PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
13-09-2019
Blonden Os
Gekregen van Melissa Dhooge woonachtig te Waregem (maar met Brugse roots) om eens te proeven. Deze blonde wordt gebrouwen in het Brugse Bourgogne des Flandres onder de vleugels van Anthony Martin Brewery Itterbeek. Er is een recep en brouw link naar de vroegere Brugse brouwerij Den Os van de familie Van Houtryve. De authentieke, karaktervolle ale met zijn verfijnde bitterheid gebracht door de verschillende mouten kreeg nu al de voldoening van vele bierliefhebbers.
PROEFKOTJE: Licht blonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig, leuk gekruid moutaroma. Een complex bitter-zoet mondgevoel waarin de aanwezigheid van sinaasappelzeste in de hopvolle smaak en een kruidige pepertoets zich begeeft naar een zacht bittere, iets droge afdronk
Deze Hydra IPA gevonden in het grote gamma bieren van het naburige Anzegem (ja ja ik bedoel 't Verzet) bij Bierhandel Deconinck Vichte. Het is een zeer gehopt bier maar laag in alcohol waar vele bierliefhebbers momenteel op zoek zijn. In het traditionele Verzet ticket staat Hydra IPA gedrukt. Dit is een naam die de uitvinders zelf hebben ontleend aan het veelvuldig gebruik van brouwwater om naar een 1,5 alcoholsterkte te werken. .Ja marketing is zeer belangrijk in onze bierwereld.
PROEFKOTJE: Wazig blondje met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een moutgevoelig aroma waarbij de bekende plaatselijke gist met wat hoppigheid een toontje meeslentert. Een zeer fris en licht mondgevoel waarbij de zoetigheid van de mout een licht hop vermoeden uitstraalt (zachte pompelmoes) en naar het einde toe de aangename kruidigheid (peper) bij een droge zachtbittere afdronk brengt. Kan als abieritief worden gebruikt maar is zeker een bijna perfecte dorstlesser.
Gekregen van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) om ne keer mien gedacht erover te zeggen. Dus verwezen naar mijn proefkotje. Gebrouwen in de ketels van Eutropius Menen waarbij het vrolijke viertal Koen, Ann, Nico en Patrick zeer opgetogen waren. Er werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout waardoor een zacht leuk en fris bier is ontstaan.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig, iets kruidig (koriander) moutaroma waarin een fruitige (banaan, appel) toets merkbaar is. Zoet aanvoelde start met kruidige hop gevoelens die leidt naar een aangename zacht iets droge, bittere hoppige afdronk.
In de tijd dat de hele wereld de hype van de bieren in blik aan het promoten is koos oes Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte voor BierBrief 522 ook voor een blikje. Door een unieke gist te gebruiken slaagt men bij brouwerij Roman erin een bier te brouwen met nagenoeg geen alcoholproductie. Anders maar zeker even lekker en verfrissend. Met haar 0,3% alcoholvolume bevat het amper 28 cal/100ml. Ramon past dus perfect binnen de actieve en gezonde levensstijl. De brouwmeesters kozen immer voor de smaakvolle hopsoorten: Hallertauer, Galaxy en Simco, prachtig aan te voelen in dit uniek abieritief.
PROEFKOTJE: Licht wazig blond met mooie romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Licht kruidig moutaroma waarbij de plaatselijke gist een belangrijke rol vervult. Het mondgevoel is zacht, metaalachtig wel een beetje, waarin de moutbitterheid een milde toets van heerlijke hoppigheid overtreft en haar zoet gevoosde smaak met veel karakter zich naar een complexe mout- gistige, iets gekruide afdronk werkt
De keuze van deze Waalse gueuze kwam deze keer op vraag van mijn biermoatje Kurt Decoene op het Bierweekend van De Lambiekstoempers 2019 te Alsemberg. Een zeer goed geslaagde aflevering door geuzeblender Pierre Tilquin met een blend van 1,2 en 3 jarige oude lambieken die daarna zo'n 6 maanden hergist op fles. Pierre haalt de wort bij Fr. Boon, Lindemans, Girardin en Cantillion die gist en rijpt in zijn houten vaten voor de gebruikte lambieken. Lekker abieritief of als gezelschap bij gelijkwaardige of andere lambiek genieters.
PROEFKOTJE: Gouden kleur met kleine ringetje) witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fris citrus aroma met een zachte zure afdruk waarin een lichte moutbitterheid en het resultaat van het verblijf in de eiken foeders hun ware aard bekendmaken. Het fruitig (groene appel) en met noten doordrongen mondgevoel de smaak van de aanwezige brettanomyces de voeling van de vrij gekomen tannines benadrukt en eindigt dan ook op een matig zurige doch droge sexy afdronk dat vraagt naar een volgende beproeving van deze heerlijkheid die zelfs voor de niet-kenners zal worden geapprecieerd.
Geproefd en genoten tijdens Bierfestival Zwevegem. Een paar flesjes (en uniek bierglas) meegekregen van vertegenwoordiger John Barrez om uitleg te bezorgen in dit proefkotje. Het is alvast een simpele, authentieke abdij tripel die de echte bierliefhebbers zeker kan bekoren. Zeker als abieritief of zetelbier een aanrader. Proficiat aan de marketing van du Bocq.
PROEFKOTJE: Donkerblond met stevige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Bloemig moutaroma (banaan) waarbij de plaatselijke gist een behoorlijke citrus gehalte verspreidt. Een aangenaam mondgevoel onder invloed van een milde moutbitterheid die een fruitige (abrikoos) met zich meebrengt in de zachte sweetness die naar een lekkere moutbittere, iets droge afdronk leid met de vraag naar verder genieten.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - 082/61 17 80 - gsm Joh, Barrez: 0475/964 364 - brasserie@bocq.be - wwwbocq.be
Blikje uitgeschonken door uitvinder Bran Vandewalle op bierfest Zwevegem. Met een link naar de muze van de komedie (de vrolijke bloeiende) wordt hier het verhaal geschreven van een leuke dorstlesser. Gebrouwen onder de vleugels van Wouter Vermeersch bij Brouwerij Eutropius Menen. Het werd voor de gelegenheid een Limited Edition. In het brouwsel werd Hallertau Mittelfruh als Belgische hommel opgevoerd waardoor er een karaktervol abieritief werd aangeboden. PROEFKOTJE: Een blondje met mooie witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Een specifiek, fruitig (banaan) hoparoma met tussendoor de gevolgen van de plaatselijke gist. Een aangenaam mondgevoel verbergt zijn moutbitterheid door de de subtiele aanwezigheid van de hopsoort en steeds verder doorgaat tot een droge zacht hop- en mout bittere afdronk. Mooie abieritief. Castalia Craft Beers, De Renne 2 2/0103 Zonnebeke - 0472/77 82 06 - bram@castaliacraftbeers.be Huurbrouwerij Eutropius,Hogeweg 263, Menen- 0474 84 30 61 (Barbara Pratz) - info@brouwerij-eutropius.be www.brouwerij-eutropius.be
Genoten tijdens de Academische zitting van 20 jaar De Lambiekstoempers te Alsemberg (Bezoekerscentrum De Lambiek) en gekozen door Melissa Dhooge voor BierBrief 521 wegens toelating deze limited edition (3000 flessen van 75 cl) in beperkte oplage in de winkel aan te bieden. Deze cuvéé werd bevrucht met een wilde gisting in de eikenhouten foeders van Brouwerij Lindemans Vlezenbeek. Een blend van 12,5 hl uit foeder 1007 (brouwsel 2016) en foeder 1009 (brouwsel 2017). Deze werd door iedereen zeer goed onthaald op het Bierweekend De Lambiekstoempers 2019. Wanne en zijn bende mogen trots zijn op de speciale editie. Maar iedereen had niks anders verwacht van de geuzegoden uit het Pajottenland.
PROEFKOTJE: Koperkleurig met simpele ring van witte schuimkraag en leuke carbonatatie. Een typisch lambiekaroma waarin vooral de fruitige zurigheid van groene appel en de aanwezige brettanomyces hun bestemming laat weten. Een zacht zurig mondgevoel waarbij het verblijf in de houten foeders een weg vindt met een milde fruitigheid (appel) naar een zeer aangename en aantrekkelijke lichte zurigheid in de iets droge afdronk. Heerlijk gevoel.
Aangeboden door lambiekmaster Wanne Madalijns bij aankomst (met Kurt en Tessa Decoene en Angela Wang voor de Akademische Zitting 20 jaar Lambiekstoempers in het Bezoekerscentrum De Lambiek te Alsemberg. Deze lekkernij werd vers genomen uit een foeder (dus nog in opbouw van karakter) van bij brouwerij Boon. Hierbij werden 250 g/liter Schaarbeekse krieken van eigen kweek gebruikt waardoor iedere liefhebber in vervoering zal brengen.
PROEFKOTJE: Mooie wijnrode kleur met weinig tot geen schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een volprezen fruitig kriekaroma waarin een toets amandel mee worstelt met de reeds aanwezige brettanocymes. Het zoet aanvoelend mondgevoel van de bekende krieken zijn in volle smaak zacht aanwezig en de droge afdronk brengt de nodige zuurheid en innemende fruitsmaak met zich mee. Een overheerlijk abieritief die de hele wereld van lambiek- en andere kenners bijzonder zal smaken en verbazen. Wij zijn in elk geval trots en overtuigd van dit leuke goedje.
Gevonden tussen de speciaalbieren in Delhaize Izegem. Onder het motto 'Geniet en geef' een speciale actie waarbij de ABC meesterbrouwer Johan Van Dyck en de plaatselijke brouwer Dries Cornelis de hulp kregen van een 10-tal bierigaards ter ondersteuning van het Antwerps Berrefonds = Fonds voor ouders die een kindje verloren, met de medewerking van Delhaize en de stad Antwerpen. Naast koriander en gember werden nog een 7-tal andere kruiden bijgevoegd.
PROEFKOTJE: Goud blondje met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In een zoetig banaangevoelig mout en citrusaroma komt vooral het gebruik van de plaatselijke gist aandraven met een grote koriander invloed. Een citrusgevoelige moutbitterheid waarbij ook hier de aanwezigheid van veel koriander zijn stempel drukt en eindigt op een licht bitter gekruide (ook hier koriander) afdronk. Heb de indruk een toetsje gember te ontdekken.
Geproefd en goed bevonden op Zythos Bierfestival 2019 om daarna te hebben meegenomen uit een unieke verzameling craftbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit voorbeeldig zomerbier is het resultaat van een samenwerking met brouwmeester Dirk De Meester en de brouwfirma van Bram Neudt uit Heestert. Er werden enkele heerlijke hopsoorten gebruikt als Magnum, Mosaic, Ekuanot en Amarillo die dan ook een belangrijke rol spelen in het smaakpallet en het geheel een zeer lekker abieritief maakt.
PROEFKOTJE: Wazige blonde met mooie klevende en romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Bloemig citrus hoparoma maarbij de moutgegeven zich lichtjes aanbieden. Een zoet aanvoelend zacht mondgevoel brengt een unieke, fruitige (pompelmoes, sinaasappelzeste) mee in het hopverhaal. De stevige hopbitterheid laat zich meeglijden tot aan een lange, droge afdronk. Voor de personen die van hoppigheid houden zeer aan te raden.
Meegebracht bij bezoek aan drankenwinkel Bevernagie (Prik en Tik) Lichtervelde. Dit feestelijk degustatiebier, maar tevens lekkere dorstlesser met zijn subtiele houttoets met een link naar de gelijknamige, wereldvermaarde, plaatselijke schilder en levensgenieter.
PROEFKOTJE: Bruin van kleur met romige beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een licht zurig (iets brett's) aroma van gebrande karamelmout. Een vol mondgevoel, matig zurig door verblijf in de houden foeders brengt zijn frisse en fruitige (gedroogd fruit) karamelmoutige koffiesmaak geleidelijk en smaakvol over naar een zacht hopbittere afdronk die zich een tijdje intens aanbrengt om dan plots te verdwijnen.
Meegebracht uit het grote gamma lambiek- zure bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Het zijn brouwmeesters Nino Bacelle en vooral Guido Devos die aan de basis liggen van deze heerlijke 'Spierelambiek' zoals deze wordt vernoemd naar het sprankelend riviertje achter de brouwerij. Dit naar voorbeeld van hun 'Zenne' in het Pajottenland.
PROEFKOTJE: Wazig oud-goud van kleur met weinig of geen schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een stevig karaktervol aroma waarin het fruitige (pompelmoes, groene appel) de gekweekte Brettanomyces worden benadrukt. Een zacht mondgevoel brengt de citroenzeste in beeld die het wilde gisting proces begeleid met een mild hopgevoel en de aanwezigheid in de houten foeders benadrukt. Het gevoelig zurig gegeven brengt je naar een droog vlug verdwijndee afdronk. Overheerlijk abieritief of lekker zetelbier.
Brouwerij De Ranke, Rue du Tourcoing 1a, Dottignies (Moeskroen) - 056/58 80 08 - br_deranke@hotmail.com - http://www.deranke.be
Voor de uitvoering van BierBrief 520 koos Melissa Dhooge voor een lekker zomerbier gebrouwen in eigen ketels te Wevelgem naar eigen originele uitvoering van dit typisch Waals seizoensbier. Na zijn opleiding als Zytholoog bij Syntra West, brouwopleiding bij Alvinne en St Lieven Gent besloot hobbybrouwer Timon Dejonghe samen met Bernadette Lagae een kans te wagen in de artisanale bierwereld. Een mooi stel ketels en tanks verschenen met daarin zeer authentieke bieren waaronder deze uiterst geslaagde saison met 100% Poperingse hommel (van de plaatselijk bioboer Joris Cambie. De goed gekozen mouten maakten deze simpel gebrouwde dorstlesser een echte lekkere dorstlesser.
PROEFKOTJE: licht wazig blond met mooie romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Licht kruidig moutaroma waarbij de aanwezige plaatselijke gist een belangrijke rol vervult. Het mondgevoel is zacht metaalachtig waarin de moutbitterheid een milde toets van de hoppigheid overtreft en haar zoet gevoosde smaak met veel karakter zich naar een mout-gistige en iets gekruide afdronk werkt.
Meegenomen bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen door Balts Bieren met als brouwmeester Jan Veranneman uit Locritsti met een 10-tal jaren ervaring. Volgens de marketing dank dit seizoensbier op Waalse wijze zijn naam het paringsgedrag van de goudvink die je ook kwetterend veel genot verschaft. Iedere batch is uniek en deze werd gebrouwen in de ketels van brouwerij De Poes Tielt met als ingrediënten enkele Poperingse bio-hops uit de stal van Joris Cambie. (Phoenix, Golding en Cascade) daarbij de moutsoorten pils- pale ale, tarwemout en C120. De unieke gist is uiterst geheim en als toemaatje FairTrade bio-rietsuiker. Het etik werd uitgevoerd door Zus|&Wizarts.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond van kleur met een romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma een complex gevoel van gist en mout waarbij tocht een leuk streepje van de gebruikte hopsoorten zich aandienen. De citrus gevoelige, maar vooral de zachte licht gezoete hopbitterheid mengt zich uitstekend met de verschillende moutigheden waardoor een milde bitterheid zich verder ontwikkeld en eindigt met een droge bitterheid die nog wel een tijdje van zich laat spreken. Unieke dorstlesser die tevens als gezelschapsbier kan dienen.
Deze barrel-Aged Blonde Imperial Stout meegebracht bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Volgens hun marketing is het een 'Jedi Mind Trick' gebrouwen door de kleinschalige brouwerij Brussels Beer Project in samenwerking met de Nederlandse stout- en portermeesters Brouwerij De Molen. Deze heeft 18 maanden gerijpt in vaten waarin voorheen al Night Drift Imperial Stout werd ondergebracht en de rook, chocolade en koffie meer intenser werd.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie maar snel verdwijnende witte schuimkraag en voortreffelijke carbonatatie. Fris maar iets rokerig moutaroma waarin de koffie- en chocolade elkaar waarderen. In het mondgevoel wordt eveneens een zoet aanvoelende rooksmaak vermengt met een koffie- en chocolade bitterheid. Een matige alcoholwarmte brengt je verder naar een stevige moutbittere droge afdronk die zelfs nog een tijdje blijft rondzweven. Prachtie keuze als degustief na een flinke maaltijd.
Geproefd tijdens Zythos Bierfestival 2019 en meegenomen uit het grote gamma lambiekachtigen na bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Jozef Van Bosstraeten en Jo Panneels (Stijn Ecker eruit gestapt en vervangen door Jo Van Aert) waren al een tijd onder invloed van de wilde gisting toen ze besloten om in de kelder van voormalig compaan Jeroen 'Peloese' Van Lier oude geuze en oude kriek te maken Deze wordt met eigen lambiek's gegist om verder te ontwikkelen in houten wijnvaten van Domaine de la Douaix van de Dworpenaar Mark Moustie . Na veel geleuter en getest en de zoektocht naar de juiste wort kwamen de foeders terecht bij Jo Van Aert (Belgoo) waardoor ze in de Fabriekstraat te Ruisbroek een 75-tal foeders mochten opslaan (vandaar de naam LambiekFabriek).
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met weinig of geen schuimkraag en milde carbonatatie. Het aroma is dan ook uitgesproken brettanomyces met een lichte invloed van de frisse, fruitige citrustoets en een gedachte aan de houten foeders. Een zacht bitter mondgevoel waarin het zurig karakter zich langzaam ontplooid en naar het einde toe de melkzurige maar snel verdwijnende afdronk getuigt van een voorbeeldige instapgeuze.
Lambiekfabriek, George Wittouckstraat 61, Sint Pieters Leeuw - info@lambiekfabriek.be
Geproefd tijdens voorstelling bij Bierhalle Deconinck Vichte en in BB 519 in de Keuze van Mel gestoken op vraag van Melissa Dhooge. Onder de noemer 'lekker abieritief met de zon in je glas' hebben de broertjes Mathieu en Thibault Lateur hun versie van de overal opduikend low-alcool hype laten brouwen in de ketels van Huurbrouwerij Eutropius Menen waarin er toevoeging is van de hopsoorten Simcoe en Citra als smaakmakers voor deze milde dorstlesser.
PROEFKOTJE: Wazig blondje met niet al te groot maar klevende en romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het fruitige (pompelmoes, ananas) aroma veroorzaakt door het volle gebruik van de hopsoorten overheersen de lichte moutaanwezigheid. Een fris licht mondgevoel waarbij een lichte moutbitterheid om aandacht vraagt tussen de mindere aanwezige hoppigheid. De koele afdronk laat dan ook bij de aanwezigheid van een lichte kruidigheid en fruitige, lekker droge hopbittere afdronk de vraag naar meer opeisen.
Zat in de reeks bieren die we aangeboden kregen bij bezoek van BPC 't Plakkertje Roeselare aan de nieuwe brouwerij. Dit typisch Belgisch saisonbier, eveneens uit het brein van het bierduo Alain Senechal en Lode Dehu. Het wordt oals de meesten in grote aflevering gebrouwen in de ketels van buur brouwerij Contreras met drie moutsoorten (gerst, tarwe en rogge) De afdeling hop kreeg bezoek van Amarillo en Ctra en tussendoor werd er nog wat komijn en een fris toetsje sinaasappelzeste toegevoegd waardoor een leuke doordrinker en dorstlesser werd gecreëerd.
PROEFKOTJE: Donker amber van kleur met stabiele licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een stevige moutbitterheid siert een zacht kruidig aroma waarin de aanwezige hop zich wel een tikje aanbiedt. Een aangenaam moutbitter (wat roast door de rogge) mondgevoel waarbij de inbreng van de hopsoorten om enige aandacht vraagt. Het fruitige pompelmoes en de frisse kruidige inbreng laat een heerlijke doordrinker en/of dorstlesser vermoeden. Eigenaardig is ook het wonderbaarlijk gevoel van enige alcoholwarmte dat eindigt met een zoete en fruitvolle hopbitterheid in de heerlijke afdronk.
Opnieuw een leuke creatie van het brouwduo Alain Senechal en Lode Dehu en dit in samenwerking met de plaatselijk vrienden van Brouwerij Contreras. Deze 'Barrel Aged' waarbij het beroemde 'Valeir Extra' van Brij. Contreras een rust- en rijpingsperiode in speciale gekozen whiskyvaten ongeveer 15 maanden heeft doorgebracht (bij OostEke Brouwers) waardoor een royaal pallet van karamel en whisky aroma's een smaaksensatie wordt veroorzaakt.
PROEFKOTJE: Wazig amber met weinig of geen schuimkraag en een zeer matige carbonatatie. Een stevig karamelmout aroma waarbij vooral het verblijf in de whiskybarrels zijn bedoeling loslaat. Een sterk mondgevoel waarin de bitterheid van de karamelmout het smaakpallet moet delen met een milde hoppigheid. Naar het einde toe ontwikkeld zich een leuke alcoholwarmte die met een lichte moutbitterheid de zachte en droge afdronk afsluit en zich dan ook nog een tijdje laat beinvloeden. Zeer goede degustatie of afsluiter van een lekkere en stevige maaltijd.