Ossenstaartsoep (4 p)
- 1 ossenstaart - 1 rundersschenkel van 1/2 kg. - 2 uien - 2 teentjes look - 1 kruidentuiltje - 4 takjes selderij - 4 stengels prei - 2 el tomatenpuree - 20 gr. boter - 3 kruidnagels - peper en zout
afwerking : - 2 el bloem - 1/2 el tomatenpuree - madera
De stukken ossenstaart langs alle kanten goudbruin bakken in de boter. Het overtollige vet verwijderen, de tomatenpuree door het vlees roeren.
Vier liter water op het vlees gieten. De schenkel, de hele, niet gepelde uien (waarvan ééntje ingeprikt met de kruidnagels) en alle overige ingrediënten toevoegen. Aan de kook brengen en drie uur zachtjes laten pruttelen, regelmatig afschuimen. De soep laten afkoelen en gedurende één nacht in de koelkast plaatsen.
Het vet van de soep scheppen en opnieuw opwarmen. Door een zeef en een mousselinedoek gieten. Opnieuw aan de kook brengen en kruiden met peper en zout. (Een halve liter bouillon en een halve kilogram ossenstaart-stukken opzij houden om een timbaaltje van ossenstaart te bereiden (zie verder 06/12/07))
Om de soep af te werken twee eetlepels bouillon vermengen met de bloem en de tomatenpuree. Dit mengsel oplossen in de bouillon en nogmaals tien minuten laten koken. Op smaak brengen met madera en opdienen met stukjes ossenstaart.
(Feeling 10/07. Artikel : 'Herfstrecepten voor elke dag')
|