The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
07-10-2012
Laat ons gefocust blijven op de strijd tegen de oven, niet tegen elkaar
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 wordt de laatste dagen zwaar uitgehaald naar bepaalde politieke partijen. Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' distantieert zich van dergelijke lastercampagnes waarbij de strijd tegen de afvaloven misbruikt wordt voor politiek moddergooien, zeker als hierbij onvolledige of zelfs totaal foutieve informatie de wereld wordt ingestuurd met als enige doel schade toe te brengen aan de politieke tegenstander.
In plaats van elkaar te bekladden, zouden we beter onze pijlen richten naar onze échte tegenstander Recover Energy, want dat is de enige winnaar van dergelijke politieke afrekeningen. In de strijd tegen de afvaloven is het uitermate belangrijk dat we solidair zijn en de krachten bundelen, want de steun van elk van ons, van welke politieke kleur dan ook, is nodig om dit gevaar dat ons allemaal bedreigt en waar we allemaal tegen zijn, voorgoed te stoppen.
Door al de misleidende informatie van de afgelopen dagen weten velen niet meer wat ze nog moeten geloven. Vandaar een korte stand van zaken:
Recover Energy heeft een bouwaanvraag voor de afvaloven ingediend bij het Vlaams Gewest. Een gemene truk, want normaal is dit de bevoegdheid van de gemeente, die nu buitenspel gezet wordt. Tegen deze bouwaanvraag werden meer dan 25.000 bezwaarschriften ingediend. Het is de gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest die binnen een tweetal maanden zal beslissen over de bouwvergunning. Tegen deze beslissing kan nog klacht ingediend worden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Recent werd beweerd dat minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) deze beslissing zou kunnen beinvloeden. Zoals iedereen weet, is het echter wettelijk verboden om politieke druk uit te oefenen op de ambtenarij. Moest dit toch gebeuren, is opnieuw de Raad voor Vergunningsbetwistingen bevoegd en kan de betrokken minister op het matje geroepen worden en in ernstige situaties zelfs gerechtelijk vervolgd worden.
Naast een bouwvergunning is er ook een milieuvergunning nodig, die zo mogelijk nog veel belangrijker is gezien de aard van het dossier. Tot hiertoe heeft Recover Energy echter nog steeds geen milieuvergunningsaanvraag ingediend. Zodra dit gebeurt, volgt er terug een openbaar onderzoek waarbij opnieuw bezwaarschriften kunnen ingediend worden. Het is de Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) die beslist over het toekennen van de milieuvergunning.
Ondertussen zijn er ook wettelijke stappen ondernomen om de bouw van de verbrandingsoven onmogelijk te maken in Kampenhout-Sas. Eerst was er de wijziging van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) waar door minister Muyters bepaald werd dat afvalverwerkingsactiviteiten uitgesloten zijn in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas. De verwarring was echter groot toen gezien de definitie van het "bijzonder economisch knooppunt" bleek dat dit enkel betrekking heeft op de zone ten noorden van het kanaal. De site van Recover Energy ligt echter ten zuiden van het kanaal.
Vervolgens heeft de provincie Vlaams-Brabant een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) gemaakt dat ook betrekking heeft op het gebied ten zuiden van het kanaal, m.a.w. daar waar de verbrandingsoven zou gebouwd worden. Ook voor dit PRUP heeft er een openbaar onderzoek plaatsgevonden. Van groot belang hierbij is het advies van de minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters, want als bevoegd minister moet hij na goedkeuring door de provincieraad dit PRUP bekrachtigen. Minister Muyters bracht op 22 juni 2012 een positief advies uit (zie bijlage), wat concreet betekent dat Muyters hiermee de doodsverklaring voor de afvaloven tekende: wanneer dit PRUP in voege treedt, zal de bouw van een afvalverbrandingsoven in heel het gebied rond Kampenhout-Sas onmogelijk zijn. Aangezien de minister reeds een gunstig advies uitbracht, is het vanzelfsprekend dat hij nadien ook datzelfde PRUP zal bekrachtigen nadat het door de provincieraad is goedgekeurd. Dat zou wellicht nog deze maand gebeuren.
Betekent dit nu het definitieve einde van de oven? Laat ons hopen, maar zolang het nog niet zover is, moeten we op onze hoede zijn en met man en macht blijven strijden tegen de oven, want het spreekt voor zich dat ook Recover Energy zich niet zomaar zal laten doen en zal trachten om met alle mogelijke rechtsmiddelen toch zijn fel betwiste plannen door te drijven.
Beslissing over bouwvergunning oven pas binnen 2 maanden
Na enkele maanden stilte is er terug nieuws over de afvaloven: de gemeente Kampenhout heeft aangekondigd dat ze alle bezwaarschriften (zo'n 26.000) heeft geanalyseerd. Er wordt nu gewerkt aan een rapport op basis waarvan de gemeente een advies zal formuleren. Dit zal één van de volgende weken gebeuren.
De gedelegeerd stedenbouwkundig ambtenaar van het Vlaams Gewest heeft vervolgens 2 maanden de tijd om een beslissing te nemen over het bouwdossier. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het niet de minister maar de gewestelijke administratie die de beslissing neemt over de bouwvergunning. Tegen deze beslissing is nog wel beroep mogelijk.
Eindeloze wegenwerken + talloze onteigeningen bij komst 25 ha nieuwe industrie aan Kampenhout-Sas
Volgens het milieueffectenrapport (MER), dat in november vorig jaar door de Vlaamse overheid werd goedgekeurd, zal de komst van 25 ha extra industrieterrein aan Kampenhout-Sas "de reeds oververzadigde wegvakken en knooppunten extra belasten met verzadigingsgraden van 160% tot gevolg. Om deze bijkomende verkeersvraag te kunnen opvangen en een vlotte doorstroming te garanderen dient men over te gaan tot de aanleg van een rijbaan met 2x2 rijstroken. Om deze te verwezenlijken dienen er veel onteigeningen te gebeuren langsheen de N26 Leuven-Mechelen".
Op 13 maart 2012 zette de provincie Vlaams-Brabant het licht op groen voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) dat deze nieuwe bedrijvenzone moet mogelijk maken. Van 26 april tot 25 juni 2012 loopt er een openbaar onderzoek waarin de burgers een bezwaarschrift kunnen indienen tegen de uitbreidingsplannen van de provincie.
Actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" heeft zeer gemengde gevoelens bij dit ruimtelijk uitvoeringsplan. Langs de ene kant zijn wij zeer blij dat de provincie afvalverbranding wil uitsluiten in het hele gebied rond Kampenhout-Sas. Dat zou de komst van de gevreesde afvaloven in de toekomst definitief moeten verhinderen. Langs de andere kant hebben wij de indruk dat zowel de gemeentes als de provincie als tegenprestatie een vrijgeleide willen om deze nieuwe bedrijvenzone van 25 ha uit de grond te kunnen stampen. Wij hebben het nut van zo'n uitbreiding altijd betwist wegens de huidige leegstand van bestaande bedrijfsgebouwen in de regio en de slechte economische vooruitzichten. Bovendien gaf de Dienst Lokaal Waterbeheer van de Vlaamse Milieumaatschappij eerder al een ongunstig advies voor het nieuwe industrieterrein omwille van het overstromingsgevaar.
Nu blijkt uit het milieueffectenrapport dat de impact op de mobiliteit, die op dit moment al één van de ergste is in Vlaams-Brabant, nog dermate zou verergeren dat de gewestweg tussen Leuven en Mechelen op termijn zou moeten verbreed worden van één naar twee rijstroken. Na de jarenlange werken voor de nieuwe brug over het kanaal en de onophoudelijke werken aan de Haachtsesteenweg, zou dit de zoveelste serie langdurige wegenwerken betekenen op de as N21/N26. Bovendien zouden talloze huizen op de Leuvense/Mechelsesteenweg een stuk van hun voortuin moeten inleveren. De boodschap die we krijgen is echter: wil je niet dat de afvaloven er komt, moet je deze 25 ha er maar bijnemen. Deze houding is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Het is ook onbegrijpelijk dat het PRUP in alle talen zwijgt over de dramatische gevolgen voor de mobiliteit in het milieueffectenrapport. Sommige politici willen dat deze nieuwe bedrijvenzone er ten allen prijze komt, en het dossier van de afvaloven wordt nu als pasmunt gebruikt.
Op dinsdag 5 juni om 20u organiseert de provincie een informatieavond met een uitgebreide voorstelling van de uitbreidingsplannen en de mogelijkheid om vragen te stellen. Deze infoavond gaat door op Bedrijvensite De Malt, Leuvensesteenweg 352 te Boortmeerbeek. De toegang is gratis. Allen daarheen!
Natuurpunt Kampenhout pleit voor behoud bos aan Kampenhout-Sas
Natuurpunt Kampenhout is tevreden over het voorstel van de provincie Vlaams-Brabant om aan Kampenhout-Sas de bestaande bosrijke omgeving tussen de Vekestraat, de Oudestraat en de Haachtsesteenweg maximaal te behouden, maar betreurt ten zeerste dat het bos enkel als "bufferzone" wordt omschreven en niet is ingekleurd als volwaardig bosgebied.
Dat is zo voorzien in het effectenrapport dat werd opgesteld ingevolge het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan "Bijzonder Economisch Knooppunt Kampenhout-Sas", dat een uitbreiding van de industriezone met 25 hectare inhoudt. Het milieueffectenrapport (MER) werd onlangs goedgekeurd door de Vlaamse overheid.
Volgens Stefan Vandevenne, voorzitter van Natuurpunt Kampenhout, komt dit er op neer dat het bos op een later tijdstip eenvoudig ontbost kan worden en hierdoor dus sterk bedreigd is. Natuurpunt Kampenhout wijst er op dat het bos volgens de Biologische Waarderingskaart bijzonder waardevolle elementen bevat. "De inkleuring als bufferzone is dan ook een gemiste kans om via het Ruimtelijk Uitvoeringsplan het bedreigde bos te regulariseren", zegt Stefan Vandevenne.
Tweede openbaar onderzoek afvaloven Kampenhout gestart
Zaterdag 24 maart is in alle stilte het 2de openbaar onderzoek gestart naar de bouwvergunning voor de afvalverbrandingsoven in Kampenhout. Tijdens het 1ste onderzoek werden meer dan 14.000 bezwaarschriften ingediend, maar door een tactische tegenzet van de ovenbouwer zijn deze ongeldig (zie blog "Nieuwe bouwaanvraag voor verbrandingsoven Kampenhout"), al werd er natuurlijk wel een belangrijk signaal gegeven naar onze beleidsmakers. Niettemin kunnen we dus nu opnieuw beginnen met het inzamelen van bezwaarschriften. Het lijkt een quasi onmogelijke opdracht om het enorme aantal van het 1ste onderzoek te evenaren. Toch moeten we proberen om er zo veel mogelijk bij elkaar te krijgen, willen we ervoor zorgen dat deze oven er nooit komt.
Het openbaar onderzoek duurt van zaterdag 24 maart 2012 tot en met dinsdag 22 mei 2012.
Om je te helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift bestaan er verschillende standaard bezwaarschriften. Je kan deze uitprinten, naam en adres toevoegen, handtekening plaatsen, en afgeven op één van de inzamelpunten of aangetekend opsturen naar het college van burgemeester en schepenen van Kampenhout, Gemeentehuisstraat 16 te 1910 Kampenhout, of persoonlijk afgeven op de dienst stedenbouw tegen ontvangstbewijs, ten laatste op dinsdag 22 mei 2012.
Dit zijn dezelfde model bezwaarschriften als tijdens het 1ste openbaar onderzoek. Heb je thuis of op je computer nog een kopie van het bezwaarschrift dat je toen hebt ingediend, gebruik dan gerust hetzelfde. Zorg wel dat je er een originele handtekening opzet. Je hoeft geen nieuwe argumenten toe te voegen, al mag dat natuurlijk wel. Je vorige bezwaarschrift is immers niet meer geldig! De bedoeling is enkel om hetzelfde document nog een 2de keer te reproduceren en opnieuw in te dienen.
De bezwaarschriften van actiecomité Kampenhout-Sas Ademt worden op 2 plaatsen ingezameld:
- In Kampenhout: Langestraat 15, 1910 Kampenhout (bij Stefan Vandevenne)
- In Haacht: Elleveldweg 8, 3150 Wespelaar (bij Els en Bert)
We beseffen zeer goed dat het heel frustrerend is om hetzelfde werk van eind vorig jaar nog eens te moeten overdoen. Maar we kunnen niet anders dan de wettelijke procedure te volgen, willen we de oven definitief een halt toeroepen. We roepen dan ook iedereen op om opnieuw een bezwaarschrift te ondertekenen en af te geven op een inzamelpunt van actiecomité Kampenhout-Sas Ademt of één van de andere organisaties. Wij zorgen er dan voor dat het op een correcte manier wordt ingediend.
