In het Belgisch Staatsblad van 9 februari 2009 verschenen twee nieuwe wetten rond het gerechtelijk akkoord,
- de wet van 26 januari 2009 houdende de wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de continuïteit van de ondernemingen - de wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van ondernemingen.
In dit kort verslag gaan wij nader in op de wet van 31.01.2009, nu de wet van 26.01.2009 voornamelijk procedurele aspecten behelst.
Hoe was de situatie vroeger ?
Tot hiertoe had een onderneming in moeilijkheden de keuze tussen twee scenario's :
een gerechtelijk akkoord of een faillissement.
Wat is nieuw ?
Voortaan kan de onderneming in moeilijkheden terugbuigen op heel wat meer mogelijkheden.
de aanstelling van een ondernemingsbemiddelaar of een gedwongen ondernemingsoverdracht onder gerechtelijk gezag, ...
De term gerechtelijk akkoord verdwijnt
Voortaan zijn er twee fasen : A. de preventieve buitengerechtelijke fase
Hierin situeert zich blijvend de kamer van handelsonderzoeken, nieuw is de vraag tot het aanstellen van een ondernemingsbemiddelaar. Eveneens kan de onderneming een minnelijk aanzuiveringsplan voorstellen en afsluiten met de schuldeisers.
B. de gerechtelijke reorganisatie.
Deze procedure lijkt op het vroegere gerechtelijk akkoord.
Verkopers van vastgoed, vastgoedmakelaars, ... opgelet !
Op 14.02.2009 trad een nieuwe regeling in werking in geval van verkoop van appartementen en lofts voor wat betreft de formaliteiten inzake het voor te leggen bodemattest !
De meldings - en onderzoeksplicht zijn voortaan beperkt tot een enkele bijzondere gevallen, met name deze waarbij het appartement, de loft, ... voorheen zelf een risico-inrichting bevatte of nog bevat of waarbij de gemeenschappelijke delen een risico - inrichting bevatte of bevat welke uitsluitend bestemd is voor het te verkopen privatieve deel.
De onderzoeksplicht is zelfs alleen nog van toepassing voor appartementen waarin in het verleden een bodembedreigende activiteit werd uitgeoefend. In dat geval moet de verkoper behoudens het voeren van zijn onderzoek ook de verkoop melden aan OVAM.