Recente : Aanpassingen Wet op de mede - eigendom !
Op 22 juni 2011 werd door de Kamercommissie Justitie besliste om de wet op de mede - eigendom als volgt aan te passen :
Artikel 577-5, § 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt aangevuld met de woorden Zij kiest woonplaats in de woonplaats of het kantoor van de syndicus.
Hiermee tracht men te vermijden dat er briefwisseling de syndicus niet of niet tijdig bereikt.
In artikel 577-6 van hetzelfde Wetboek worden volgende wijzigingen aangebracht:
1° § 3, derde lid wordt aangevuld met de volgende zin: De administratieve kosten voor de oproeping voor de algemene vergadering komen ten laste van de vereniging van mede-eigenaars.; In het verleden waren volgens een meerderheidsopvatting deze kosten inbegrepen in de beheerslonen bedongen door de syndicus.
Overigens, het is niet omdat een mede - eigenaar blijvend opteert voor een oproeping middels aangetekend schrijven, dat deze daar dan de extra kosten alleen voor moet dragen !
2° in § 4 worden de woordenovereenkomstig artikel 577-8, § 4, 1°, 1-1. vervangen door de woorden overeenkomstig artikel 577-6, § 3.;
In artikel 577-8, § 4, 11° van hetzelfde Wetboek vervallen de woorden en, met name, via een internetsite. De vraag naar "moet in alle gevallen communicatie van documten gebeuren VIA een internetsite" heeft de voorbije maanden heel wat voeten in de aarde gehad, doch met deze wijziging antwoordt de wetgever nu definitief dat zulks NIET het geval is.
In artikel 577-8 werd een paragraaf 8 toegevoegd: §8 Er bestaat onverenigbaarheid tussen het uitoefenen van de taak van syndicus en het lidmaatschap van de raad van mede-eigendom. In zekere zin logisch, aangezien de Raad van de Mede - eigendom meer dan ooit een controlefunctie uitoefent op de syndicus.
In artikel 577-11/1 van hetzelfde Wetboek, worden volgende wijzigingen aangebracht: Bij de ondertekening van de authentieke akte moet de optredende notaris de door de overdrager verschuldigde achterstallen op gewone en buitengewone lasten van de prijs van de overdracht afhouden. De optredende notaris betaalt echter eerst de bevoorrechte, de hypothecaire schuldeisers of de hypothecaire schuldeisers die hem kennis hebben gegeven van een derdenbeslag of een overdracht van schuldvordering. Indien de overdrager deze achterstallen betwist, brengt de optredende notaris binnen drie werkdagen na ontvangsthet verlijden van de authentieke akte ter vaststelling van de overdracht de syndicus daarvan bij een ter post aangetekende brief op de hoogte. Bij ontstentenis van kennisgeving van een bewarend beslag of van een uitvoerend beslag binnen twaalftwintig werkdagen na ontvangsthet verlijden van voormelde akte, kan de notaris rechtsgeldig het bedrag van de achterstallen aan de overdrager betalen.
!!! Uiteraard dient het voorbehoud te worden gemaakt dat deze wet nog moet gestemd worden in het Parlement, nadien ondertekend moet worden door de Koning en waarna deze verschijnt het Belgisch Staatsblad. In tussentijd kan men, in geval van discussie en / of procedure uiteraard alvast verwijzen naar deze "lege ferenda" die enigszins toch al tot een formeel gegeven verworden zijn ...
Ingevolge de wetswijziging in 2010 inzake het Appartementenrecht, verwachten wij nog steeds een KB waarin verder uitvoering wordt gegeven over de aard en de vorm van de te voeren boekhouding.
Hoewel oorspronkelijk voor betwisting vatbaar gesteld, zal het alleszins zo zijn dat zowel de professionele ALS de occasionele syndicus tot dezelfde verplichtingen zullen gehouden zijn voor wat dit item betreft.
Er anders over oordelen zou een ongeoorloofde discriminiatie met zich meebrengen.
Syndici krijgen uitstel van deadline om de documenten van de mede-eigendom aan te passen aan de nieuwe reglementering !
De Kamercommissie Justitie stemde ermee in om de deadline te verlengen van september 2011 naar september 2013. Volgens de wet van 2 juni 2010 had de syndicus slechts één jaar de tijd om de aanpassingen van de basisakte, het reglement van de mede-eigendom en het huishoudelijk reglement aan de algemene vergadering voor te leggen.
Heel wat syndici namen de eerste maanden (lees : het eerste half jaar) een afwachtende houding aan, zeker nu er nog twee KBs dienen uitgevaardigd te worden, en er zelfs een Reparatiewet in het verschiet ligt.
Bij gebreke van deze bijkomende wetgevende en uitvoerende initiatieven, bleek het de laatste maanden steeds manifester onhaalbaar om de geviseerde deadline (nuttig) te respecteren.
Deze week besloot de Kamercommissie om de deadline met twee jaar te verschuiven.
Met andere woorden: voor 1 september 2013 moeten alle aanpassingen dus zijn doorgevoerd.
Opgelet, voorbehoud ! Het parlement moet haar goedkeuring nog geven !