Varkenswangetjes met bruin bier en boerenkool (4 p.)
- 1 kg. varkenswangetjes, eventueel zelf te ontvliezen - 1 wortel, in stukjes - 1 ui, gesnipperd - 1 blaadje laurier - 2 flesjes bruin bier - 1 el tomatenpuree - 1 l. bruine fond - 4 el bruine suiker - 1 taje rozemarijn - 1/2 boerenkool, gewassen, gesneden - 100 gr. boter - 50 gr. bloem - pezo
De boter smelten, hazelnootbruin laten worden en er de varkenswangetjes in korsten.
Wortel en ui toevoegen, samen met de tomatenpuree. Even laten doorstoven.
Bestrooien met de bloem en goed omroeren. Afblussen met het bier en de bouillon.
Kruiden met peper en zout. Laurier, rozemarijn en bruine suiker toevoegen.
Aan de kook brengen onder gesloten deksel, verder laten garen op een laag vuurtje (of in de oven aan 150°C). regelmatig controleren of geen extra vocht moet worden toegevoegd.
De fijngesneden boerenkool in kokend gezouten water blancheren. Daarna spoelen onder koud stromend water.
Het gare vlees uit het kookvocht scheppen. Het vocht tot een gladde saus leten inkoken. De wangetjes opnieuw in de saus leggen.
De boerenkool aanstoven in een klontje boter. Kruiden met peper en zout.
De stoofpot serveren met de boerenkool, en bijvoorbeeld kroketten.