'Kampenhout-Sas Ademt' in beroep tegen milieuvergunning Van Gansewinkel
Actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" heeft op donderdag 8 maart 2012 beroep aangetekend bij Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) tegen de milieuvergunning die de firma Van Gansewinkel toelaat om haar overslagstation aan Kampenhout-Sas gevoelig uit te breiden met onder andere 40 ton asbesthoudend materiaal.
Tegen de uitbreidingsplannen was onlangs nog fel protest gerezen toen aan het licht kwam dat de gemeente Kampenhout in alle stilte een openbaar onderzoek naar de milieuvergunning voerde. In de laatste dagen voor afsluiting van de inspraakprocedure werden toch nog 1.084 bezwaarschriften ingediend. Op heel wat plaatsen werden spontaan initiatieven georganiseerd om protestbrieven in te zamelen.
Een maat voor niets, want in een recordtijd van 2 weken (waarvan 1 week kerstvakantie) na bekendmaking van de resultaten van het openbaar onderzoek, bracht het schepencollege van Kampenhout begin januari een gunstig advies uit. Nochtans gaf de Milieuadviesraad van de gemeente Kampenhout (M.A.R.K.) eerder al een negatief advies. De raad schreef op 24 november 2011: "De buurt, met name bedrijven, scholen, omwonenden en recreatie ervaren de hinder vandaag reeds als aanzienlijk. De Milieuadviesraad adviseert de aangevraagde wijziging van de milieuvergunningsaanvraag in te perken, geen uitbreiding toe te staan en een onberispelijk buurtvriendelijk beheer op te leggen." Dit negatief advies werd enkel gevolgd door schepen van leefmilieu Gwenny De Vroe (Open VLD), die als enige in het schepencollege tegen stemde.
Amper 10 dagen na het advies van de gemeente, besliste ook de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant om de milieuvergunning voor Van Gansewinkel goed te keuren, terwijl diezelfde Deputatie zich juist engageerde om afvalverwerkingsactiviteiten aan Kampenhout-Sas aan banden te leggen en nieuwe initiatieven (zoals de verbrandingsoven) te verbieden. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een wijziging van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant die dit alles zou moeten formaliseren. Moest deze vergunning voor Van Gansewinkel nog snel door de administratieve molen vooraleer de nieuwe bepalingen van kracht worden?
Uit al onze informatie blijkt dat de vergunning afgesproken spel was. Alle verplichte adviezen waren al uitgebracht nog voor aanvang van het openbaar onderzoek. De publieke inspraakprocedure, nochtans een essentieel democratisch recht van iedere burger, werd enkel nog pro forma gevoerd. Dat er uiteindelijk nog 1.084 bezwaarschriften werden ingediend, was enkel een vervelende bijkomstigheid. Het belette de beslissingsnemers in ieder geval niet om hun wil toch door te drijven.
Het dossier verhuist nu naar de Vlaamse regering waar de minister van leefmilieu zich zal zich moeten uitspreken over het ingediende beroep. We hebben een sterk dossier. Benieuwd of Joke Schauvliege dit zomaar naast zich zal kunnen neerleggen.
Indien de Vlaamse regering het beroep afwijst, bestaat nog altijd de mogelijkheid om naar de Raad van State te stappen.
N-VA Kampenhout niet te spreken over milieuvergunning Van Gansewinkel
Er komen zeer veel reacties op de milieuvergunning die de firma Van Gansewinkel kreeg om haar site aan Kampenhout-Sas uit te breiden met onder andere 40 ton asbesthoudend materiaal. Ook oppositiepartij N-VA Kampenhout is niet te spreken over de beslissing van het gemeentebestuur om zowel de 1.084 bezwaarschriften van omwonenden als het advies van de Milieuadviesraad zomaar naast zich neer te leggen en een gunstig advies te geven voor de uitbreiding van de afvalverwerker.
N-VA stelt terecht dat verschillende leden van de deputatie van Vlaams-Brabant eerder te kennen hebben gegeven dat het de bedoeling was om alle afvalverwerking op Kampenhout-Sas te bannen nadat de Vlaamse regering bij de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen in 2010 stipuleerde dat in Kampenhout-Sas geen afvalverwerking mag gebeuren. Het is dan ook opmerkelijk dat de deputatie nu zelf zegt dat deze beperkingen niet van toepassing zijn op Van Gansewinkel.
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)