Foto
FOTO INSTUREN
Dropbox Foto's

Druk op onderstaande knop om je foto naar mij te verzenden.

Volg ons IJZIG bord op "Pinterest"

Zoeken in blog

Foto
Bingo! Onze trouwe Marie-Louise Fiers uit Serskamp heeft een winnend recept! Haar "bruine vlaai" werd zopas geselecteerd door FARO, Vlaams steunpunt voor erfgoed. Proficiat Marie-Louise, we delen jouw recept hier op de blog, wij zij fier op onze Fiers!

Bruine vlaai:

1 liter melk
250g peperkoek
150g speculoos
100g bruine suiker
2 eieren
1 eetlepel maïzena
1 mespunt kaneel

Breng alle ingrediënten in een grote kom en maak fijn met de staafmixer.
Giet het mengsel in een bakvorm (geschikt voor de microgolfoven) en plaats het in de microgolf op 750 watt gedurende 10 minuten.
Opnieuw mixen (in de bakvorm).
Nogmaals 10 minuten in de microgolfoven op 750 watt.
Tijd en wattage kunnen variëren naargelang de oven.
Vlaaien laten afkoelen. MMMM!

Inhoud blog
  • Vrije Vegetarische Experimenten - nu downloadbaar als e-book
  • Niet voor loemperikken
  • Het is opnieuw #dagenzondervlees editie 2017
  • #dagenzondervlees slot De noten op onze zang
  • #dagenzondervlees dag 39 Fantasie Folle
    BlacKBirD devrijesmaak
    BlacKBirD


    aanbevolen: Brussel Blogt, de Brusselse stadsblog
    links naar anderen:
    http://blogs.2link.be http://cookanista.be/ 
    Over vrije smaak valt niet te twisten...
    blog van 'week van de vrije smaak'
    Eetcultuur, is dat alleen voor foodies of ook dieet-connaisseurs? In deze blog vergelijken we eten, diëten, proeven, prutsen en nog veel meer.
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles kits in de rits
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Over plastiekzakjes met 'n rits als beleving van de Amerikaanse cultuur ...

    Vraag aan een Belg wat hij in het buitenland het meest mist als een overal verkrijgbaar product, en negen kansen op de tien zal zijn antwoord met echte goede chocolade te maken hebben … en die ene andere zegt : “speculoospasta”.
    Amerikanen hoeven in het buitenland hun stapelproducten niet te missen, de meeste ervan zijn ruimschoots bij ons aanwezig of hebben zelfs onze markt overgenomen…
    Toch zijn er natuurlijk ook dingen, zo van die stomme kleine dingen, die zij missen. Ziploc bags bijvoorbeeld. Een Amerikaan kan maar niet begrijpen dat wij in Europa zo dom, zo onhandig zijn dat niet ieder plastieken zakje van een rits voorzien is. Eens de Ziploc uitgevonden werd, waarom zoù je dan nog in vredesnaam gewone plastieken zakjes maken. Stop de machines!

    Een gemiddelde Amerikaan kan helemaal lyrisch worden over die schitterende uitvinding. Een in het buitenland wonende Amerikaan die even ‘back home’ is, rept zich quasi recht van de luchthaven naar de dichtst bijzijnde Walmart supermarkt om een voorraad Ziploc bags in te slaan die hij dan later mee naar het buitenland kan nemen, alwaar hij immers de schaarste, exclusiviteit en duurte ervan heeft vastgesteld.

    De eerste ziploc bags zagen het licht in 1951, en achteraf beschouwd horen ze helemaal thuis in de tijdsgeest en de overstap naar plastic, plastic en nog eens plastic.  De multinational Dow Chemicals was bepalend voor de commercialisering ervan (1968), al vergt de eerlijkheid dat er ergens een overgenomen Japans patent tussenzat. Al zal dedoorsnee expat Amerikaan stellig weigeren dat te geloven.

