Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ijshistorie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jong en oud, iedereen is zot van ijs. Maar hoe lang bestaat ijs nu al? En onder welke vorm bestond het vroeger? Even wat opzoekingen gedaan… 

    De ijshistorie (vat je'm ijshistorie, niet prehistorie:)) begint 5000 geleden, de Chinezen kenden toen al ijs, Marco Polo beschreef deze Chinese ijsverkopers in zijn dagboeken. Zij maakten ijsbereidingen op basis van water, melk en andere ingrediënten. Een zekerheid hierover is er niet, wat we wel weten is dat in de 4e Eeuw voor onze tijdrekening aan het hof van Alexander de Grote reeds gekoelde nagerechten en wijnen werden geserveerd. De recipiënten voor deze nagerechten werden ingegraven in met sneeuw gevulde kuilen en vervolgens met eikenbladeren bedekt om koude binnen de kuil te houden. Door de geneeskunde in de Antieke Oudheid werden deze gekoelde dranken verspreid want de Griekse geneesheer Hippocrates van Cros prees ze aan “ter bevordering van het algemeen gevoel van welbehagen.”  Zie je wel dat ijs gezond is?! Nu nog zorgen dat we het terugbetaald krijgen van de ziekenkas :)

    De definitieve doorbraak kwam er onder het keizerrijk van Nero: in de rijke Patriciërswoningen serveerde men oesters op een sneeuwbed en de allereerste sorbets op basis van honing, rozenwater, hars en vruchten. Klinkt al redelijk lekker, buiten die hars danJ.

    De sneeuw die ze nodig hadden werd door slaven vanuit de Apennijnen aangevoerd en vervolgens in sneeuwkuilen bewaard. 

    Met de ondergang van het Romeinse Rijk en de daarop volgende donkere Middeleeuwen raakte de kunst van het ijsbereiding, zoals vele andere dingen, verloren. Gelukkig brachten de Arabieren deze kunst terug naar Sicilië. Boven op grote hoogte van de vulkaan Etna was er namelijk genoeg sneeuw en dus basismateriaal voor de ijsbereiding. En zo komt het dus dat de Italianen, in het bijzonder de Sicilianen, bekend staan als ijsspecialisten.

    Siciliaanse “gelata” was de eerste ijsbereiding die ons begrip “ijsroom” het best benaderde. In 1530 werd in Catana voor het eerst de invriesformule toegepast: de recipiënten werden met vruchtenmengsels gevuld en vervolgens overgoten met een vloeistof op basis van water en salpeter. Vanaf dat ogenblik was de toekomst van het ijsroom verzekerd.

    Toen Catharina De Medici, uit Toscane, huwde met de Franse koning Hendrik II nam zij haar hele hofhouding mee, en dan vooral koks, mee naar Parijs. Onder die koks was er een glacier die moest zorgen voor de ijsspecialiteiten van het bruiloftsdiner, zo waaide het ijsgebruik over van Italië naar Frankrijk.

    In de 17e en 18e eeuw maakten de ijsroom fabrikanten furore in Parijs, Londen en Berlijn. Een ijsrecept op basis van vruchten en suiker werd door een zekere Buentalenti bedacht voor het Franse hof. Zijn recept werd als staatsgeheim bewaard. In 1644 kwam de Franse kok van Karel In van Engeland, Gerard Tirsain, op het lumineus idee om melk en room toe te voegen aan het recept. Hem werd eveneens de zwijgplicht opgelegd maar toen hij in 1649 naar Frankrijk terugkeerde, verkocht hij zijn recept, zijn uitvinding kende groot succes onder de naam “Glace Napolitaine”.

    Het eerste ijssalon werd midden de 17e eeuw geopend in Parijs door de Siciliaan Francesco Procopio Coltelli. Het ijssalon was internationaal bekend. Napoleon, Chopin, en Voltaire kwamen er over de vloer. 

    Ijs viel ook bij de Amerikanen in de smaak, zij vonden als eerste de ijsmachine uit. Een Amerikaanse huisvrouw, Nancy West, kwam in 1846 op dit idee. Het was een machine die manueel moest worden aangedreven en werkte op basis van zout en ijs: “de sorbetière”!

    In 1857 werd zo de eerste ijsroomfabriek in Baltimore ingehuldigd.

    Later werd nog verder gesleuteld aan de ijsroommachines, maar ook aan de recepten.

    In Italië werd de “cassata” en “gramolata” vervaardigd, een soort bevroren limonade. In Wenen maakt men de “café Viennois” en in Parijs bedacht men de fameuze “Pêche Melba”. 
    Vanaf 1900 kwamen de hoorntjes op, ijs op wafeltjes, ijs met chocolade errond, … de meeste van Amerikaanse oorsprong, maar uiteraard zeer welkom ook in Europa! Njamie…

    In 1927 werd de diepvriezer uitgevonden, dus dan pas barstte de commercialisatie uit in Europa.

     

    Een hele weg heeft dat “ijs” afgelegd om te worden wat het nu is: een zaligheid op een heerlijke zomerdag! (Ik vind het ook een zaligheid op een winterdag moet ik toegeven)

     

    Hieronder de eerste ijsmachine en de allernieuwste, lijkt me nu heel wat eenvoudiger te hanteren, misschien binnenkort eens testen voor u...

    (Bronnen: www.thepistache.be en www.glacejozef.be)


    17-01-2013 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    Tags:ijs,geschiedenis,sneeuwijs
    >> Reageer (1)
    08-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème de la crème
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisterenavond zat ik op hete kolen om te kijken naar de allereerste aflevering van “Crème de la crème”. Gezien onze Week van de Vrije Smaak 2013 draait rond het thema “ijs” was het toch wel een absolute must om mij te laten onderdompelen in de wereld van de ijscrème.

    Deze serie over 3 jeugdvriendinnen die samen een ijssalon gaan openen, zou me wel de nodige afkoeling bieden… En om helemaal in de sfeer te blijven, heb ik me dan ook te goed gedaan aan het allerlaatste stukje kerststronk. Moet kunnen, een morele verplichting om in dit ijskoude thema te blijven.

     

    En nu, het verhaal: de caissière Mira en fotomodel Romi, vroegere jeugdvriendinnen, lopen elkaar na vele jaren toevallig tegen het lijf en besluiten bijna onmiddellijk een zaak te beginnen samen.

    Dames die van aanpakken weten en zin hebben voor ondernemerschap, zo hebben we dat  graag… Maar toch fronste ik even mijn wenkbrauwen bij het idee dat een zaak starten zo snel en gemakkelijk kan zijn.

    In eerste instantie wordt aan een kledingzaak gedacht, maar algauw wordt er met nostalgie teruggedacht aan de man met de ijscrème kar die vroeger altijd langskwam en die ze niet konden weerstaan… hoe zou je zelf zijn?

    Als er dan ook nog eens geproefd wordt van die overheerlijke roomijs van toentertijd, smelten de dames als sneeuw voor de zon… het wordt een ijssalon!

     

    Lekker thema.

    Of ik de serie zelf zo njamie vond, dat is een ander verhaal. Om zo in een zotte bui even een  BVBA’tje op te richten in deze tijden van economische crisis, vind ik niet echt geloofwaardig. Wij, vrouwen, kunnen veel, maar dit is toch wel een tikkeltje irrealistisch en vooral zeer onbezonnen en zo zijn wij toch niet, hé. Misschien precies omdat wij zo goed nadenken voor we doen, dat er minder vrouwelijke 'durvers' zijn die een eigen zaak beginnen. Annemie Neyts, toen ze minister van buitenlandse handel was, deed wel moeite om vrouwelijke ondernemers mee te krijgen op handelsmissies, maar dat was geen makkelijke zaak. Naar aanleiding van de internationale vrouwendag kwamen er artikels in de kranten over het aandeel vrouwelijke ondernemers dat al sinds 2004 stagneert, en de noodzaak om promotie te maken voor het beroep van zelfstandige naar vrouwen toe, maar ook de roep om ondersteunende maatregelen die deze keuze voor vrouwen evidenter zou kunnen maken. Of dat betekent dat déze serie die promotietaak kan vervullen, hmm, dat is voor mij geen uitgemaakte zaak.

    Soit, een geluk dat ik kon genieten van mijn eigen ijsje, want crème de la créme heeft me toch niet zo gesmaakt… maar een eerste aflevering is een opwarmertje, dus we zullen zien of ze nog een smakelijker crèmeke kunnen presenteren in de komende afleveringen.

    08-01-2013 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    >> Reageer (1)
    26-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse caracollen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Marie Van Haute verkoopt al meer dan 40 jaar “caracollen” in de volkswijk van De Marollen. Het zouden, naar verluidt, de beste van de stad zijn. Naar verluidt zeg ik wel, want ik moet bekennen dat ikzelf niet de allergrootste fan ben. Het idee om “slakken” naar binnen te werken, spreekt me niet zo aan…

     

    Maar als ik de vele mensen mag geloven die al proefden aan haar befaamd kraampje op de hoek van de Vossenstraat en de Hoogstraat, dan lijkt ze wel een echte Brusselse legende. Wat ze doet en hoe ze het doet, weet niemand, want zelfs Jeroen Meeus kon haar met al zijn charmes niet overtuigen om haar geheime ingrediënt prijs te geven.  

     

    U kent haar vast wel hoor, maar dan onder de naam Mie Caracol. Ze is een geboren en getogen Marollien, haar ouders en grootouders woonden ook al hier. Ook zij waren foorkramers.

     

    Met haar sappig Brussels dialect charmeert ze iedere voorbijganger. Ook al is ze ondertussen al 80 en wordt het er niet gemakkelijker op om haar “kaviaar van de arme mens,” want zo worden caracollen ook genoemd,  aan de man of vrouw te brengen. Toch blijft ze het leuk vinden, zie haar maar eens bezig in de TV -reeks “De Marollen-Het leven zoals het is.” klik hier voor het filmpje

     

    U kan ook zelf eens een poging doen om “Brusselse caracollen” te maken, maar ik twijfel of ze zo goed zullen zijn als die van Mie Caracol.

     

    Hier gaan we dan:

    Koop verse carcacollen of wulken. Maak een bouillon van water, veel zout, een laurierblaadje, veel peper, cayennepeper en selderstengels. Proef eerst deze bouillon want de peper moet sterk doorsmaken. Was de verse wulken en kook max. 15 tot 20 minuten (anders worden ze taai). Haal de slakken uit het huisje en verwijder het zwarte gedeelte. Zeef de bouillon en voeg selder toe, proef opnieuw van de bouillon en kruid eventueel bij en voeg tenslotte de slakken toe. laat niet meer koken, houd ze hoogstens warm.

    PS: verwar caracollen niet met escargots, caracollen zijn zeeslakken en escargots landslakken. Het is maar dat u het weet…

    PPS: het is vaak iets dat presidenten en filmsterren te beurt valt: dood verklaard worden wanneer je het nog niet bent, maar onlangs verschenen er zo ook artikels over deze volkse figuur Mie Caracol die daarna dan weerlegd werden. Een oproep aan de bloggers: wie gaat eens een kijkje nemen en kan me bevestigen dat je nog steeds kan smullen van de lekkere caracollen van Mie... let me know.

     

     

    26-01-2012 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (10 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    >> Reageer (0)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zit erop!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze “Week van de Vrije Smaak” zit er al op voor dit jaar. Het minste wat we kunnen zeggen is dat het een lekkere, smakelijke en gezellige week was! Vol Amerikaanse lekkernijen…

    De hamburgers, pompoensoep, donuts, muffins en cupcakes komen nu wel stilletjes aan onze oren uit. Maar je moet er iets voor over hebben…

     

    Liberale Vrouwen Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost –en West Vlaanderen hebben kunnen bijleren van de kookdemo’s van Peter Balcaen en vooral heerlijk kunnen proeven van de typische Amerikaanse dessertjes. Van muffins tot cupcakes en whoopies… even niet denken aan al die caloriebommetjes. We zijn immers bezig met het leren kennen van de “Amerikaanse cultuur.” Het is dus voor een goed doelJ

     

    Ook vele afdelingen gingen maar al te graag in op de uitnodiging om deel te nemen aan onze “Week van de Vrije Smaak.” Want als er nu iets is wat wij als echte Bourgondiërs graag doen, dan is het lekker koken en het dan vooral ook met veel smaak verorberen!

