Foto
Advocatenkantoor CLABOTS Astrid - Thonissenlaan 42/3 - 3500 HASSELT (BELGIË) Bel ons vrijblijvend voor een afspraak : 01
Inhoud blog
  • GESCHILLENREGELING BUITEN DE RECHTBANK OM ... OF ... OVER GEZOND VERSTAND ?
  • MER SCREENING VOOR IEDERE BOUWAANVRAAG VERPLICHT
  • Nieuwe reglementering overheidsopdrachten binnenkort in werking
  • Nieuwe regeling in verband met uw Kredietkaart, alles nog even op een rijtje ..
  • ARGUS ADVOCATEN NEEMT DEEL AAN DE DAG VAN DE MARKETING EN COMMUNICATIE
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Interessante links
  • jonge balie hasselt
  • informatie en portaalsite voor ondernemers en KMO
  • Rubriekenlijst Advocatuur
  • Vervangingen advocaten
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    ADVOCATENKANTOOR CLABOTS ASTRID
    Juridische raad en daad op UW maat !
    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INFORMATIEVERPLICHTINGEN VAN DE AUTOHANDELAAR MBT FINANCIERINGEN

    1. Bij de aankoop van een nieuwe wagen dient vermeld te worden of deze al of niet met financiering werd aangekocht.

     

    U maakt terzake vast de bedenking dat u niet steeds op de hoogte bent van het feit of de cheque die de klant gebruikt om een nieuw voertuig te betalen wordt betrokken uit een financiering of niet.

     

    Anderzijds bestaat er in hoofde van de koper ook nog wel zoiets als een meldingsplicht / informatieverplichting.

     

    In die zin kan u op de bestelbon van het voertuig voorzien dat de koper met de ondertekening ervan verklaart dat het voertuig al of niet gefinancierd is. U kan een ruimte voorzien waarin kan worden aangekruist of het voertuig wordt gefinancierd (aan te kruisen “ja” of “neen” met gebeurlijke vermelding van de financieringsmaatschappij).

     

    Op basis van deze gegevens kan u naderhand een gebeurlijke vermelding op de factuur aanbrengen.

     

    Indien achteraf blijkt dat het voertuig inderdaad gefinancierd werd, en de koper ondertekende destijds de bestelbon met de vermelding dat zulks niet het geval was, heeft u als verkoper in ieder geval het nodige gedaan om u omtrent een eventuele financiering te vergewissen – en hetgeen blijkt uit de clausule in de bestelbon - doch heeft de koper u anderzijds op foutieve wijze informatie verheeld.

     

    Zie Brussel 21 februari 1996, Jaarboek Handelspraktijken & Mededinging 1996, 614.

     

    “Er is slechts derde – medeplichtigheid aan contractbreuk wanneer de derde, zonder bijzonder onderzoek, tot het besluit moet komen dat dan de rechtshandeling die hij gaat stellen een ander zijn verbintenissen schendt.”

     

    De hoger voorgestelde clausule op de bestelbon indiceert dat u dergelijk bijzonder onderzoek heeft gevoerd.

     

     

    2. In geval van aankoop van een tweedehandswagen dient u er zich, als professionele verkoper / aankoper van tweedehandsvoertuigen, van te vergewissen dat het voertuig niet (meer) belast is met een financiering.

     

    In de rechtspraak lijkt men inderdaad van het vermoeden uit te gaan dat elke professionele handelaar in tweedehandswagens moet weten of een voertuig al of niet belast is met een financiering.

     

          Zie :

     

          Bergen 8 oktober 1990, R.R.D. 1991, 36, noot JADOUL, P.

     

    “De professionele handelaar in tweedehandswagens behoort ervan op de hoogte te zijn dat :

    -          de aanoop van een (nieuwe) wagen doorgaans door middel van een financiering gebeurt;

    -          het financieringscontract gewoonlijk verbod oplegt de wagen te vervreemden, en in de regel tevens ten gunste van de kredietverstrekker een clausule bevat van overdracht of van subrogatie in de rechten van de verkoper en in het bijzonder zijn voorrecht van onbetaalde verkoper.

    Op gevaar af zich schuldig te maken aan derde-medeplichtigheid aan contractbreuk, behoort de professionele handelaar in tweedehandswagens, alvorens over te gaan tot de aankoop van een wagen zich dan ook de originele aankoopfactuur te laten voorleggen en te controleren of de aankoop al dan niet d.m.v. financiering is gebeurd

     

     

          Kh. Gent 22 maart 1990, T.G.R. 1990, 91.

     

    “Van de beroepsverkoper van tweedehandswagens wordt verwacht dat hij de originele aankoopfactuur opvraagt, zodat hij zich zou kunnen vergewissen van een eigendomsvoorbehoud en / of vervreemdingsverbod en van de volledige afbetaling van het voertuig. Bij gebrek hieraan maakt de beroepsopkoper zich, in geval de wagen hem wordt verkocht alvorens de financiering geheel is afgelost en met miskenning van de clausule van het eigendomsvoorbehoud en van het vervreemdingsverbod schuldig aan derde – medeplichtigheid aan de contractbreuk van de verkoper.”

     

     

    Gent 20 februari 2002, T.B.H. 2002, afl. 6, 475; T.G.R. 2002, afl. 2, 69.

