Sint-Jakobsvruchten met bloedworst, crème van kastanjes, gefruite prei en balsamicoreductie (4p.)
- 12 Sint-Jacobsvruchten - 250 gr. bloedworst - 150 gr gepelde kastanjes - 2 preistengels - 5 dl. kalfsjus - 1 kaneelpijpje - 1 anijsster - 1 tak groene selder - 50 gr. boter - 1 el notenolie - 250 ml. balsamico - 2 el suiker - peper - zeezout
De Sint-Jakobsvruchten schoonmaken en droogdeppen met keukenpapier. In de koelkast bewaren. De kastanjes en de kalfsjus zachtjes aan de kook brengen samen met het kaneelpijpje, de anijsster en de seldertak. In ongeveer 35 minuten laten garen of tot wanneer ze zacht zijn. Het kaneelpijpje, de anijsster en de seldertak verwijderen. De kastanjes pureren met he kookvocht, de boter en de notenolie tot een gladde massa. Op smaak brengen met peper en zout. Vocht toevoegen indien de puree te vast lijkt. De balsamicoazijn met de suiker laten indikken/inkoken tot een siroop De preistengels in stukken van ongeveer vijf centimeter verdelen en daarna in de lengte in zeer fijne reepjes snijden. Op 150°C fruiten tot ze goudbruin zijn. De bloedworsten pellen en in plakjes van een halve centimeter dikte snijden. Langs beide kanten bakken in een weinig vetstof en kruiden met peper en zout. De Sint-Jakobsvruchten ie een grote verhitte antikleefpan met een weinig arachideolie bakken. Kruiden met peper en zeezout. De warme kastanjepuree over de borden verdelen, de schijfjes bloedworst en de Sint-Jakobsvruchten erover schikken en afwerken met de gefruite prei en wat balsamicosiroop.