ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT (EPC) VANAF 01.11.2008 verplicht bij verkoop van woning of appartement ! Uiterlijjk tegen 01.01.2009 ook bij verhuur !
Ingevolge omzetting van de Europese Richtlijn betreffende energieprestaties van gebouwen, wordt per 01.11.2008 de voorlegging van een Energieprestatiecertificaat (hierna EPC) verplicht. Tegen uiterlijk 01.01.2009 zal dit overigens ook het geval zijn bij verhuur van woningen en appartementen. Concreet zal in het EPC informatie worden weergegeven aan de toekomstige huurder of koper betrekkelijk de energetische kwaliteit van het betrokken gebouw. Het gebouw zal een "score" toegekend krijgen. Bij vergelijking van diverse scores over diverse gebouwen, kan de kandidaat koper of huurder beter pronostikeren omtrent te verwachten kosten van energieverbruik.
Bij het berekenen van deze score zullen diverse eigenschappen van het gebouw ingegeven worden in een software die nadien berekent.
Eigenschappen welke in aanmerking komen zijn : ouderdom van het gebouw, materialen van ramen en deuren, dakisolatie, installaties van verwarming en waterverwarming ...
Enkel een daartoe gecertifieerde energiedeskundige type A, erkend door het Vlaams Energieagenschap (VEA) kan een EPC uitvoeren en opstellen.
De woningen die aan deze regelgeving onderworpen zijn, betreffen woonEENHEDEN : een wooneenheid bestaat voor de toepassing van deze wetgeving uit een leefruimte, een keuken of kitchenette, een badkamer en een toilet. Dan immers spreekt men van een zelfstandige wooneenheid. Ook vakantiewoningen en studentenhomes vallen dus mogelijks onder deze verplichting. Het toepassingsgebied is derhalve breder dan dat van bijvoorbeeld de klassieke woninghuurwetgeving !
Belangrijk om op te merken is dat met het uitschrijven van het EPC geen verplichtingen ontstaan in hoofde van de eigenaar. Wanneer derhalve een "slechte score" uit de bus komt, is de eigenaar niet verplicht daaraan te verhelpen. Natuurlijk heeft dergelijke score wel gevolgen naar de 'marktwaarde' van zijn gebouw als te verhuren of te verkopen item toe.
Bij verhuur of verkoop moet de eigenaar er voor zorgen dat het EPC voorhanden is. Bij verkoop is het niet voldoende dat het EPC ergens tussen het opstellen van de compromis en het verlijden van de authentieke akte opduikt. Het EPC moet initieel aanwezig zijn.
Het EPC blijft 10 jaren geldig, ook al wordt lopende deze termijn bijvoorbeeld her - verhuurd.
Voor meer informatie kunt u vrijblijvend terecht bij
Astrid CLABOTS schrijft over "Heibel in het appartementsgebouw ! "
Recent verscheen bij uitgeverij Maklu het boek met als titel Heibel in het appartementsgebouw, van de hand van meester Astrid Clabots, waarin de problematiek inzake de juridische benadering van het samenleven in appartementsgebouwen is uiteengezet.
Astrid Clabots verwijst naar rechtspraak en rechtsleer in verband met deze materie.
Een opsomming van enkele behandelde punten:
Wat kan men doen tegen iemand die voortdurend oude discussies oprakelt?
Wat als iemand zich niet neerlegt bij de statutaire bepalingen en de reeds genomen belissingen van de Algemene vergadering?
Wat als iemand voortdurend negatief stemgedrag vertoont?