Bingo!
Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!
Breng alle ingrediënten in een grote
kom en maak fijn met de staafmixer. Giet het mengsel in een
bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf
op 750 watt gedurende 10 minuten. Opnieuw mixen (in de bakvorm). Nogmaals
10 minuten in de microgolfoven op 750 watt. Tijd en wattage kunnen
variëren naargelang de oven. Vlaaien laten
afkoelen. MMMM!
blog van 'week van de vrije smaak' Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
03-11-2011
de aftrap van de week van de vrije smaak
Opdracht vandaag volbracht door Maureen en Veerle: 150 koekjes gebakken, opgegeten, goed bevonden.... verbrande vingers en tong zijn te verwaarlozen als we het plezier van kinderen en mama's zagen. Samen bakken, is er iets plezanters???De aftrap van de week van de vrije smaak is dus met brio gegeven :) al zeggen we het zelf. Maar help, mama's en kinderen vragen om.... beignets te bakken. Dat moet toch ook kunnen? vroegen ze... Ja hoor, maar creatieve recepten ZONDER frituurketel zijn daarom meer dan welkom want de ouderwetse Belgische frituurpot ontbreekt nu net in het keukenarsenaal van Nasci, tehuis voor alleenstaande moeders en kinderen. Dus ik plaats hier een 'zoekertje' voor beignetrecepten zonder frituren of met creatief frituren... een oven hebben we wel! Meer dan warm genoeg gezien mijn verbrande vingers en tong. Voorproeven is duidelijk een vak apart :) en niet aan mij besteed.
Veerle
reactie:
olie in een gewone blikken pot
ik heb ooit in allerlei gekke omstandigheden in het buitenland en zelfs in de woestijn mensen 'belgische' frieten leren bakken zonder frietketel, gewoon met veel olie in een gewone kookpot. it works ! het schijnt trouwens dat sjerpa's ook zo koken voor het ploeg klimmers :)
04-11-2011, 11:07 geschreven door sukiyaki-lady
nbsp;
Veerle zegt: Sukiyaki-lady....ik zoek een VEILIGE manier om te frituren. In de woestijn, ver weg van huis is dat veiligheidsaspect bijkomstig en mag je je laten drijven in een nostalgische frietroes. Zand genoeg daar om te blussen. Maar serieus... Heb ik gedroomd, is het een fata morgana of bestaat dat echt? Een frituurketel die maar één lepeltje olie nodig heeft?
Kijk hier val ik dan voor :) veilig EN voor mijn EN jouw lijn EN veilig voor de 20 kindjes die waarschijnlijk rond en over de frituurpot gaan hangen. Wie kent dat? Wie heeft dat uitgetest?
reactie: een lezeres vond een test bij Testaankoop, en die was niet zo positief. lees hier
03-11-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Knoop je servet voor .... acrobatische kip uit de oven... vliegende komkommersoep... een ontroerende vis - was het een zalm? - ... dessert en flammes ...
We proefden het allemaal bij Cucinema (Grimbergen: 15 september) en aten buiten verwachting heel lekker mèt uitstekend theater op de koop toe .
Eten en theater, in een eigenzinnige combinatie Cucinema van het Belgische gezelschap Laika of zoals ze zelf zeggen: Cucinema is een theater der zinnen voor iedereen die zijn gevoel voor verwondering nog niet verloren is. Voor deze voorstelling ging de groep de samenwerking aan met Ief Gilis van Circo Ripopolo
Gevolg is een unieke mix van film, livemuziek, circus en nouvelle cuisine. Beschrijven is moeilijk en doet sowieso onrecht aan dit totaalspektakel. De sfeer van de jarentwintigvaudeville , van een zwart/wit film, met live pianomuziek als begeleiding, uitstekende acteurs, het publiek dat als het ware mee aan tafel zit in het decor van restaurant Roger en getrakteerd wordt op theater van de bovenste plank én een driegangenmenu opgediend door de acteurs. De sfeer van de stomme films waarbij taal er niet meer toe doet... wat de sterke visuele voorstelling
geschikt maakt voor alle publiek.
Voor een leuke, gezellige avond zonder pretentie. Voor dames en heren van allerlei kleuren en smaken, voor jong en oud. Om te lachen en om te rollen van verbazing, om te proeven en te smullen, samen met tafelgenoten die je voordien niet kende.
Heel mooi om te zien en mee te maken. Theater dat grenzen vervaagt in meer dan één opzicht!