     

    Anderen besloten het zichzelf nog gemakkelijker te maken en niet zelf aan de slag te gaan met potten en pannen, maar simpelweg naar een Amerikaans restaurant te stappen.  

    U doet maar… wij zijn al blij dat u meedoet aan dit evenement!

     

    Schrijf alvast in uw agenda voor volgend jaar: Week van de Vrije Smaak van 10 tot 24 november met als thema “Brusselicious.”  Ik verheug me er om lekkere stoemp te eten en Brusselse wafels met veel crème fraîche, njamie!

    24-11-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    >> Reageer (0)
    10-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de cupcakes komen de "whoopies"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bakken is terug "in", dat wisten we al. Jonge vrouwen en moeders zijn weer aan het bakken gegaan. Eerst waren er de cupcakes waarmee er rond je oren geslagen werd... Indien geen oven ter beschikking, heb je nu al een speciale machine om ze te maken, de zogenaamde "cupcake maker",  je kan ook een "cupcake decoratieset" kopen, een "cupcake cadeauset", een "cupcake standaard" (een mooi rekje om je cupcakes op te presenteren), kleurrijke "cupcakedozen" om ze in te bewaren en ook kleurrijke servietten met cupcakes erop, je kan het zo gek niet bedenken. En de lijst zal nog aangroeien, vermoed ik... goede marketingstrategie.

    Maar helaas pindakaas, de cupcakes worden op dit eigenste moment al van hun troon gestoten, want er is een nieuwe lekkernij gesignaleerd, namelijk de "Whoopies" of "whoopie pies." Deze bestaan uit 2 koekjes die, met een vulling ertussen, als een sandwich op elkaar worden gedrukt. De baksels zijn meestal rond of ovaal, vaster dan een cake of makaron en zachter dan een koekje.
    Over de origine van het dessert circuleren 2 verhalen: enerzijds beweren de bewoners van New England dit baksel op de wereld te hebben gezet, andere bronnen vermelden de Amish in Pennsylvania als origine van het dessert. De benaming zou dan ook komen van de "Whoopie"-reactie bij Amishkinderen bij het zien van deze lekkernij. Ik kan me die reactie enigszins voorstellen... het ziet er echt uit om van te smullen.

    Net zoals cupcakes zijn ze eenvoudig te maken en kan je er eindeloos mee variëren. Elke bakprinses kan zich hiermee uitleven zowel wat betreft beslag als vulling. Er zijn walnoot-whoopies, amandel-whoopies, speculaas-whoopies, limoen-whoopies, praliné-whoopies, ...
    En in Amerika zijn de klassiekers, hoe kan het ook anders: de chocoladeversie met marshmallowvulling en de pompenversie met room en botervulling.
    Het water komt me al in de mond, alleen de naam al "Whoopie." Geef toe, een mens wordt er vrolijk van...toch vrolijker dan van de naam  "cupcake"...

    10-11-2011 om 10:52 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    >> Reageer (1)
    12-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEN & JERRY'S
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoe het begon… Ben Cohen en Jerry Greenfield ontmoetten elkaar tijdens de turnles. Ze ontdekten dat ze allebei een hekel hadden aan lopen, maar hielden des te meer van lekker eten. Zo bestelden ze in 1977 een postordercursus over het maken van roomijs (voor maar 5 dollar). Ze slagen met vlag en wimpel op het openboekexamen dat ze elkaar afnemen

    In 1978 openen Ben & Jerry de eerste Ben & Jerry's-scoopshop in een gerenoveerd tankstation. In 1982 verplaatst het duo de winkel naar een nieuwe locatie. Ben & Jerry's-ijs wordt enorm populair en in 1986 opent Ben & Jerry's zijn eerste ijsfabriek in Waterbury, Vermont, Verenigde Staten.

