Bingo!
Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!
Breng alle ingrediënten in een grote
kom en maak fijn met de staafmixer. Giet het mengsel in een
bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf
op 750 watt gedurende 10 minuten. Opnieuw mixen (in de bakvorm). Nogmaals
10 minuten in de microgolfoven op 750 watt. Tijd en wattage kunnen
variëren naargelang de oven. Vlaaien laten
afkoelen. MMMM!
blog van 'week van de vrije smaak' Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
03-11-2011
de aftrap van de week van de vrije smaak
Opdracht vandaag volbracht door Maureen en Veerle: 150 koekjes gebakken, opgegeten, goed bevonden.... verbrande vingers en tong zijn te verwaarlozen als we het plezier van kinderen en mama's zagen. Samen bakken, is er iets plezanters???De aftrap van de week van de vrije smaak is dus met brio gegeven :) al zeggen we het zelf. Maar help, mama's en kinderen vragen om.... beignets te bakken. Dat moet toch ook kunnen? vroegen ze... Ja hoor, maar creatieve recepten ZONDER frituurketel zijn daarom meer dan welkom want de ouderwetse Belgische frituurpot ontbreekt nu net in het keukenarsenaal van Nasci, tehuis voor alleenstaande moeders en kinderen. Dus ik plaats hier een 'zoekertje' voor beignetrecepten zonder frituren of met creatief frituren... een oven hebben we wel! Meer dan warm genoeg gezien mijn verbrande vingers en tong. Voorproeven is duidelijk een vak apart :) en niet aan mij besteed.
Veerle
reactie:
olie in een gewone blikken pot
ik heb ooit in allerlei gekke omstandigheden in het buitenland en zelfs in de woestijn mensen 'belgische' frieten leren bakken zonder frietketel, gewoon met veel olie in een gewone kookpot. it works ! het schijnt trouwens dat sjerpa's ook zo koken voor het ploeg klimmers :)
04-11-2011, 11:07 geschreven door sukiyaki-lady
nbsp;
Veerle zegt: Sukiyaki-lady....ik zoek een VEILIGE manier om te frituren. In de woestijn, ver weg van huis is dat veiligheidsaspect bijkomstig en mag je je laten drijven in een nostalgische frietroes. Zand genoeg daar om te blussen. Maar serieus... Heb ik gedroomd, is het een fata morgana of bestaat dat echt? Een frituurketel die maar één lepeltje olie nodig heeft?
Kijk hier val ik dan voor :) veilig EN voor mijn EN jouw lijn EN veilig voor de 20 kindjes die waarschijnlijk rond en over de frituurpot gaan hangen. Wie kent dat? Wie heeft dat uitgetest?
reactie: een lezeres vond een test bij Testaankoop, en die was niet zo positief. lees hier
Reacties op bericht (2)
05-11-2011
1 lepeltje maar
ik vond op de site van testaankoop een bespreking van die droommachine die frietketel zonder olie, en dat is niet echt goed te noemen :) zowel de actifry als de airfryer leveren blijkbaar slecht resultaat
zie hieronder , gequoot uit testaankopp dus:
"Door zijn trendy look en de lekkere maar minder vette frieten die de AirFryer van Philips belooft, loopt het water u misschien in de mond. Maar is deze friteuse haar forse prijs waard (zon 200, dus 2 tot 4 keer zoveel als een klassieke frituurpan)? Wij namen de proef op de som.
Enkele pluspunten
Deze friteuse "zonder olie is makkelijk in gebruik en voorzien van vrij handige hoewel soms wat onnauwkeurige - instellingen: een thermostaat van 80 tot 200° C, een klok (tot 30 min.) om het toestel aan te zetten, een geluidssignaal wanneer het bakken is afgelopen en automatische uitschakeling. U moet wel weten dat de fabrikant aanraadt om voor het bakken een halve lepel frituurolie toe te voegen om de frieten knapperiger te maken.
Op het vlak van veiligheid stelden we geen enkel probleem vast. Natuurlijk kunt u de warme onderdelen beter niet aanraken tijdens het bakken. Handig is het uitneembare mandje, dat u in de vaatwasser kunt stoppen.
Friet ziet er slecht uit en smaakt navenant
Wij deden een vergelijkende test door diepvriesfriet en vers gesneden friet te bakken in de AirFryer, in een klassieke frituurpan en in de ActiFry (friteuse zonder olie van Seb/Tefal). De resultaten waren opvallend. Wat de aanblik en smaak betreft, verkregen we de meest geslaagde verse en diepvriesfrieten met de klassieke friteuse. Ze waren lekker, knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen, zoals frietjes horen te zijn.
Met de AirFryer daarentegen waren de verse frieten slecht gebakken, soms aangebrand, aan de buitenkant als karton en binnenin te plat. Bovendien hadden ze een onaangename smaak van rauwe aardappel. De diepvriesfrieten zagen er erg bleek uit en smaakten volgens het testpanel ronduit slecht. Waarschijnlijk was de temperatuur niet gelijk verdeeld.
Met de Actifry, de andere friteuse zonder olie, zagen de frieten er beter uit. Ze waren gelijkmatiger gebakken, maar evenmin knapperig. Omdat ze nogal aan de droge kant bleken, waren ze niet echt lekker, maar niettemin veel minder slecht dan de frieten uit de AirFryer.
De aanblik van frieten gebakken in de AirFryer laat te wensen over en de smaak ook. De smaaktest was dan ook geen pretje.
Inderdaad minder vet, maar wel veel acrylamide!
Friteuses zonder olie, zowel de Actifry als de Airfryer, bereiden inderdaad minder calorierijke frieten: ze bevatten zowat de helft minder vet dan wanneer u ze in een klassieke frituurpan bakt, zowel voor wat betreft verse zelfgemaakte frieten als diepvriesfrieten.
Daarentegen vonden we in de frieten wel acrylamide. Deze stof, die volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek mogelijk kankerverwekkend is, ontstaat wanneer zetmeelrijke eetwaren op hoge temperatuur worden bereid. Er is geen norm vastgelegd, maar tot nu toe wordt 500 µg acrylamide per kg als een aanvaardbare limiet beschouwd.
De vers gesneden frieten die we in de Airfryer van Philips bakten, bleken echter vier keer zoveel te bevatten (meer dan 2 000 µg/kg)! De aangebrande stukjes zijn een duidelijk bewijs. Zelfs door de baktijd te verkorten, zouden we waarschijnlijk nog altijd een onaanvaardbaar hoog gehalte hebben verkregen. Ook in de klassieke frituurpan overschreden de vers gesneden frieten de limiet (meer dan 800 µg/kg). Alle andere frieten hadden wel een aanvaardbaar acrylamidegehalte.
Hoger verbruik en langere baktijd dan klassieke frituurpan
Helaas zijn er nog andere minpunten. Zo verbruikt de AirFryer ongeveer 25 % meer dan een klassieke frituurpan: zon 388 Wh voor 500 g. De totale bereidingstijd is ook langer (17 tegenover 11 min. voor 500 g). De Actifry verbruikt iets minder dan de AirFryer, maar blijkt de traagste van de drie (21 min./500 g).
Tot slot maken zowel de AirFryer als de Actifry merkbaar meer lawaai dan een klassieke frituurpan. Dat ongemak wordt veroorzaakt door de luchtventilatie.
Kortom: u haalt de Airfryer van Philips maar beter niet in huis" einde quote uit testaankoop
05-11-2011 om 18:49
geschreven door sukiyaki-lady
04-11-2011
olie in een gewone blikken pot
ik heb ooit in allerlei gekke omstandigheden in het buitenland en zelfs in de woestijn mensen 'belgische' frieten leren bakken zonder frietketel, gewoon met veel olie in een gewone kookpot. it works !
het schijnt trouwens dat sjerpa's ook zo koken voor het ploeg klimmers :)
We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!