Bereidingswijze:Steekmet een vormpje rondjes uit rozijnenbrood en rooster in de oven.
Schil de peer, verwijder het klokhuis en versnij in plakjes.Fruit de peer in de hete boter aan, karameliseer met de rietsuiker en voeg een snuifje kaneelpoeder toe en de balsamico-azijn.
Leg de plakjes peer op het brood en leg de cambozola er bovenop.
Laat even smelten in de oven en garneer met bieslook.
De ui pellen en grof versnijden en stoven in wat boter.De sla spoelen, in stukken scheuren en meestoven.De bouillon en de aardappelen toevoegen, kruiden met tijm, laurier en pezo, laat 15 minuutjes garen.Peterselie spoelen en grof hakken, erbij voegen nogmaals laten koken zonder deksel (voor de groene kleur).Tijm en laurier eruit halen, mixen en op smaak brengen.
Gorgonzolataart met parmaham en peren,
Benodigdheden: 2 ½ dl room 200 gr gorgonzola wat tijm pezo 3 rijpeperen citroensap 4 eieren 100 gr parmaham olijfolie bladerdeeg
Werkwijze:Verwarm de oven voor op 200° . Verwarm de room en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten.Voeg de tijm en de peper toe naar smaak en laat wat afkoelen.Schil de peren, snij ze in acht partjes en verwijder de klokhuizen.Besprenkel de partjes met citroensap.Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg.Drukhet deeg goed aan en snij de overtollige randen af.Prik gaatjes in met een vork.Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus op de taartbodem.Leg de peren naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de in reepjes gesneden ham erover.Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal peper over.
Voor de vinaigrette: 4 lep olijfolie- 2 lep rode wijnazijn wat sap van de gekonfijte gember.
Spoel de veldsla, de raketsla en de gewone slaen halveer de druiven
Meng de sla en de vruchten met de gekonfijte gember en de pijnboompitten
Maak een vinaigrette van olie, azijn en sap van de gekonfijte gember en sprenkel over de salade.
Oosterse varkensvinken met paprikaroom en Italiaanse rijst
Benodigdheden:4 fijne varkenslapjes van 100 g elk -4 lente-uitjes - 1 grote wortel olijfolie - 1 eetlepel sojasaus -100 g sojascheuten - 2 eetlepels gehakte verse koriander
Werkwijze:
Snijd de lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Schil de wortel en rasp zeer fijn. Stoof de lente-uitjes
en de wortel aan in 2 eetlepels olijfolie. Voeg de sojasaus toe en laat op een zacht vuurtje 2
minuten garen. Voeg vervolgens de sojascheuten toe. Laat alles 2 minuten garen, werk af met
de koriander en laat het groentemengsel volledig afkoelen.
Leg de vleeslapjes op een plankje en verdeel het groentemengsel over de varkenslapjes, rol ze dicht en bind de pakjes eventueel met keukentouw dicht. Bak de pakketjes in olijfolie goudbruin aan.
Benodigdhedenvoor de parikaroom: 1 rode en 1 gele paprika - 2 dl groentebouillon
4 dl room -olijfolie - paprikapoeder pezo
Spoel de paprikas, snijd ze in stukken en kook ze 4 à 5 minuten in de bouillon. Pureer met de
staafmixer. Zeef de coulis om alle velletjes te verwijderen. Voeg er de room aan toe en laat op
een zacht vuur inkoken tot sausdikte. Kruid naar smaak bij met paprikapoeder, peper en zout.
Werkwijze:Laat het ijs op kamertemperatuur smelten.Warm de amaretto op en voeg de koffie toe zodat deze kan oplossen, laat afkoelen. Klop de room op, voeg bij roomijs en voeg de gekoelde amaretto toe.
Smakelijk.
06-03-2010 om 00:00
geschreven door DFVA
27-02-2010
vrijdag 26 maart 2010 - quiz
Onze quiz was reeds aan de 12 editie toe. Nadat vorig jaar de quiz in een nieuw kleedje werd gestoken, gingen wij o.l.v. Antoon Verscheure op dit elan verder.
De groepen kregen zoals gewoonlijk 8 reeksvragen voorgeschoteld. Tafelvragen werden bij deze editie beperkt tot 3.
In totaal konden wij rekenen op 16 deelnemende ploegen.
Hieronder wat sfeerbeelden van de avond.
Dit jaar mochten wij alvast de groep Origami 12 12 bekronen voor hun puik teamwerk. Zij behaalden de eerste plaats met een totaal van 77,88 % van de punten.
1. ORIGAMI 12 12: 77,88%
2. DE DODE VOGELS: 73,93%
DE MUSKETIERS: 73,93%
4. CLIO: 72,86%
5. THE HAPPY HYPOS: 71,70%
27-02-2010 om 00:00
geschreven door DFVA
14-01-2010
7 januari 2010 - Ierland, magisch eiland van de Kelten door Guido Vervoort (diavoordracht)
Ierland is een intens groen lappendeken van landschappen als uit een prentenboek vol met romantische negentiende-eeuwse gravures, met daartussen verscholen, de overblijfselen uit een mythisch en rumoerig verleden: werelden van Druïden en Kelten, prehistorische stenen en ringforten, middeleeuwse kastelen en abdijruïnes, sfeervolle dorpjes en vissershaventjes, gezellige pubs waaruit de Ierse folkmuziek klinkt en de nog levendige prachtige oude Keltische taal, het Gaelic. Tegen de eilanden en de hoge kliffen van de westkust beukt de Atlantische oceaan. De hoofdstad Dublin en zijn monumenten. Ierse Whiskey-distilleerderij en de Guinness-brouwerij. De fascinerende Ierse dansen. Wij vertellen ook het aangrijpende verhaal van de Ierse emigranten naar Amerika. Ierland en de Keltische cultuur hebben een magische aantrekkingskracht die niemand onberoerd laat
14-01-2010 om 19:21
geschreven door DFVA
28-11-2009
vrijdag 27 november 2009 - Rhônewijnen: wijndegustatie o.l.v. Willy DE FOUR
Na Champagne, Elzas en Bourgogne zetten we onze Tour de France van de wijn verder. We trekken richting zuiden en dit onder de deskundige leiding van onze sommelier Willy.
Het wijngebied van de Côtes du Rhône strekt zich uit over een lengte van tweehonderd kilometer, van Vienne tot Avignon, langs beide zijden van de rivier de Rhône. In het gebied worden twee delen onderscheiden: het noordelijke en het zuidelijke. De meest prestigieuze Crus komen uit de noordelijke Côtes du Rhône, waar de druiventeelt bijzonder moeilijk is door de steile hellingen. Het zuiden is veel vlakker met andere bodemstructuren en daardoor een grotere diversiteit aan wijnen.
We bespraken de druivenrassen met hun typische kenmerken en maakten kennis met de verschillende appellations.
Tijdens de blindproeverij werden wijnen van de verschillende appellations geproefd, vergeleken en besproken. Naast de generieke Côtes du Rhône en Côtes du Rhône villages proefden we ook topwijnen van deze streek zoals Côte-Rôtie, Condrieu, Crozes-Hermitage, Gigondas, Lirac en Châteauneuf-du-Pape.
We degusteerden:
Wijn
Jaar
Condrieu (Domaine Faury)
100% viognier
2007
Crozes-Hermitage (Dom. De la Ville Rouge)
100% marsanne
2008
Côtes du Rhône (Château Simian)
100% viognier
2008
Côtes du Rhône (Dom. De Deurre)
100% syrah
2006
Rasteau, Côtes du Rhône Villages (Dom. Des Girasols)
46% syrah 34% grenache
10% carignan 10% mourvèdre en cinsault
2005
Gigondas (Dom. Du Pourra)
70% grenache 25% syrah 5% mourvèdre
2007
Saint-Joseph (Dom. Du Mortier)
100% syrah
2006
Lirac (Corne-Loup)
50% grenache noir
40% syrah 10% mourvèdre
2004
Chateneuf-du-Pâpe (Clos Val Seille)
70% grenache noir 10% mourvèdre
10% counoise 5% muscardin
5% vaccarese
2003
Dankjewel Willy voor de degustatie !
28-11-2009 om 19:27
geschreven door DFVA
23-11-2009
vrijdag 20 november 2009 - De Radiateurs - improvisatietheater
De Radiateurs zijn als groep actief sedert 2001. Wat ooit opgestart is als een grap, groeide uit tot een gezelschap dat zijn plaats verworven heeft in de Vlaamse improvisatiewereld. Het gezelschap is aangesloten bij de vzw Open Doek, de koepel van het Vlaamse amateurtheater.
Het Brugse gezelschap bestaat vandaag uit vijf ervaren en getrainde improvisatieacteurs. Op zich gewone mensen die op het podium, en dit op aangeven van het publiek, in zeer ongewone situaties terecht komen. Dit leidt vaak tot hilarische situaties waarbij zelfs de grootste droogstoppels tranen met tuiten lachen. Kortom een schitterend medicijn tegen elke vorm van verzuring.
Ondanks het vaak kolderieke gegeven binnen het improvisatietheater schuwen De Radiateurs de diepere emoties absoluut niet. De enige grenzen aan het improviseren zijn diegenen die ter plaatse door het publiek worden aangebracht.
Improviseren met muziek is de grote passie van De Radiateurs. Een liefde die ze heel graag delen met de toeschouwers.
23-11-2009 om 08:42
geschreven door DFVA
17-10-2009
vrijdag 16 oktober 2009 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert
Vol enthousiasme gingen we er tegenaan. En zie maar wat we onder leiding van Lena gedaan kregen: het mocht er best wezen. Mannen: wij zijn goed bezig.
Aperitief: Sprankelende druiven
Aperitiefhapje: Tartaar van roze zalm
Soep:Bloemkool-Paprikasoep met mascarpone
Voorgerecht:Canneloni van gandaham
Hoofdgerecht:Varkenshaasje in bladerdeeg met sausje van Trappist Westmalle,
Werkwijze: Was de druiven en snij in vier en overgiet met de cointreau en laat één nacht trekken. Verdeel dit over de glazen, vul de glazen verder aan met de mousserende wijn. Geef er een lange coctaillepel bij, zodat de druiven kunnen gegeten worden.
TARTAAR VAN ROZE ZALM:
Benodigdheden: 100 gr gerookte zalm citroensap 1 rode ui fijngesneden bieslook roze peperbollen op sap 1 granny smith peper
Werkwijze: Snij de zalm in zeer kleine stukjes, samen met de groene appel. Meng met het citroensap, de rode ui, de bieslook, de roze peperbollen en de peper.
Dien op in kleine glaasjes op cups en versier met bieslook.
BLOEMKOOL-PAPRIKASOEP MET MASCARPONE
Benodigdheden: 500 gr bloemkoolroosjes 1 ½ rode paprika 2 fijngesnipperde uien 1 ½ liter kippenbouillon 90 gr mascarpone wat bieslook - boter pezo
Werkwijze: Stoof de ui in de boter. Voeg de in stukjes gesneden paprika toe, alsook de bloemkoolroosjes en laat even meestoven. Giet de bouillon over de groenten en laat een twintigtal minuutjes zachtjes meekoken. Laat de mascarpone smelten in de soep en mix. Werk de soep af met fijngesnipperde bieslook.
CANNELONI VAN GANDAHAM MET FRAMBOZENVINAIGRETTE
Benodigdheden: Per persoon: 1 plak gerookte ham 1 doosje krab of surimi 1 dikke plak Sint Jozefskaas ½ bundeltje waterkers 1 sinaasappel 1 tomaat - 1 sjalot wat gemengde sla 4 olijven.
Werkwijze: Verdeel de krab in porties Ontkort de kaas en snij in reepjes. Was en droog de waterkers Snij de sinaasappel à vif en snij de partjes eruit. Was, pel en ontpit de tomaat en snij in reepjes. Pel de sjalot en snij in reepjes. Leg de plakken ham op een plank, beleg met de krab, de kaas, de waterkers, de sinaasappelpartjes, de tomaatreepjes en de sjalotreepjes en rol op.
Benodigdheden voor de vinaigrette: 9 lepels olijfolie 3 eetlepels frambozenazijn 40 gr frambozen scheutje notenolie wat honing pezo
Werkwijze:Klop de olijfolie op met de frambozenazijn, de notenolie en pezo. Voeg naar smaak de geplette frambozen toe en wat honing.
BORDPRESENTATIE: Schik wat gemengde sla op een bordje, leg er de canneloni op en leg er de in schijfjes gesneden olijven op en dresseer er de vinaigrette rond.
VARKENSHAASJE IN BLADERDEEG MET TRAPPIST WESTMALLE, CHINESE KOOL EN KNOLSELDERPUREE
Benodigdheden: 1 vel bladerdeeg 1 varkenshaasje 400 gr gehakt 2 eieren paneermeel pezomus laurier tijm mosterd 1 lepel gehakte peterselie 1 eetlepel gehakte dragon 1 eetlepel gehakte rozemarijn 1 chinese kool - 1 flesje trappist Westmalle ½ liter bruine fond wat honing - handboter
Werkwijze: Bak het haasje langs weerszijden en kruid met pezo. Neem uit de pan en laat afkoelen.
