Bingo!
Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!
Breng alle ingrediënten in een grote
kom en maak fijn met de staafmixer. Giet het mengsel in een
bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf
op 750 watt gedurende 10 minuten. Opnieuw mixen (in de bakvorm). Nogmaals
10 minuten in de microgolfoven op 750 watt. Tijd en wattage kunnen
variëren naargelang de oven. Vlaaien laten
afkoelen. MMMM!
blog van 'week van de vrije smaak' Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
19-11-2011
De hond is een kip...
In België is
de hotdog pas populair geworden na de Expo 58, die nog wel andere
vernieuwingen in onze contreien introduceerde. Cola, soep uit pakskes
en bier uit blik, om er maar enkele te noemen. Hij werd vooral een
fenomeen in stations, later ook op markten en foren. Het was fastfood
nog voor we ooit van die term gehoord hadden. We pasten hem aan aan
onze Belgische smaak. Zuurkool en mosterd waren normaal, met ketchup
werd hier enigszins scheef bekeken. En het moest in een krokant
krakend broodje, niet in een malse sandwich. (Ik spreek met opzet
niet van een knapperig broodje, een te Hollands woord in dit
geval dat niet hetzelfde weergeeft, tja knapperig wat IS dat
eigenlijk? Is het een geluid, gaat het over breken?). De Belgische stations
werden verbouwd, velen kregen er een soort mini-shoppingcentrum bij,
en ketens verdrongen het ouderwetse maar joviale hotdogkraam.
Trouwens, is het je ooit opgevallen dat ieder vroeger hotdogkraam een
vrouwelijke en niet zo jonge uitbaatster had? Altijd was het een
soort mie-karikolle, een mie-dog dan. Een volksfiguur in plaats van
een cateringbediende. Iemand bij wie je een goedkope snelle hap
kocht, maar voor die luttele centen ook de kwinkslag en de moederlijkheid leverde die in de grauwe
stationsomgeving een warm plekje creëerde. Nu staan er in de
stations blitse nieuwe hotdogkramen, helemaal gepimpt met een
Amerikaanse look and feel (veel rood en blauw en sterren en
strepen) . Maar helaas ook met
wakke broodjes (wak betekent mals maar niet lekker) en zonder
gemoedelijke mie-karikolle-madam. Het zijn nu eerder frisse jongens
met een Noordnederlands accent of frisse meisjes met een
Noordafrikaans accent, maar beiden zonder een babbel.
Toch is er iets aan
het gebeuren in de doggie-wereld! Een nieuw fenomeen aan het
firmament. In hartje Brussel opende onlangs Hopdog. In een
winkelstraat waar verder een sjieke bakker zit die een grote omzet in
makarons draait. Hopdog heeft zoals een hotdogkraam een bestelraam
aan de straatkant, maar je kan er ook binnenlopen voor een
broodjeszaak-gevoel. Een één ding hebben
ze alvast begrepen: het broodje is in België belangrijk! Bij Hopdog
kan de dog dan ook een jasje krijgen van uiteenlopende
broodvariëteiten. Gaande van malse sandwich (niet 'wak' in dit
geval) tot zacht fitnessbroodje, krakend wit of bruin broodje en
zelfs meergranenbroodje. Yeah! Eindelijk! Hier leren we dat de
kwaliteitsdog eigenlijk kip is, jawel kippenworst levert de
smakelijke en sappigste worst. Maar ook vegetariërs kunnen hier
terecht voor een soja-dog. En dàn kom je er achter dat ook de
hondenwereld vol verscheurende keuzes zit. De klassieke dog of de
spicy? De organic of de veggie? De crispy barbecue of de sweet honey?
De 'healthy' met groenscheuten of de 'country' met pesto? Wie zijn
weg verliest in deze veelheid, kan zich ook door de vriendelijke
uitbaters (wél een leuke babbel) laten verleiden tot de hotdog van
van maand, die zoals de naam aangeeft maandelijks wisselt en
'seizoensproducten' toevoegt aan de dog. Misschien toch een kansje om
hier de zuurkool die de belg associeert met hotdogs binnen te
smokkelen? Behalve mosterd en ketchup bieden ze bij Hopdog ook
artisanale sausen. De meeste dogs zijn
er in grote of kleine versie, en er wordt ook nog bij verteld hoeveel
calorieën er in je snelle hap zitten. Voor wie daardoor niet uit het
lood geslagen wordt is er ook nog keuze aan dessert namelijk ijs,
wafeltjes of cake. De goedkoopste dog heb je voor 1,95 en de duurste voor 3,85 euro. Leuke formule! Als het aanslaat
willen deze boys meer vestigingen open. Ik heb voor hen een tip: neem
de Belgische stations over!
auteur: Aviva
Hopdog,
Kleerkopersstraat 21, 1000 Brussel, vlakbij het Muntplein
www.hopdog.be
19-11-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen) Categorie:Voor u getest - resto Tags:hopdog,hotdog,Aviva
We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!