- 200 gr. linzen - 1 takje tijm - 1 laurier - 1 oudbakken bruin pistoletbroodje - 2 uien, zeer fijn gehakt - 3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt - 1 bosje peterselie, gehakt - 3 el zonnebloemolie - 1/2 kl komijnzaadjes - 1/2 kl korianderbolletjes - 1 gedroogd Spaans pepertje, fijngehakt - zout - nootmuskaat - cayennepeper - 2 el fijne bloem (bij voorkeur van spelt) - 1 ei
De linzen in een halve liter water met de tijm en het laurierblaadje aan de kook brengen. Dertig minuten onder deksel zacht laten koken tot ze gaar zijn. Daarna, zonder deksel, al roerend op hoog vuur laten doorkoken tot al het vocht verdampt is en de linzen beginnen te barsten. Tijm en laurier verwijderen.
Het broodje laten weken in lauw water, na een tijdje uitknijpen.
Uien en knoflook in één eetlepel olie fruiten tot ze goudgeel zijn. Peterselie toevoegen en omroeren.
Komijn en koriander fijnstampen.
De linzen mengen met het uienmengsel, komijn, koriander, het Spaans pepertje, brood, zout, nootmuskaat en cayennepeper. De bloem en het ei er doorroeren en tot een glad mengsel mengen.
Hiervan acht platte hamburgers vormen.
De hamburgers instrijken met de rest van de olijfolie en vijf à zes minuten aan elke zijde laten roosteren op een zachte gloed.
(Van barbecue tot buitenkeuken. Plus Magazine. 06/08.)