9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 14 maart 2010 - Kasteel van Moerkerke: ledenfeest

    Zoals ieder jaar mochten wij onze trouwe leden begroeten op het ledenfeest.
    Een gemoedige sfeer, aangenaam gezelschap en veel lekkers:

    Menu

    Aperitief met hapjes

    Zeeduivel, lente-ui, zalf van broccoli en snippers gandaham met een mousseline van witbier

    Mechelse koekoek gegrild met mozzarella en zuiderse groentjes,

    fettucini met basilicum en een zacht paprikasausje

    Bavarois van speculoos met gekarameliseerde appeltjes en vanille-ijs

    Koffie en koekjes

    Hieronder enkele sfeerbeelden (ook dank aan Armand Vandenbrande)

















































    15-03-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    06-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 maart 2010 - Koken voor mannen
    Heel wat jong geweld aanwezig deze keer.

    Onder het toeziende oog en met behulp van Lena kregen we opnieuw heel wat gedaan.

    Hieronder het volledig menu, alsook de sfeerbeelden.

    KOOKLES DAVIDSFONDS 05/03/2010

     

    Aperitiefhapje: Toast van rozijnenbrood met gekarameliseerde peer en cambozola

    Soep:  Peterseliesoep met sla.

    Tussengerecht: Gorgonzolataart  met parmaham en peren,

    Hoofdgerecht:  Oosterse varkensvinken met paprikaroom en Italiaanse rijst

    Dessert: Ijskoffie

     

    Aperitiefhapje:

    Toast van rozijnenbrood met gekarameliseerde peer en cambozola

    Benodigdheden:  10 rondjes rozijnenbrood – 1 peer – 30 gr boter – 1 eetlepel rietsuiker – snuifje kaneel – 1 eetlepel balsamico-azijn – 10 plakjes cambozola – bieslook

    Bereidingswijze:  Steek  met een vormpje rondjes uit rozijnenbrood en rooster in de oven.

    Schil de peer, verwijder het klokhuis en versnij in plakjes.  Fruit de peer in de hete boter aan, karameliseer met de rietsuiker en voeg een snuifje kaneelpoeder toe en de balsamico-azijn.

    Leg de plakjes peer op het brood en leg de cambozola er bovenop.

    Laat even smelten in de oven en garneer met bieslook.

     

    Soep:  Peterseliesoep met sla.

    Benodigdheden:  2 bosjes peterselie – 2 kroppen sla – ½ kg aardappelen – 2 uien – tijm – laurier – pezo – 3 liter kippenbouillon – boter

    Werkwijze: 

    De ui pellen en grof versnijden en stoven in wat boter.  De sla spoelen, in stukken scheuren en meestoven.  De bouillon en de aardappelen toevoegen, kruiden met tijm, laurier en pezo, laat 15 minuutjes garen.  Peterselie spoelen en grof hakken, erbij voegen nogmaals laten koken zonder deksel (voor de groene kleur).  Tijm en laurier eruit halen, mixen en op smaak brengen.

     

    Gorgonzolataart met parmaham en peren,

    Benodigdheden: 2 ½ dl room – 200 gr gorgonzola – wat tijm – pezo – 3 rijpe peren – citroensap – 4 eieren – 100 gr parmaham – olijfolie – bladerdeeg

    Werkwijze:  Verwarm de oven voor op 200° . Verwarm de room en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten.  Voeg de tijm en de peper toe naar smaak en laat wat afkoelen.  Schil de peren, snij ze in acht partjes en verwijder de klokhuizen.  Besprenkel de partjes met citroensap.  Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg.  Druk  het deeg goed aan en snij de overtollige randen af.  Prik gaatjes in met een vork.  Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus op de taartbodem.  Leg de peren naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de in reepjes gesneden ham erover.  Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal peper over. 

    Bak de taart gedurende 30 a 35 min op 200°.

     

    Benodigdheden voor het fruitig slaatje:

     1 pakje raketsla – 1 pakje veldsla – 1 krop gewone sla - 250 g witte druiven,

    2 lepels geroosterde pijnboompitten – 4 bolletjes  gekonfijte gember

    Voor de vinaigrette: 4 lep olijfolie  - 2 lep rode wijnazijn – wat sap van de gekonfijte gember.

    Spoel de veldsla, de raketsla en de gewone sla  en halveer de druiven

    Meng de sla en de vruchten met de gekonfijte gember en de pijnboompitten

    Maak een vinaigrette van olie, azijn en sap van de gekonfijte gember en sprenkel over de salade.

     

     

    Oosterse varkensvinken met paprikaroom en Italiaanse rijst

    Benodigdheden:   4 fijne varkenslapjes van 100 g elk -  4 lente-uitjes - 1 grote wortel – olijfolie - 1 eetlepel sojasaus -  100 g sojascheuten - 2 eetlepels gehakte verse koriander –

    Werkwijze:   

    Snijd de lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Schil de wortel en rasp zeer fijn. Stoof de lente-uitjes

    en de wortel aan in 2 eetlepels olijfolie. Voeg de sojasaus toe en laat op een zacht vuurtje 2

    minuten garen. Voeg vervolgens de sojascheuten toe. Laat alles 2 minuten garen, werk af met

    de koriander en laat het groentemengsel volledig afkoelen.

    Leg de vleeslapjes op een plankje en verdeel het groentemengsel over de varkenslapjes, rol ze dicht en bind de pakjes eventueel met keukentouw dicht. Bak de pakketjes in olijfolie goudbruin aan. 

     

    Benodigdheden  voor de parikaroom: 1 rode en 1 gele paprika - 2 dl groentebouillon –

    4 dl room -  olijfolie -  paprikapoeder – pezo

    Spoel de paprika’s, snijd ze in stukken en kook ze 4 à 5 minuten in de bouillon. Pureer met de

    staafmixer. Zeef de coulis om alle velletjes te verwijderen. Voeg er de room aan toe en laat op

    een zacht vuur inkoken tot sausdikte. Kruid naar smaak bij met paprikapoeder, peper en zout.

     

     

    Benodigdheden voor de Italiaanse  rijst:

    250 gr rijst – 3 lepels olijfolie – 1 ui – 2 rode paprika’s – 4 tomaten – ½  liter kippenbouillon – pezo – peterselie

    Werkwijze voor de Italiaanse rijst: 

    Snipper de ui fijn en stoof in wat vetstof.

    Voeg de rijst toe  en de geconcasseerde tomaten (pellen en ontzaden).

    De fijngesneden paprika’s toevoegen, de bouillon en de kruiden.

    De rijst laten gaarkoken.

     

     

    Ijskoffie

    Benodigdheden:  1 liter vanille-ijs – 2 dl room – 1 soeplepel oploskoffie – 1 kopje amaretto

    Werkwijze:  Laat het ijs op kamertemperatuur smelten.  Warm de amaretto op en voeg de koffie toe zodat deze kan oplossen, laat afkoelen. Klop de room op, voeg bij roomijs en voeg de gekoelde amaretto toe.

     

     


    Smakelijk.









































































    06-03-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    27-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 26 maart 2010 - quiz

    Onze quiz was reeds aan de 12 editie toe. Nadat vorig jaar de quiz in een nieuw kleedje werd gestoken,  gingen wij o.l.v. Antoon Verscheure op dit elan verder.

     

    De groepen kregen zoals gewoonlijk 8 reeksvragen voorgeschoteld. Tafelvragen werden bij deze editie beperkt tot 3.

     

    In totaal konden wij rekenen op 16 deelnemende ploegen.

     

    Hieronder wat sfeerbeelden van de avond.

     

    Dit jaar mochten wij alvast de groep Origami 12 12 bekronen voor hun puik teamwerk. Zij behaalden de eerste plaats met een totaal van 77,88 % van de punten.

     

    1. ORIGAMI 12 12:          77,88%

     

    2. DE DODE VOGELS:   73,93%

        DE MUSKETIERS:      73,93%

     

    4. CLIO:                             72,86%

    5. THE HAPPY HYPO’S: 71,70%



























































    27-02-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    14-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 januari 2010 - Ierland, magisch eiland van de Kelten door Guido Vervoort (diavoordracht)

    Ierland is een intens groen lappendeken van landschappen als uit een prentenboek vol met romantische negentiende-eeuwse gravures, met daartussen verscholen, de overblijfselen uit een mythisch en rumoerig verleden: werelden van Druïden en Kelten, prehistorische stenen en ringforten, middeleeuwse kastelen en abdijruïnes, sfeervolle dorpjes en vissershaventjes, gezellige pubs waaruit de Ierse folkmuziek klinkt en de nog levendige prachtige oude Keltische taal, het Gaelic. Tegen de eilanden en de hoge kliffen van de westkust beukt de Atlantische oceaan. De hoofdstad Dublin en zijn monumenten. Ierse Whiskey-distilleerderij en de Guinness-brouwerij. De fascinerende Ierse dansen. Wij vertellen ook het aangrijpende verhaal van de Ierse emigranten naar Amerika. Ierland en de Keltische cultuur hebben een magische aantrekkingskracht die niemand onberoerd laat…



































    14-01-2010 om 19:21 geschreven door DFVA  


    28-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 27 november 2009 - Rhônewijnen: wijndegustatie o.l.v. Willy DE FOUR

    Na Champagne, Elzas en Bourgogne zetten we onze “Tour de France” van de wijn verder. We trekken richting zuiden en dit onder de deskundige leiding van onze sommelier Willy.

    Het wijngebied van de Côtes du Rhône strekt zich uit over een lengte van tweehonderd kilometer, van Vienne tot Avignon, langs beide zijden van de rivier de Rhône. In het gebied worden twee delen onderscheiden: het noordelijke en het zuidelijke. De meest prestigieuze Cru’s komen uit de noordelijke Côtes du Rhône, waar de druiventeelt bijzonder moeilijk is door de steile hellingen. Het zuiden is veel vlakker met andere bodemstructuren en daardoor een grotere diversiteit aan wijnen.

    We bespraken de druivenrassen met hun typische kenmerken en maakten kennis met de verschillende appellations.

    Tijdens de blindproeverij werden wijnen van de verschillende appellations geproefd, vergeleken en besproken. Naast de generieke Côtes du Rhône en Côtes du Rhône villages proefden we ook topwijnen van deze streek zoals Côte-Rôtie, Condrieu, Crozes-Hermitage, Gigondas, Lirac en Châteauneuf-du-Pape.

    We degusteerden:

    Wijn

    Jaar

    Condrieu (Domaine Faury)

    100% viognier

    2007

    Crozes-Hermitage (Dom. De la Ville Rouge)

    100% marsanne

    2008

    Côtes du Rhône (Château Simian)

    100% viognier

    2008

    Côtes du Rhône (Dom. De Deurre)

    100% syrah

    2006

    Rasteau, Côtes du Rhône Villages (Dom. Des Girasols)

    46% syrah – 34% grenache

    10% carignan – 10% mourvèdre en cinsault

    2005

    Gigondas (Dom. Du Pourra)

    70% grenache – 25% syrah – 5% mourvèdre

    2007

    Saint-Joseph (Dom. Du Mortier)

    100% syrah

    2006

    Lirac (Corne-Loup)

    50% grenache noir

    40% syrah – 10% mourvèdre

    2004

    Chateneuf-du-Pâpe (Clos Val Seille)

    70% grenache noir – 10% mourvèdre

    10% counoise – 5% muscardin

    5% vaccarese

    2003

    Dankjewel Willy voor de degustatie !















































    28-11-2009 om 19:27 geschreven door DFVA  


    23-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 20 november 2009 - De Radiateurs - improvisatietheater

    De Radiateurs zijn als groep actief sedert 2001. Wat ooit opgestart is als een grap, groeide uit tot een gezelschap dat zijn plaats verworven heeft in de Vlaamse improvisatiewereld. Het gezelschap is aangesloten bij de vzw Open Doek, de koepel van het Vlaamse amateurtheater.

    Het Brugse gezelschap bestaat vandaag uit vijf ervaren en getrainde improvisatieacteurs. Op zich gewone mensen die op het podium, en dit op aangeven van het publiek, in zeer ongewone situaties terecht komen. Dit leidt vaak tot hilarische situaties waarbij zelfs de grootste droogstoppels tranen met tuiten lachen. Kortom een schitterend medicijn tegen elke vorm van verzuring.

    Ondanks het vaak kolderieke gegeven binnen het improvisatietheater schuwen De Radiateurs de diepere emoties absoluut niet. De enige grenzen aan het improviseren zijn diegenen die ter plaatse door het publiek worden aangebracht.

    Improviseren met muziek is de grote passie van De Radiateurs. Een liefde die ze heel graag delen met de toeschouwers.























    23-11-2009 om 08:42 geschreven door DFVA  


    17-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 16 oktober 2009 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

    Vol enthousiasme gingen we er tegenaan. En zie maar wat we onder leiding van Lena gedaan kregen: het mocht er best wezen.
    Mannen: wij zijn goed bezig.


    Aperitief: Sprankelende druiven

    Aperitiefhapje: Tartaar van roze zalm

    Soep: Bloemkool-Paprikasoep met mascarpone

    Voorgerecht: Canneloni van gandaham

    Hoofdgerecht: Varkenshaasje in bladerdeeg met sausje van Trappist Westmalle,

    Chinese kool en knolselderpuree

    Dessert: Panna cotta met frambozencoulis




    SPRANKELENDE DRUIVEN:

    Benodigdheden: 250 gr druiven – 2 dl cointreau – 2 flessen mousserende wijn

    Werkwijze: Was de druiven en snij in vier en overgiet met de cointreau en laat één nacht trekken. Verdeel dit over de glazen, vul de glazen verder aan met de mousserende wijn. Geef er een lange coctaillepel bij, zodat de druiven kunnen gegeten worden.

    TARTAAR VAN ROZE ZALM:

    Benodigdheden: 100 gr gerookte zalm – citroensap – 1 rode ui – fijngesneden bieslook – roze peperbollen op sap – 1 granny smith – peper

    Werkwijze: Snij de zalm in zeer kleine stukjes, samen met de groene appel. Meng met het citroensap, de rode ui, de bieslook, de roze peperbollen en de peper.

    Dien op in kleine glaasjes op cups en versier met bieslook.

    BLOEMKOOL-PAPRIKASOEP MET MASCARPONE

    Benodigdheden: 500 gr bloemkoolroosjes – 1 ½ rode paprika – 2 fijngesnipperde uien – 1 ½ liter kippenbouillon – 90 gr mascarpone – wat bieslook - boter – pezo

    Werkwijze: Stoof de ui in de boter. Voeg de in stukjes gesneden paprika toe, alsook de bloemkoolroosjes en laat even meestoven. Giet de bouillon over de groenten en laat een twintigtal minuutjes zachtjes meekoken. Laat de mascarpone smelten in de soep en mix. Werk de soep af met fijngesnipperde bieslook.

    CANNELONI VAN GANDAHAM MET FRAMBOZENVINAIGRETTE

    Benodigdheden: Per persoon: 1 plak gerookte ham – 1 doosje krab of surimi – 1 dikke plak Sint Jozefskaas – ½ bundeltje waterkers – 1 sinaasappel – 1 tomaat - 1 sjalot wat gemengde sla – 4 olijven.

    Werkwijze: Verdeel de krab in porties – Ontkort de kaas en snij in reepjes. Was en droog de waterkers – Snij de sinaasappel à vif en snij de partjes eruit. Was, pel en ontpit de tomaat en snij in reepjes. Pel de sjalot en snij in reepjes. Leg de plakken ham op een plank, beleg met de krab, de kaas, de waterkers, de sinaasappelpartjes, de tomaatreepjes en de sjalotreepjes en rol op.

    Benodigdheden voor de vinaigrette: 9 lepels olijfolie – 3 eetlepels frambozenazijn – 40 gr frambozen – scheutje notenolie – wat honing – pezo

    Werkwijze: Klop de olijfolie op met de frambozenazijn, de notenolie en pezo. Voeg naar smaak de geplette frambozen toe en wat honing.

    BORDPRESENTATIE: Schik wat gemengde sla op een bordje, leg er de canneloni op en leg er de in schijfjes gesneden olijven op en dresseer er de vinaigrette rond.

    VARKENSHAASJE IN BLADERDEEG MET TRAPPIST WESTMALLE, CHINESE KOOL EN KNOLSELDERPUREE

    Benodigdheden: 1 vel bladerdeeg – 1 varkenshaasje – 400 gr gehakt – 2 eieren – paneermeel – pezomus – laurier – tijm – mosterd – 1 lepel gehakte peterselie – 1 eetlepel gehakte dragon – 1 eetlepel gehakte rozemarijn – 1 chinese kool - 1 flesje trappist Westmalle – ½ liter bruine fond – wat honing - handboter

    Werkwijze: Bak het haasje langs weerszijden en kruid met pezo. Neem uit de pan en laat afkoelen.

    Klop het ei los, meng met het gehakt, de tuinkruiden en het paneermeel. Bestrijk het afgekoelde haasje met mosterd en smeer het gehakt er rond. Leg in het midden van het bladerdeeg.

    Bestrijk de uiteinden met eigeel en plooi het bladerdeeg rond het vlees. Snij het overtollige deeg weg en overstrijk de randen met water.

    Leg het deeg op een stuk bakpapier en snij gaatjes in het deeg om de stoom eruit te laten en overstrijk het deeg met het losgeklopt ei.

    Bak het haasje in de oven: +/- 40 minuten op 200 °

    Laat het vlees een minuutje of 10 rusten.

    Snij ondertussen de chinese kool fijn, spoel en stoof in boter, kruid met pezomus.

    Werkwijze voor de saus; Blus de pan waarin het vlees werd gebakken met de kalfsfond en de trappist, breng op smaak met honing en laat inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

    Bind de saus met handboter.

    Benodigdheden voor de knolselderpuree: 1 knolselder – ongeveer evenveel aardappelen – gesnipperde peterselie – boter – room – pezomus

    Werkwijze: Schil de aardappelen en snij in stukken en kook gaar. Schil de knolselder, snij in stukken en kookc gaar. Meng tesamen tot een puree, doe er wat boter en room bij, alsook de peterselie. Brebg op smaak met pezomus.

    PANNA COTTA MET FRAMBOZENCOULIS

    Benodigdheden: 9 dl room van 40° vet – 2 vanillestokjes – 100 gr suiker –

    2 ½ blaadjes gelatine – een pakje kant en klare frambozencoulis

    Werkwijze: Week de gelatine in koud water. Halveer de vanillestokjes en haal er het merg uit. Breng de room, de suiker, vanillestokjes aan de kook, neem van het vuur en laat 15minuten trekken. Roer er van het vuur de uitgeknepen gelatine bij. Verdeel over de glaasjes en laat opstijven. Versier met de frambozencoulis, wat verse frambozen op een stokje en een takje munt.























































    17-10-2009 om 18:06 geschreven door DFVA  


    30-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 26 september 2009 - boekenstand, openingsavond
    In zaal Patria werd naar jaarlijkse gewoonte de boekenstand georganiseerd. De ultieme gelegenheid voor onze leden, kandidaat-leden en sympathisanten om het aanbod van het Davidsfonds te komen bezien én inzien.

    Een groot aantal van de leden hernieuwden hun lidmaatschap en maakten kans tot het winnen van een prijsboek.

    Op de openingsavond van het 26ste werkjaar werd programma voor het werkjaar 2009-2010 voorgesteld. Er was opnieuw heel wat volk opgedaagd voor de gastronomische barbecue.

    Hieronder enkele sfeerbeelden.








































    30-09-2009 om 21:41 geschreven door DFVA  


    07-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerzoektocht VOERSTREEK

    Ook dit jaar was de afdeling van het Davidsfonds Ver-Assebroek present op de zomerzoektocht.
    Het werd een gezellige tweedaagse in de Voerstreek op z
    ondag 2 en maandag 3 augustus.

    Bea had de organisatie opnieuw voor zich genomen en alles tot de puntjes voorbereid. Er werd geopteerd voor een overnachting in “De Kommel”. 

    Bedankt Bea voor de voorbereiding. Jammer dat je er niet bij kon zijn.
    De deelnemers waren (ook nadien) zeer enthousiast.

    Hierna enkele sfeerbeelden en ook een link waarbij fotoreportage van Antoon Degroote bekeken kan worden.

    Allen bedankt voor jullie bijdrage !

    http://www.mijnalbum.nl/Album=KHGP4IFD





































    07-08-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    14-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 14 juni 2009- Straatnaambordenwandeling o.l.v. Greta Vanzieleghem

    Straatnaamborden. Dagelijks komen we er haast achteloos voorbij.

    Toch schuilen er bijzondere verhalen achter de Brugse straatnamen. Ze verwijzen naar historische of culturele gebeurtenissen, vak leiden ze tot verkeerde interpretatie, heel zelden zijn ze duidelijk op zich.

    Met de straatnaamborden als leidraad bezochten we een rustig gedeelte van Brugge en mochten we nogmaals vaststellen hoe rijk en onuitputtelijk de Brugse geschiedenis wel is.

    We vertrokken op het Jan Van Eyckplein en wandelen richting Sint-Gillisparochie.

    Bedankt Greta voor deze boeiende wandeling. Wij ontdekten een nieuw (oud) stukje van Brugge.









































    14-06-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    09-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag 8 juni 2009: leesgroep (allerlaatste bijeenkomst)

    Op maandag 8 juni 2009 hield de DFVA-leesgroep haar allerlaatste bijeenkomst in de pastorie van Ver-Assebroek. O.l.v. leesgroepbegeleider Pascal Cornet hadden de zes aanwezigen een boeiend gesprek over het heel originele boek ‘Het leven van Pi’ van Yann Martell. Vijf jaar leesgroep, dat betekent 25 boeken die aandachtig werden gelezen en besproken! Eigenlijk een hele prestatie!

    We danken Pascal Cornet voor al die verrijkende avonden. Dank ook het DFVA-bestuur en vooral aan bestuurslid Jeannine Meire voor haar enthousiasme en haar administratieve zorg en alles wat daarbij kwam kijken, zoals de afwas achteraf. Dank eveneens aan priester Johan Allegaert, voor zijn gastvrije toestemming om in zijn woning bijeen te komen.

    Dank bovenal aan al wie lid was van de leesgroep, voor de medewerking, ijver, vriendschap en de positieve sfeer! De herinneringen aan deze avonden in de pastorie zullen we koesteren!









    09-06-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    08-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 7 juni 2009 - begeleide fietstocht

    We reden met een mooie groep richting Kasteel d’Aertrycke.

    Een paar km. voor het kasteel bliezen we even uit in restaurant-tearoom Moubeke”

    Na een, naar onze normen, redelijke rustpauze bezochten we even het park van Kasteel d’Aertrycke en keerden zowaar terug richting Ver-Assebroek.

    In “Ten Voute” werd, voor de geïnteresseerden, nog een rustpauze ingelast.

    Het geheel omvatte een tocht van ongeveer 40 à 45 km. via landelijke wegjes, en op een rustig tempo zodat iedereen (jong & oud) kon meefietsen. De jongeren onder ons gaven echter verstek.

    Hieronder de groepsfoto.

    Tevens een poging om fietsroute te publiceren.







    08-06-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    02-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag 1 juni 2009 - daguitstap St. Truiden & Haspengouw o.l.v. Carlo Goethals

    Pipo en Bink: daguitstap naar Haspengouw op 01.06.2009

    Onze eerste stop was het familiebedrijf Pipo in Kerkom, waar we gul en gastvrij ontvangen werden met appeltaart, Katarakt-taart, koffie en appelsap van fruit van de eigen kwekerij. De goedlachse gastvrouw onthulde ons daarna alle geheimen van het fruitsap en verleidde velen onder ons tot de aankoop van een of meer flessen of flesjes lekker, gezond en natuurlijk Pipo fruitsap. Daarna leidde haar echtgenoot ons even rond in de zonnige perenboomgaard, waar we uitleg kregen over snoeitechnieken, bestrijding van ongewenste insecten en schimmels, hagelschade, Poolse plukkers enz.

    Een rondrit tussen het glooiende Katarakt-landschap met de ontelbaar vele perenboomgaarden bracht ons naar het restaurant voor het middagmaal, lekker en vlot geserveerd.

    Daarna ging het richting Sint-Truiden, voor een bezoek aan het begijnhof en de begijnhofkerk. Gids Flor Van Roye bezorgde ons met zijn speciale, zwarte humor en zijn acteertalent een gidsbeurt over de heiligen, zoals niemand van ons ooit had meegemaakt!

    Een wandelingetje voerde ons naar het centrum, voor o.m. een bezoek aan het mooie amfitheater in het vroegere seminarie van Sint-Truiden. Dat de akoestiek er perfect was, bewees gids Flor ‘Hermans’ met een minisketch over de rapportuitreikingen in zijn schooltijd. Hij kreeg zowaar tranen in zijn ogen aan te pas toen hij die herinneringen ophaalde!

    Een dikke snee donkerbruin boerenbrood, met paté, kaas of ‘kop’, doorgespoeld met het streekbiertje Bink rondde het bezoek aan Limburg af. Omstreeks kwart voor 9 waren we na een vlotte terugreis weer op ons vertrouwde Ver-Assebroekse kerkplein.

    Dank aan de organisatoren, het bestuur van het DFVA en onze vijfsterrengids Carlo Goethals!

































    02-06-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    17-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 17 mei 2009 - Ruiselede - Gulke Putten - natuurwandeling

    Natuurwandeling natuurreservaat Gulke Putten (Wingene)

    o.l.v. Christine Verscheure (conservator van de Gulke Putten)

     

    Een frisse morgen, een stevige bries. Zoals voorzien vertrokken we stipt om 10.00 uur voor een fikse natuurwandeling. De kleine opkomst was niet voorzien. De gidsbeurt was des te beter. Het kleine groepje kreeg toegang tot plaatsen die anders niet aangedaan worden.

     

    Het natuurgebied de Gulke Putten, gelegen op de gronden van het Radiozendstation te Wingene, wordt beheerd door Natuurpunt vzw en groeide sinds 1969 aan van 1,5 ha tot 16 ha. In 2001 gebeurde de eigendomsoverdracht van Belgacom naar de Krijgsmacht; tegelijk werd aan Natuurpunt het beheer over de aansluitende natuur- en reservaatpercelen toevertrouwd. Kort daarna kon Natuurpunt ruim 30 ha bos kopen en in 2008 nog eens 6 ha grasland, waardoor de totale oppervlakte van de Gulke Putten momenteel meer dan 105 ha bedraagt.

     

    Het reservaat is een uniek relict van de vroegere uitgestrekte 'woeste gronden' van het Bulskampveld. Het gebied is rijk aan natte en droge heide, heischrale graslanden, hakhout met bloemrijke paden en open plekken met orchideeënrijk hooiland.

     

    Het gebied bestaat uit een zeer grote verscheidenheid aan venige heide : dopheide, ronde zonnedauw (afbeelding), kleine zonnedauw, veenpluis, beenbreek, heidekartelblad, moeraswolfsklauw, gagel en gevlekte orchis. Levendbarende hagedis en de rups van de veelvraat zijn voorbeelden van zeldzame en bedreigde soorten die hier door 30 jaar intens beheer weten te overleven.

     

    Alweer een ervaring rijker.

     

    Hieronder enkele sfeerbeelden.

































    17-05-2009 om 20:07 geschreven door DFVA  


    27-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14, 15, 16 en 17 april 2009 - ELZAS, het beste en 't mooiste o.l.v. Carlo Goethals

    Dit

    Dit vruchtbare land, gelegen tussen de Vogezen en de Rijn verrast de bezoeker met een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden en landschappen. Die verscheidenheid komt tot uiting in de architectuur: traditionele vakwerkhuizen, romaanse kerkjes, gotische kathedralen, versterkte burchten, rijke patriciërshuizen...

    Burgers, boeren en ambachtslui vereeuwigden in steen, hout of ijzer hun rijkdom en vakkennis. Ondanks de roerige geschiedenis heeft de Elzas dit erfgoed prachtig in stand weten te houden.

    Gastronomisch is de Elzas één van de belangrijkste regio’s in Frankrijk. De wijnen van de Elzas hebben een heel rijk palet dat menig fijnproever bekoort. En de Elzassers lijken de gave te hebben om het de toeristen naar hun zin te maken.

    Hieronder enkele sfeerbeelden van de Elzasreis, georganiseerd n.a.v. 25-jarig bestaan Davidsfonds Ver-Assebroek.

    Antoon Degroote maakte een verslag van de reis in de vorm van een diareportage. De reportage kan je on-line bekijken door op onderstaande link(en) te klikken (bij het openen klik je rechtsboven op de knop START DIASHOW).

    Veel kijkgenot.

    http://www.mijnalbum.nl/Album=IY7DUPMA

    http://www.mijnalbum.nl/Album=4OMFMHWX





































    27-04-2009 om 12:47 geschreven door DFVA  


    25-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 maart 2009 - "De Katharen" door prof. Raphaël De Keyser

    N.a.v. de Nacht van de Geschiedenis - De Katharen : meer dan een obscure sekte?

    De Katharen zijn “in”…

    Tal van reisorganisaties en ook het Davidsfonds bieden cultuurreizen door het “Land van de Katharen” aan. Het departement Aude in de Franse provincie Languedoc-Roussillon profileert zich in toeristische brochures en op zijn website uitdrukkelijk als “Aude pays Cathare”, en promoot een bezoek aan de overgebleven zogenaamde “Katharenburchten” zoals die van Carcassonne en Montségur.

    Professor Raphaël De Keyser, doctor in de geschiedenis en emeritus hoogleraar aan de K.U. Leuven, is een kenner van het Katharisme, en begeleidde voor het Davidsfonds verschillende reizen door het land van de Katharen. Hij was dan ook goed geplaatst om ons een antwoord te geven op volgende vragen:

    - wie waren echter de Katharen of Albigenzen?

    - waarom kwamen ze – hoewel ze zichzelf christenen noemden – toch in botsing met zowel de geestelijke als wereldlijke leiders?

    - waren ze enkel in Frankrijk actief?

    - wat gebeurde er met hen toen in de 13de eeuw heuse kruistochten een einde trachtten te maken aan hun succes?

    - wat hebben de Katharen te maken met de mythische Graal?

    - en waarom blijft de geschiedenis van deze lang verdwenen religieuze “dissidenten” nog steeds zo tot de verbeelding spreken?

    Hij wist ons ook meer te vertellen over de bijzonder boeiende maar ook tragische geschiedenis van deze beweging.

    Een enorm boeiende avond met 73 aanwezigen.

    Na een dankwoord gericht te hebben tot de professor sloot voorzitter Joris af:

    “Alles voor Vlaanderen, en Vlaanderen … niet voor de Katharen, maar voor Christus.’







    25-03-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    15-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 15 maart 2009 - Bezoek Brugs Kerkhof o.l.v. Lucien Huyghe

    Sterven is omgeven met mysterie, met gevoelens en emoties. Begraven (cremeren) zit vol met rituelen en symbolen, deels religieus van oorsprong, deels voortkomend uit een andere levensbeschouwing.

    Een oud kerkhof als dat van Steenbrugge is tegelijk ook een soort schatkamer van ‘funerair erfgoed’. Het is zelfs ook een plaats waar het aangenaam is om eens rond te wandelen .

    Tijdens het bezoek gingen we dieper in op de beeld- en symbolentaal die gebruikt werd en wordt. We leerde ook één en ander over ‘begraven’ en ‘cremeren’, vroeger en nu.

    Boeiende wandeling onder de eerste lentezon.

































    15-03-2009 om 18:35 geschreven door DFVA  


    14-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 13 maart 2009 - koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

     

     

    Opnieuw volboekt: wat een succes. Lena had opnieuw een schitterend menu voorbereid.
    Vrijdag de 13de ? Hebben we niks van gemerkt hoor.

    Eerst rustig menu overlopen en in groepen verdeeld.  TEAMWORK !

    We hebben gewerkt, gelachen en gegeten.

    Tot de volgende keer.

    Hieronder nogmaals het draaiboek en bijhorende sfeerbeelden.

    Aperitief:  Schuimwijn  met hibiscusbloemen




    Aperitiefhapje: Aperitiefmosseltjes

    Soep: Bloemkool-paprikasoep met mascarpone

    Voorgerecht: Gorgonzolataart met parmaham en peren

    Hoofdgerecht: Lamsfilet met muntsaus, gepaneerd witloof en parmesaanaardappeltjes

    Dessert: Mandarijnpudding







    Aperitief:

     

    Benodigdheden:  1 fles schuimwijn – 1 potje hibiscusbloemen

     

    Werkwijze:  Doe in een hoog glas een hibiscusbloem doe er een klein beetje van de siroop van de bloemen op en leng aan met schuimwijn.

     

    Aperitiefmosseltjes

     

    Benodigdheden:  Per persoon 4 gekookte mosseltjes – potje kruidenkaas -  per persoon 2 plakjes bacon -   sla – een  schepje honing – een lepeltje mosterd – olie – gehakte bieslook.

     

    Werkwijze:  Snij de plakjes bacon overlangs in twee.  Leg op ieder plakje een beetje van de kruidenkaas.  Daar bovenop komt een mosseltje, vervolgens rolt u alles op. 

    Maak ondertussen een vinaigrette met de honing, mosterd en olie.

    Leg de mosselpakketjes op een ingevette bakplaat en grill ze lichtbruin in de oven.  Snij de sla fijn en verdeel over de bordjes.  Schik hierop de mosselen en werk af met de vinaigrette, de bieslook en wat peper.

     

    Bloemkool-paprikasoep met mascarpone

     

    Benodigdheden:  500 gr bloemkoolroosjes – 1  ½ rode paprika –

    2 fijngesnipperde uien -  1 ½ l kippenbouillon – 90 gr mascarpone –

    wat bieslook – boter - pezo

     

     

    Werkwijze:  Stoof de ui in boter.  Voeg de in stukjes gesneden paprika toe en de bloemkoolroosjes en laat meestoven.  Giet de bouillon over de groenten en laat een twintigtal minuten zachtjes koken.  Laat de mascarpone smelten in de soep en mix.  Werk de soep af met de fijngesnipperde bieslook.    

     

     

     

    Gorgonzolataart met parmaham en peren,

     

    Benodigdheden: 2 ½ dl room – 200 gr gorgonzola – wat tijm – pezo – 3 rijpe peren – citroensap – 4 eieren – 100 gr parmaham – olijfolie – bladerdeeg

     

    Werkwijze:  Verwarm de oven voor op 200° . Verwarm de room en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten.  Voeg de tijm en de peper toe naar smaak en laat wat afkoelen.  Schil de peren, snij ze in acht partjes en verwijder de klokhuizen.  Besprenkel de partjes met citroensap.  Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg.  Druk  het deeg goed aan en snij de overtollige randen af.  Prik gaatjes in met een vork.  Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus op de taartbodem.  Leg de peren naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de in reepjes gesneden ham erover.  Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal peper over. 

    Bak de taart gedurende 30 a 35 min op 200°.

     

     

    Lamsfilet met muntsaus

     

    Benodigdheden:  1 kg lamsfilet – boter – pezo – look.

     

    Voor de saus:  1 bokaal bruine fond en 1 bokaal water – olijfolie – pezo – 1 teentje look – 100 gr.  Gesneden wortelen – 100 gr. ui – 100 gr. gerookt spek –

    1 eetlepel tomatenpuree – 2 dl rode wijn –  2 eetlepels verse munt.

     

    Werkwijze:  Stoof de ui, wordtel en spek en voeg de tomatenpuree toe en laat stoven.  Blus met de wijn en de fond.  Voeg het water toe en laan inkoken.  Zeef de saus.

     

    Bak het vlees en hou het warm.  Voeg de saus bij het braadvocht, laat koken en bind met handboter.  Voeg net voor het opdienen de gesnipperde munt toe.

     

     

    Gepaneerd witloof

     

    Benodigdheden:  4 witloofstronken – boter –  suiker – pezo – 100 gr bloem – 2 eiwitten – 100 gr paneer meel

     

    Werkwijze: Maak het witloof schoon, strooi er wat suiker op en stoof gaar in wat boter.  Breng op smaak met peper en zout, en laat het uitlekken van zodra het gaar is, en laat afkoelen.

    Wentel het witloof eerst in de bloem, dan in het eiwit en dan in het paneermeel.

    Bak in frituurvet.

     

    Parmesaanaardappelen

     

    Benodigdheden:  4 grote aardappelen – boter  –  75 gr parmezaanse kaas

     

    Werkwijze:  De aardappelen schillen, wassen, droogdeppen en  in de lengte doormidden snijden.  Daarna in dunne schijfjes snijden en in een ingeboterde ovenschaal leggen, en bestrooien met peper en zout.  De boter in kleine stukjes doen en gelijkmatig over de aardappelen verdelen.  In oven ongeveer 35 minuten op 180 °.  Doe er de parmezaanse kaas over en laat gratineren.

     

    Mandarijnpudding:

     

    Benodigdheden:  1 blikje mandarijntjes op sap (200 gr) – 40 gr suiker – 1 citroen – 4 blaadjes gelatine – 2 dl yoghurt – 1 ei – 1 dl room – 2 mandarijnen –

     

    Werkwijze: 

    Gelatine weken in koud water

    Citroen halveren en ½ uitpersen

    Blik mandarijnen afgieten en mandarijnen in stukjes snijden

    Doe in een kookpot 1 dl mandarijnsap, citroensap en suiker en verwarm tot de suiker is opgelost.

    Gelatine uitknijpen en in het warme vruchtsap oplossen

    Fijngesneden mandarijntjes en yoghurt eronder mengen.

    Laten afkoelen

    Ei splitsen en eiwit opkloppen.

    Room opkloppen

    Schep de room en het eiwit onder het mandarijnmengsel

    Doe in glaasjes en laat opstijven.

    Versier met de verse mandarijntjes

      

     

     

     

     

    SMAKELIJK

     

     

     

     

     



























































    Bijlagen:
    http://www.mijnalbum.nl/Album=W3QCH7YZ   

    14-03-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    08-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 8 maart 2009 - maaltijd Kasteel van Moerkerke n.a.v. 25 jaar Davidsfonds Ver-Assebroek
    Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Davidsfonds Ver-Assebroek werd dit jaar het ledenfeest gehouden in het Kasteel van Moerkerke.
    Het was een enorm succes. Liefst 79 personen hadden zich voor de maaltijd ingeschreven. Enkele sfeerbeelden:

















































































    08-03-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 28/02/2009 - receptie 25 jaar Davidsfonds Ver-Assebroek

    Een zilveren jubileum voor DFVA op 28.02.2009

    De viering van 16 uur stond in het teken van 25 jaar Davidsfonds op Ver-Assebroek. Midden- en zijbeuken liepen helemaal vol en het deed deugd met zovelen samen eucharistie te vieren. We keken dankbaar achterom en herdachten de overleden leden, evenals de overleden stichtster Marie-Louise Hondekyn-De Ruyttere en het bestuurslid Jacky Neyens.

    Dank aan priester Geert Bamelis, die mee aan de wieg van deze afdeling stond, en met krachtige en enthousiaste woorden ons wist te boeien en te begeesteren. Zo werd het bestuur aangespoord om ook van de volgende 25 jaar ( en langer, natuurlijk) een succesverhaal te maken.

    Dank ook aan de leden van het parochiaal zangkoor Cantate Domino, die deze viering opluisterden en schitterende uitvoeringen brachten van oude, oervlaamse liederen die door velen werden meegezongen.

    Daarna was het voor meer dan honderd feestelingen tijd voor de receptie in zaal Patria. De powerpointpresentatie scherpte onze herinneringen aan vorige activiteiten aan en ondertussen hieven we het glas, de bezinning na de communie indachtig:

    “ … Ik drink op de mensen
    die blijven vertrouwen,
    die van tevoren niet vragen
    waarvoor, voor hoeveel en waarom.
    op de mensen
    die door blijven bijten:
    zo van: doe maar wel
    en kijk niet om.”

    Tijdens de receptie overhandigde de ondervoorzitter van Davidsfonds-Nationaal aan afscheidnemend bestuurslid Jeannine Meire een sierlijk bronzen beeldje van de kunstenaar Willy Peeters, als dank voor 25 jaar trouwe inzet.

    Hieronder enkele sfeerbeelden van de receptie, alsook unieke foto van bestuursleden van vroeger en nu.





















































    28-02-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs