- 400 gr. zalmmoot, zonder vel - 2 el grof zeezout - 3 lente-uitjes, in ringen - 1 kleine komkommer, in blokjes - 3/4 groene appel (Granny Smith), in blokjes - 1/4 groene appel (Granny Smith), in fijne reepjes - 1 rijpe avocado - sap van 1 citroen - 100 ml. slagroom - zout - 3 el OO - 1/2 bakje shisokiemen - 4 takjes kervel - 1 takje dragon
voor de dressing : - 3 el OO - 2 el sojasaus
De zalm met grof zeezout bestrooien en op een koele plaats vijftien minuten laten intrekken. Afspoelen en droogdeppen. De zalm in blokjes snijden, afdekken met huishoudfolie en in de koelkast plaatsen.
Het vruchtvlees van de avocado met het citroensap pureren. De slagroom met een mespuntje zout lobbig kloppen. Voorzichtig door de avocadopuree scheppen.
De blokjes appel, de lente-uiringetjes en de blokjes komkommer mengen met de zalmblokjes. De olijfolie erover gieten.
Het mengsel over vier borden verdelen en er quenelles van avocadoroom op scheppen.
De gerechtjes garneren met een paar shisokiemen, kervel- en dragonblaadjes, lente-uiringetjes en reepjes appel.
De borden voor het serveren dertig minuten koel wegzetten.
Kort voor het opdienen de dressing van olijfolie en sojasaus over de borden verdelen.
(NB, 10/11/11, Uit 'Vis en schaaldieren', Elle eten, Terra.)