    Ze begonnen als boterhamzakjes, maar nu kun je geen product verzinnen waarvoor niet een daartoe bestemde ziploc zak bestaat: voor de diepvries, als bewaarzak voor zowel voedsel als andere dingen, en zelfs als stoomzak voor in de microgolf. De grootste is zo ongeveer posterformaat: 60 op 60 centimeter. Voor een flinke diepvries zou ik zeggen. Misschien vooral in trek bij Amerikaanse serialkillers? Misschien zijn het wel deze bags die de daders op de gedachte brachten om lijken in mootjes te verpakken … Zo iemand dat ooit gepleit hebben in de rechtbank, of de firma een proces aangedaan? Zou alleszins een leuke aflevering voor Ally McBeal of een dergelijke advocatenserie op televisie zijn.
    En ziploc maakte er vanaf dag 1 een punt van dan hun zakjes niet wegwerp maar hersluitbaar en herbruikbaar zijn. Duurzaam nog voor het woord werd uitgevonden, al blijft het natuurlijk wel plastic hee…  

    Die lyrische Amerikanen toch, die de ziploc bag bezingen als was het een levenreddende uitvinding.Welnee. Want Belgische chocolade of pralines bewaar je er best niet in, dus is het geen levensreddend ding :)

    “The best thing since sliced bread” is dan weer een puur Britse uitdrukking om iets te beschrijven dat ze een goede vondst vinden, en het drukt meteen uit waar hun prioriteiten liggen. In België zijn we minder snel onder de indruk van die gewone maar geweldige uitvinding. Niemand die bij ons lyrisch wordt over de Melitta-koffiefilter. En die is ook nog door een vrouw uitgevonden, ene mevrouw Melitta Bentz. Hoogtijd dat we die dame eens in de schijnwerpers zetten. Een beeld? En straat naar noemen?

    Aviva

    13-07-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
    Tags:ziploc,plastiek,vershoudfolie,vershoudzakjes,Amerikaanse cultuur
    >> Reageer (0)
    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg kasplantjes, hier komt de kantoorkweek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Hollanders zijn ons weer voor, en willen ons het idee bijbrengen om de vele leegstaande kantoren in pakweg Brussel en Antwerpen te benutten om er groenten te kweken.

    Nu zijn we in België al huiverig om die leegstaande torens tot scholen om te toveren, in van die nood ZIJN we nochtans wel al overtuigd. Dus ik denk dat er nog menig aspergeseizoen overheen zal gaan vooraleer de sceptische Belg overtuigd raakt om van kasplantjes over te schakelen op kantoorkweek.

    Nederland ging in Amsterdam van start in een leegstaand betonnen gedrocht waar IBM ooit huisde. Sluit de ogen en haal een druilerige parkeertoren voor ogen - voilà zo heb je een beeld van de eerste kweektoren in de urban jungle. Haha, een jungle vol hollandse wortelen en slakropjes, een groentenjungle dus... Toch ook wel een grappig beeld.

    En het blijft niet bij groenten, de Hollanders hebben grote plannen met aardbeien, waarmee de experimenten zeer goed zijn verlopen. Ziet u het voor u: zusterlijk naast residentie Violetta, woontoren, staat residentie Fresia, aardbeienkweker.

    Wanneer we de eerste weerstand over het idee van kantoorkweek overwonnen hebben, en we het stadium van de moppekes voorbij zijn, is de logische vraag die opborrelt er eentje uit 'meisjes en wetenschap'. Hoé doen ze dat dan, zonder zonlicht/lucht, in zo'n torengebouw?

    De zuinige Hollanders [die zelfs het lichtje in de ijskast losschroeven omdat ze niet geloven dat het uitgaat als de deur sluit] hebben het antwoord gevonden in zuinige LED-lampjes. Die zouden de groenten en fruitplantjes bijzonder genegen zijn en zorgen voor een gestage en regelmatige groei. Nog een streepje Mozart erbij en die aardbeitjes zullen ook nog gelùkkiger worden.

    Er worden ook geen milieuprotesten verwacht. Immers is er geen sprake van genetische manipulatie, hoeven er nul komma nul pesticiden aan te pas komen aan deze cleane kweek, en is de ecologische voetafdruk van het eindproduct bijzonder klein. Er wordt 90% minder water verbruikt en ook minder energie dan in serres.En ookhet transport vermindert aanzienlijk, de aardbeitjes worden immers vlak naast de stedelijke consument geproceerd, niet meer 'op den buiten'. En hoeven 'buiten het seizoen' ook niet meer uit Spanje of Israel ons verstedelijkte mondje binnen te vliegen. Nee, want wij kunnen nu de kantooraardbeitjes consumeren.

    Heb ik al vermeld dat de kantoorkweek het best gedijd in rood of paars LED-licht? Bordeellicht als het ware. Misschien kunnen de meisjes eens informeren of hun werkplek niet beter oplevert als ze er dure mini-bloemkooltjes kweken in plaats van zichzelf in het rood-paarse licht te ztten - want ZIJ groeien er niet van..

    Toch benieuwd hoe de Hollanders het er vanaf zullen brengen in hun kantoormoestuinen.

    Aviva

    27-06-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Aviva's Blog
    Tags:kantoorkweek, urban, LED, kweken
    >> Reageer (0)
    08-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CUPCAKES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het ontstaan van de “Cupcake”

    De cupcake ontstond in de Verenigde Staten ergens in de 19e eeuw. Het allereerste recept was te vinden in het kookboek van Eliza Leslie in 1828. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de cupcake.

    De eerste theorie  Het verhaal gaat dat men vond dat een gewone cake een ontzettend lange baktijd had. Daarom werd het beslag verdeeld in “cups” (theekopjes) waardoor de cakejes veel sneller klaar
    waren. Daar danken de cakejes dan ook direct hun naam aan: “cupcakes.”

    De tweede theorie   Vroeger gebruikte men een “cup” om de ingrediënten af te meten zonder dat er een weegschaal aan te pas kwam. Het was dus een enorme tijdsbesparing bij het maken van het bakbeslag. In
    die tijd werd namelijk alles gewogen en nu ging men eerder afmeten ipv wegen. Zo deed deze nieuwe manier van meten zijn intrede.

    Het Originele ’1 2 3 4′ Cake Recept uit 1828

    1 Kopje Boter, 2 Kopjes Suiker, 3 Kopjes Bloem, 4 Eieren (plus een kopje melk en wat soda).

    De huidige cupcakes en muffins hebben natuurlijk veel meer variatie qua ingrediënten en maten, maar dit recept is de basis geweest voor wat we nu kennen als cupcake.

    Van leuke traktatie tot hip & trendy hapje

    Tot op de dag van vandaag roepen de drie basis cupcakes, met vanille, chocolade en aardbei botercrème, een nostalgisch gevoel op bij veel mensen maar er is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd.  Steeds meer smaken
    werden (door elkaar) gebruikt en vooral de decoratie van de cupcakes werd mooier en ingewikkelder. Toch heeft het heel lang geduurd voordat mensen cupcakes gingen zien als meer dan alleen maar een leuke traktatie voor een verjaardag
    of  kinderfeestje.

    The Magnolia Bakery & Sex and the City

    In 1996 opende “The Magnolia Bakery” in New York. In eerste instantie bakten ze alleen broodjes en gebak, maar al snel bleek het bakken van brood te omslachtig in de kleine bakkerij.  In het najaar van 1996 werd de eerste cupcake geïntroduceerd, een vanille cupcake met een roze gekleurde vanille botercrème. Deze cupcakes werden in de avond na sluitingstijd gemaakt. Klanten die ‘s avonds langs de bakkerij liepen en te horen kregen dat deze gesloten was, bedelden vaak om een cupcake en kregen hun zin… de gekte
    begon.

    Langzaam maar zeker werd de cupcake steeds hipper, maar toen de elegante cupcakes van de “Magnolia Bakery” een rolletje kregen in de hit serie “Sex and the City,” explodeerde de populariteit en de cupcake bakkerijen schoten als paddenstoelen uit de grond.

    Maak zelf lekkere cupcakes aan de hand van dit basisrecept:

    Ingrediënten voor 12 cupcakes
    125 gram roomboter op kamertemperatuur;  125 gram kristalsuiker;  125 gram zelfrijzend bakmeel;
    2 eetlepels melk op kamertemperatuur;  2 ( grote) eieren op kamertemperatuur

    Voorbereiding:
    Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is.
    Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen. 
    Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Meestal gaan er 6 of 12 cupcakes in een cupcake bakblik

    Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag. Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

    Werkwijze:
    Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik. Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

    Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

    Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.

    Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

    Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel schraap je
    het beslag van de lepel in het vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

    Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat
    beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken.

    Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden.Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes onverhoopt toch iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplankje op het cupcake bakblik.
    Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat. Als de cupcakes helemaal zijn afgekoeld haal je de cupcakes voorzichtig uit het cupcake bakblik
    . De papieren bakvormpjes kunnen om de cupcakes blijven zitten.
    Meer info:
    www.cupcakerecepten.nl

    Er rest dan uiteraard nog de versiering waarin je je creativiteit ongelooflijk kan botvieren. Felle kleuren, bloemetjes, letters, … het logo erop van de Liberale vrouwen?! Je kan het zo gek niet bedenken. In ons aanbod rond “Week van de vrije smaak” vind je tal van workshops, specifiek gericht op decoratie.
    Dus probeer het uit met je afdeling en bezorg ons zeker foto’s van het resultaat! Doen!
    Veel SUCCES!

     

    08-06-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    >> Reageer (0)
    27-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Weer een nieuwe rage gesignaleerd in Amerika. Bekende artiesten zoals Demi Moore, Beyoncé, Sting, Bryan Adams, Brabra Streisand, … zijn het uithangbord geworden van het “raw food” dieet in Amerika. In Amerika wordt er gesproken over hét dieet van de 21e eeuw.

     

    Er is zelfs veel informatie in omloop over mensen die zichzelf genezen hebben van kanker en diabetes met het “raw food” dieet. Verbazingwekkend?! Ja, en het komt dichterbij: stilletjes aan gaan ook Nederland en België voor de bijl. 

     

    Wat houdt dat veelbelovend dieet nu in? Wel, onder “raw food” (rauwe voeding) verstaan we al het eten, dat niet verhit is geweest boven de 48° graden Celsius. Als voeding boven deze temperatuur verhit wordt, verliest het veel van zijn voedingswaarde. Belangrijke stoffen zoals vitaminen, mineralen en enzymen gaan door koken, bakken en braden voor een groot deel verloren. Mensen die voor de volle 100% op “raw food” leven, eten over het algemeen alleen plantaardig voedsel, dus veganistisch.

     

    Het dieet zou een gunstig effect hebben op overgewicht, diabetes, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, depressies, ADHD, hart –en vaatziekten, de overgang, vermoeidheid, MS, problemen met spijsvertering, …de lijst lijkt onnoemelijk lang.

     

    Is dit echter werkelijk zo heilzaam als men zegt? Want er zijn ook al wat nadelen te bespeuren: een aantal voedingsmiddelen zijn immers rauw giftig zoals aardappelen en spruiten en sommige voedselproducten, zoals tomaten en wortels, hebben een hogere voedingswaarde als ze worden gekookt. Het zou ook te weinig gevarieerd zijn waardoor op termijn een tekort aan bepaalde vitaminen, ijzer en calcium zou ontstaan.

     

    Wat denkt u ervan? Wel, u kan zelf de proef op de som nemen. Want in ons aanbod rond “Week van de vrije Smaak” zit immers een kookworkshop “raw food.”  Onder het motto: één keer zal nu toch geen kwaad kunnen, hopen we dat uw afdeling de uitdaging aangaat!

     

     

     

     

     

    27-05-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    Tags:dieet,dieethype,raw,raw food
    >> Reageer (0)
    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coca-Cola als kookingrediënt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na 125 jaar de dorst te lessen, gaat Coca-Cola nu ook de honger stillen. Klinkt mij in de oren als weer één of andere Amerikaanse rariteit. Maar het blijkt echt serieus te zijn.

    Of het echt lekker is, dat laat ik aan u over…

     

    De befaamde TV-kok Nigella Lawson is er alvast vol lof over, ze experimenteerde er al mee en bespreekt ook een aantal recepten in haar boek. Wie ben ik om een dame als Nigella Lawson de mond te snoeren? Als we ook wijn, bier, likeur en koffie gebruiken als kookingrediënt, waarom zou een waaghals dan eens geen Coca-Cola gebruiken?

    De zoete, karamelachtige cola in vlees zou een soort barbecue effect geven. In het diepe zuiden van de Verenigde Staten blijkt het al een culinaire traditie te zijn.

     

    Ik zou zeggen, probeer het: maak eens cola-kipdrumsticks.

     

    Bedrieglijk eenvoudig met belachelijk weinig ingrediënten:

     

    -1kg drumsticks

    -200 gr bruine suiker

    -handje grof zeezout

    -4 eetl scherpe mosterd

    -8 eetl ketchup

    -ca. 2 blikjes Coca-Cola

     

    Verwarm de oven voor op 175°graden. Kook de drumsticks in ruim water ca 30 min. Giet af, dep droog en leg in een braadslede. Bestrooi met bruine suiker en zeezout. Roer mosterd en ketchup los met een scheut cola. Giet gelijkmatig over de drumsticks. Giet cola erbij totdat de drumsticks bijna onderstaan en zet ca 45 min in de oven, tot de saus is ingedikt. Serveer met (zoete)aardappelen en groene sla.

     

    En een bijpassend drankje hierbij misschien? Idealiter wordt hierbij een peps…euh Coca-Cola geserveerd natuurlijk!

     

     

     

     

    26-05-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Libby's blogt
    Tags:cola,koken met cola,coca-cola,kip met coca-cola,lawson,nigella lawson
    >> Reageer (0)
    25-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade en Bourbon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jack Daniel’s chocolate cake


    Jack Daniel’s, of het symbool van Amerikaanse whiskey is ook een schoolvoorbeeld van de Amerikaanse droom zoals Mars, Hershey....  

    Ook hier is er een Meneer Daniel’s die al heel jong zijn droom aan het najagen was. In zijn geval een whiskeydroom. (Let op: Amerikaanse whiskey schrijf je met EY achteraan terwijl je Scottish whisky  zonder E schrijft.) Zo kreeg onze Jack al op 16-jarige leeftijd - hij is waarschijnlijk geboren in 1850 - zijn licentie om whiskey te maken en werd hij ingeschreven in het Amerikaanse handelsregister. Hij heeft een whiskey imperium nagelaten om U tegen te zeggen.  Zijn drankje verzinnebeeldt the American way of life... 

    Zijn naam ligt nog steeds op menig lippen. ‘Bring me a double Jack Daniel’s on the rocks’...

    Ontelbaar keer hoor je in een American movie ‘Jack Daniel’s’ bestellen.. .Al Pacino,  Patrick Swayze, Jack Nicholson en Sean Penn, Nicolas Cage........  Allemaal drinken ze Jack Daniel’s. Het toppunt van mannelijkheid?  Testosteron in vloeibare vorm? Bier voor de neanderthaler en Bourbon voor de iets meer gecultiveerde man? Want vrouwen appreciëren en drinken het duidelijk minder. Toch niet in films.... 

    Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen, zoals mijn schoondochter wier favoriete drankje ... Bourbon is. 


    Er zijn verschillende soorten whisky, leer ik. Ik noteer vlijtig: Scottish, Irish en Bourbon... Scottish en Irish worden uit mout gestookt en Bourbon wordt gedistilleerd in de nieuwe wereld uit maïs en rogge.  Jack Daniel’s is geen echte Bourbon, gaat  mijn huisgenoot verder die een volleerd whiskykenner is en blij met mijn plotse belangstelling.  ‘Eigenlijk is je Jack Daniel’s een Tennessee whiskey. In feite een gefilterde Bourbon zodat hij zachter van smaak is... ‘


    Mijn Jack Daniel’s? Ik heb hier gewoon een Amerikaans recept voor cake waar ik jouw Jack Daniel’s voor nodig heb:) 

    Veerle


    Recept van Jack Daniel’s chocolate cake


    174 gr bloem

    1 theelepel bakpoeder

    300 gr 70% chocolade in stukjes gehakt

    190 gr boter, op kamertemperatuur

    90 gr suiker

    4 eieren

    80 ml Jack Daniel’s

    1 theelepel vanille-extract

    • Verwarm de oven op 175° Vet een springvorm van 25 cm in met boter en besprenkel met bloem.
    • Zeef de bloem twee keer samen met het bakpoeder.
    • Smelt de chocolade bain-marie en zet opzij.
    • Klop de boter en de suiker zeer wit en romig met een handmixer of in de keukenrobot. 
    • Roer de whiskey, gesmolten chocolade en de vanille door het mengsel.
    • Zeef de bloem en bakpoeder (jawel, de derde keer)i n de kom en meng grondig.
    • Klop de eieren in een propere kom met een propere klopper gedurende 10 minuten.
    • Spatel de eieren voorzichtig door het chocolademengsel en giet in de bakvorm.
    • Bak gedurende 40 minuten.


    Elke oven verwarmt anders zodat het moeilijk is om een precieze baktijd aan te geven. Het is de bedoeling dat de cake, zoals bij brownies, niet echt droog doorbakken is, maar redelijk vochtig blijft.

    Dien op met zure room.



    25-05-2011 om 00:00 geschreven door Veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
    >> Reageer (0)
    22-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.American chocolate
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    AMERICAN CHOCOLATE
     Als chocoholic begin ik met .... Amerikaanse chocolade als starter!
    Waarom een apart artikel over chocolade???? 
    Omdat volgens sommigen - want ik ben echt geen uitzondering als passioneel chocoladeliefhebber - de voedingspiramide  bestaat uit vakjes als pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en praliné. Of de nieuwe smaak waar ik nu voor val, nl. chocolade met speculoos, hier een blijvend plaatsje verdient, weet ik nog niet met zekerheid. Testing gebeurt en is volop bezig!

    Amerikaanse chocolade staat synoniem voor HERSEY chocolade. En wij Belgen met ons ingebouwd chocoladegen vinden dat maar niks. Te zoet en te weinig chocoladesmaak... luidt mijn verdict. Zelfs om echte Amerikaanse  brownies te bakken, gebruik je beter ‘onze‘ chocolade. Af en toe mag een snuifje nationalisme.  Niet te veel en ik beloof, het blijft bij chocolade. 
    De Reese’s Peanut Butter Cups van Hersey zijn wel te smaken, maar Hersey’s kisses, Hersey’s chocoladesiroop... jakkes. Not my cup of chocolat:) En dat is best jammer voor Meneer Hersey die best een intrigerend man is. Een echte filantroop. Hij richtte  een weeshuis op rond 1915 annex school en gaf die school later al zijn bedrijfsaandelen en persoonlijk eigendom. Nog steeds is Hershey, één van de grootste chocolade fabrikanten in  The States, voor meer dan de helft in de hand van de ‘board of trustees’ van het weeshuis. Een unicum in de internationale zakenwereld. 

    Op Amerikaans chocoladeterritorium,  want ik wil hier volledig zijn, heb je ook MARS, of beter de firma Mars. Ik corrigeer nogmaals: Meneer Mars. Er zijn er zelfs twee. Ze staan in de ‘Forbes Top 20’ van rijkste mensen van de wereld alhoewel ze zelf vinden dat ze het breed hebben. Zo rijdt meneer  Mars zelf het gras af en mevrouw Mars lapt zelf de ramen. (Denk er dus aan als je je ramen lapt dat je in goed gezelschap bent!) Zeker geen echte chocolade voor ons....  toch zijn er recepten met  Mars, genre ‘Doe eens gek en frituur een Mars’. Niet geprobeerd want eerlijk, ook een Mars kan ik niet weerstaan en schrok ik dadelijk naar binnen zonder willen wachten op een warme frituurketel.

    Wie meer wil weten over Amerikaanse geschiedenis op chocoladegebied: The Chocolate Wars van Joël Glenn Brenner uit 1999 is een fantastisch boek over bedrijfsoorlogen tussen Hersey en Mars. 

    Veerle

    Oppassen! Volgend recept is zwaar verslavend! U bent gewaarschuwd...


    Recept van BROWNIES (Nigella Lawson) 


    375 g zachte boter

    375 pure chocola van de beste kwaliteit

    6 grote eieren

    1 eetlepel vanille-extract

    500 g kristalsuiker

    225 g bloem

    1 theelepel zout

    300 g gehakte walnoten 

    (bakblik van ongeveer 33 x 23 x5,5 cm)


    • Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed je brownievorm met folie, vetvrij papier of siliconenbakpapier.
    • Laat de boter en chocola smelten in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Klop in een kom de eieren met de suiker en de vanille. Meet in een andere kom de bloem af en meng het zout erdoor.
    • Laat het chocolademengsel wanneer het is gesmolten iets afkoelen voordat je het door het ei-suiker mengsel klopt. Klop er dan de noten en de bloem door tot je een glad beslag hebt en giet dat over in de beklede vorm.
    • Zet hem 25 minuten in de oven. De zaak is gaar wanneer de bovenkant bleekbruin is gedroogd, maar in het midden nog steeds donker, zoet en compact. Alert blijven en blijven controleren is de boodschap: het verschil tussen lekkere kleffe brownies en droge brownies is maar een paar minuten. Denk eraan dat ze tijdens het afkoelen nog gaarder worden.
    • Voor maximaal 48 stuks





    22-05-2011 om 00:00 geschreven door Veerle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Thema Lady Liberty - hoe eet amerika?
    Tags:hershey, chooclade
    >> Reageer (1)
    20-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Sushi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    angst voor radioactief eten uit Japan
     
    Let maar goed op, hoorde ik onlangs iemand verkondigen, als er nu goedkope aanbiedingen zijn voor vis, dan moet je die maar niet vertrouwen, want dan zal het wel vis zijn uit de zee omheen Japan. Dat is natuurlijk niet de meest snuggere reactie.
    De effecten van de nucleaire crisis hebben ook al effect op Japanse supermarkten en restaurants in heel Azië, die sinds 11 maart, de dag van eerste beving en de tsunami die de nucleaire crisis veroorzaakten, minder verkopen. Steeds meer Aziatische landen testen nu ook het voedsel dat uit Japan wordt geïmporteerd.
    Een exclusief Japans restaurant in de Taiwanese hoofdstad Taipei heeft sinds kort een stralingsmeter achter de toonbank liggen. Daarmee kunnen gasten die in verband met het nucleaire ongeluk in Fukushima bedenkingen hebben bij Japans eten hun maaltijd van tevoren controleren op straling. Een grapje? Welnee. Volgens Catherine Yang, manager van restaurant Peony in het zakendistrict van Taipei, vinden de gasten het apparaat erg interessant, ze zijn pas helemaal gerustgesteld als zij met eigen ogen hebben kunnen zien dat de vis of het lapje vlees dat zij hebben besteld, niet radioactief is. Je kan natuurlijk ook gewoon vragen om ze in het restaurant even het licht uitdoen. Als het voedsel op je bord lichtgroen oplicht, tsja… Dit is wel een grapje. Eentje dat in Japan zelf de ronde doet.
    Vis is onmisbaar in de Japanse keuken. Het land haalt al duizend jaar z'n voedsel uit de oceaan. Maar wat als dat voedsel radioactief blijkt te zijn? Japan dumpte al een grote hoeveelheid radioactief water in zee. Een oude culinaire traditie is plots met uitsterven bedreigd. 
    "Als dit nog erger wordt, weten we niet wat er zal gebeuren", zegt de manager van een populaire sushiketen in Japan. Zijn restaurants ontvangen een derde minder klanten sinds de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Oorzaak is de angst voor radioactief voedsel door de kernramp in de centrale van Fukushima.
De Japanse bevolking bleef er al bij al opvallend rustig bij. Maar nu er radioactieve stoffen in het zeevoedsel gevonden zijn, groeit de nervositeit. In het begin van de week werd radioactief jodium aangetroffen in een kleine vissoort, de konago of zandspiering. Op de plaats van de vangst werd meteen een visverbod ingevoerd.
De jodium-concentratie ligt 140.000 keer boven de limiet die de Japanse overheid als veilig beschouwt. Daarnaast vormt de aanwezigheid van cesium nog een groter gevaar. Volgens de Japanse visserijsector zal niemand onveilige vis eten, aangezien die door lokale vissers niet meer verscheept wordt. Toch is dat voor de klanten geen geruststelling en op de markt van Tokio is de visverkoop achteruitgegaan. De gedachte aan besmet zeevoedsel boezemt de Japanse bevolking veel angst in. Ze hebben daar historisch gezien ook alle reden toe. Zo is Japan het enige land dat het slachtoffer is geworden van een nucleaire oorlog. En in de jaren 50 en 60 werd Japan getroffen door een ramp voor de volksgezondheid toen giftige stoffen in de oceaan terechtkwamen en duizenden mensen aan kwikvergiftiging leden.


Sommige restaurants komen creatief uit de hoek om hun klanten te overtuigen dat de vis veilig is. "We denken er aan om geigertellers te voorzien", zegt de manager van de sushiketen. Vissers uit het oosten van Japan zullen mogelijk aan de westkust moeten gaan vissen, maar daar leven andere soorten. Als de nachtmerrie straks werkelijkheid zou worden, zullen de Japanners hoe dan ook hun eetcultuur moeten aanpassen.
    In Tsjernobyl ligt dat enigszins anders. Honderdduizenden Oekraïners eten vandaag nog steeds voedsel dat besmet is door straling na de kernramp in Tsjernobyl. Greenpeace liet melk, bessen, aardappelen en andere groenten testen en stelde 25 jaar na de ramp nog altijd radioactiviteit vast. Het voedsel kwam uit een regio die buiten de zone ligt waar mensen niet meer mogen wonen.
Een lokale onderzoekster van Greenpeace heeft veel kritiek voor de overheid van Oekraïne. Ze vindt dat er twee jaar geleden al maatregelen tegen de stralingen moesten genomen worden. Zo was de invoer van onbesmet hooi nodig voor de veestapel. De Oekraïnse overheid wou geen commentaar leveren.

De 25ste verjaardag van de grootste kernramp uit onze geschiedenis herdacht, Tsjernobyl dus, werd zopas herdacht. De situatie is actueler dan ooit door de crisis in Japan. Sommige landen weigeren nog voedsel uit Japan in te voeren, eerder om emotieve dan om wetenschappelijk aantoonbare redenen, maar kom, de consument kiest, nietwaar...
Ik blijf alvast dol op Sushi, en ik blijf vis eten!

     Europa Nu: faq van de Europese commissie over veilighe'id van geïmporteerd voedsel uit Japan

    blogwerk van Aviva

    20-04-2011 om 00:00 geschreven door week van de vrije smaak  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Categorie:Aviva's Blog
    Tags:sushi,japan,radioactief,tsjernobyl,greenpeace
    >> Reageer (0)


    Vrije Vegetarische Experimenten als e-book downloadbaar
    Voor mij 3 bollekes!
  • Exlclusief: dé smaak-van-het-jaar recepten voor CRANBERRY ijs
  • Piña Colada-ijs
  • champagne-ijs
  • Margarita-ijs
  • Champagne-ijs

    We verzamelen "de" smaak van het jaar voor ijscreem. Misschien kun JIJ het alomtegenwoordige speculoos-ijs onttronen... Doe hier mee met je recept of smaakidee en win mooie prijzen!


    Stoemprecepten
  • netelig
  • Brandnetelstoemp
  • driekoningen
  • bij rolmops
  • stoemp met massa's groene kruiden en kleurige groentenvinaigrette

    Oma's recept of exotische variant? Hier kan je jouw favoriete stoemp-recept posten, erover discussiëren met anderen, feedback krijgen etc.


    Brusseleir en VTM-kok Albert Verdeyen op zijn eigenste manier over "stoemp". Mét makkelijke tips in dit gesprekje bij ATV.




    "Men zegt wel: Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?" meer citaten op www.deweekvandevrijesmaak.be
    Ga ook naar de website
  • Week van de Vrije Smaak
  • De ultieme Mamablogs lijst
  • Aan Tafel: aanbevolen tentoonstelling

  • Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën
  • #dagenzondervlees (37)
  • Aviva's Blog (14)
  • Brussel (5)
  • Libby's blogt (10)
  • Thema Lady Liberty - hoe eet amerika? (5)
  • Veerle blogt (5)
  • Voor u getest (4)
  • Voor u getest - resto (1)

  • Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs