Bingo!
Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!
Breng alle ingrediënten in een grote
kom en maak fijn met de staafmixer. Giet het mengsel in een
bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf
op 750 watt gedurende 10 minuten. Opnieuw mixen (in de bakvorm). Nogmaals
10 minuten in de microgolfoven op 750 watt. Tijd en wattage kunnen
variëren naargelang de oven. Vlaaien laten
afkoelen. MMMM!
blog van 'week van de vrije smaak' Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
26-05-2011
Coca-Cola als kookingrediënt
Na 125 jaar de dorst te lessen, gaat Coca-Cola nu ook de honger stillen. Klinkt mij in de oren als weer één of andere Amerikaanse rariteit. Maar het blijkt echt serieus te zijn.
Of het echt lekker is, dat laat ik aan u over
De befaamde TV-kok Nigella Lawson is er alvast vol lof over, ze experimenteerde er al mee en bespreekt ook een aantal recepten in haar boek. Wie ben ik om een dame als Nigella Lawson de mond te snoeren? Als we ook wijn, bier, likeur en koffie gebruiken als kookingrediënt, waarom zou een waaghals dan eens geen Coca-Cola gebruiken?
De zoete, karamelachtige cola in vlees zou een soort barbecue effect geven. In het diepe zuiden van de Verenigde Staten blijkt het al een culinaire traditie te zijn.
Ik zou zeggen, probeer het: maak eens cola-kipdrumsticks.
Bedrieglijk eenvoudig met belachelijk weinig ingrediënten:
-1kg drumsticks
-200 gr bruine suiker
-handje grof zeezout
-4 eetl scherpe mosterd
-8 eetl ketchup
-ca. 2 blikjes Coca-Cola
Verwarm de oven voor op 175°graden. Kook de drumsticks in ruim water ca 30 min. Giet af, dep droog en leg in een braadslede. Bestrooi met bruine suiker en zeezout. Roer mosterd en ketchup los met een scheut cola. Giet gelijkmatig over de drumsticks. Giet cola erbij totdat de drumsticks bijna onderstaan en zet ca 45 min in de oven, tot de saus is ingedikt. Serveer met (zoete)aardappelen en groene sla.
En een bijpassend drankje hierbij misschien? Idealiter wordt hierbij een peps euh Coca-Cola geserveerd natuurlijk!
26-05-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
Jack Daniels, of het symbool van Amerikaanse whiskey is ook een schoolvoorbeeld van de Amerikaanse droom zoals Mars, Hershey....
Ook hier is er een Meneer Daniels die al heel jong zijn droom aan het najagen was. In zijn geval een whiskeydroom. (Let op: Amerikaanse whiskey schrijf je met EY achteraan terwijl je Scottish whisky zonder E schrijft.) Zo kreeg onze Jack al op 16-jarige leeftijd - hij is waarschijnlijk geboren in 1850 - zijn licentie om whiskey te maken en werd hij ingeschreven in het Amerikaanse handelsregister. Hij heeft een whiskey imperium nagelaten om U tegen te zeggen. Zijn drankje verzinnebeeldt the American way of life...
Zijn naam ligt nog steeds op menig lippen. Bring me a double Jack Daniels on the rocks...
Ontelbaar keer hoor je in een American movie Jack Daniels bestellen.. .Al Pacino, Patrick Swayze, Jack Nicholson en Sean Penn, Nicolas Cage........ Allemaal drinken ze Jack Daniels. Het toppunt van mannelijkheid? Testosteron in vloeibare vorm? Bier voor de neanderthaler en Bourbon voor de iets meer gecultiveerde man? Want vrouwen appreciëren en drinken het duidelijk minder. Toch niet in films....
Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen, zoals mijn schoondochter wier favoriete drankje ... Bourbon is.
Er zijn verschillende soorten whisky, leer ik. Ik noteer vlijtig: Scottish, Irish en Bourbon... Scottish en Irish worden uit mout gestookt en Bourbon wordt gedistilleerd in de nieuwe wereld uit maïs en rogge. Jack Daniels is geen echte Bourbon, gaat mijn huisgenoot verder die een volleerd whiskykenner is en blij met mijn plotse belangstelling. Eigenlijk is je Jack Daniels een Tennessee whiskey. In feite een gefilterde Bourbon zodat hij zachter van smaak is...
Mijn Jack Daniels? Ik heb hier gewoon een Amerikaans recept voor cake waar ik jouw Jack Daniels voor nodig heb:)
Veerle
Recept van Jack Daniels chocolate cake
174 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
300 gr 70% chocolade in stukjes gehakt
190 gr boter, op kamertemperatuur
90 gr suiker
4 eieren
80 ml Jack Daniels
1 theelepel vanille-extract
Verwarm de oven op 175° Vet een springvorm van 25 cm in met boter en besprenkel met bloem.
Zeef de bloem twee keer samen met het bakpoeder.
Smelt de chocolade bain-marie en zet opzij.
Klop de boter en de suiker zeer wit en romig met een handmixer of in de keukenrobot.
Roer de whiskey, gesmolten chocolade en de vanille door het mengsel.
Zeef de bloem en bakpoeder (jawel, de derde keer)i n de kom en meng grondig.
Klop de eieren in een propere kom met een propere klopper gedurende 10 minuten.
Spatel de eieren voorzichtig door het chocolademengsel en giet in de bakvorm.
Bak gedurende 40 minuten.
Elke oven verwarmt anders zodat het moeilijk is om een precieze baktijd aan te geven. Het is de bedoeling dat de cake, zoals bij brownies, niet echt droog doorbakken is, maar redelijk vochtig blijft.
Dien op met zure room.
25-05-2011 om 00:00
geschreven door Veerle
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen) Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
Als chocoholic begin ik met .... Amerikaanse chocolade als starter!
Waarom een apart artikel over chocolade????
Omdat volgens sommigen - want ik ben echt geen uitzondering als passioneel chocoladeliefhebber - de voedingspiramide bestaat uit vakjes als pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en praliné. Of de nieuwe smaak waar ik nu voor val, nl. chocolade met speculoos, hier een blijvend plaatsje verdient, weet ik nog niet met zekerheid. Testing gebeurt en is volop bezig!
Amerikaanse chocolade staat synoniem voor HERSEY chocolade. En wij Belgen met ons ingebouwd chocoladegen vinden dat maar niks. Te zoet en te weinig chocoladesmaak... luidt mijn verdict. Zelfs om echte Amerikaanse brownies te bakken, gebruik je beter onze chocolade. Af en toe mag een snuifje nationalisme. Niet te veel en ik beloof, het blijft bij chocolade.
De Reeses Peanut Butter Cups van Hersey zijn wel te smaken, maar Herseys kisses, Herseys chocoladesiroop... jakkes. Not my cup of chocolat:) En dat is best jammer voor Meneer Hersey die best een intrigerend man is. Een echte filantroop. Hij richtte een weeshuis op rond 1915 annex school en gaf die school later al zijn bedrijfsaandelen en persoonlijk eigendom. Nog steeds is Hershey, één van de grootste chocolade fabrikanten in The States, voor meer dan de helft in de hand van de board of trustees van het weeshuis. Een unicum in de internationale zakenwereld.
Op Amerikaans chocoladeterritorium, want ik wil hier volledig zijn, heb je ook MARS, of beter de firma Mars. Ik corrigeer nogmaals: Meneer Mars. Er zijn er zelfs twee. Ze staan in de Forbes Top 20 van rijkste mensen van de wereld alhoewel ze zelf vinden dat ze het breed hebben. Zo rijdt meneer Mars zelf het gras af en mevrouw Mars lapt zelf de ramen. (Denk er dus aan als je je ramen lapt dat je in goed gezelschap bent!) Zeker geen echte chocolade voor ons.... toch zijn er recepten met Mars, genre Doe eens gek en frituur een Mars. Niet geprobeerd want eerlijk, ook een Mars kan ik niet weerstaan en schrok ik dadelijk naar binnen zonder willen wachten op een warme frituurketel.
Wie meer wil weten over Amerikaanse geschiedenis op chocoladegebied: The Chocolate Wars van Joël Glenn Brenner uit 1999 is een fantastisch boek over bedrijfsoorlogen tussen Hersey en Mars.
Veerle
Oppassen! Volgend recept is zwaar verslavend! U bent gewaarschuwd...
Recept van BROWNIES (Nigella Lawson)
375 g zachte boter
375 pure chocola van de beste kwaliteit
6 grote eieren
1 eetlepel vanille-extract
500 g kristalsuiker
225 g bloem
1 theelepel zout
300 g gehakte walnoten
(bakblik van ongeveer 33 x 23 x5,5 cm)
Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed je brownievorm met folie, vetvrij papier of siliconenbakpapier.
Laat de boter en chocola smelten in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Klop in een kom de eieren met de suiker en de vanille. Meet in een andere kom de bloem af en meng het zout erdoor.
Laat het chocolademengsel wanneer het is gesmolten iets afkoelen voordat je het door het ei-suiker mengsel klopt. Klop er dan de noten en de bloem door tot je een glad beslag hebt en giet dat over in de beklede vorm.
Zet hem 25 minuten in de oven. De zaak is gaar wanneer de bovenkant bleekbruin is gedroogd, maar in het midden nog steeds donker, zoet en compact. Alert blijven en blijven controleren is de boodschap: het verschil tussen lekkere kleffe brownies en droge brownies is maar een paar minuten. Denk eraan dat ze tijdens het afkoelen nog gaarder worden.
Let maar goed op, hoorde ik onlangs iemand verkondigen, als er nu goedkope aanbiedingen zijn voor vis, dan moet je die maar niet vertrouwen, want dan zal het wel vis zijn uit de zee omheen Japan. Dat is natuurlijk niet de meest snuggere reactie.
De effecten van de nucleaire crisis hebben ook al effect op Japanse supermarkten en restaurants in heel Azië, die sinds 11 maart, de dag van eerste beving en de tsunami die de nucleaire crisis veroorzaakten, minder verkopen. Steeds meer Aziatische landen testen nu ook het voedsel dat uit Japan wordt geïmporteerd.
Een exclusief Japans restaurant in de Taiwanese hoofdstad Taipei heeft sinds kort een stralingsmeter achter de toonbank liggen. Daarmee kunnen gasten die in verband met het nucleaire ongeluk in Fukushima bedenkingen hebben bij Japans eten hun maaltijd van tevoren controleren op straling. Een grapje? Welnee. Volgens Catherine Yang, manager van restaurant Peony in het zakendistrict van Taipei, vinden de gasten het apparaat erg interessant, ze zijn pas helemaal gerustgesteld als zij met eigen ogen hebben kunnen zien dat de vis of het lapje vlees dat zij hebben besteld, niet radioactief is. Je kan natuurlijk ook gewoon vragen om ze in het restaurant even het licht uitdoen. Als het voedsel op je bord lichtgroen oplicht, tsja Dit is wel een grapje. Eentje dat in Japan zelf de ronde doet.
Vis is onmisbaar in de Japanse keuken. Het land haalt al duizend jaar z'n voedsel uit de oceaan. Maar wat als dat voedsel radioactief blijkt te zijn? Japan dumpte al een grote hoeveelheid radioactief water in zee. Een oude culinaire traditie is plots met uitsterven bedreigd.
"Als dit nog erger wordt, weten we niet wat er zal gebeuren", zegt de manager van een populaire sushiketen in Japan. Zijn restaurants ontvangen een derde minder klanten sinds de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Oorzaak is de angst voor radioactief voedsel door de kernramp in de centrale van Fukushima. De Japanse bevolking bleef er al bij al opvallend rustig bij. Maar nu er radioactieve stoffen in het zeevoedsel gevonden zijn, groeit de nervositeit. In het begin van de week werd radioactief jodium aangetroffen in een kleine vissoort, de konago of zandspiering. Op de plaats van de vangst werd meteen een visverbod ingevoerd. De jodium-concentratie ligt 140.000 keer boven de limiet die de Japanse overheid als veilig beschouwt. Daarnaast vormt de aanwezigheid van cesium nog een groter gevaar. Volgens de Japanse visserijsector zal niemand onveilige vis eten, aangezien die door lokale vissers niet meer verscheept wordt. Toch is dat voor de klanten geen geruststelling en op de markt van Tokio is de visverkoop achteruitgegaan. De gedachte aan besmet zeevoedsel boezemt de Japanse bevolking veel angst in. Ze hebben daar historisch gezien ook alle reden toe. Zo is Japan het enige land dat het slachtoffer is geworden van een nucleaire oorlog. En in de jaren 50 en 60 werd Japan getroffen door een ramp voor de volksgezondheid toen giftige stoffen in de oceaan terechtkwamen en duizenden mensen aan kwikvergiftiging leden. Sommige restaurants komen creatief uit de hoek om hun klanten te overtuigen dat de vis veilig is. "We denken er aan om geigertellers te voorzien", zegt de manager van de sushiketen. Vissers uit het oosten van Japan zullen mogelijk aan de westkust moeten gaan vissen, maar daar leven andere soorten. Als de nachtmerrie straks werkelijkheid zou worden, zullen de Japanners hoe dan ook hun eetcultuur moeten aanpassen.
In Tsjernobyl ligt dat enigszins anders. Honderdduizenden Oekraïners eten vandaag nog steeds voedsel dat besmet is door straling na de kernramp in Tsjernobyl. Greenpeace liet melk, bessen, aardappelen en andere groenten testen en stelde 25 jaar na de ramp nog altijd radioactiviteit vast. Het voedsel kwam uit een regio die buiten de zone ligt waar mensen niet meer mogen wonen. Een lokale onderzoekster van Greenpeace heeft veel kritiek voor de overheid van Oekraïne. Ze vindt dat er twee jaar geleden al maatregelen tegen de stralingen moesten genomen worden. Zo was de invoer van onbesmet hooi nodig voor de veestapel. De Oekraïnse overheid wou geen commentaar leveren. De 25ste verjaardag van de grootste kernramp uit onze geschiedenis herdacht, Tsjernobyl dus, werd zopas herdacht. De situatie is actueler dan ooit door de crisis in Japan. Sommige landen weigeren nog voedsel uit Japan in te voeren, eerder om emotieve dan om wetenschappelijk aantoonbare redenen, maar kom, de consument kiest, nietwaar... Ik blijf alvast dol op Sushi, en ik blijf vis eten!
Europa Nu: faq van de Europese commissie over veilighe'id van geïmporteerd voedsel uit Japan
blogwerk van Aviva
20-04-2011 om 00:00
geschreven door week van de vrije smaak
We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!