echte Amerikaanse  brownies te bakken, gebruik je beter ‘onze‘ chocolade. Af en toe mag een snuifje nationalisme.  Niet te veel en ik beloof, het blijft bij chocolade. 
    De Reese’s Peanut Butter Cups van Hersey zijn wel te smaken, maar Hersey’s kisses, Hersey’s chocoladesiroop... jakkes. Not my cup of chocolat:) En dat is best jammer voor Meneer Hersey die best een intrigerend man is. Een echte filantroop. Hij richtte  een weeshuis op rond 1915 annex school en gaf die school later al zijn bedrijfsaandelen en persoonlijk eigendom. Nog steeds is Hershey, één van de grootste chocolade fabrikanten in  The States, voor meer dan de helft in de hand van de ‘board of trustees’ van het weeshuis. Een unicum in de internationale zakenwereld. 

    Op Amerikaans chocoladeterritorium,  want ik wil hier volledig zijn, heb je ook MARS, of beter de firma Mars. Ik corrigeer nogmaals: Meneer Mars. Er zijn er zelfs twee. Ze staan in de ‘Forbes Top 20’ van rijkste mensen van de wereld alhoewel ze zelf vinden dat ze het breed hebben. Zo rijdt meneer  Mars zelf het gras af en mevrouw Mars lapt zelf de ramen. (Denk er dus aan als je je ramen lapt dat je in goed gezelschap bent!) Zeker geen echte chocolade voor ons....  toch zijn er recepten met  Mars, genre ‘Doe eens gek en frituur een Mars’. Niet geprobeerd want eerlijk, ook een Mars kan ik niet weerstaan en schrok ik dadelijk naar binnen zonder willen wachten op een warme frituurketel.

    Wie meer wil weten over Amerikaanse geschiedenis op chocoladegebied: The Chocolate Wars van Joël Glenn Brenner uit 1999 is een fantastisch boek over bedrijfsoorlogen tussen Hersey en Mars. 

    Veerle

    Oppassen! Volgend recept is zwaar verslavend! U bent gewaarschuwd...


    Recept van BROWNIES (Nigella Lawson) 


    375 g zachte boter

    375 pure chocola van de beste kwaliteit

    6 grote eieren

    1 eetlepel vanille-extract

    500 g kristalsuiker

    225 g bloem

    1 theelepel zout

    300 g gehakte walnoten 

    (bakblik van ongeveer 33 x 23 x5,5 cm)


    • Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed je brownievorm met folie, vetvrij papier of siliconenbakpapier.
    • Laat de boter en chocola smelten in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Klop in een kom de eieren met de suiker en de vanille. Meet in een andere kom de bloem af en meng het zout erdoor.
    • Laat het chocolademengsel wanneer het is gesmolten iets afkoelen voordat je het door het ei-suiker mengsel klopt. Klop er dan de noten en de bloem door tot je een glad beslag hebt en giet dat over in de beklede vorm.
    • Zet hem 25 minuten in de oven. De zaak is gaar wanneer de bovenkant bleekbruin is gedroogd, maar in het midden nog steeds donker, zoet en compact. Alert blijven en blijven controleren is de boodschap: het verschil tussen lekkere kleffe brownies en droge brownies is maar een paar minuten. Denk eraan dat ze tijdens het afkoelen nog gaarder worden.
    • Voor maximaal 48 stuks





    22-05-2011 om 00:00 geschreven door Veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
    Tags:hershey, chooclade
    >> Reageer (1)


    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs