PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
04-03-2019
Val Dieu Grand-Cru
Een van de vele mogelijkheden bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit stevig (erkent) abdijbier van 10% gebrouwen in de abdijbrouwerij met toevoeging van Tsjechische en Duitse gerstemouten naar aloude traditie. wist-je-dat-je; De Triple Val-Dieu werd ooit gebrouwen (jaren 80) in de ketels van Brouwerij Van Honsebrouck Ingelmunster.
PROEFKOTJE: Donker bruin van kleur met romige beige schuimkraag die snel weg vloeit en een matige carbonatatie. Er zeer complex aroma met vooral een karamelmoutbitterheid in aanbieding die meteen een kruidig en zoetig mondgevoel brengt. In de smaak de traditionele chocolade en fruitighid (pruimen, sinaasappelzeste) waarbij, naar het einde toe een sublieme alcoholwarmte de gevoelens aanwakkert waarna afscheid neemt met een droge, hopbittere lange afdronk. Heerlijk degustief of begeleider bij de maaltijd.
Meegebracht bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen ter gelegenheid van de nieuwe installatie waarbij hun pilsbier een hogere gisting kreeg aangemeten en een vollere smaak waarborgt dit naar voorbeeld van de bierstijl Kölsh. Het is meteen een eerbetoon aan de stichter Jan Baptist de Bruyne (1784).
PROEFKOTJE: Helder goudblondje met een kleine (ringetje) witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Een pilsachtig moutaroma, bloemig met een zachte bitterheid. Zeer licht en fris mondgevoel met een aangename moutbitterheid waarin de plaatselijke gist zijn weg vindt en er een klein beetje hopaanvaring deelneemt. Deze dorstlesser eindigt dan ook op een snel verdwijnende droge afdronk met een fruitige (banaan) aandacht.
Geproefd, genoten en meegekregen bij bezoek aan Bram's Brewery. Het Roeselaars bruintje gebrouwen met de link naar de Roeselaarse schrijver Albrecht 'Berten' Rodenbach. Op het etiket een treffende foto van papa Van Mullem die meerdere keren de rol van Berten vertolkte op het podium en in de traditionele Rodenbachstoet te Roeselare.
Proefkotje: Kastagnebruin met mooie crème kleurige schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het zacht moutaroma brengt het gevoel van cappuchino met een toets vanille naar boven. In het mondgevoel heerst een milde karamelmout bitterheid met een aangenaam kruidig accent die in een droge lichtbittere afdronk eindigt. Heerlijk gezelschapsbier.
Gekregen van hobbybrouwster Belinda Eelbode (Beer to Taste) die haar creatie liet brouwen ter gelegenheid en als aandenken van de verjaardag ven een medewerker (40) en zijn dochter (10) bij haar boek 'West-Vlaams schuimdend bier'. Belinda trok voor het maken naar Brouwerij De Meester te Stasegem waar ze het basisbier 'Kuurnaarke' gebruikte en er haar eigen accenten aan toevoegde zoals ondermeer kardemon. Om het mondgevoel wat meer bitterheid te geven werd een goede hoeveelheid 'verse hop' ingebracht. Door de pils- en tarwemout werd het een zeer frisse en lekkere dorstlesser die tijdens het verjaardagsfeest door iedereen werd gesmaakt. De 200 flessen zijn al een tijdje de deur uit PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma wordt vooral aandacht gevraagd bij de aanwezigheid van kardemon maar de gebruikte verse hop krijgt ook haar subliem aandeel in het geurenpallet. Een zacht en fris fruitig (sinaasappelschil) mondgevoel wordt naast de pils en tarwebitterheid vooral beheerst door een aangename, zacht gekruide, hoppigheid die zich de hele test van je meester maakt en eindigt met een (iets te) korte afdronk waarbij enkel nog de aanwezigheid van koriander nog blijft doorzinderen. Zeer aangenaam en fris gezelschapsbier en dorstlesser Beer to Taste, Belinda Eelbode, 0476/293 461 - info@beertotastte.be - http://www.beertotaste.be
Meegebracht na bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Het bier is een creatie die komt uit het brein van de brouwers Pedro en Nicolas na een leuke bierbrabbel met hun usaanse colega's. Een fris bier dat aanleunt bij de traditionele stout en gebrouwen in eigen ketels met gebruik van vijf verschillende mouten, havervlokken en drie hopsoorten waardoor een unieke Belgische smaak is ontstaan.
PROEFKOTJE: Zo goed als zwart van kleur met een mooie donderbeige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een complex aroma zorgt voor een leuke samenwerking van de gebruikte licht gebrande mouten en de geurige hops. Het smaakgevoel heeft eveneens een aangenaam gebrand koffiebitter gevoel waar ook nog wat plaats is voor een licht hoppige achtergrond en eindigt met een milde zoetige koffiebitterheid met wat kruidigheid in de keel bij de aangename afdronk. Een zeer fris en leuk degustief.
Brouwerij L'Arochante, - gsm Pedro: 0478/33 04 29 - gsm Nicolas: 0497/06 1203 - pedro of nicolas@larogante.be - http://www.larogante.be
De herdenking van WO I heeft heel wat brouwers een herdenkingsbier laten brouwen. De biearchitecten Vandorpe en Devoldere waren echter van oordeel dat bier een feest is en dus niet drinkt op hun slachtoffers. Ze hebben gewacht tot de hype bijna geheel voorbij was om met een leuk bevrijdingsbier te komen. dat met de inbreng van verse scharlakenrode blaadjes,die de beroemde poppies toch het oorlogsverleden benadrukte. Dit uniek en gedurfd brouwsel wordt gebrouwen in de ketels van het Gulden Spoor te Gullegem met behulp van gerstenmout uit 'Flanders Fields' en in de Poperingse velden geplukte verse en gedroogde papaverblaadjes (die ze in de toekomst te Ardooie gaan kweken).
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met mooi licht-beige schuimkraag en een matige carbonatatie. Zacht aroma waarbij de poppies een belangrijke rol spelen maar daarna evolueert door de kamertemperatuur van het bier. Een niet al te zwaar mondgevoel waarin vooral de moutbitterheid zijn aandacht opeist maar toch een lichte kruidigheid een weg zoekt. Het blijft over de hele lijn een aangenaam gevoel en eindigt met een zacht bittere, droge afdronk waarbij de zachte kruiden nog wel een beetje blijven hangen. Zeer lekker gezelschapbier om eventueel de gevolgen van 'De Grote Oorlog' lang na te brabbelen.
Uit het grote aantal streek- en craftbieren in de Bierhalle koos Melissa voor BB 506 voor een leuke en frisse hoppigaard. Dit hopvol bier werd reeds gebrouwen sedert 2014 als opvolger van het kleurrijke en vrouwvriendelijke 'Pink Killer'. Met naast het gebruik van gerstenmout is er een stevige toevoeging van vier verschillende hopsoorten in diverse momenten van het brouwproces. Zeer aangenaam voor wie van zachte hopbitterheid houd. Ook als abieritief of passend bij een lekkere maaltijd.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met mooie, vaste witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In een fruitig (perzik, ananas) en licht gekruid aroma wordt vooral aandacht gevestigd op het gebruik van de speciaal gekozen hopsoorten met toch ergens een glimp van de gebruikte mout. In een zeer karaktervolle hopsmaak die vooral de de dry-hopping wordt beheerst leid een stevige bitterheid naar een droge, smaakvolle hopbittere lange afdronk
Brasserie de Silly, Rue Ville 2, Silly - 056/25 04 80 - silly@silly.beer.com - http://www.silly.beer.com
Een van succesrijke bieren tijdens het vijfde WBF Winter Festival in het OC Gaverhopke te Waregem. Geen echt traditioneel winterbier maar een stevig, leuk gezelschap tijdens de lange winteravonden (en met weinig of geen restsuilers). Deze amberkleurige broeder werd gebrouwen in de ketels van Brouwerij Demeester te Stasegem met toevoeging van verse Belgische hop en met volle medewerking van recepturist Patrick Vervacke, voorzitter van de Waregemse biervereniging.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig bier met verkleinende beige schuimkring en voldoende carbonatatie. Een complex aroma waarbij de invulling van mout en hop elkaar in de goede zin beïnvloeden. Zeer aangenaam fris mondgevoel waarbij ook hier de hopbitterheid het haalt van de mout en het geheel een milde alcoholwarmte benadrukt en eindigt met een liet al te lange bittere afdronk.
De Stasegemse brouwerij is al een tijdje bezig een zeer goede reputatie te bereiken in de grote brouwwereld. Dit komt vooral door zijn leuke, gevarieerde brouwstijlen door brouwmeester Dik grondig voorbereid en uitgevoerd. Ik koos hier voor een simpele doch complexe blonde met veel aandacht voor de Belgische bitter- en aroma hop. Ik bestempelde het als gezelschapsbier maar bij Demeester houden ze bij genietersbier wat ook de lading dekt om langer te bierbrabbelen.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond van kleur met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Een herkenbaar aroma waarin de complexiteit tussen de pilsmout en de gebruikte hoppen een kruidig maar ook een toets sinaasappelzeste in zich laten opmerken. Een aangenaam hopbitter mondgevoel met een milde kruidigheid brengt je met een heerlijk sensationele inbreng naar een even hopbittere, droge en lang aanhoudende afdronk.
Genomen uit de rekken waar het gamma Alvinne-craftbieren zich bevinden bij Bierhalle Deconinck Vichte. Het bier is een samensmelting van een boerige saison en een Vlaams zuurtje die amper 3,8 % alc.vol oplevert.
PROEFKOTJE: Een niet echt heldere blond-amberkleur met een vlug verdwijnende schuimkraag. Een moutig aroma wordt hier overspoeld door de plaatselijk Morpheus gist. Een zurig gewoel laat het citrusgevoel met een opdringere sinaasappelzeste zich opdringen bij een aangename moutbitterheid en eindigt daarbij met een citrusgegevn en zachte bitterheid in een afdronk die zich wel een tijdje laat meevloeien.
Gevonden in het arsenaal leuke en minder bekende bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Onder het motto 'Puur en Ongeremd' hebben de biermeesters Koen, Ann, Nico en Pascal de ketels van Brouwerij De Poes Tielt gebruikt om dit voorbeeldig bijna zwart abdijbier tot stand te brengen. De volledige productieketen ( van selectie grondstoffen, bottelen tot etiketeren) werd mooi uitgevoerd door en met meester-brouwer Stijn David. Niet alcohol vrij, niet glutenvrij, niet belastingvrij maar zeer genietbaar. Het proeven werd door anderen aangeboden waaronder ook dit proefkotje zijn aandeel doet. Vier soorten gerstenmout en hopsoorten Magnum/Merkur en Challenger, een snufje sinaasappelzeste en wat plaatselijke gist brengen dit uitzonderlijk brouwsel tot een lekker abieritief maar zeker als begeleiding bij en na een stevige maaktijd.
PROEFKOTJE: Donkerbruin (bijna zwart) van kleur met voldoende carbonatatie. Zoet gecarameliseerd moutaroma met een licht fruitig banaangevoel. Een aangenaam mondgevoel waarbij de milde geroosterde moutbitterheid haar koffie- en chocoladesmaak aanbrengt en er naar het einde toe een zachte alcoholwarmte binnenkomt en eindigt in een koffiegevoelige moutbittere, droge afdronk
Gypsybrouwer en Moutbakker Bert Van Hecke, die momenteel in eigen zaak te Rumbeke zijn eigen gamma exclusieve bieren onder controle houd brengt hier de naakte versie van een klassieke tripel. Ondanks het traditionele brouwproces (in de ketels van The Brew Society Heule) is deze elfde Triporteur een uniek werkstukje met sexy en elegante uitstraling. Het wordt gebrouwen met de mouten van gerst, tarwe, rogge en haver en inbreng van Belgische hopsoorten.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een veredeld moutaroma waarbij er toch een milde aanwezigheid is van de plaatselijke gist. Een zoet, fruitige (appels Jonagold) moutbitterheid met toch een aangename aanval van de gebruikte hopsoorten. De zwoele trippelsmaak eindigt met een licht-gekruide, zacht hopbittere, droge hoppige afdronk met zeer lange nawerking. Zeer lekker abieritief maar ook als uitrustbiertje of na de lunch mooi meegenomen.
Meegenomen uit de bierafdeling Delhaize Izegem. Ter gelegenheid van de herdenking Expo 58 en betreding van het kolossale monument atomium 60 jaar geleden mocht de Burkuneese brouwer John Christian Kavakuré (Witches Brewery) terug naar ons land geroepen om voorlopig in de ketels van Brasserie Brunehaut Rogny het vroegere recept van Julien Lois in een moderne versie af te leveren. Bedoeling is dit uitzonderlijk brouwsel in de nieuwe 'Brasseries de Flobecq' (Vloerberg) te laten brouwen.
PROEFKOTJE: Donker amber met romige gebroken witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht gekruid moutaroma waarbij het citrusgevoel zijn beperking aanvaard. Zijn monogaske moutbitterheid sluipt heel de tijd in het aangename mondgevoel waarbij de kruiding en een licht hopbitterheid niet ver weg zijn. Het eindigt en een tamelijk zoete bitterheid maar droge afdronk
Brasserie Brunehaut, Rue des Panneries 17, Brunehaut - 069 34 64 11 - info@brunehaut.be - www.brunehaut.be
Voor de uitgave BierBRief 502 ging Melleke (Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte) ne keer op zoek naar een onbewerkte hoppigaard die vroeger samen met de vrienden Bier & Karakter (Slypskapelle) werd gebrouwen in de Deca ketels te Woesten maar intussen in eigen gamma is geland. De invoer hopsoorten is nog steeds dezelfde met ook verder het gebruik van pilsmout die de smaak heerlijk licht hoppig en zeer drinkbaar maakt.
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In het aroma is de heersing van het fruitig (pompelmoes, mango) een aangenaam gekruide hop doorslaggevend. Ook in een aangenaam mondgevoel niet al te sterk hopgehalte maar toch bijzonder goed aanwezig en met een milde citrustoets eindigt het verhaal met een flinke hopbittere lange afdronk. Heerlijk als abieritief.
Deze Diksmuidse nachtraaf gekregen bij bezoek van recepteur Lieven Onraedt. Deze donkere quadrupel werd eveneens klaargemaakt in de ketels vn Brouwerij Vansteenberge Ertvelde en gemaakt volgens smaak en gegevens van het aangegeven concept.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder donker bruin met mooie beige schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het aroma van geroosterde karamelmout kreeg een fruitig gegeven maar ook nu al de aanwezigheid van de nodige alcohol.0 Een stevig en vol mondgevoel waarin de moutbitterheid zijn koffie toets laat gelden en het een zacht zoetachtige invloed meeheeft. Naar het einde toe komt de alcoholwarmte weer opdagen tot over een aangename bitterheid in de tamelijk lange afdronk. Mooi degustief maar ook gebruiken als foodpairing.
Voor BierBrief 501 haalde Melissa weer een leuk bier uit het gamma van VBDCK 's Kerels (weet wel, deze met hun wereldberoemd etiket). Haar keuze werd massaal geproefd en beschreven bij de tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. Samen met wetenschappers van de Universiteit Gent slaagden ze erin om een oude gist uit twee vergeten flesjes Kerelsbier van de vroegere brouwerij Verbeeck-Back weer tot leven te wekken. De Familie Verbeeck hebben onder hun gamma deze donker gekleurde IPA staan. Het is een amberkleurige die door zijn licht geroosterd en donkere gerstenmout aan de richting van stout- of portergegevens beantwoord maar door het hoge hopgehalte de intense hopbitterheid (wat een eigenschap is van hop) behoud.
PROEFKOTJE: Licht wazig donker amber met wit-beige, goed klevende schuimkraag en voldoende carbonatatie. het aroma herbergt overheersend van hopgebruik. In een aangenaam (voor wie van veel EBU houd) stevig hopbitter mondgevoel komt de mout ook wel zijn inbreng opeisen en eindigt met een droge hopbittere afdronk die zich wel een tijdje laat aanvoelen. zeer leuk abieritief en zefs degustief of begeleider bij een lekkere maaltijd.
Ongeveer een jaar geleden (2017) werden in Diksmuide vier nachtraven (of waren het nu vroege vogels) geboren. Drie, met prachtig design etiketten voorziene flessen. Na een lange zoektocht om het recept voor een nieuw Diksmuids bier te kunnen realiseren kwam bierarchitekt Lieven Onraedt terecht bij Jef Versele in Brouwerij Vansteenberge Ertvelde die zich bereid voelde om het uit te brengen.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met romige beige schuimkraag en een matige carbonatatie. Een zacht moutaroma waarvan vooral chocolade een rol opeist.. Een niet al te zwaar mondgevoel met een milde gekruide, geroosterde moutbitterheid. Naar het einde toe een beetje alcoholwarmte die verder volgt in een licht kruidige moutbittere afdronk. Als degustatiebier bruikbaar maar zeker als begeleiding tijdens lekkere maaltijd.
Grote (75Cl) fles van deze klassieke herboren tripel gekregen van een vroegere schoolvriend (voetbal en bierliefhebber) Frans Vanbezien uit Roeselare. Dit herbewerkd bier door Brouwerij Vandenbosche uit Sint Lievens Esse werd exclusief gemaakt op vraag en voor Drankenhandel David De Bal Nieuwpoort. Het originele recept uit de tijd bij Brouwerij Callewaert Zwevezele werd in een modern kleedje gestoken zodat een uitstekend frisse tripel tot stand kwam. Het leuk etiket werd ontworpen door de Oostendse kunstenaar Herr Seele
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een citrus aroma bereikt je waarbij wel wat hoppigheid vrijkomt. De fruitigheid (sinaasappelzeste) en de plaatselijke gist bepalen verder de geur. Een zachte, zoet gevooiste moutbitterheid streelt je smaakpapillen samen met een hoppig gevoel die zich laat gelden tot een lang aanhoudende, droge en zacht bittere afdronk. Lekker gezelschapsbier.
Meegebracht uit een mandje bij Bierhalle Deconinck Vichte. Het kerst- winterbier kwam in het verleden de kerstmarkten en eindejaarsfeesten binnen onder de naam Sinnebir X-Mas. Intussen mee in de evolutie van het moderne brouwproces dat in de nieuwe stek van meesterbrouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq wordt gehandhaafd.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Een traditioneel aroma van gebrande moutbitterheid waarin de kruidigheid en de plaatselijke gist wel merkbaar is. Een stevig mondgevoel met vooral plaats voor de gebruikelijke koffie en chocolade bitterheid met een gevoel voor donker fruit en omarmd door een zalige kruidigheid waarin ook een toetsje hop merkbaar wordt. Naar het einde toe komt een milde alcoholwarmte opdagen tot droge licht hopbittere afdronk. Gezellige degustatief.
Brasserie de la Senne (Zennebrouwerij), Gentsesteenweg 565, Sint-Jans Molenbeek (Brussel) - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - www.brasseriedelasenne
Meegebracht uit een mandje bij Bierhalle Deconinck Vichte. Het eerste bier uit een reeks Monk-bieren met een hoog alcoholgehalte. Gebrouwen in de authentiek patersstijl door brouwers Koen van den Heuvel en Jan Vandyck. Deze is een zwart abdijbier met aanwezigheid van Westmalle gist, Palemout 7 en de hopsoorten Hallertaü Hersbrücke, Styrian Goldiong en Northern Brewer samen met een stevige portie Antwerpse Candico suiker.
PROEFKOTJE: Helder donkerbruin van kleur met beige schuimkraag. De lichtgebrande mout die wat fruitigs (bessen) heeft. In een aangenaam mondgevoel, zoetig met een link naar honing, komt de licht geroosterd moutbitterheid naar boven samen met een matige zuurheid en nu en dan merk je toch wat hoppigheid op. Naar het einde toe komt dan de alcoholwarmte zich mengen tot aan een lekker moutbitterheid in de droge, lange afdronk. Fris maar stevig degustief of als begeleiders bij een wilde maaltijd.
De Keukenbrouwers, Jan Frans Gellincklaan 172, Hove - Koen: 0474 39 83 72 - Jan: 0474 49 09 02 - info@dekeukenbrouwers.be - www.dekeukenbrouwers.be