Hertenragoût met bospaddenstoelen en knolselderpuree (6 p.)
- 1.5 kg. stoofvlees van het of hinde - 6 uien, zeer fijn gesnipperd - 500 gr. bospaddenstoelen - boter - olie - 5 dl. wildfond - 2 flesjes duvel - 4 el aalbessen - gelei - kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels) - peper en zout
voor de knolselderpuree : - 1 dikke knolselder - 2 dl. melk - 2 dl. water - 1 el boter
Het stoofvlees kort op een hevig vuur in een mengsel van boter en olie rondom dichtschroeien en goudbruin kleuren. Kruiden met peper en zout. Het vlees overbrengen naar een andere pan.
In de eerste pan opnieuw wat boter en olie verwarmen en hierin de uien donkerbruin kleuren. De uien bij het vlees doen.
Wildfond en gelei toevoegen en goed omscheppen. Bier en kruidentuiltje toevoegen. Afdekken en een tweetal uren laten stoven op een zacht vuur.
De paddenstoelen droog schoon borstelen. Ze kort op een hoog vuur in een likje olie of boter bakken. Kruiden met peper en zout.
De geschilde knolselder in blokjes snijden. Water en melk met een snuifje zout aan de kook brengen en de knolselder vijf à tien minuten laten koken. Afgieten. De boter (op kamertemperatuur) toevoegen en het geheel met de staafmixer mixen. Kruiden met peper.
De gebakken paddenstoelen bij de ragoût doen en nog even laten doorwarmen. Heet serveren. Bij elk bord ragoût een kommetje met knolserderpuree en eentje met aardappelpuree serveren.
(Libelle, 20/12/07)
|