- 400 gr. zalmmoot, zonder huid - 2 el grof zeezout - 3 lente-uitjes - 1 kleine komkommer - 1 groene appel (Granny Smith) - 1 rijpe avocado - sap van 1 citroen - 100 ml. slagroom - zout - 3 el olijfolie - 1/2 bakje shisokiemen - 4 takjes kervel - 1 takje dragon
voor de dressing : - 3 el olijfolie - 2 el sojasaus
De zalm met grof zeezout bestrooien. Op een koele plaats zetten en het zout vijftien minuten laten intrekken.
De zalm snel afspoelen en droog deppen. In blokjes snijden, afdekken met huishoudfolie en in de koelkast plaatsen.
De uien in ringetjes snijden. Wat rinhetjes opzij houden ter garnering.
De komkommer en de appel schillen en beide in blokjes snijden. Een kwart appel in julienne snijden.
Het vruchtvlees van de avocado met het citroensap pureren. De slagromm met een mespuntje zout lobbig kloppen en de room voorzichtig door de avocadopuree mengen.
De blokjes appel, de uiringetjes en de blokjes komkommer met de blokjes zalm mengen en er de oliojfolie overheen gieten.
Het mengsel over de borden verdelen en er met behulp van twee dessertlepels quenelles van avocadoroom op scheppen.
Garneren met een paar shisokiemen, kervel- en dragonblaadjes, lente-uiringetjes en reepjes appel.
De borden voor het serveren dertig minuten koel wegzetten.
Vlak voor het serveren de dressing van olijfolie en sojasaus over de borden verdelen.
(NB, 10-11/09/11, Uit 'Vis en schaaldieren' Elle eten, Terra)