- 800 gr. zeeduivel - 100 gr. walnoten + 50 gr. extra - 4 gedroogde abrikozen - zout - versgemalen peper- 200 gr. flinterdun gesneden rookspek - 6 salieblaadjes - 4 el olijfolie - 1 zoete aardappel - 8 kleine meiknolletjes
De huid en de centrale graat van de zeeduivel verwijderen, maar zonder dat de filets loskomen (visboer ?). De vis kort onder koud stromend water wassen en droogdeppen.
Honderd gram gepelde walnoten gedurende drie minuten blancheren. De vliesjes verwijderen. De walnoten en de gedroogde abrikozen grof hakken. Het mengsel op smaak brengen met peper en zout. Hiermee de leemte vullen die de verwijderde graat heeft achtergelaten.
De vis met het spek en de salieblaadjes omwikkelen. Met keukengaren op hun plaats houden. De gevulde vis in een ovenschaal leggen en in de koelkast plaatsen.
De oven voorverwarmen op 210°C.
De zoete aardappel en de knolletjes schillen en in plakjes snijden.
De groenten in vijf minuten gaar stomen en rondom de vis in de ovenschaal schikken. Op smaak brengen met zout, peper en olijfolie. De vis gedurende twintig minuten in de oven bakken.
Wanneer de vis gaar is de resterende walnoten in een droge pan roosteren en vlak voor het opdienen over de vis verdelen.
De bitterheid van de vliesjes hangt af van de versheid van de noten. Eerst even proeven is de boodschap. De walnoten in alle gevallen wel blancheren om ze zachter te maken.
(NB, 10-11/09/11. Uit 'Vis en schaaldieren.' Elle eten. Terra)