- 1.3 kg. hertenstoofvlees, schoongemaakt en in blokjes (van 4 cm.) - 8 el bloem - pezo - 240 ml. OO, + wat extra - 350 gr. gerookte spekblokjes - 16 jeneverbessen, gekneusd - 4 tl tijmblaadjes - 2 laurierblaadjes - 2 tl roze peperkorrels - 4 tenen knoflook, gepeld en geplet - 8 middelgrote rauwe bieten, geschild en in partjes gesneden - zeste en sap van 2 sinaasappels - 300 ml. RW - 300 ml. rode port - 400 ml. runderbouillon - 4 rode uien, gepeld en in partjes - 300 gr. hele sjalotten - 75 gr. boter - 1 1/2 el suiker
De oven voorverwarmen tot 160 °C.
De bloem met een flinke snuif peper en zout in een grote kom mengen en er de blokjes hertenvlees door husselen.
De olijfolie in een grote pan verhitten en de stukjes vlees rondom bruin bakken (eventueel in porties). Even opzij houden.
De spekblokjes in dezelfde pan doen en goudbruin bakken. Jeneverbessen, tijm, laurier, peperkorrels, knoflook, de partjes biet en de zeste en het sap van de sinaasappels toevoegen. Goed mengen en enkele minuten doorwarmen.
Het vlees terug toevoegen. Rode wijn, porto en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Onder deksel een tiental minuten laten sudderen.
De pan nu anderhalf uur in de voorverwarmde oven plaatsen tot de saus dik en het vlees gaar is. (Opletten : indien de stoofschotel op voorhand wordt bereid, dertig minuten oventijd minder rekenen. Anders wordt het vlees tijdens het opwarmen te gaar.)
Terwijl de stoofschotel in de oven staat de ui en de sjalotten in boter en met suiker karameliseren tot ze zacht en goudbruin zijn. dertig minuten voor het einde van de oventijd toevoegen aan de stoofschotel. Afkruiden met peper en zout.
Serveren met gebakken aardappelen met zure room en gehakt bieslook.