     

    “De gehoudenheid in solidum is van toepassing bij samenloop van de contractuele fout van de koper die de aankoop van zijn wagen liet financieren en de aquiliaanse fout van de derde-medeplichtige die de bewuste wagen van de oorspronkelijke eigenaar heeft gekocht hoewel hij diende te weten dat die verrichting een derde medeplichtigheid bij contractbreuk zou uitmaken. Ten overstaan van de schuldeiser die zelf geen fout heeft gemaakt, is iedere schuldenaar gehouden voor het geheel. ”.

         

          en

     

    “De derde medeplichtigheid aan contractbreuk is een toepassing van art. 1382 B.W. en vereist dus een fout, een schade en een oorzakelijk verband tussen beide. Opdat van een fout sprake zou zijn wordt verondersteld dat cumulatief voldaan is aan volgende voorwaarden : (i) een geldige vooraf bestaande contractuele verbintenis, (ii) bekend of verondersteld bekend aan de derde medeplichtige, (iii) de bewuste medewerking van de derde medeplichtige aan (iv) schending van de contractuele verbintenis.

    Van een professionele autohandelaar mag worden verwacht dat hij in kennis is van het gevaar van de doorverkoop van geleasde, gehuurde of gefinancierde auto’s en dat hij een gezonde kritische zin aan de dag legt zoals een normaal en voorzichtig mens in dezelfde omstandigheden geplaatst, zou doen.

    Van een professionele autoverkoper mag worden verwacht dat hij op de hoogte is van de frequent in de sector aangewende techniek van het voorrecht van de onbetaalde verkoper zoals vastgelegd in art. 20,5 Hyp. Wet. Vooraleer hij overgaat tot aankoop van een autovoertuig waarvan de factuur hem niet wordt overgelegd, dient de professionele autoverkoper zich te wenden tot de griffie van de rechtbank van koophandel of bij de oorspronkelijke verkoper, om de noodzakelijke informatie te bekomen. (…)”

     

    U stelt zich terzake vragen, meer bepaald over volgende scenario’s :

     

    a – Een voertuig wordt nieuw aangekocht bij een garagist. De koper signaleert niet dat het voertuig wordt gefinancierd en / of de garagist vermeldt terzake niets op de aankoopfactuur.

    Mogelijks werd de financiering aangegaan door een derde en is de oorspronkelijke koper ‘slechts’ borg en waarvan niets op de factuur vermeld is.

     

    Naderhand wordt het betrokken voertuig bij u tweedehands te koop aangeboden.

     

    Als zorgvuldig handelend professioneel verkoper vraagt u de originele factuur op.

     

    U mag afgaan op de inhoud van deze factuur, tenzij de inhoud en opstelling ervan naar de perceptie en vanuit de ervaring van iedere beroepsverkoper op een of andere manier verdacht of onregelmatig zou kunnen lijken.

     

    Uw verplichting bestaat er immers in deze factuur op te vragen om het feit van een al dan niet financiering na te gaan.

     

    Indien u achteraf copie van deze regelmatige aankoopfactuur kan voorleggen kan u aantonen dat :

    - u ze ook effectief heeft opgevraagd, zoals het u betaamt,

    - u te goeder trouw heeft gehandeld overeenkomstig de vermeldingen in deze factuur.

     

    b – U stelt zich de vraag hoe u moet handelen indien de factuur niet voorhanden is wegens verlies, wegens eerdere particuliere aankoop, etc.

     

    In dergelijke gevallen komt het er op aan om achteraf toch aan te kunnen tonen dat u als professionele verkoper zoveel mogelijk onderzoek als mogelijk heeft verricht naar een mogelijke financiering.

     

    In hoger vermeld voorbeeld uit de rechtspraak stelt men voor dat de professionele autohandelaar zich wendt tot de rechtbank van Koophandel of bij de oorspronkelijke verkoper om na te gaan of er geen financiering kleeft aan het betrokken voertuig.

     

    In ieder geval moet de eigenaar / verkoper van het voertuig u kunnen mededelen wie de vorige verkoper van het voertuig was. Op basis van de gegevens die u op die wijze worden verschaft, doet u er goed aan schriftelijk bij de vorige verkoper te informeren naar de herkomst en financieringswijze van het voertuig.

     

    Bij de rechtbank van Koophandel van het arrondissement waar de eigenaar (destijds koper, ten opzichte van uzelf verkoper) van het voertuig zijn woonplaats heeft, kan gebeurlijk nagevraagd worden of de (vorige) verkoper geen voor eensluidend verklaard afschrift van de factuur heeft gedeponeerd ter griffie om zijn voorrecht van onbetaalde verkoper van het voertuig te vrijwaren.

     

    Indien u naderhand kan voorleggen dat u op dergelijke wijze al het nodige heeft ondernomen om alle gegevens omtrent financiering te achterhalen, kan dit dienstig zijn om het vermoeden in uwen hoofde, nl. dat u als professionele autohandelaar zou moeten weten of een voertuig al of niet belast is met een financiering, te weerleggen.

     

     

     

     

     

     

    01-04-2009 om 12:03 geschreven door De advocaat  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)


    Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 06/05-12/05 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 24/10-30/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 10/12-16/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 26/09-02/10 2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs