Bingo!
Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!
Breng alle ingrediënten in een grote
kom en maak fijn met de staafmixer. Giet het mengsel in een
bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf
op 750 watt gedurende 10 minuten. Opnieuw mixen (in de bakvorm). Nogmaals
10 minuten in de microgolfoven op 750 watt. Tijd en wattage kunnen
variëren naargelang de oven. Vlaaien laten
afkoelen. MMMM!
blog van 'week van de vrije smaak' Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
Ik heb een herinnering aan een jeugdkamp waar de leidsters ons allerlei groen uit de berm lieten plukken dat daarna onder de aardappelpuree geschept werd. Dat vond ik gewèldig. Mijn ouders minder, nadien bij thuiskomst, want als echte stadsmensen vonden zij het schandalig dat ze ons op kamp 'stoemp van GRAS' hadden laten eten - er werd nét geen klacht ingediend. Maar het wàs geen gras heb ik wel 10 keer proberen uit te leggen aan mijn domme ouders, maar allerlei plantjes waarvan we de naam leerden die we superinteressant vonden, heel wat leuker ook om ze te kunnen opeten dan ze in een herbarium te moeten plakken of zo, dat vonden wij iets voor jongens bwaah. Er was vogelmuur, look-zonder-look, brandnetel (die eerst gestoofd werd), tuindersverdriet. Ik heb die namen nooit vergeten, ze klonken magisch, en wij meisjes vonden het bijzonder avontuurlijk en heksering om onze stoemp zelf geplukt te hebben. Als waren de ouders dan geschandaliseerd.
31-07-2012 om 16:48
geschreven door ruthie
Reacties:
04-04-2017
netelig
dankjewel flavieke voor het recept voor brandnetelstoemp
04-04-2017 om 09:38
geschreven door de vrije smaak
03-04-2017
Brandnetelstoemp
Vandaag brandnetelstoemp gemaakt. Aardappelen afzonderlijk koken, ondertussen een ajuintje stoven (kleingesneden), als die bijna gaar is een halve emmer (gewassen natuurlijk) brandnetelkopjes aan toegevoegd samen met wat groentenbouillon (blokje), peper en zout. De brandnetelkopjes had ik vooraf met de schaar klein gehakt.
Aardappelen met groenten pureren, een eitje ertussen... bijgekruid naar eigen smaak...
en het was lekker! Eigen probeersel, nergens gelezen...
03-04-2017 om 20:09
geschreven door Flavieke
02-08-2012
stoemp met zevenblad (hanepoten)
Ook met zevenblad alleen is stoemp lekker ! Zevenblad dat is misschien wel het meest hardnekkige kruid (dat wel als onkruid beschouwd wordt) in onze streken, het wordt ook wel hanepoten genoemd, omdat het er zo wat uitziet - het heeft zeven langwerpige, gekartelde blaadjes per takje, die als vingers of hanepoten uit elkaar staan. En het smaakt echt wel lekker. Ik kan je zeggen dat het zelf ook gebruik om er pesto mee te maken (in plaats van basilicum)
Zevenbladstoemp: nodig:
Zevenblad- Aardappelen -Zout, peper -Boter
Ongeveer 700 gram zevenblad op een kilo aardappelen geeft een lekkere smaak, meer kan ook, maar dan vind ik het te intens. De aardappelen koken en fijnstampen. Het zevenblad laten schrikken in kokend water (1 volle minuut volstaat al wel), en in kleine stukjes doen met de keukenschaar. Onder de aardappelen scheppen, en naar smaak zout en peper en een klontje boter toevoegen.
We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!