    En er komt geen einde aan… het wordt een waar succesverhaal en in heel Europa kent men het Ben & Jerry’s ijs. In 1997 komt Ben & Jerry’s naar België: er breken mooie tijden aan voor alle ijsliefhebbers!

    Het geheim? Een heerlijke mix van verse melk, room en overvloedige hoeveelheden van de “gekste” lekkernijen, creativiteit ten top bij Ben & Jerry’s! Wat denk je van de volgende smaken: Cookie Dough, Chunky Monkey, Chocolate Fudge Brownie en Strawberry Cheesecake. En u zal de stukjes aardbei, brownie of chocolade koekjesdeeg in uw ijs niet moeten gaan zoeken. Ben & Jerry’s staat erom bekend: dikke en grote stukken. U moet het toch goed smaken, niet waar?!

    Je kan het heerlijke Ben & Jerry's-ijs vinden in videotheken, bioscopen, nachtwinkels en eetgelegenheden. Maar ondertussen zijn er ook al echte Belgische “Ben & Jerry’s Scoopshops” geopend in Antwerpen, Mechelen, Knokke en Sint-Niklaas.

    Meer dan ijs...

    Ben & Jerry’s denkt ook aan het milieu. De Ben & Jerry’s fabriek draait volledig op groene energie. Alle melk wordt duurzaam geproduceerd en de ingrediënten voor Europa worden 100% Fairtrade ingekocht.

    Ben & Jerry’s is sociaal geëngageerd en zamelt bijvoorbeeld jaarlijks kerstcadeautjes in voor minderbedeelden. En in België is Ben & Jerry’s een enthousiaste partner van Moeders voor Moeders.

    12-10-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    Tags:Ben & Jerry's,Ben & Jerry,Chunky Monkey
    >> Reageer (1)
    31-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een hamburger kunst wordt...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedereen zal wel al eens van “Andy Warhol” gehoord hebben. Hij is een beroemd Amerikaans kunstenaar, vooral bekend om zijn schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell’s soepblikken, bananen, ijsjes, schoenen, flesjes parfum en noem maar op. De meest (ogenschijnlijk) banale zaken worden verheven tot kunst. Ja, dus ook fastfood zoals hamburgers en Coca-Cola flesjes.

    Andy Warhol wordt de grondlegger genoemd van de Pop-Art in de Verenigde Staten in de jaren 50-60 van de 20e eeuw. Die Popular Art is een stroming in de moderne beeldende kunst die eigenlijk door iedereen begrepen wordt, popartkunstenaars maakten onder andere gebruik van foto’s van beroemdheden (denk aan zijn werken met Marilyn Monroe) en “ordinaire” consumptiegoederen zoals dranken en supermarktproducten. Pop-Art toont fragmenten uit het dagelijks leven waar je eigenlijk nooit bewust naar kijkt. Nooit dacht iemand na over de beeldende kwaliteiten van een blikje soep of een flesje Coca-Cola. Maar Andy Warhol duidelijk wel.

    Andy Warhol stelt het zo: “Het mooiste van Amerika is dat de rijkste consumenten in feite dezelfde dingen kunnen kopen als de armsten. Als je TV zit te kijken en Coca-Cola ziet, weet je dat de president cola drinkt, Liz Taylor cola drinkt en; kijk eens aan, jij zelf kunt ook cola drinken."

    Zijn werk is uiteraard wat duurder dan een simpel flesje cola. Onlangs werd het werk “Large Coca Cola” verkocht (u ziet hier een afbeelding) aan 25 miljoen euro. Neen, mijnheer Warhol, dit kunnen niet de rijken én de armen betalen, denk ik …







    31-08-2011 om 10:40 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    >> Reageer (0)
    08-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CUPCAKES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het ontstaan van de “Cupcake”

    De cupcake ontstond in de Verenigde Staten ergens in de 19e eeuw. Het allereerste recept was te vinden in het kookboek van Eliza Leslie in 1828. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de cupcake.

    De eerste theorie  Het verhaal gaat dat men vond dat een gewone cake een ontzettend lange baktijd had. Daarom werd het beslag verdeeld in “cups” (theekopjes) waardoor de cakejes veel sneller klaar
    waren. Daar danken de cakejes dan ook direct hun naam aan: “cupcakes.”

    De tweede theorie   Vroeger gebruikte men een “cup” om de ingrediënten af te meten zonder dat er een weegschaal aan te pas kwam. Het was dus een enorme tijdsbesparing bij het maken van het bakbeslag. In
    die tijd werd namelijk alles gewogen en nu ging men eerder afmeten ipv wegen. Zo deed deze nieuwe manier van meten zijn intrede.

    Het Originele ’1 2 3 4′ Cake Recept uit 1828

    1 Kopje Boter, 2 Kopjes Suiker, 3 Kopjes Bloem, 4 Eieren (plus een kopje melk en wat soda).

    De huidige cupcakes en muffins hebben natuurlijk veel meer variatie qua ingrediënten en maten, maar dit recept is de basis geweest voor wat we nu kennen als cupcake.

    Van leuke traktatie tot hip & trendy hapje

    Tot op de dag van vandaag roepen de drie basis cupcakes, met vanille, chocolade en aardbei botercrème, een nostalgisch gevoel op bij veel mensen maar er is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd.  Steeds meer smaken
    werden (door elkaar) gebruikt en vooral de decoratie van de cupcakes werd mooier en ingewikkelder. Toch heeft het heel lang geduurd voordat mensen cupcakes gingen zien als meer dan alleen maar een leuke traktatie voor een verjaardag
    of  kinderfeestje.

    The Magnolia Bakery & Sex and the City

    In 1996 opende “The Magnolia Bakery” in New York. In eerste instantie bakten ze alleen broodjes en gebak, maar al snel bleek het bakken van brood te omslachtig in de kleine bakkerij.  In het najaar van 1996 werd de eerste cupcake geïntroduceerd, een vanille cupcake met een roze gekleurde vanille botercrème. Deze cupcakes werden in de avond na sluitingstijd gemaakt. Klanten die ‘s avonds langs de bakkerij liepen en te horen kregen dat deze gesloten was, bedelden vaak om een cupcake en kregen hun zin… de gekte
    begon.

    Langzaam maar zeker werd de cupcake steeds hipper, maar toen de elegante cupcakes van de “Magnolia Bakery” een rolletje kregen in de hit serie “Sex and the City,” explodeerde de populariteit en de cupcake bakkerijen schoten als paddenstoelen uit de grond.

    Maak zelf lekkere cupcakes aan de hand van dit basisrecept:

    Ingrediënten voor 12 cupcakes
    125 gram roomboter op kamertemperatuur;  125 gram kristalsuiker;  125 gram zelfrijzend bakmeel;
    2 eetlepels melk op kamertemperatuur;  2 ( grote) eieren op kamertemperatuur

    Voorbereiding:
    Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is.
    Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen. 
    Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Meestal gaan er 6 of 12 cupcakes in een cupcake bakblik

    Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag. Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

    Werkwijze:
    Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik. Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

    Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

    Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

    Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

    Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je
    het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

    Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat
    beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken.

    Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden.Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op het cupcake bakblik.
    Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat. Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal je de cupcakes voorzichtig uit het cupcake bakblik
    . De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes blijven zitten.
    Meer info:
    www.cupcakerecepten.nl

    Er rest dan uiteraard nog de versiering waarin je je creativiteit ongelooflijk kan botvieren. Felle kleuren, bloemetjes, letters, … het logo erop van de Liberale vrouwen?! Je kan het zo gek niet bedenken. In ons aanbod rond “Week van de vrije smaak” vind je tal van workshops, specifiek gericht op decoratie.
    Dus probeer het uit met je afdeling en bezorg ons zeker foto’s van het resultaat! Doen!
    Veel SUCCES!

     

    08-06-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    >> Reageer (0)
    27-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Weer een nieuwe rage gesignaleerd in Amerika. Bekende artiesten zoals Demi Moore, Beyoncé, Sting, Bryan Adams, Brabra Streisand, … zijn het uithangbord geworden van het “raw food” dieet in Amerika. In Amerika wordt er gesproken over hét dieet van de 21e eeuw.