Kortom, een voorstelling om u tegen te zeggen! (kijk op de website voor speeldata)
Getest voor kinderen: de beste bananencake ter wereld(Clementine Bakery's Banana Cake)
Getest voor kinderen: de beste bananencake ter wereld(Clementine Bakery's Banana Cake)
Beloofd aan Maureen: kinder-eten dat gezond is .
Want ja, mijn collega Maureen en ik gaan bakken in Nasci (dienstencentrum voor kansarme moeders en kinderen) voor en met de moeders en kinderen tijdens de week van de vrije smaak in november.
Ik had me nog niet echt grondig verdiept in die kindermaterie toen de vraag kwam wat we daar dan wel gingen bakken. Ik probeerde Cupcakes?, No way, zei Maureen, te ongezond, alleen suiker en glazuur.... Koekjes dan? En lekker deeg uitrollen en vormpjes uitduwen en van die gekleurde suikerdingen erop. Hun kleine kinderhandjes zijn speciaal gemaakt om met kleverige dingen bezig te zijn en uitermate geschikt om baksels te versieren. Omdat Maureen sceptisch bleef kijken... Dat is heel goed voor de oog-hand coördinatie en visuele discriminatie. Dat garandeert je uk een klinkend succes in kleuterklas en rolt stante pede de rode loper uit naar het universitair onderwijs! Ik koop allerlei glitterende en glimmende snoepjes, doop ze even in koud water en laat ze plakken door hun wriemelende vingertjes als een weelde van juwelen op de cake, koek of wat dan ook, vooral in schakeringen roze?
Je ziet, ik geraakte duidelijk op dreef bij de gedachte aan shoppen op zoek naar bling bling in roos en blauw voor in de keuken.
Wàt we precies bakken, is uiteindelijk niet zo belangrijk, besloot ik. Het gaat bij het bakken met kinderen niet om de dingen die ze alléén kunnen doen, maar om wat je samen met hen doet. Ik vond het plezant om samen met mijn kinderen in de keuken bezig te zijn, met het roeren van mengsels, het uitlikken van schalen - daarvoor moest ik zelfs een beurtrol invoeren - het bakken van cakes of het uitsteken en versieren van koekjes. Ik vond het fijn om samen bezig te zijn en liet ze helpen - of niet helpen - bij lunch en het avondeten en niet alleen als er kinderdingen gekookt of gebakken worden. Dat willen we eigenlijk meegeven aan de moeders in Nasci. Dure ingrediënten zijn niet nodig om samen bezig te zijn en plezier te maken. Met wat bloem en eieren ben je nooit verder dan 20 minuten weg van een plaat cakejes :)
En na 40 minuten ben je in de buurt van een echte Amerikaanse bananencake. Niet zomaar een cake, maar de beste bananencake ter wereld. Het heeft niets maar dan ook niets te maken met bananenbrood. Het is een CAKE, rijk en zacht met een gesofisticeerde vulling en topping (van kaas). Je merkt, GEZOND! Calorierijk, dat wel. Misschien test ik de volgende keer met Philadelphia light...
De huisgenoten die verschrikkelijk hoge standaarden hebben als het op desserten aankomt, geven het een A plus. Halfweg zijn eerste stuk zei mijn zoon dit is echt goed. Meer kwam echt niet uit zijn mond. Hij ging naar huis met een doggie bag nadat hij nog een derde stuk aan tafel voor zich had afgesneden. Wat echt heel zelden gebeurt!
Ik heb het origineel recept vertaald en getest van Annie Miler, chef en eigenaar van Clementine. Clementine is een bakkerij annex café in Los Angeles en bekend om zijn patisserie, broodjes en verse slaatjes.
Clementine Bakery's Banana Cake
Cake
een cakevorm van 26 cm
2 2/3 cups bloem
2 2/3 cups suiker
3/4 theelepel bakpoeder
1 1/2 theelepel baking soda
1 theelepel zout (er staat kosher salt, ik heb gewoon zout genomen)
3 grote of 4 kleine zeer rijpe bananen
3 eieren
1/2 cup karnemelk
3/4 cup canola oil (ik heb zonnebloemolie genomen)
1 1/2 theelepel vanille extract
Verwarm de oven tot 170 graden. Klop in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder, soda en zout.
Mix de bananen in een andere kom. Voeg één voor één de eieren er aan toe, dan de karnemelk, de olie en het vanille extract.
Voeg er tenslotte de droge ingrediënten bij.
4. Bak gedurende 35 tot 40 minuten, tot de cake goudbruin is. Als hij gaar is, komt een tandenstoker of breinaald die je erin steekt er min of meer schoon uit. Laat de bananen cake in de vorm op een rooster afkoelen.
Ik moet ootmoedig bekennen, bij stap 1 van het origineel recept ging het al mis ... merkte ik achteraf. Want er stond : Heat the oven to 350 degrees. 250° zou ook wel genoeg zijn, dacht ik. Mijn oven kan echt niet warmer. Typische Amerikaanse snoeverij die ik gewoon negeer, iets van alles groter en warmer te willen hebben dan wij Europeanen. Tot bleek dat de bovenkant van de cake zwart was! En er me een lichtje ging branden. Fahrenheit weet u wel. Een conversietabel op internet vertelde me dat 170 graden warm genoeg is in Celsius.
Gewoon de bovenkant eraf snijden en je zal niets meer zien van dit kleine foutje, besloot ik optimistisch want er komt tenslotte een dikke laag witte versiering over, dat alle kraters camoufleert. Echt een cake die niet kan mislukken, jubel ik inwendig. Vaarwel SOS Piet!
Versiering
1 cup plus 1 1/2 theelepel cream cheese
5 theelepel boter
1/2 cup bloemsuiker
2 theelepel zure room
Eerst de kaas mixen. Er staat cream cheese... Ik heb Maredsous genomen. Artistieke vrijheid zet aan tot experimenteren de volgende keer met mascarpone, platte kaas, philadelphia...
Boter toevoegen, dan de suiker en tenslotte de zure room eronder mixen...
Als de bananencake afgekoeld is, een laagje versiering erover strelen als was het vers gevallen witte sneeuw...
Kijk en bewonder je maagdelijk kunstwerk nu het nog ongeschonden is. En bedenk dat het
de Heilige Graal is van de bananencakes als je het mij vraagt. De cake zou zelfs twee dagen goed blijven. Alhoewel ik me afvraag wie er in slaagt om er twee dagen af te blijven en niet alles op te eten? Misschien als je er twee bakt?
Tenslotte is er niets makkelijker. Je hebt alleen een kom nodig, wat rijpe bananen, een mixer en jezelf.
PS Poezelige kinderhandjes kunnen groene dropjes (SPARREN!) in het sneeuwlandschap planten.
Of met zwarte snoepveters een SPINNENWEB weven..
Of als het dan toch gezond moet zijn, wortels erover raspen... als het ware oranjeroze WORMPJES die rond krioelen op je cake:)
En speciaal voor notoire nachtuilen en dolende slapelozen, die houden van de
jazzy stem van Tom Waits die je meevoert naar de sfeer van Amerikaanse
nachtclubs, rokerige rendez-vous plaatsen voor strangers en eenzame
zielen... 'Eggs and sausage'.
Wie bestelt er hashbrowns, chile, coffee, nicotine... eggs and sausages om deze nacht door te komen?
Waitress please, I want a double portion 'eggs and sausage' with some toast, or wait ... more Waits please... please? I can't wait...
(PS perfecte typgrafie in de clip, terecht een prijswinner)
Van Bourbon - een vorig blog(on)ding - naar Tom Waits... is een kleine en zeer logische stap. Ja hoor... de Amerikaanse singer songwriter Tom Waits heeft een stem die doordrongen is van Bourbon... "like it was soaked in a vat of bourbon, left hanging in the smokehouse for a few months, and then taken outside and run over with a car", schreef Daniel Durchholz in één van zijn recensies.
En in Chocolate Jesus zingt Tom Waits over chocolade zodat ik terug bij mijn beginpunt... bij CHOCOLADE uitkom. Terecht verdient Tom Waits een plaatsje in mijn private 'hall of fame'. En in mijn hart...
Well it's got to be a chocolate Jesus Make me feel so good inside Got to be a chocolate Jesus Keep me satisfied
When the weather gets rough And it's whiskey in the shade It's best to wrap your savior Up in cellophane He flows like the big muddy But that's ok Pour him over ice cream For a nice parfait
Well it's got to be a chocolate Jesus Good enough for me Got to be a chocolate Jesus Good enough for me
Well, its got to be a chocolate Jesus make me feel good inside got to be a chocolate Jesus keep me satisfied
We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!