- 4 stukken kalfsschenkel - 20 gr. boter - 3 el olijfolie - 1 el bloem - 1 ui, fijngesnipperd - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 2 wortels, in plakjes - 2 stengels bladselderij, in stukjes - 1 middelgrote ui, in ringen - 1/4 l. witte wijn - 1/4 l. kalfsbouillon - 2 el tomatenpuree - versgemalen zwarte peper - tijm - laurier
voor de gremolata (zie ook 30/05/07) : - 2 el peterselie, fijngehakt - 1 teentje knoflook, uitgeperst - zeste van 1/2 citroen
De boter in de olijfolie laten smelten. De ui toevoegen en vijf minuten op een laag vuur fruiten.
De bloem met de peper mengen. De schenkels erdoor halen en op een hoog vuur aan alle kanten bruin bakken. De wijn erbij schenken en zonder deksel tien minuten laten stoven.
Bouillon, wortelen, selderij, tijm, laurier, knoflook en tomatenpuree toevoegen. Gedurende ongeveer twee uren op een laag vuur laten sudderen.
Voor de gremolata de ingrediënten in een vijzel mengen.
Het vlees uit de pan nemen en warm houden. de saus tot de helft laten inkoken. Het vlees opnieuw toevoegen.
Serveren samen met de gremolata en met rijst of gekookte aardappelen.
Ossobuco kan perfect gegaard worden in een 'dou feu' van Le Creuset. Het concept is eenvoudig : het holle deksel vul je met ijsblokjes of koud water. Het deksel koelt af waardoor er binnen in de pot condensatie ontstaat die het gerecht voortdurend bevochtigt.