     

    Er is zelfs veel informatie in omloop over mensen die zichzelf genezen hebben van kanker en diabetes met het “raw food” dieet. Verbazingwekkend?! Ja, en het komt dichterbij: stilletjes aan gaan ook Nederland en België voor de bijl. 

     

    Wat houdt dat veelbelovend dieet nu in? Wel, onder “raw food” (rauwe voeding) verstaan we al het eten, dat niet verhit is geweest boven de 48° graden Celsius. Als voeding boven deze temperatuur verhit wordt, verliest het veel van zijn voedingswaarde. Belangrijke stoffen zoals vitaminen, mineralen en enzymen gaan door koken, bakken en braden voor een groot deel verloren. Mensen die voor de volle 100% op “raw food” leven, eten over het algemeen alleen plantaardig voedsel, dus veganistisch.

     

    Het dieet zou een gunstig effect hebben op overgewicht, diabetes, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, depressies, ADHD, hart –en vaatziekten, de overgang, vermoeidheid, MS, problemen met spijsvertering, …de lijst lijkt onnoemelijk lang.

     

    Is dit echter werkelijk zo heilzaam als men zegt? Want er zijn ook al wat nadelen te bespeuren: een aantal voedingsmiddelen zijn immers rauw giftig zoals aardappelen en spruiten en sommige voedselproducten, zoals tomaten en wortels, hebben een hogere voedingswaarde als ze worden gekookt. Het zou ook te weinig gevarieerd zijn waardoor op termijn een tekort aan bepaalde vitaminen, ijzer en calcium zou ontstaan.

     

    Wat denkt u ervan? Wel, u kan zelf de proef op de som nemen. Want in ons aanbod rond “Week van de vrije Smaak” zit immers een kookworkshop “raw food.”  Onder het motto: één keer zal nu toch geen kwaad kunnen, hopen we dat uw afdeling de uitdaging aangaat!

     

     

     

     

     

    27-05-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    Tags:dieet,dieethype,raw,raw food
    >> Reageer (0)
    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coca-Cola als kookingrediënt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na 125 jaar de dorst te lessen, gaat Coca-Cola nu ook de honger stillen. Klinkt mij in de oren als weer één of andere Amerikaanse rariteit. Maar het blijkt echt serieus te zijn.

    Of het echt lekker is, dat laat ik aan u over…

     

    De befaamde TV-kok Nigella Lawson is er alvast vol lof over, ze experimenteerde er al mee en bespreekt ook een aantal recepten in haar boek. Wie ben ik om een dame als Nigella Lawson de mond te snoeren? Als we ook wijn, bier, likeur en koffie gebruiken als kookingrediënt, waarom zou een waaghals dan eens geen Coca-Cola gebruiken?

    De zoete, karamelachtige cola in vlees zou een soort barbecue effect geven. In het diepe zuiden van de Verenigde Staten blijkt het al een culinaire traditie te zijn.

     

    Ik zou zeggen, probeer het: maak eens cola-kipdrumsticks.

     

    Bedrieglijk eenvoudig met belachelijk weinig ingrediënten:

     

    -1kg drumsticks

    -200 gr bruine suiker

    -handje grof zeezout

    -4 eetl scherpe mosterd

    -8 eetl ketchup

    -ca. 2 blikjes Coca-Cola

     

    Verwarm de oven voor op 175°graden. Kook de drumsticks in ruim water ca 30 min. Giet af, dep droog en leg in een braadslede. Bestrooi met bruine suiker en zeezout. Roer mosterd en ketchup los met een scheut cola. Giet gelijkmatig over de drumsticks. Giet cola erbij totdat de drumsticks bijna onderstaan en zet ca 45 min in de oven, tot de saus is ingedikt. Serveer met (zoete)aardappelen en groene sla.

     

    En een bijpassend drankje hierbij misschien? Idealiter wordt hierbij een peps…euh Coca-Cola geserveerd natuurlijk!

     

     

     

     

    26-05-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    Tags:cola,koken met cola,coca-cola,kip met coca-cola,lawson,nigella lawson
    >> Reageer (0)


    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs