Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    22-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adriaen Brouwer (Audenaerds Bruyn)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht bij bezoek aan drankenwinkel Bevernagie (Prik en Tik) Lichtervelde.  Dit feestelijk degustatiebier, maar tevens lekkere dorstlesser met zijn subtiele houttoets met een link naar de gelijknamige, wereldvermaarde, plaatselijke schilder en levensgenieter.

    PROEFKOTJE: Bruin van kleur met romige beige schuimkraag en matige carbonatatie. Een licht zurig (iets brett's) aroma van gebrande karamelmout. Een vol mondgevoel, matig zurig door verblijf in de houden foeders brengt zijn frisse en fruitige (gedroogd fruit) karamelmoutige koffiesmaak geleidelijk en smaakvol over naar een  zacht hopbittere afdronk die zich een tijdje intens aanbrengt om dan plots te verdwijnen.

    Brouwerij Roman, Hauwaart 105, Oudenaarde - 055/45 54 01 - info@roman.be - http://www.roman.be 


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mirakel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit het grote gamma lambiek- zure bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Het zijn brouwmeesters Nino Bacelle en vooral Guido Devos die aan de basis liggen van deze heerlijke 'Spierelambiek' zoals deze wordt vernoemd naar het sprankelend riviertje achter de brouwerij. Dit naar voorbeeld van hun 'Zenne' in het Pajottenland.

    PROEFKOTJE: Wazig oud-goud van kleur met weinig of geen schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een stevig karaktervol aroma waarin het fruitige (pompelmoes, groene appel) de gekweekte Brettanomyces worden benadrukt.  Een zacht mondgevoel brengt de citroenzeste in beeld die het wilde gisting proces begeleid met een mild hopgevoel en de aanwezigheid in de houten foeders benadrukt. Het gevoelig zurig gegeven brengt je naar een  droog vlug verdwijndee afdronk. Overheerlijk abieritief of lekker zetelbier.

    Brouwerij De Ranke, Rue du Tourcoing 1a, Dottignies (Moeskroen) - 056/58 80 08 - br_deranke@hotmail.com - http://www.deranke.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OX Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de uitvoering van BierBrief 520 koos Melissa Dhooge voor een lekker zomerbier gebrouwen in eigen ketels te Wevelgem naar eigen originele uitvoering van dit typisch Waals seizoensbier. Na zijn opleiding als Zytholoog bij Syntra West, brouwopleiding bij Alvinne en St Lieven Gent besloot hobbybrouwer Timon Dejonghe samen met Bernadette Lagae een kans te wagen in de artisanale bierwereld. Een mooi stel ketels en tanks verschenen met daarin zeer authentieke bieren waaronder deze uiterst geslaagde saison met 100% Poperingse hommel (van de plaatselijk bioboer Joris Cambie. De goed gekozen mouten maakten deze simpel gebrouwde dorstlesser een echte lekkere dorstlesser.

    PROEFKOTJE: licht wazig blond met mooie romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Licht kruidig moutaroma waarbij de aanwezige plaatselijke gist een belangrijke rol vervult. Het mondgevoel is zacht metaalachtig waarin de moutbitterheid een milde toets van de hoppigheid overtreft en haar zoet gevoosde smaak met veel karakter zich naar een mout-gistige en iets gekruide afdronk werkt.

    OX Brewery, Neerhofstraat 50, Wevelgem - 0499 388 004 - info@oxbeer.com - http://www.oxbeer.com

    Reageer (0)

    31-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rhula Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen door Balts Bieren met als brouwmeester Jan Veranneman uit Locritsti met een 10-tal jaren ervaring. Volgens de marketing dank dit seizoensbier op Waalse wijze zijn naam het paringsgedrag van de goudvink die je ook kwetterend veel genot verschaft. Iedere batch is uniek en deze werd gebrouwen in de ketels van brouwerij De Poes Tielt met als ingrediënten enkele Poperingse bio-hops uit de stal van Joris Cambie. (Phoenix, Golding en Cascade) daarbij de moutsoorten pils- pale ale, tarwemout en C120. De unieke gist is uiterst geheim en als toemaatje FairTrade bio-rietsuiker. Het etik werd uitgevoerd door Zus|&Wizarts.

    PROEFKOTJE: Wazig donkerblond van kleur met een romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In het aroma een complex gevoel van gist en mout waarbij tocht een leuk streepje van de gebruikte hopsoorten zich aandienen. De citrus gevoelige, maar vooral de zachte licht gezoete hopbitterheid mengt zich uitstekend met de verschillende moutigheden waardoor een milde bitterheid zich verder ontwikkeld en eindigt met een droge bitterheid  die nog wel een tijdje van zich laat spreken. Unieke dorstlesser die tevens als gezelschapsbier kan dienen.

    Balts Bieren, Lichtelarestraat 34, Lochristi - baltsbieren@gmail.com

    Brouwerij De Poes, Tenhovestraat 1 Tielt - 0471/33 16 82 - info@brouwerijdepoes.be - http://www.brouwerijdepoes.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.True & False
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze barrel-Aged Blonde Imperial Stout meegebracht bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Volgens hun marketing is het een 'Jedi Mind Trick' gebrouwen door de kleinschalige brouwerij Brussels Beer Project in samenwerking met de Nederlandse stout- en portermeesters Brouwerij De Molen. Deze heeft 18 maanden gerijpt in vaten waarin voorheen al Night Drift Imperial Stout werd ondergebracht en de rook, chocolade en koffie meer intenser werd.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie maar snel verdwijnende witte schuimkraag en voortreffelijke carbonatatie.  Fris maar iets rokerig moutaroma waarin de koffie- en chocolade elkaar waarderen. In het mondgevoel wordt eveneens een zoet aanvoelende rooksmaak vermengt met een koffie- en chocolade bitterheid. Een matige alcoholwarmte brengt je verder naar een stevige moutbittere droge afdronk die zelfs nog een tijdje blijft rondzweven. Prachtie keuze als degustief na een flinke maaltijd.

    Brussels Beer Projeckt, Antoine Dansaertstraat 188, Brussel - 02/502 28 56 - keepintouch@beerprojeck.be - http://www.beerprojeck.be

    Brouwcafé De Molen, Overtocht 43, Bodegraven Nl - + 31 172 610 848 - info@brouwcafedemolen.nl - http://www.brouwerijdemoelen.nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze Brett-Elle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd tijdens Zythos Bierfestival 2019 en meegenomen uit het grote gamma lambiekachtigen na bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Jozef Van Bosstraeten en Jo Panneels (Stijn Ecker eruit gestapt en vervangen door Jo Van Aert) waren al een tijd onder invloed van de wilde gisting toen ze besloten om in de kelder van voormalig compaan Jeroen 'Peloese' Van Lier  oude geuze en oude kriek te maken Deze wordt met eigen lambiek's gegist om verder te ontwikkelen  in houten wijnvaten van Domaine de la Douaix van de Dworpenaar Mark Moustie . Na veel geleuter en getest en de zoektocht naar de juiste wort kwamen de foeders terecht bij Jo Van Aert (Belgoo) waardoor ze in de Fabriekstraat te Ruisbroek een 75-tal foeders mochten opslaan (vandaar de naam LambiekFabriek).

    PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met weinig of geen schuimkraag en milde carbonatatie. Het aroma is dan ook uitgesproken brettanomyces met een  lichte invloed van de frisse, fruitige citrustoets en een gedachte aan de houten foeders. Een zacht bitter mondgevoel waarin het zurig karakter zich langzaam ontplooid en naar het einde toe de melkzurige maar snel verdwijnende afdronk getuigt van een voorbeeldige instapgeuze.

    Lambiekfabriek, George Wittouckstraat 61, Sint Pieters Leeuw - info@lambiekfabriek.be

    Reageer (0)

    30-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Julia Sonny Joy
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd tijdens voorstelling bij Bierhalle Deconinck Vichte en in BB 519 in de Keuze van Mel gestoken op vraag van Melissa Dhooge. Onder de noemer 'lekker abieritief met de zon in je glas' hebben de broertjes Mathieu en Thibault Lateur hun versie van de overal opduikend low-alcool hype laten brouwen in de ketels van Huurbrouwerij Eutropius Menen waarin er toevoeging is van de hopsoorten Simcoe en Citra als smaakmakers voor deze milde dorstlesser.

    PROEFKOTJE: Wazig blondje met niet al te groot maar klevende en romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het fruitige (pompelmoes, ananas) aroma veroorzaakt door het volle gebruik van de hopsoorten overheersen de lichte moutaanwezigheid. Een fris licht mondgevoel waarbij een lichte moutbitterheid om aandacht vraagt tussen de mindere aanwezige hoppigheid. De koele afdronk laat dan ook bij de aanwezigheid van een lichte kruidigheid en fruitige, lekker droge hopbittere afdronk de vraag naar meer opeisen.

    Belgian Brew Brothers, Avelgemstraat 96, Zwevegem - 0476/47 91 13 - julia@juliabelgium.be - http://www.juliabelgium.be

    Huurbrouwerij Eutropius, Hogeweg 263 Menene - 0494 39 99 66 - barbara@brouwerij-eutropius.be - gsm Barbara 0474/84 30 61 - http://www.brouwerij-eutropius.be/nl

    Reageer (0)

    20-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Vijfde Seizoen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zat in de reeks bieren die we aangeboden kregen bij bezoek van BPC 't Plakkertje Roeselare aan de nieuwe brouwerij. Dit typisch Belgisch saisonbier, eveneens uit het brein van het bierduo Alain Senechal en Lode Dehu. Het wordt oals de meesten in grote aflevering gebrouwen in de ketels van buur brouwerij Contreras met drie moutsoorten (gerst, tarwe en rogge)  De afdeling hop kreeg bezoek van Amarillo en Ctra en tussendoor werd er nog wat komijn en een fris toetsje sinaasappelzeste toegevoegd waardoor een leuke doordrinker en dorstlesser werd gecreëerd.

    PROEFKOTJE: Donker amber van kleur met stabiele licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een stevige moutbitterheid siert een zacht kruidig aroma waarin de aanwezige hop zich wel een tikje aanbiedt. Een aangenaam moutbitter (wat roast door de rogge) mondgevoel waarbij de inbreng van de hopsoorten om enige aandacht vraagt. Het fruitige pompelmoes en de frisse kruidige inbreng laat een heerlijke doordrinker en/of dorstlesser vermoeden. Eigenaardig is ook het wonderbaarlijk gevoel van enige alcoholwarmte dat eindigt met een zoete en fruitvolle hopbitterheid in de heerlijke afdronk.

    Microbrouwerij OostEke Brouwers, Legen Heirweg 59, Gavere - brewer@oostekebrouwers.be - 09/389 79 79 - http://www.oostekebrouwers.be

    Brouwerij Contreras, Molenstraat 110, Gavere - 09/384 27 06 - info@contreras.be - www.contreras.be

    Reageer (0)

    19-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Highlander
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opnieuw een leuke creatie van het brouwduo Alain Senechal en Lode Dehu en dit in samenwerking met de plaatselijk vrienden van Brouwerij Contreras. Deze 'Barrel Aged' waarbij het beroemde 'Valeir Extra' van Brij. Contreras  een rust- en rijpingsperiode in speciale gekozen whiskyvaten ongeveer 15 maanden heeft doorgebracht (bij OostEke Brouwers) waardoor een royaal pallet van karamel en whisky aroma's een smaaksensatie wordt veroorzaakt.