Klop het ei los, meng met het gehakt, de tuinkruiden en het paneermeel. Bestrijk het afgekoelde haasje met mosterd en smeer het gehakt er rond. Leg in het midden van het bladerdeeg.
Bestrijk de uiteinden met eigeel en plooi het bladerdeeg rond het vlees. Snij het overtollige deeg weg en overstrijk de randen met water.
Leg het deeg op een stuk bakpapier en snij gaatjes in het deeg om de stoom eruit te laten en overstrijk het deeg met het losgeklopt ei.
Bak het haasje in de oven: +/- 40 minuten op 200 °
Laat het vlees een minuutje of 10 rusten.
Snij ondertussen de chinese kool fijn, spoel en stoof in boter, kruid met pezomus.
Werkwijze voor de saus; Blus de pan waarin het vlees werd gebakken met de kalfsfond en de trappist, breng op smaak met honing en laat inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Bind de saus met handboter.
Benodigdheden voor de knolselderpuree: 1 knolselder ongeveer evenveel aardappelen gesnipperde peterselie boter room pezomus
Werkwijze: Schil de aardappelen en snij in stukken en kook gaar. Schil de knolselder, snij in stukken en kookc gaar. Meng tesamen tot een puree, doe er wat boter en room bij, alsook de peterselie. Brebg op smaak met pezomus.
PANNA COTTA MET FRAMBOZENCOULIS
Benodigdheden: 9 dl room van 40° vet 2 vanillestokjes 100 gr suiker
2 ½ blaadjes gelatine een pakje kant en klare frambozencoulis
Werkwijze: Week de gelatine in koud water. Halveer de vanillestokjes en haal er het merg uit. Breng de room, de suiker, vanillestokjes aan de kook, neem van het vuur en laat 15minuten trekken. Roer er van het vuur de uitgeknepen gelatine bij. Verdeel over de glaasjes en laat opstijven. Versier met de frambozencoulis, wat verse frambozen op een stokje en een takje munt.
17-10-2009 om 18:06
geschreven door DFVA
30-09-2009
zaterdag 26 september 2009 - boekenstand, openingsavond
In zaal Patria werd naar jaarlijkse gewoonte de boekenstand georganiseerd. De ultieme gelegenheid voor onze leden, kandidaat-leden en sympathisanten om het aanbod van het Davidsfonds te komen bezien én inzien.
Een groot aantal van de leden hernieuwden hun lidmaatschap en maakten kans tot het winnen van een prijsboek.
Op de openingsavond van het 26ste werkjaar werd programma voor het werkjaar 2009-2010 voorgesteld. Er was opnieuw heel wat volk opgedaagd voor de gastronomische barbecue.
Hieronder enkele sfeerbeelden.
30-09-2009 om 21:41
geschreven door DFVA
07-08-2009
Zomerzoektocht VOERSTREEK
Ook dit jaar was de afdeling van het Davidsfonds Ver-Assebroek present op de zomerzoektocht. Het werd een gezellige tweedaagse in de Voerstreek op zondag 2 en maandag 3 augustus.
Bea had de organisatie opnieuw voor zich genomen en alles tot de puntjes voorbereid. Er werd geopteerd voor een overnachting in De Kommel.
Bedankt Bea voor de voorbereiding. Jammer dat je er niet bij kon zijn. De deelnemers waren (ook nadien) zeer enthousiast.
Hierna enkele sfeerbeelden en ook een link waarbij fotoreportage van Antoon Degroote bekeken kan worden.
zondag 14 juni 2009- Straatnaambordenwandeling o.l.v. Greta Vanzieleghem
Straatnaamborden. Dagelijks komen we er haast achteloos voorbij.
Toch schuilen er bijzondere verhalen achter de Brugse straatnamen. Ze verwijzen naar historische of culturele gebeurtenissen, vak leiden ze tot verkeerde interpretatie, heel zelden zijn ze duidelijk op zich.
Met de straatnaamborden als leidraad bezochten we een rustig gedeelte van Brugge en mochten we nogmaals vaststellen hoe rijk en onuitputtelijk de Brugse geschiedenis wel is.
We vertrokken op het Jan Van Eyckplein en wandelen richting Sint-Gillisparochie.
Bedankt Greta voor deze boeiende wandeling. Wij ontdekten een nieuw (oud) stukje van Brugge.
14-06-2009 om 00:00
geschreven door DFVA
09-06-2009
maandag 8 juni 2009: leesgroep (allerlaatste bijeenkomst)
Op maandag 8 juni 2009 hield de DFVA-leesgroep haar allerlaatste bijeenkomst in de pastorie van Ver-Assebroek. O.l.v. leesgroepbegeleider Pascal Cornet hadden de zes aanwezigen een boeiend gesprek over het heel originele boek Het leven van Pi van Yann Martell. Vijf jaar leesgroep, dat betekent 25 boeken die aandachtig werden gelezen en besproken! Eigenlijk een hele prestatie!
We danken Pascal Cornet voor al die verrijkende avonden. Dank ook het DFVA-bestuur en vooral aan bestuurslid Jeannine Meire voor haar enthousiasme en haar administratieve zorg en alles wat daarbij kwam kijken, zoals de afwas achteraf. Dank eveneens aan priester Johan Allegaert, voor zijn gastvrije toestemming om in zijn woning bijeen te komen.
Dank bovenal aan al wie lid was van de leesgroep, voor de medewerking, ijver, vriendschap en de positieve sfeer! De herinneringen aan deze avonden in de pastorie zullen we koesteren!
09-06-2009 om 00:00
geschreven door DFVA
08-06-2009
zaterdag 7 juni 2009 - begeleide fietstocht
We reden met een mooie groep richting Kasteel dAertrycke.
Een paar km. voor het kasteel bliezen we even uit in restaurant-tearoom Moubeke
Na een, naar onze normen, redelijke rustpauze bezochten we even het park van Kasteel dAertrycke en keerden zowaar terug richting Ver-Assebroek.
In Ten Voute werd, voor de geïnteresseerden, nog een rustpauze ingelast.
Het geheel omvatte een tocht van ongeveer 40 à 45 km. via landelijke wegjes, en op een rustig tempo zodat iedereen (jong & oud) kon meefietsen. De jongeren onder ons gaven echter verstek.
Hieronder de groepsfoto.
Tevens een poging om fietsroute te publiceren.
08-06-2009 om 00:00
geschreven door DFVA
02-06-2009
maandag 1 juni 2009 - daguitstap St. Truiden & Haspengouw o.l.v. Carlo Goethals
Pipo en Bink: daguitstap naar Haspengouw op 01.06.2009
Onze eerste stop was het familiebedrijf Pipo in Kerkom, waar we gul en gastvrij ontvangen werden met appeltaart, Katarakt-taart, koffie en appelsap van fruit van de eigen kwekerij. De goedlachse gastvrouw onthulde ons daarna alle geheimen van het fruitsap en verleidde velen onder ons tot de aankoop van een of meer flessen of flesjes lekker, gezond en natuurlijk Pipo fruitsap. Daarna leidde haar echtgenoot ons even rond in de zonnige perenboomgaard, waar we uitleg kregen over snoeitechnieken, bestrijding van ongewenste insecten en schimmels, hagelschade, Poolse plukkers enz.
Een rondrit tussen het glooiende Katarakt-landschap met de ontelbaar vele perenboomgaarden bracht ons naar het restaurant voor het middagmaal, lekker en vlot geserveerd.
Daarna ging het richting Sint-Truiden, voor een bezoek aan het begijnhof en de begijnhofkerk. Gids Flor Van Roye bezorgde ons met zijn speciale, zwarte humor en zijn acteertalent een gidsbeurt over de heiligen, zoals niemand van ons ooit had meegemaakt!
Een wandelingetje voerde ons naar het centrum, voor o.m. een bezoek aan het mooie amfitheater in het vroegere seminarie van Sint-Truiden. Dat de akoestiek er perfect was, bewees gids Flor Hermans met een minisketch over de rapportuitreikingen in zijn schooltijd. Hij kreeg zowaar tranen in zijn ogen aan te pas toen hij die herinneringen ophaalde!
Een dikke snee donkerbruin boerenbrood, met paté, kaas of kop, doorgespoeld met het streekbiertje Bink rondde het bezoek aan Limburg af. Omstreeks kwart voor 9 waren we na een vlotte terugreis weer op ons vertrouwde Ver-Assebroekse kerkplein.
Dank aan de organisatoren, het bestuur van het DFVA en onze vijfsterrengids Carlo Goethals!
o.l.v. Christine Verscheure (conservator van de Gulke Putten)
Een frisse morgen, een stevige bries. Zoals voorzien vertrokken we stipt om 10.00 uur voor een fikse natuurwandeling. De kleine opkomst was niet voorzien. De gidsbeurt was des te beter. Het kleine groepje kreeg toegang tot plaatsen die anders niet aangedaan worden.
Het natuurgebied de Gulke Putten, gelegen op de gronden van het Radiozendstation te Wingene, wordt beheerd door Natuurpunt vzw en groeide sinds 1969 aan van 1,5 ha tot 16 ha. In 2001 gebeurde de eigendomsoverdracht van Belgacom naar de Krijgsmacht; tegelijk werd aan Natuurpunt het beheer over de aansluitende natuur- en reservaatpercelen toevertrouwd. Kort daarna kon Natuurpunt ruim 30 ha bos kopen en in 2008 nog eens 6 ha grasland, waardoor de totale oppervlakte van de Gulke Putten momenteel meer dan 105 ha bedraagt.
Het reservaat is een uniek relict van de vroegere uitgestrekte 'woeste gronden' van het Bulskampveld. Het gebied is rijk aan natte en droge heide, heischrale graslanden, hakhout met bloemrijke paden en open plekken met orchideeënrijk hooiland.
Het gebied bestaat uit een zeer grote verscheidenheid aan venige heide : dopheide, ronde zonnedauw (afbeelding), kleine zonnedauw, veenpluis, beenbreek, heidekartelblad, moeraswolfsklauw, gagel en gevlekte orchis. Levendbarende hagedis en de rups van de veelvraat zijn voorbeelden van zeldzame en bedreigde soorten die hier door 30 jaar intens beheer weten te overleven.
Alweer een ervaring rijker.
Hieronder enkele sfeerbeelden.
17-05-2009 om 20:07
geschreven door DFVA
27-04-2009
14, 15, 16 en 17 april 2009 - ELZAS, het beste en 't mooiste o.l.v. Carlo Goethals
Dit
Dit vruchtbare land, gelegen tussen de Vogezen en de Rijn verrast de bezoeker met een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden en landschappen. Die verscheidenheid komt tot uiting in de architectuur: traditionele vakwerkhuizen, romaanse kerkjes, gotische kathedralen, versterkte burchten, rijke patriciërshuizen...
Burgers, boeren en ambachtslui vereeuwigden in steen, hout of ijzer hun rijkdom en vakkennis. Ondanks de roerige geschiedenis heeft de Elzas dit erfgoed prachtig in stand weten te houden.
Gastronomisch is de Elzas één van de belangrijkste regios in Frankrijk. De wijnen van de Elzas hebben een heel rijk palet dat menig fijnproever bekoort. En de Elzassers lijken de gave te hebben om het de toeristen naar hun zin te maken.
Hieronder enkele sfeerbeelden van de Elzasreis, georganiseerd n.a.v. 25-jarig bestaan Davidsfonds Ver-Assebroek.
Antoon Degroote maakte een verslag van de reis in de vorm van een diareportage. De reportage kan je on-line bekijken door op onderstaande link(en) te klikken (bij het openen klik je rechtsboven op de knop START DIASHOW).
24 maart 2009 - "De Katharen" door prof. Raphaël De Keyser
N.a.v. de Nacht van de Geschiedenis - De Katharen : meer dan een obscure sekte?
De Katharen zijn in
Tal van reisorganisaties en ook het Davidsfonds bieden cultuurreizen door het Land van de Katharen aan. Het departement Aude in de Franse provincie Languedoc-Roussillon profileert zich in toeristische brochures en op zijn website uitdrukkelijk als Aude pays Cathare, en promoot een bezoek aan de overgebleven zogenaamde Katharenburchten zoals die van Carcassonne en Montségur.
Professor Raphaël De Keyser, doctor in de geschiedenis en emeritus hoogleraar aan de K.U. Leuven, is een kenner van het Katharisme, en begeleidde voor het Davidsfonds verschillende reizen door het land van de Katharen. Hij was dan ook goed geplaatst om ons een antwoord te geven op volgende vragen:
- wie waren echter de Katharen of Albigenzen?
- waarom kwamen ze hoewel ze zichzelf christenen noemden toch in botsing met zowel de geestelijke als wereldlijke leiders?
- waren ze enkel in Frankrijk actief?
- wat gebeurde er met hen toen in de 13de eeuw heuse kruistochten een einde trachtten te maken aan hun succes?
- wat hebben de Katharen te maken met de mythische Graal?
- en waarom blijft de geschiedenis van deze lang verdwenen religieuze dissidenten nog steeds zo tot de verbeelding spreken?
Hij wist ons ook meer te vertellen over de bijzonder boeiende maar ook tragische geschiedenis van deze beweging.
Een enorm boeiende avond met 73 aanwezigen.
Na een dankwoord gericht te hebben tot de professor sloot voorzitter Joris af:
Alles voor Vlaanderen, en Vlaanderen niet voor de Katharen, maar voor Christus.
Sterven is omgeven met mysterie, met gevoelens en emoties. Begraven (cremeren) zit vol met rituelen en symbolen, deels religieus van oorsprong, deels voortkomend uit een andere levensbeschouwing.
Een oud kerkhof als dat van Steenbrugge is tegelijk ook een soort schatkamer van funerair erfgoed. Het is zelfs ook een plaats waar het aangenaam is om eens rond te wandelen .
Tijdens het bezoek gingen we dieper in op de beeld- en symbolentaal die gebruikt werd en wordt. We leerde ook één en ander over begraven en cremeren, vroeger en nu.
Boeiende wandeling onder de eerste lentezon.
15-03-2009 om 18:35
geschreven door DFVA
14-03-2009
vrijdag 13 maart 2009 - koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert
Opnieuw volboekt: wat een succes. Lena had opnieuw een schitterend menu voorbereid. Vrijdag de 13de ? Hebben we niks van gemerkt hoor.
Eerst rustig menu overlopen en in groepen verdeeld. TEAMWORK !
We hebben gewerkt, gelachen en gegeten.
Tot de volgende keer.
Hieronder nogmaals het draaiboek en bijhorende sfeerbeelden.
Aperitief:Schuimwijnmet hibiscusbloemen
Aperitiefhapje: Aperitiefmosseltjes
Soep: Bloemkool-paprikasoep met mascarpone
Voorgerecht: Gorgonzolataart met parmaham en peren
Hoofdgerecht: Lamsfilet met muntsaus, gepaneerd witloof en parmesaanaardappeltjes
Werkwijze:Snij de plakjes bacon overlangs in twee.Leg op ieder plakje een beetje van de kruidenkaas.Daar bovenop komt een mosseltje, vervolgens rolt u alles op.
Maak ondertussen een vinaigrette met de honing, mosterd en olie.
Leg de mosselpakketjes op een ingevette bakplaat en grill ze lichtbruin in de oven.Snij de sla fijn en verdeel over de bordjes.Schik hierop de mosselen en werk af met de vinaigrette, de bieslook en wat peper.
Bloemkool-paprikasoep met mascarpone
Benodigdheden:500 gr bloemkoolroosjes 1½ rode paprika
2 fijngesnipperde uien -1 ½ l kippenbouillon 90 gr mascarpone
wat bieslook boter - pezo
Werkwijze:Stoof de ui in boter.Voeg de in stukjes gesneden paprika toe en de bloemkoolroosjes en laat meestoven.Giet de bouillon over de groenten en laat een twintigtal minuten zachtjes koken.Laat de mascarpone smelten in de soep en mix.Werk de soep af met de fijngesnipperde bieslook.
Gorgonzolataart met parmaham en peren,
Benodigdheden: 2 ½ dl room 200 gr gorgonzola wat tijm pezo 3 rijpe peren citroensap 4 eieren 100 gr parmaham olijfolie bladerdeeg
Werkwijze:Verwarm de oven voor op 200° . Verwarm de room en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten.Voeg de tijm en de peper toe naar smaak en laat wat afkoelen.Schil de peren, snij ze in acht partjes en verwijder de klokhuizen.Besprenkel de partjes met citroensap.Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg.Drukhet deeg goed aan en snij de overtollige randen af.Prik gaatjes in met een vork.Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus op de taartbodem.Leg de peren naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de in reepjes gesneden ham erover.Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal peper over.
Bak de taart gedurende 30 a 35 min op 200°.
Lamsfilet met muntsaus
Benodigdheden:1 kg lamsfilet boter pezo look.
Voor de saus:1 bokaal bruine fond en 1 bokaal water olijfolie pezo 1 teentje look 100 gr.Gesneden wortelen 100 gr. ui 100 gr. gerookt spek
Werkwijze:Stoof de ui, wordtel en spek en voeg de tomatenpuree toe en laat stoven.Blus met de wijn en de fond.Voeg het water toe en laan inkoken.Zeef de saus.
Bak het vlees en hou het warm.Voeg de saus bij het braadvocht, laat koken en bind met handboter.Voeg net voor het opdienen de gesnipperde munt toe.
Gepaneerd witloof
Benodigdheden:4 witloofstronken boter suiker pezo 100 gr bloem 2 eiwitten 100 gr paneer meel
Werkwijze: Maak het witloof schoon, strooi er wat suiker op en stoof gaar in wat boter.Breng op smaak met peper en zout, en laat het uitlekken van zodra het gaar is, en laat afkoelen.
Wentel het witloof eerst in de bloem, dan in het eiwit en dan in het paneermeel.
Bak in frituurvet.
Parmesaanaardappelen
Benodigdheden:4 grote aardappelen boter75 gr parmezaanse kaas
Werkwijze:De aardappelen schillen, wassen, droogdeppen enin de lengte doormidden snijden.Daarna in dunne schijfjes snijden en in een ingeboterde ovenschaal leggen, en bestrooien met peper en zout.De boter in kleine stukjes doen en gelijkmatig over de aardappelen verdelen.In oven ongeveer 35 minuten op 180 °.Doe er de parmezaanse kaas over en laat gratineren.
Mandarijnpudding:
Benodigdheden:1 blikje mandarijntjes op sap (200 gr) 40 gr suiker 1 citroen 4 blaadjes gelatine 2 dl yoghurt 1 ei 1 dl room 2 mandarijnen
Werkwijze:
Gelatine weken in koud water
Citroen halveren en ½ uitpersen
Blik mandarijnen afgieten en mandarijnen in stukjes snijden
Doe in een kookpot 1 dl mandarijnsap, citroensap en suiker en verwarm tot de suiker is opgelost.
Gelatine uitknijpen en in het warme vruchtsap oplossen
Fijngesneden mandarijntjes en yoghurt eronder mengen.
Laten afkoelen
Ei splitsen en eiwit opkloppen.
Room opkloppen
Schep de room en het eiwit onder het mandarijnmengsel
zondag 8 maart 2009 - maaltijd Kasteel van Moerkerke n.a.v. 25 jaar Davidsfonds Ver-Assebroek
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Davidsfonds Ver-Assebroek werd dit jaar het ledenfeest gehouden in het Kasteel van Moerkerke. Het was een enorm succes. Liefst 79 personen hadden zich voor de maaltijd ingeschreven. Enkele sfeerbeelden:
08-03-2009 om 00:00
geschreven door DFVA
28-02-2009
zaterdag 28/02/2009 - receptie 25 jaar Davidsfonds Ver-Assebroek
Een zilveren jubileum voor DFVA op 28.02.2009
De viering van 16 uur stond in het teken van 25 jaar Davidsfonds op Ver-Assebroek. Midden- en zijbeuken liepen helemaal vol en het deed deugd met zovelen samen eucharistie te vieren. We keken dankbaar achterom en herdachten de overleden leden, evenals de overleden stichtster Marie-Louise Hondekyn-De Ruyttere en het bestuurslid Jacky Neyens.
Dank aan priester Geert Bamelis, die mee aan de wieg van deze afdeling stond, en met krachtige en enthousiaste woorden ons wist te boeien en te begeesteren. Zo werd het bestuur aangespoord om ook van de volgende 25 jaar ( en langer, natuurlijk) een succesverhaal te maken.
Dank ook aan de leden van het parochiaal zangkoor Cantate Domino, die deze viering opluisterden en schitterende uitvoeringen brachten van oude, oervlaamse liederen die door velen werden meegezongen.
Daarna was het voor meer dan honderd feestelingen tijd voor de receptie in zaal Patria. De powerpointpresentatie scherpte onze herinneringen aan vorige activiteiten aan en ondertussen hieven we het glas, de bezinning na de communie indachtig:
Ik drink op de mensen die blijven vertrouwen, die van tevoren niet vragen waarvoor, voor hoeveel en waarom. op de mensen die door blijven bijten: zo van: doe maar wel en kijk niet om.
Tijdens de receptie overhandigde de ondervoorzitter van Davidsfonds-Nationaal aan afscheidnemend bestuurslid Jeannine Meire een sierlijk bronzen beeldje van de kunstenaar Willy Peeters, als dank voor 25 jaar trouwe inzet.
Hieronder enkele sfeerbeelden van de receptie, alsook unieke foto van bestuursleden van vroeger en nu.