Belgisch Staatsblad 21.06.2007 : Wet betreffende de consumentenakkoorden !
De wet
van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument verkreeg enkele aanvullingen. Andermaal zijn er nieuwe bepalingen voorzien met als doel een nog meer verregaande bescherming van de consument. Te dien einde werd een hoofdstuk 7bis ingevoegd, dat de artikelen 94quinquies tot 94decies omvat, met als opschrift :
« Hoofdstuk 7bis. Consumentenakkoorden ».
In dezelfde wet wordt een artikel 94quinquies ingevoegd, luidende :
Art.94quinquies.
§ 1. Het consumentenakkoord is een akkoord dat afgesloten wordt binnen de Raad voor het Verbruik tussen de consumentenorganisaties en anderzijds de beroepsorganisaties. Het regelt de relaties tussen verkopers en consumenten voor wat betreft producten of diensten of categorieën van producten of diensten. De consumentenakkoorden kunnen betrekking hebben op de algemene contractuele voorwaarden die aan de consumenten zullen worden voorgesteld, de voorlichting die hen zal worden gegeven, de wijzen van handelspromotie, de elementen betreffende kwaliteit, conformiteit en veiligheid van producten en diensten en de wijzen van regeling van consumentengeschillen.
§ 2. Het consumentenakkoord bepaalt zijn toepassingsgebied, zijn datum van inwerkingtreding en zijn duur. Het consumentenakkoord is niet van toepassing op de lopende overeenkomsten behoudens andersluidende bepaling en voor zover het gunstiger is voor de consument. Het akkoord bepaalt de informatiemodaliteiten zowel ten opzichte van de verkopers als ten opzichte van de consumenten.
§ 3. Het consumentenakkoord voorziet de eventuele modaliteiten voor zijn herziening en zijn verlenging. Het voorziet tevens de voorwaarden tot opzegging door het geheel of een gedeelte van de ondertekenaars of toetreders, alsmede in de duur van de vooropzeg die niet minder dan zes maanden mag bedragen.
Art. 4. In dezelfde wet wordt een artikel 94sexies ingevoegd, luidende :
Art. 94sexies.
Het onderhandelen over en het ondertekenen van de consumentenakkoorden gebeurt binnen de Raad voor het Verbruik. De vraag om een consumentenakkoord te onderhandelen gaat uit van een lid van de Raad voor het Verbruik, of van een lid van de regering. Indien de vraag op een sector slaat die niet vertegenwoordigd is binnen de Raad voor het Verbruik, worden de bedrijven van de sector of hun vertegenwoordigers uitgenodigd. Het akkoord kan niet worden afgesloten zonder hun goedkeuring. Er moet binnen de Raad voor het Verbruik een unaniem standpunt bestaan over het akkoord, zowel om de onderhandelingen aan te vatten als om een akkoord te sluiten. Een specifieke cel wordt opgericht binnen het secretariaat van de Raad voor het Verbruik om het secretariaat van de consumentenakkoorden waar te nemen en om een register van deze bij te houden.
Een huishoudelijk reglement legt de te volgen procedure vast, alsook het aanwezigheidsquorum binnen elke groep van de Raad voor het Verbruik om unanieme beslissingen te nemen. Het reglement moet worden goedgekeurd door de Koning, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad.
In dezelfde wet wordt een artikel 94septies ingevoegd, luidende :
Art. 94septies.
De algemene contractuele voorwaarden die in de consumentenakkoorden zijn vastgesteld, moeten vooraf voor advies worden voorgelegd aan de Commissie voor Onrechtmatige Bedingen, die binnen de drie maanden advies moet uitbrengen. Eenmaal deze termijn is verstreken, kan het akkoord worden afgesloten.
In dezelfde wet wordt een artikel 94octies ingevoegd, luidende :
Art. 94octies.
Het consumentenakkoord wordt door de minister overgemaakt aan de Regering. Behoudens bezwaar door een lid van de Regering binnen een termijn van 15 dagen, wordt het akkoord bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. Ingeval van bezwaar van een lid wordt het akkoord geagendeerd op de eerstvolgende Ministerraad. Bij gebrek aan bekrachtiging door de Ministerraad, komt het akkoord te vervallen. Elke wijziging, verlenging of opzegging van een consumentenakkoord wordt voorgelegd aan de Ministerraad, waarna deze wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. »
In dezelfde wet wordt een artikel 94novies ingevoegd, luidende :
Art. 94novies.
De ondertekenaars en toetreders van een consumentenakkoord waken over de naleving van de toepassing ervan. Het akkoord voorziet in de wijze waarop de klachten van de consumenten worden behandeld. Het niet naleven van een consumentenakkoord door een verkoper wordt beschouwd als een daad die strijdig is met de eerlijke gebruiken in de zin van artikelen 93 en 94.
In dezelfde wet wordt een artikel 94decies ingevoegd, luidende :
Art. 94decies.
De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, op eenparig advies van de Raad voor het Verbruik aan een hele sector de toepassing opleggen van een consumentenakkoord waarvan het toepassingsgebied nationaal is.
DE NIEUWE WONINGHUURWET IS VAN KRACHT SEDERT 18.05.2007 !
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de nieuwe woninghuurwet is sedert 18.05.2007 van toepassing.
Een greep uit de voornaamste wijzigingen die zich voordoen ten overstaan van de vorige woninghuurwetgeving :
- verplicht geschreven contract - met een termijn van 6 maanden om oude mondelinge contracten om te zetten - de verplichte (gratis) registratie door verhuurder - de verplichte aanmelding op alle publiciteit van huurprijs en maandelijkse kosten - een verplicht op te stellen plaatsbeschrijving (te registreren) - een nieuwe waarborgregeling: 2 maanden of 3 maanden, te kiezen door de huurder al naargelang of hij de huurwaarborg in één keer of in meerdere keren zal volstorten - bij het huurcontract dient een kopie van de nieuwe wetgeving te worden gevoegd. Deze bijlage moet ook geregistreerd worden.
Wij pasten onze huurcontracten reeds aan aan de nieuwe wetgeving.
Wenst u een nieuw correct huurcontract ? Vraag het uw advocaat !
22.03. ADVOCATENKANTOOR CLABOTS WORDT LID VAN VOKA.
Om u nog beter te dienen werd ons kantoor lid van VOKA. Wij hopen er leerrijke contacten te leggen, alsook nog beter op de hoogte te blijven van de dagdagelijkse 'juridische' zorgen van de ondernemer. Op die manier menen wij nog beter op de vragen van de ondernemer te kunnen inspelen.
Donderdag 1 februari 2007 9de Alliantie Vastgoedlunch
Plaats: Salons Luithagen - Antwerpen 2030 - Luithagen 4 Tijdstip: van 12 tot 14.30u. Onderwerp en spreker nog onbekend. Deelname prijs: 25.00 (ter plaatste te regelen) 1 uur opleiding BIV Alle info en reservering via e.mail : raymond.vdhaegen@scarlet.be - Fax nr. 03/ 773 59 12
BEVEILIG UW PRIVÃ WONING EN GENIET EEN FISCAAL VOORDEEL !
Welk fiscaal voordeel kan u genieten in geval van beveiliging van uw privé-woning ?
Zowel eigenaars als verhuurders kunnen een belastingvoordeel genieten dat 40 % van de werkelijk uitgevoerde investeringen zal bedrage, dit met een maximum van 400 euro.
Voorwaarde is wel dat de werken door een erkend vakman worden uitgevoerd.
U kan ons steeds contacteren met vragen over de aanvraagprocedure.
HEET VAN DE NAALD : WIJZIGING REGISTRATIERECHTEN HUURCONTRACTEN !
Art. 19,3° W. Reg. wordt gewijzigd met ingang van 01.01.2007.
LET OP !
Akten inzake verhuring, onderverhuring of overdracht van huur uitsluitend bestemd voor huisvesting dienen te worden geregistreerd binnen de 2 maanden. De registratie is GRATIS. Van 01.07.2007 tot 30.06.2007 is er een overgangsperiode voorzien om akten gesloten vóór 01.01.2007 gratis en zonder boete te laten registreren. De verplichting tot registratie rust op de VERHUURDER ! Sanctie : de huurder kan het pand zonder opzeg noch vergoeding op ieder ogenblik verlaten. De weerslag van deze sanctie op contracten van korte duur is nog niet duidelijk.
LET OP !
Akten inzake verhuring, onderverhuring of overdracht die niet uitsluitend bestemd zijn tot huisvesting moeten geregistreerd worden binnen de 4 maanden. De registratie blijft betalend ((2/1000 van het gecumuleerde bedrag van de huurprijs en de lasten gedurende gans de looptijd van het contract). De overheid kan altijd het registratierecht en de eventuele boete vorderen van huurder OF verhuurder.
Voor verdere inlichtingen neemt u gerust contact met ons op.
OVER BESLAGBAARHEID VAN LONEN, OPZEGVERGOEDINGEN, VAKANTIEGELD, GEZINSBIJSLAG EN PENSIOENEN - HEET VAN DE NAALD !
Vanaf 01.01.2007 wordt de Wet van 27 december 2005 van kracht.
Deze wet regelt de onvatbaarheid voor beslag en niet - overdraagbaarheid van o.m. bedragen waarvan sprake in hoger vermelde betiteling (artt. 1409, 1409bis en 1410 Ger. W. ) wanneer deze op een bankrekening worden gecrediteerd.
Bent u vatbaar voor beslag of vreest u beslag op uw inkomsten en meent u voor deze wettelijke bescherming in aanmerking te komen ?
MR. CLABOTS VOLGDE OP 18.12.2006 EEN OPLEIDING INZAKE VOORLOPIGE BEWINDVOERING.
De voorlopige bewindvoering ? Gesneden koek voor uw (familie-)probleem ? Mr. CLABOTS neemt een twintigtal dossiers inzake voorlopige bewindvoering waar voor de Vredegerechten te HASSELT, ST-TRUIDEN en HOUTHALEN - HELCHTEREN. In het kader hiervan volgde zij op 18.12.2006 een opleiding. Heeft u vragen over deze materie ? Vraag ons vrijblijvend om nadere uitleg !
GEEN SUCCESSIERECHTEN OP DE VOORNAAMSTE GEZINSWONING ? VANAF WANNEER EN WAT HOUDT DIT CONCREET IN ?
Een belangrijke verandering (verbetering ?) voor wat betreft de berekening van successierechten.
Bij Decreet van 7 juli 2006 (B.S. 20.09.2006) is voorzien dat een in het Vlaams Gewest vererfd deel van de gezinswoning tussen echtgenoten en tussen samenwonende partners vrijgesteld is van successierechten en dit vanaf 1 januari 2007.
Om van bovenstaande vrijstelling te kunnen genieten moeten feitelijk samenwonenden op de dag van het openvallen van de nalatenschap minstens drie jaar ononderbroken samenwonen. Zij kunnen het bewijs hiervan leveren door middel van een uittreksel uit het bevolkingsregister.
Opgelet ! De vrijstelling geldt niet voor ouders of kinderen (bloedverwanten in rechte lijn).
Opgelet ! Deze vrijstelling van successierechten is slechts van toepassing op de woning waar zij hun gezamelijke hoofdverblijfplaats hebben en dit vanaf 1 januari 2007.