Varkensrollade en uien en aardappelen uit de oven (6 p.)
- 1.5 kg. vastkokende aardappelen, geschild en in de lengte in kwarten gesneden - peper en zout - olijfolie - 200 gr. boter in blokjes - 1 bosje verse rozemarijn, de blaadjes fijngehakt - 1 bol knoflook, de teentjes losgemaakt en gepeld - 3.5 dl. goedkope balsamicoazijn - 5 rode uien, in kwarten gesneden
voor het vlees : - 1 bosje verse rozemarijn, de blaadjes fijngehakt - 2 el venkelzaad, fijngemalen - peper en zout - 1 varkensrollade van 1.5 kg., het vet ruitvormig ingekerfd - olijfolie - 6 teentjes knoflook, fijngeperst - 1 rode ui, in kwarten - 2 stengels bleekselderij, fijngehakt - 4 laurierblaadjes - 2 glazen witte wijn
De oven voorverwarmen op 200 °C.
De aardappelen acht minuten koken in gezouten kokend water.
Een handvol gehakte rozemarijnblaadjes op een snijplank strooien, samen met peper, zout en het venkelzaad. De rollade over de plank rollen, de kruiden goed aandrukken.
De rollade, met het vet naar beneden, in een niet te grote braadslede leggen. De braadslede met een scheut olijfolie erbij op een matig vuur zetten. De resterende kruiden van op de snijplank erover strooien. De rollade omkeren als de onderkant licht goudbruin gekleurd is. De knoflook, ui, bleekselderij en laurier toevoegen. De braadslede één uur onderaan in de oven plaatsen. Halverwege de braadtijd het vlees met het braadvocht bedruipen. De laatste twintig minuten het vlees eventueel afdekken met vochtig bakpapier.
Een andere braadslede op het fornuis voorverwarmen. Wanneer hij heet is er een paar scheuten olijfolie in doen, samen met de boter, de rozemarijn, en de knoflook. De aardappelen in de braadslede leggen en ze goed omscheppen. Uien, balsamicoazijn, peper en zout toevoegen. Op het fornuis de balsamico wat laten inkoken, daarna vijftig minuten bovenaan in de oven plaatsen. Halverwege de baktijd even omscheppen. Na vijftig minuten zullen de aardappelen en de uien mooi donker, kleverig en krokant zijn.
Na één uur met een vleesvork in de rollade prikken. Als er geen helder vocht uitloopt, de rollade nog tien à vijftien minuten in de oven laten. Het vlees uithalen en tien minuten laten rusten.
Het meeste vet uit de braadslede gieten. De achtergebleven uien en knoflook fijnprakken. De braadslede op het vuur zetten en de witte wijn toevoegen. Zachtjes laten pruttelen tot de wijn voor de helft is ingekookt. Alle aanbaksels losschrapen. De saus op smaak brengen met peper en zout en zeven.
Het vlees in plakken snijden en serveren met de gebakken aardappelen en uien en de saus. Een groene salade en wat rucola is hier erg lekker bij.
(Libelle, 08/11/07)
(Recept uit Jamie Oliver : 'Thuis bij Jamie')
|