    PROEFKOTJE: Wazig amber met weinig of geen schuimkraag en een zeer matige carbonatatie.  Een stevig karamelmout aroma waarbij vooral het verblijf in de whiskybarrels zijn bedoeling loslaat.  Een sterk mondgevoel waarin de bitterheid van de karamelmout het smaakpallet moet delen met een milde hoppigheid. Naar het einde toe ontwikkeld zich een leuke alcoholwarmte die met een  lichte moutbitterheid de zachte en droge afdronk afsluit en zich dan ook nog een tijdje laat beinvloeden. Zeer goede degustatie of afsluiter van een lekkere en stevige maaltijd.

    Brouwerij Contreras; Molenstraat 110, Gavere - 09/384 27 06 - info@contreras.be - www.contreras.be

    Microbrouwerij OosEke Brouwers, Legen Heirweg 59, Gavere - 09/389 79 79 -brewer@oostekebrouwers.be - http://www.oostekebrouwers.be



    Reageer (0)

    18-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop Marijke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en genoten tijdens bezoek door KBC 't Plakkertje Roeselare aan de nieuwe brouwerij. Deze Sesion IPA heeft zijn naam te danken aan de pittige SM legende Hot Marijke. In grotere mate gebrouwen bij plaatselijke Brouwerij Contreras met gebruik van een grote inbreng (4 giften) van de hopsoorten Cascade en Mosaïc. Een heerlijke verfrissing als abieritief maar zeker als begeleider in of bij een lekker visgerecht. Voor wie van stevige hoppigheid houd is dit een voltreffer.

    PROEFKOTJE; Wazig blond met romige witte schuimkraag en een perfecte carbonatatie. Een vooral gehopt aroma overvalt je samen met een iets fruitige (pompelmoes) indruk waarbij ook wat citrus om aandacht vraagt. Het mondgevoel brengt een fris hopbitterheid (ook hier pompelmoes) in matige wijze vermengd met een zachte kruidigheid. Het milde hopgeweld brengt vooral in de lange droge afdronk zijn waarde.

    Microbrouwerij OosEkebrouwers, Legen Heirweg 59, Gavere - 09/389 79 79 - brewer@oostekebrouwers.be - http://www.oostekebrouwers.be

    Brouwerij Contreras, Molenstraat 110 Gavere - 09/384 27 06 - info@contreras ?be - www.contrerasbe

    Reageer (0)

    15-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Black Out
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Regelmatig geniet ik bij bier- en eetkaffee The Mash Izegem van dit zeer uniek bier. Huisvriendin Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck koos het dan ook in BierBrief 518.  Brouwtovenaar Jef Pirens slaagde in zijn moeilijk opdracht om van een soort Stoffaesje een donkerkleurige dorstlesser of gezelschapsbier te maken. Deze mindfucking opdracht kwam van de plaatselijke firma Bulik Standbouw (Sam en Sofie zijn inmiddels goede klanten bij The Mash). Met zijn 6,66% is het een leuke aanbieder bij eender welke maaltijd en vooral bij stoemp zeggen in en rond Izegem.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met kleine maar stevige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zacht moutaroma doet je over de hele lijn genieten en je zelfs mijmeren naar een blondje. In een fris mondgevoel streelt een milde moutbitterheid je smaakpapillen over de hele tocht naar een sublieme, droge licht bittere afdronk die je meteen een heerlijk  biergevoel heeft en naar een vervolg doet verlangen.

    Brouwerij d'Oude Maalderij/eetcafé The Mash, Ardooisestraat 130, Izegem - 0486/693034 - doudemaalderij.com - http://www.doudemaalderij.com

    Bulik Standbouw, Meensesteenweg 245, Izegem - 051/32 24 44 - info@bulikstandbouw.be - www.bulikstandbouw.be


    Reageer (0)

    30-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quadrupelinda
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook hobbybrouwers krijgen de kans om hun creatie te laten tasten door de smaakpapillen van den Wacho en er een oordeelkundige bespreking over te brengen. Bij deze. De beruchte Belinda Eelbode (Beer to Taste en andere gidsende bierigheden) heeft verschillende tastcases van een zelf gezochte receptuur in eigen keuken omgebrouwd tot een unieke lekkernij. Deze blonde quadrupel is redelijk gehopt waarbij gebruik werd gemaakt  van een nog unieker geheim verschijnsel die de de ware toedracht nog wat meer uitstraling bezorgd.


    PROEFKOTJE: Donkerblonde met witte romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het complexe aroma waarin de gebruikte hopsoorten een belangrijke rol spelen en ook de mouten belangrijk worden en elkaar bekampen in een evenwichtig gevecht naar aandacht.  Een heerlijke hopbitterheid streelt je mondgevoel waarna een milde alcoholwarmte optreed en het geheim wapen haar intrede doet die zich vooral uit in de droge hopbittere afdronk die zich nog een tijdje laat meeslepen. Heerlijk abieritief maar als zetelbier een prachtige uitstraling.


    Hobbybrouwster Belinda Eelbode, (Beer to Taste), Onledegoedstraat 37 Roeselare - 0476/293 461 - info@beertotaste.be - www.beertotaste.be 

    Reageer (0)

    29-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gula 2019 (Bio)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens de marketing is deze zonde gulzigheid  en de link naar dit bier dat voor de gelegeheid in een bio-versie werd gebrouwen.  Brouwmeester Koen Hugelier herdacht het in de ketels van The Brew Society Heule met gebruik van biologische hop geleverd door bio-hop keizer Joris Cambie. Deze creatie is amper de kinderziekjes ontgroeid en heeft dus nog heel veel progressie en kan dus een de grootheden worden in het gamma 'De Zeven Zonden'. De berekende volmondigheid is hier al zeer overtuigend maar werd de heerlijkheid van vorig recept zeker behouden waarbij een paar goed gekozen mouten en kruiden het geheel voltooien. 

    PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met een mooi bellende schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een zoet gevoelig aroma vol moutigheid en ook de gebruikte kruiden vragen om herkenning naast de hop bevindingen.  Een verfijnt mondgevoel breng de moutbitterheid en het kruidig boeket met een zachte alcoholwarmte (wegens iets te jong) naar een droge, aangenaam hopbigttere tamelijk lange aanhoudende afdronk. Een leuk zetelbier en zeker een voltreffer als begeleider in of na een stevige maaltijd

    Gypsy Brouwerij Hugel, Koen Hugelier Pervijzestraat 29 Kortrijk - 0497/388 415 - koen@hugel.be - www.hugel.be 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nen Dam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het verleden al door gecharmeerd en nu de nieuwe batch aangeboden door de lieftallige Elly Ensinck, uitbaatster van het Izegemse volkscafé 'Het Damberd'. Deze aflevering werd eveneens gebrouwen in de ketels van Deca Woesten door Adam Verstraete (Papegaei) onder de noemer Huisbier van het Bierhuis. Speciaal brouwsel met gerstemout en Golding hopextracten. Zeer aangenaam gezelschapsbier.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en vrolijke carbonatatie. Een moutig geinspireerd aroma waar toch de plaatselijke gist en de gekozen hop om aandacht vraagt.  Een mild en bloemig mondgevoel krijgt zijnbelangrijke bitterheid met een fruitig (banaan, perzik) tintje. door zijn hop inval en dit alles leidt tot een droge, licht bittere afdronk. Een leukerd om gezellig te bierbrabbelen.

    Huurbrouwerij Deca Service, Elverdingestraat 2, Vleteren - 057/42 20 75 - info@decabrouwerij.be - www.decabrouwerij.be

    Cafe-Resto Het Damberd, Gentsestraat 9, Woesten (Vleteren) - 051/31 45 25 - 


    Reageer (0)

    28-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grizzly
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck koos voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 517 voor een unieke meesterwerkje van brouwmeester. Jorre Vanhrmmeren, voorheen bij Brij. Alvinne Moen maar momenteel aan de slag bij Brij De Feniks Gullegem (Gulden Spoor). Als huisbrouwer bij zijn eigen De Mederie werkte hij aan de voorbereiding van een hopvolle saison waarbij de hopsoorten Cascade, Magnum en Mosaïc van deze dorstlesser een prachtige en frisse creatie maakten. Het etiket werd ontworpen door de talentvolle Edsnor.

    PROEFKOTJE: Wazig blond gekleurd met mooie romige schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een complex aroma verhuist je door de hop en mout in een evenwichtig geheel. De volle, licht zurige smaak laat echter dit hopvol seizoensbier een fruitige (pompelmoes, groene appel) meevoeren doorheen een milde moutbitterheid en eindigt met een droge hopbittere, licht gekruide en nog lang nazinderende afdronk. Ook heerlijk als abieritief.

    Huisbrouwerij De Mederie, Jorre Vanhemmens - 0476/897 252 - demederie@gmail.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Remise56 Dubbel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden door Patrick Hazelaars, uitbater van het bekende gelijknamige Bier- en Brouwcafé te Koersel. als aanbeveling bij hun deelname aan de Oostendse Bierjutterij 2019 aan de stand van Vital Claes en Mary-Roze Kelchtermans. Voor deze aflevering werd gezocht naar selectieve donkere mouten en even donkere kadijsuikers om het geheel zijn donkere, warme kleur te schenken en de smaak vooral het perfectie en typerende koffie- en carameltoets te verzekeren. Leuk bier tijdens een stevige maaltijd.

    PROEFKOTJE: Tamelijk helder donkerbruine kleur maat toch een robijnrood tintje. Een romige beige schuimktaag en pittige carbonatatie.  De licht geroosterde karamelmout wordt gestuurd door een gevoel van kandijsuiket waarin een kruidige werking het geheel versiert (kruidnagel?). De zoet aanvoelende smaak waarbij het moutige haar bitterheid wegschenkt en er een milde alcoholwarmte optreed. Het fruitige deel (banaan, perzik) dwarelt naar een zacht geroosterde moutbiitterheid in een smakelijke afdronk.

    Brouw- en biercafé REmise 56 (Grand Café), AlbertI laan 56, Koersel (Beringen) - 011/18 31 33 - info@remise56.be - www;remise56.be

    Reageer (0)

    23-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ne Kadee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis afgeleverd door Geert Vandekerckhove, de sympathieke vertegenwoordiger bij Brouwerij De Feniks. Deze frisse tripel gebrouwen als begeleider bij de festiviteiten van de Meulebeeks Freinetschool (enkel daar verkoop). De naam werd gelinkt naar 'De Koorddanser' die de school in haar logo draagt met een korte kwinkslag naar de kinderen (kadé's). De uitvinder is brouwtovenaar Gasper 'Jazz' Candaele die koos voor de hopsoorten Magnum (bitterheid) en het unieke Waasten 7784 (aroma) met aanvulling van pils-rogge en havermout. Als kruidigheid werd sinaasappelzeste en koriander toegevoegd. De gebruikt abdijgist maakt er een stevig en fris gezelschapsbier die tevens als begeleiding in/of naast een goede maaltijd kan worden aangeboden.
    PROEFKOTJE: Licht wazige donkerblonde kleur met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zoet aanvoelend moutaroma waarbij de gebruikte koriander zich laat merken. Tussendoor is er ook de abdijgist. Een fruit gevoelige hopbitterheid doorkruist de volmondige smaak van de mouten en hier is de inbreng van de sinaasappelzeste een aangenaam citrusgevoel. De vlotte drinkbaarheid eindigt met een milde bitterheid met frisse kriebel in de afdronk waarvan je nog een heel eind kan verder genieten.
    Brouwerij De Feniks / Gulden Spoor, Heulestraat 170 Gullegem (Wevelgem) - info@brouwerijdefeniks.be - 0498/153 860 - 0473/637 572 -www.brouwerijdefeniks;be - 

    Reageer (0)

    22-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SeaKing (blonde)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegezonden door uitvinder Didier Ghevaert als voorbereiding bij de aanwezigheid van zijn bierfirma Huisbier op de Oostendse Bierjutterij 2019. Gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Graal Brakel onder de slogan 'Proef de Zee'  met gebruik van de hopsoorten Tomahawk en Cascade met als marketingprodukt de kleine inbreng van zeezout. Aan de tasters uit te zoeken waar het aanwezig is. Het bier was nog pas uit het rijpingsproces getreden toen ik het proefde en heeft nog heel meer te bieden voor de toekomst. Alvast een fris zomer-terrasbier dat eventueel kan worden aangeboden in of bij allerhande visgerechten.

    PROEFKOTJE: Deze wazig lichte blondine met een mousserende witte schuimkraag kreeg ook voldoende carbonatatie. Een bloemig moutaroma verguld een kruidige aanwezigheid (sinaasappelzeste, peper ?) met aandacht voor de plaatselijk gist. Een fris en licht mondgevoel van pilsmout (gerst) die een zachte, lichte bitterheid veroorzaakt die zich vlot laat verder smaken. De tasting eindigt met een smaakvolle licht bittere afdronk die naar een vervolg hunkert.

    Bierfirma Huisbier (Didier Ghevaert), Grotestraat 79B, De Haan - 0477/57 38 25 - info@huisbier.be - www.huisbier.be


    Reageer (0)

    21-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse Mannekes Pies
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van bieruitvinder Etienne Flerick van de 'Sosseteit Gentsche Mannekes Pies Twielink'. Dit Gents kwaliteitsvol witteke gebrouwen met de hulp van brouwmeester Danny De Smet (Slaapmutske) bij De Proefbrouwerij Lochristi en waarbij smaak wordt toegediend door gerst- en tarwemout en de gebruikelijke sinaasappelzeste en koriander die meteen een lekkere dorstlesser waarborgt.

    PROEFKOTJE: Helder blondje met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Vooral een moutig aroma met een kruidige (vooral koriander) aanbeveling. Het mondgevoel heeft een, nochtans aangename, maar lichte wrange smaak waarbij de moutbitterheid en de aanwezigheid van koriander sterke invloed heeft en met een citrusgegeven, waarschijnlijk veroorzaakt door de sinaaszeste, eindigt op een zoetbittere frisse afdronk.

    De Proefbrouwerij, Doornzelesteenweg 20, Lochristi - 09/356 71 02 - info@proefbrouwerij.com - www.proefbrouwerij.com

    Sosseteit Mannekes Pies Twielink - gentsemannekespies@outlook.be - 0479/897306 - http://m.facebook.com/gentsemannekespies2link/

    Brouwerij Slaapmutske - Brouwmeester Danny De Smet: 0476/280 823 - info@slaapmutske.be 



    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Mash
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meerdere malen van genoten in eetkaffe The Mash een aanhangsel van Brouwerij d'Oude Maalderij. Voor BierBrief 516 werd dit heerlijk bier gekozen door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte. De jarenlange vriendschap met brouwer Jef Pirens en nu ook met de Leuvense Liesbet Schoonvliet maakt van Stijn en Melissa regelmatige bezoeker van The Mash. Ter gelegenheid van de aangeboden heerlijke stoeps (met wissellend bijbehoren) werd naar een passend begeleidingsbier gezocht. Het artisanaal bier 'The Mash' werd de prachtige vervangen van de traditionele pils die zich uitstekend leent als gezelschapsbier en zeker lekker tijdens het nuttigen van de lekkere Vlamse aanbiedingen van Liesbetje.  

    PROEFKOTJE: Licht wazig, donker goud van kleur en pittige carbonatatie. Zachtaardig moutaroma met fruitige inslag (banaan). De zeer aangename moutbitterheid met fruitige inslag overspoeld je smaakpapillen en naar het einde toe komt een milde kruidigheid in de afdronk het geheel bijwonen. Ook  als dorstlesser zeer voorbeeldig.

    Brouwerij d'Oude Maalderij /Eetkaffee The Mash, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486/69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com - http://www.doudemaalderij.com

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs