De Statievrienden
geschiedenis van stationswijk van Waregem
Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
07-03-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hendrik Ghistelinck gehuldigd voor 25 jaar culturele verdiensten
Gisteren is onze coöodinator Hendrik Ghistelinck gehuldigd door de Cultuurraad voor 25 jaar socio-culturele verdienste als vrijwilliger in het brede culturele veld met toonaangevende functies. Wegens de moeilijke omstandigheden met noodgedwongen maatregelen ter bestrijding van de covid-pandemie kon het huldefeest van de Cultuurraad dit jaar niet doorgaan. Er werd wel een kleine stoephulde gehouden bij de laureaten.

Niemand twijfelt aan de culturele verdiensten van Hendrik Ghistelinck voor de Waregemse gemeenschap. De Statievrienden hebben zijn kandidatuur voorgedragen op grond van Art. 4 b uit het reglement, dat stelt : ´Verdienstelijke leden van socio-culturele verenigingen, aangesloten bij de Waregemse cultuurraad die minstens 25 jaar als vrijwilliger actief zijn in het brede culturele veld van Groot-Waregem met medebepalende of toonaangevende functies¡.

Hendrik Ghistelinck (°2 okt 1950) was in 1968 medestichter van jeugdhuis Flash en in 1970 medestichter van de Waregemse Jeugdraad. Hij maakte de overgang mee naar Jeugdhuis Aksent, met activiteiten in wijkcentrum Gaverke. De Waregemnaar kon ook nadien steeds beroep doen op zijn vrijwillige inzet voor het activeren van het Waregemse verenigings- en vrijetijdsleven.

Sedert 1988 was hij organisator van de activiteiten van NCMV-Unizo en Waregem Winkelstad met inbreng van culturele evenementen (animaties bij braderies, jaarmarkten, handelsbeurzen, verenigingsleven,…). Start Kleinste Steeple (1990) ism De Schakel, Malysia meets Waregem (1993), Muziek in ÿt Park (1998), enz.

Hij was het werkpaard achter tal van publicaties zoals tijdschrift NCMV/Unizo, Millenniumboek 2000, 150 memorabele Waregemnaars (2001), jaarboeken (eerst jaarlijks nadien tweejaarlijks), 70 Waregemnaars (2003), 100 Ware Waregemnaars (2009), 60 Waregemse verhalen (2014). Vermelden we nog de honderden bijdragen met Waregemse historische/heemkundige inslag gedurende decennia in Het Nieuwsblad/De Standaard/Het Volk en het Gouden Blad.

Hij publiceerde verschillende bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke en tenslotte is hij al ruim 6 jaar coördinator van De Statievrienden (2 driedaagse expoÿs, publicaties in De Gaverstreke, boek 100 spoortrekkers). De uitgave van het boek ´100 Waregemse spoortrekkers¡ in de bijzondere corona-omstandigheden kan geschouwd worden als een van de Waregemse culturele hoogtepunten van 2020.





07-03-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-03-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Stadspark in stationsomgeving
Waregem krijgt er binnen afzienbare tijd een nieuw park bij tussen de Fabiolalaan en Ter Elststraat in de noordelijke buurt van het station. Het stadsbestuur bereikte een overeenkomst met de eigenaar van de villa Huize Windroos in de Vandewoestijnelaan om de groenzone aan te kopen tussen de Koningin Fabiolalaan en de Ter Elststraat. Het stadsbestuur wenst de parkzone van ongeveer 1 hectare groot om te vormen tot een openbaar park. In Huize Windroos kunnen op termijn assistentiewoningen komen.

De parkzone is opgenomen in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP 18-1) Stationsomgeving (met site Sofitex-Cotesa). De gemeenteraad keurde de voorlopige vaststelling hiervan goed op 3 maart. Dat is een voorwaarde om het project te kunnen realiseren. Ook de nieuwe invulling van de oude site Cotesa aan de Fabrieksstraat is in dit RUP voorzien. Op deze manier zal Waregem een mooi extra stuk openbaar parkgebied bij krijgen, in de onmiddellijke omgeving van het station. Er komt na bijna 20 jaar ook eindelijk een nieuwe invulling voor de oude site Cotesa.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie : ´Tijdens de procedure voor de opmaak van dat RUP contacteerde de familie De Zutter ons. Zij hebben plannen om hun textielbedrijfje Wind in de Vandewoestijnelaan te verhuizen. Die firma werd opgericht in 1954 en bevindt zich nog altijd in het historische ‘Huyze Windroosÿ dat in de jaren 1920-1930 gebouwd werd. Achter ‘Huyze Windroosÿ ligt een natuurgebiedje van een hectare, met een groot grasveld en bomen aan de rand. De familie De Zutter en de stad kwamen tot een overeenkomst waarbij Waregem deze site aankoopt en de aanpalende oude kasteelvilla een nieuwe invulling krijgt. In de nieuwe plannen creëren we de mogelijkheid om het pand om te vormen tot een zorgproject.¡

Voor het oostelijk deel van het plangebied wordt de mogelijke herbestemming onderzocht. De dienst MER van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid ziet in het voorgenomen plan geen aanleiding tot aanzienlijke milieugevolgen, zodat de opmaak van een planMER niet nodig is. Als het bedrijf vertrekt, krijgen de eigenaars de kans om ‘Huyze Windroosÿ te verkopen aan een ontwikkelaar die de woning kan omtoveren tot assistentiewoningen of een andere vorm van zorgwonen. De aanwezigheid van het ziekenhuis en het station zijn daarbij stevige troeven. De achterliggende tuin wil de stad zo snel mogelijk opstellen voor de Waregemnaars. Naar verwachting zal dat ten vroegste volgend voorjaar zijn. De omheining rond de tuin zal dan verdwijnen en met de hulp van een landschapsarchitect wordt de zone aangelegd als een openbaar park. Voor de buurtbewoners - en alle Waregemnaars - zal dit een aangename plaats zijn om te vertoeven, want in de omgeving van het station missen we nu nog wat openbaar groen.

Site Cotesa
Voor de vroegere site Sofinal-Cotesa in de Fabrieksstraat, wacht een definitieve invulling. Na het faillissement van de textielgroep Sofitex in 2003 werden de gronden te koop gezet en de stad deed via intercommunale Leiedal het beste bod, maar de tegenkandidaten trokken daarop naar de rechtbank. De finale uitspraak wordt verwacht dit jaar. Het is de bedoeling om de vervallen fabrieksgebouwen een nieuwe bestemming te geven als een woonwijk met gemende functies, zoals kantoren en buurtwinkels.
De gebouwen en de bijbehorende grond heeft 1.250.000 euro gekost. Het nieuwe bedrijventerrein sluit aan op het waterzuiveringsstation van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening VMW. De oppervlakte bedraagt 4,2 hectare.

05-03-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-01-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologisch onderzoek op bedrijvenpark Bilkhage
Momenteel loopt een archeologisch onderzoek op het geplande bedrijvenpark Bilkhage. De werf langsheen de Eikenlaan 72 in Waregem ligt even stil om een archeologisch onderzoek uit te voeren. Hier worden in opdracht van LCV Real Estate een aantal KMO-units gebouwd, maar momenteel zijn de archeologen druk in de weer met de opgraving om zo alle archeologische sporen te documenteren en in kaart te brengen. Hiervoor werd beroep gedaan op het consultancy- en engineering bureau ABO nv.

Sedert medio 2016 is het nieuwe Vlaamse erfgoeddecreet in werking. De meest merkbare verandering is de verplichting die de indiener van een bouwaanvraag heeft om een archeologienota op te laten stellen wanneer zijn terrein voldoet aan bepaalde criteria. Deze criteria zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed weergegeven in een stroomschema. Zoÿn archeologienota is een studie waarin de opdrachtgever aangeeft hoe hij zal omgaan met archeologie in de ontwikkeling van zijn terrein. Per definitie bestaat een archeologienota uit een bureauonderzoek en veldwerk (meestal boringen en/of proefsleuven). Via het Geoportaal kan je opzoeken of het terrein zich situeert in een beschermde archeologische site, in een vastgestelde archeologische zone of in een gebied waar geen archeologisch erfgoed te verwachten valt.

In mei 2020 maakten de archeologen van ABO nv reeds een uitgebreide bureaustudie. Aan de hand van bestaande en ontsloten landschappelijke, archeologische, historische, iconografische en cartografische gegevens werd de kans op het aantreffen van archeologische resten reëel bevonden. Ooit liep een beek langs dit perceel en er bestaat een redelijke kans op historische vondsten. Om dit potentieel te evalueren werd archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in de vorm van boringen en proefsleuven.

Archeoloog Glenn de Hooghe : ´Hierbij werden reeds een groot aantal bewoningssporen aangetroffen die, op basis van een eerste analyse van het aardewerk, mogelijks te dateren zijn vanaf de IJzertijd tot de middeleeuwen. Het gaat onder andere om perceelgreppels, waterpoelen, paalkuilen en kuilen. Er is mogelijks zelfs sprake van één of meerdere huisplattegronden maar om hier duidelijkheid over te krijgen is het wachten tot het einde van de opgraving. De eerste vondsten openen alvast perspectieven op nieuwe informatie over bewoning in Waregem eeuwen ja millenniums geleden.¡


Vorige dinsdag 5 januari kregen de archeologen het bezoek van een aantal klassen uit de buurt, nl. enkele leerlingen uit het 2e jaar Wetenschappen van Sint Paulus – College Waregem en leerlingen uit het 5e en 6de leerjaar van Zonneburcht Waregem.

We verwachten de resultaten te kunnen publiceren in een van de volgende jaarboeken van Geschied- en Heemkundige Kring.

Iedere Bilkhagenaar heeft al zijn hele leven geweten dat er een hoge haag stond aan het kruispunt Eikenlaan – Lindestraat. Nu is die haag verdwenen om plaats te maken voor een bedrijvenpark. Voor een aantal bewoners stond die haag symbool voor die hage, die nog een beetje in herinnering blijft met de benaming van het bedrijvenpark, waarvan de benaming Bilkhage voor de hand lag.

De werken zullen door de opgravingen geen vertraging oplopen. Tegen september of oktober worden hier 19 bedrijfsunits neergepoot, waarvan er intussen al 12 verkocht zijn. Er is duidelijk veel vraag naar bedrijfsruimte. Op de site komen onder meer een elektricien, een dakwerker, een interieurbedrijf en een reclamebedrijf.


zie vooronderzoek

10-01-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-01-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden steunen 't Kelderke
We hebben met de Statievrienden ondanks corona een vruchtbaar jaar achter de rug. We realiseerden de uitgave van een prachtig boek, dat op alle gebied een succes is geworden. Er werd gedacht aan een nieuwjaarsreceptie voor alle sponsors, maar dat idee moesten we om gekende reden opgeven. Uiteindelijk kwam het wijze voorstel om in deze moeilijke tijden een bescheiden bedrag te besteden aan hen, die het meer nodig hebben.

Met de eindejaarsdagen hebben de Statievrienden een gift van 300 € (SV + HG + BD) gestort op de rekening van ÿt Kelderke. Dit initiatief werkt met vrijwilligers en bezorgt gratis voedselpakketten aan mensen, die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp nodig hebben. Het inzamelpunt en secretariaat van ÿt Kelderke is gelegen op de Statiewijk, Windhoek 10 in de ambachtelijke zone Transvaal.



ÿt Kelderke helpt bij verdoken armoede
Vzw 't Kelderke is een vrijwilligersorganisatie, die met steun van Waregemse Service Clubs, verenigingen en milde schenkers, zich inzet om hulp te bieden aan de verdoken armoede in Waregem. De organisatie zet zich in voor het verdelen van voedselpakketten aan de minderbedeelden van Groot-Waregem. Mensen die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp nodig hebben kunnen, na overleg met en na goedkeuring van het O.C.M.W. een gratis voedselpakket bekomen. Hiertoe moeten ze zich met voedselkaart aan één van de erkende afhaalpunten aanbieden. De duur van de hulp is afhankelijk van de individuele situatie en wordt periodiek geëvalueerd en eventueel aangepast.

ÿt Kelderke Waregem ontwikkelt geen commerciële activiteiten. De vereniging koopt een deel van het voedsel in en verdeelt het op een billijke manier. Er wordt, in de mate van het mogelijke, rekening gehouden met de specifieke noden in verband met de leeftijd, de gezondheid, de cultuur en de samenstelling van de gezinnen. Er zijn voedselbedeelpunten in Waregem, Beveren-Leie en Desselgem.

Het initiatief ontstond in 2007 onder impuls van Jeannette Destoop en Jean Faveere. Alle Waregemse Serviceclubs werken samen om voedselpakketten samen te stellen met basisvoeding zoals : brood, melk, eieren, vlees, groenten en fruit, diepvrieswaren. Iedere donderdag worden deze voedselpakketten gratis klaargemaakt en door gemotiveerde vrijwilligers aan behoeftigen bedeelt in ÿt Kelderke. Voedsel wordt hen ter beschikking gesteld door lokale handelaars, grootdistributie en de voedselbank. Dankzij talrijke giften en milde schenkingen slagen zij er telkens opnieuw in om hun taak te vervullen.

Elke gift wordt gewaardeerd en direct in voedsel omgezet. Vzw ÿt Kelderke wordt ook gesteund door de stad Waregem, het Welzijnshuis en andere zorgverleners uit groot-Waregem zoals; OLV-ziekenhuis, de huisdokters, de thuisverplegers, het Wit-Gele-Kruis, de apothekers, Kind en Gezin, enz. Er zijn voedsel inzamelpunten in Waregem (secretariaat Windhoek 10), Beveren-Leie (St. Janszaal Kerkdreef 23) en Desselgem (De Mote, Liebaardstraat 34). U kunt hun werk steunen door storting op rek.nr. BE42-738-0226139-54. Wenst u meer info over de vereniging, u wenst het team te vervoegen, u heeft een vraag, … laat zeker niet na hen te contacteren. info@kelderke.be tel. 0475 33 38 11

Schepen van Armoedebestrijding Joost Kerkhove geeft mee dat er gemiddeld 120 voedselpakketten per week worden via de verdeelpunten in Waregem, Beveren-Leie en Desselgem. ´Als je weet dat een gemiddeld gezin bij ons uit 3 personen bestaat, kom je aan 360 personen. We zien op dit ogenblik geen drastische stijging van behoeftigen bij ons. Maar wat nog niet is, kan nog komen.¡

´Door de aanpassing van het steunbarema naar aanvullende financiële hulp, besteden we in Waregem op jaarbasis ( start maart 2021) vanuit de stadskas tussen de 80.000 tot 100.000 euro extra om de cliënten van het OCMW bij te staan. We komen structureel tussen bij schoolmaaltijden en dit zowel op het niveau van het secundair als in het basisonderwijs. We willen ook iedereen mee op de digitale sneltrein en komen nu ook tussen bij de aankoop van een PC. Bij de opstart van het leefloon vertrekken we van een maximum om dan na zes maanden, het leefloon naar beneden te halen zodat de mensen gemotiveerd worden om te werken. Dit zijn in het kort enkele speerpunten van ons beleid.¡


‘t Kelderke

04-01-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-12-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlenging Fotowedstrijd Herbergleven
Zoals eerder aangekondigd plannen De Statievrienden een nieuw boek over de geschiedenis van het Waregemse herbergleven. We zoeken daarvoor zoveel mogelijk illustraties. Om de inzenders van fotomateriaal te belonen organiseren we een fotowedstrijd. Aan de beste foto in elke categorie kennen de Statievrienden een Waregembon toe van 50 Euro. Intussen is ook een nog een bijkomende prijzenpot met naturaprijzen voorzien.

Wegens een nieuwe opflakkering van de coronapandemie moest de horeca sluiten onmiddellijk na het uitschrijven van onze fotowedstrijd. We begrijpen dat daardoor niet evident is om herbergleven levendig in beeld te brengen, juist het voorwerp van de fotowedstrijd. De eerst geplande uiterste inleveringsdatum eind dit jaar is niet haalbaar. De Statievrienden hebben daarom beslist om de uiterste indiendatum te verlengen met drie kalendermaanden na de heropening van de horeca (reglement art 7). Als bij voorbeeld de horeca kan heropenen op 16 januari 2021, dan wordt de uiterste datum 30 april 2021.

Mogen we nog aangeven dat de sluiting van de horeca geen belemmering hoeft de zijn voor deelname aan verschillende onderdelen van de fotowedstrijd. (historische fotomoment, actiefoto, grappige foto). Zelfs in de categorie ‘foto van hedendaagse herberg kunnen authentieke foto's worden gemaakt.
           

We willen nog een oproep doen om te snuisteren in uw verzameling oude foto's en passende foto's te delen met de Statievrienden. De fotowedstrijd is bedoeld om illustraties in te zamelen omtrent de Waregemse herbergen. Het kan gaan over postkaarten, oude fotoÿs maar ook fotoÿs van cafés die al of niet nog actief zijn. Bij gebruik in het nieuwe boek over de geschiedenis van het herbergleven.

Zie reglement

16-12-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
11-12-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.48e Jaarboek GHK De Gaverstreke
De Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke kon ondanks de coronapandemie toch haar 48e jaarboek uitgeven. Het werd opnieuw een interessant en boeiend werkstuk (318 blz – 16 bijdragen) dat ons bijkomende verheldering brengt over het Waregemse verleden.

 
Waregem Koerse ontstond op Statiewijk
In zijn laatste bijdrage heeft wijlen André Vandewiele het over de eerste jaren van Waregem Koerse op de Statiewijk. Hij heeft het ondermeer over Felix De Ruyck, de legendarische weldoener waar een zijstraat van de Boulezlaan werd naar genoemd. Hij citeert uit het resolutieboek van de St.-Sebastiaansgilde:
“Mijnheer Bernaerd Ivo Boulez verklaerd in pachte te geven voor den tyd van tien jaeren aan notaris Pieter Albert Dufaux… van genootschap van Sint Sebastiaen : eene party land, groot omtrent de twee en twintig aren, paelende west de Olmstraet en noord den Yseren Weg. … Het genootschap der peerdenruyters Sint Maurice beslist dat den dag van de peerdenloop wedstrijden zy haer parc aen het publiek zal verhuren mits een retributie van 25 centiemen per man…”

Op kermiszondag 29 augustus 1847 werden paardekoersen ingevoerd in het feestprogramma van de jaarlijkse kermis. Er werd bescheiden van wal gestoken met twee koersen op maandagnamiddag. De eerste koers betrof een galop over 700 m voor landbouwpaarden, gewonnen door een Vlaams Paard van ene Vandepoele uit Deinze. De drafkoers voor dravers werd betwist over drie reeksen en een finale met de winnaars, met Van Oost uit Ruiselede als eindwinnaar van het gulden eremetaal en de geldsom van veertig goudfranken. Belangrijkste rol was toen echter de ringsteking te paard met 102 deelnemers.

Waregem Koerse won steeds meer aan populariteit en het beheer der spoorwegen besloot vanaf 1854 om alle treinen van de lijn Gent-Kortrijk te laten halt houden in Waregem op de dag van de grote koers.

Vander Bauwede
André Braet heeft het in deel twee van de familiegeschiedenis Vander Bauwede over drie generaties Waregemse herenboeren. Naast het Goed ter Bauweede teerden zij op bezittingen van Kortrijk tot Deinze. Ze plooiden geheel terug tot Waregem en lieten ons een wapenzegel na, kenmerkend voor de stad.

Norbert Follens schetst de komst van de Paters Oblaten en de uitbouw van het Waregems Junioraat tijdens het interbellum (1919-1940). Later zou het uitgroeien tot een volwaardig college, dat samensmolt in de fusie met het bisschoppelijk college.

Willy De Bouvrie getuigt van de bijzondere geschiedenis van wielerclub ‘Waregem Vooruit’ en hun bijdrage tot de ontwikkeling van de wielersport hier. De vereniging werd opgericht in 1932 door een bestuur van hoofdzakelijk caféuitbaters.

Etienne Ducatteeuw brengt een aanvulling op zijn reeks over de evolutie van de bewoning en de gebouwen tussen Leie en Gaverbeek. Dit jaar komen een 30-tal hofsteden in Desselgem aan bod, stille getuigen van ons rijk verleden.

Met Geert Desmet en Filips Benoit duiken we verder de geschiedenis in met Jan Borne, pleegkind van Jan della Faille. Jan startte met een inkoopfiliaal van zijde in Verona en klom steeds hogerop in de internationale handel. We zijn getuige van zijn uitgebreid patrimonium hier in de streek. De genealogische link van Jan Borne uit Sint-Eloois-Vijve wordt gelegd met de familie Desmet en de familie Vandenberghe.

Over de oorlogen, zowel de eerste als de tweede wereldoorlog, werd al heel wat geschreven. In het 48e jaarboek blijven we in een bijdrage van Leona Van Nuffel nog even stilstaan bij de slachtoffers, die vielen tijdens de veldtocht 1940-1945 in de omgeving van Desselgem.

Een korte mengelmare van Rik Castelain brengt ons naar de familie Pie(r)vaeke uit Sint-Eloois-Vijve. Daar heeft hij het ook nog over een agressieve vrouw. We kijken verder met Filips Benoit nog naar noodmaatregelen wegens het stilvallen van de administratie op het platteland op het einde van de 16de eeuw ten gevolge van de troebelen tussen protestanten en malcontenten. Ook Waregem en de gehele streek deelde in de brokken. Bij het kijken naar de middeleeuwen komen we nog vrij-eigen gronden in Waregem tegen. Wat was dat en waar lagen die?

Etienne Ducatteeuw staat in een sprokkeling nog stil bij een Desselgemnaar die terecht kwam onder de guillotine. Het was de laatste terechtstelling in Kortrijk. In een naklank wordt het artikel van vorig jaar over de Waregemse dekens nog aangevuld met een interessante reactie.

Het 48e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van De Gaverstreke, Waregem. Wegens de bijzondere omstandigheden kan de gebruikelijke lezing in december met ophaling van de bestelde jaarboeken niet doorgaan. Bestelde boeken worden eind december geleverd door één van de medewerkers.
De Gaverstreke


De Gaverstreke moest dit jaar afscheid nemen van André Vandewiele. We kunnen dankbaar terugkijken naar de tientallen bijdragen, die hij in de opeenvolgende jaarboeken publiceerde. Met zijn wiskundige nauwkeurigheid kon hij heel wat uit de doeken doen. Het nieuwe jaarboek opent met een in memoriam van Andreé Vandewiele en verder worden nog twee nieuwe bijdragen gepubliceerd. De kring zal hem in de toekomst zeker missen. In zijn laatste bijdragen heeft hij het over het begin van Waregem Koerse en over in Waregem gevonden vreemde munten.

André Vandewiele (Zwevezele 29 april 1925 - Waregem 21 maart 2020) eindigde humaniora nog in oorlogstijd en moest studies burgerlijk ingenieur aan VU Gent afbreken. Hij hernam studies technisch ingenieur in Oostende en kon aan de slag bij werkhuizen Claeys in Zedelgem, fabrikant van ondermeer Flandria Fietsen.

Hij maakte een carrièreswich naar het onderwijs en kwam in 1949 naar het college in Waregem, waar hij ononderbroken tot zijn pensioen in 1985 aan de slag bleef. Hij huwde in 1950 met onderwijzeres Denise Cauwelier (°29.10.1925) en vestigde zich in de Zultseweg. André de Denise kregen vijf kinderen (Leen, Mie, Katrien, Geert en Els).

Zijn kiem naar geschiedenis en heemkunde werd al gelegd in de lagere school. Voor een opdracht over de geschiedenis van zijn gemeente ging hij te rade bij Kasteelheer Thibault de Boesinghe, bewoner van het omwalde kasteel in Zwevezele. Hier ontstond een levenslange interesse voor geschiedenis van zijn dorp, die resulteerde in tweedelige dorpsmonografie. De gemeente Wingene-Zwevezele benoemde hem in 2005 tot ereburger.

Hij werd ook medewerker van de GHK De Gaverstreke in Waregem. Onder de noemer Oud en Nieuw in Waregem bracht hij kennis bij over meerdere Waregemse aspecten. Tussen 1991 en 2019 verschenen 21 artikels van zijn hand.

11-12-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-10-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotowedstrijd 2020: Waregemse herbergen in beeld
De Statievrienden hebben de knop nu definitief omgezet naar hun nieuw project, dat moet resulteren in een boek over de geschiedenis van het Waregemse herbergleven. Met het uiteindelijk doel om bijkomende foto’s of andere illustraties te bekomen voor deze nieuwe uitgave, organiseren de Statievrienden een fotowedstrijd. Ze doen een oproep naar amateur-fotografen en andere beeld-amateurs om massaal illustraties van Waregemse herbergen in te leveren. U kunt illustratiemateriaal indienen binnen vier afzonderlijke categorieën.

Om administratieve redenen kunnen maximum drie foto’s per categorie deelnemen aan de wedstrijd. Aan de beste foto in elke categorie kennen de Statievrienden een Waregembon toe van 50 €. Bijkomend wordt nog een prijzenpot met naturaprijzen voorzien.

Er werd een Reglement opgemaakt in samenwerking met Rudolf Platteau. Een onafhankelijke jury zal de ingediende afbeeldingen en illustraties beoordelen naar originaliteit, kwaliteit en reproductiemogelijkheid. De Statievrienden wensen de foto’s te gebruiken voor culturele doeleinden. Bij eventueel gebruik van de foto’s zal steeds de naam van de deelnemer vermeld worden.

De foto’s moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, adres, telefoon en mailadres van de maker en locatie van de herberg, mét aanduiding van de rubriek waarvoor de foto volgens u in aanmerking komt.

De vier categorieën zijn :
- Historische ‘authentieke’ foto’s van een Waregemse herberg (vb. eigen foto van vóór 1980)
- de meest “levendige foto” of “actiefoto” met mensen in of voor een Waregemse herberg.
- de mooiste foto van “een hedendaags Waregems café”
- de “grappigste” of “ludiekste” foto i.v.m. een Waregemse café.

De vier winnaars worden uitgenodigd naar de prijsuitreiking met streefdatum eind januari 2021, waarbij een kleine tentoonstelling van ingediende foto’s. De winnende foto’s en ook enkele andere inzendingen worden gepubliceerd in het boek over de Waregemse herbergen, dat allicht verschijnt in 2025. We doen dus een oproep naar zoveel mogelijk illustratiemateriaal rond het Waregems herberleven over de jaren heen. 

Reglement van de Fotowedstrijd over Waregems Herbergleven

1. De Statievrienden organiseren een fotowedstrijd met als thema “Waregemse herbergen in beeld”.
2. Enkel amateurfotografen kunnen deelnemen en dat vanaf de leeftijd van 16 jaar.
3. Het thema is ‘Waregemse herbergen’, maar er zijn vier rubrieken:
a. Historische ‘authentieke’ foto’s van een Waregemse herberg of afbeeldingen ervan ;
b. Foto’s of afbeeldingen van het verenigingsleven in of voor een Waregems café ;
c. Foto’s van hedendaagse Waregemse herbergen met of zonder klanten ;
d. >b>Ludieke foto’s of afbeeldingen in verband met een Waregemse herberg.
4. Elke deelnemer mag maar drie foto’s indienen per rubriek.
5. De foto’s, in monochrome of kleur geprint, mogen maximaal 20 x 30 cm zijn (grootte kaders expo).
6. De beelden moeten genomen zijn in, voor of in de buurt van een herberg in groot-Waregem.
7. De uiterste indiendatum voor de foto’s wordt verlengd tot drie kalendermaanden na de heropening van de horeca. Inleveringsadres : M. Feys, Boulezlaan, 33 te 8790 Waregem.
8. De foto’s moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, adres, telefoon en mailadres van de maker en locatie van de herberg, mét aanduiding van de rubriek waarvoor de foto volgens u in aanmerking komt.
9. Per rubriek is voor de winnaar één Waregembon van 50 euro voorzien, aangevuld met prijzen in natura voor niet winnende deelnemers. Er is bovendien één Waregembon van 50 euro voor de beste foto. De Gaverstreke schenkt tien jaarboeken als prijzen voor de wedstrijd.
10. Er wordt een tentoonstelling opgebouwd eind januari 2021 met een selectie van de ingezonden foto’s. Alle deelnemers worden uitgenodigd naar deze gebeurtenis.
11. De foto’s worden gejureerd door een vakkundige en neutrale jury die de winnaars bepaalt en die de selectie maakt voor de tentoonstelling.
12. De deelnemers dragen de volledige verantwoordelijkheid voor hun afbeelding van personen (wet op de privacy). Het comité De Statievrienden aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor mogelijke inbreuken op de auteursrechten van derden.
13. Tegen de beslissing van de jury is geen verhaal mogelijk en er wordt niet over gecorrespondeerd.
14. Het organiserend comité eigent zich het recht toe foto’s te gebruiken voor culturele doeleinden. Bij eventueel gebruik van de foto’s zal steeds de naam van de maker vermeld worden. De ingediende foto’s worden niet terugbezorgd aan de makers.
15. Door deel te nemen verklaart elke deelnemer zich akkoord met dit reglement.


02-10-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-09-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch geen overeenkomst over gebruik stationsparking door buurtbewoners
In december vorig jaar meldden we het vooruitzicht dat de stationsparking voor buurtbewoners gratis zou worden ’s avonds en tijdens het weekend. Die piste was het resultaat van het overleg van 29 november 2019 met de NMBS. Het stadsbestuur kon de NMBS niet overtuigen om de parking volledig gratis te maken. Wel kwam er een compromis. De spoorwegmaatschappij was bereid om de parking in het weekend en ‘s avonds gratis te maken voor bewoners. In ruil zou de stad instaan voor het onderhoud van de parking: groenonderhoud in de zomer en ijsbestrijding in de winter. Ook tijdens evenementen zou de stationsparking gratis worden.

Uit een nieuwe vraag in de gemeenteraad deze week van raadslid Tom Demunter blijkt dat dit compromis niet wordt gerealiseerd. In november 19 had raadslid Tom Demunter (sp.a) de problematiek al aangekaart in de gemeenteraad. Sinds dat de parking van het station op 3 oktober 2016 betalend is geworden, is ze minder in gebruik. Dit voornamelijk door de dure prijs. Daardoor parkeren vele pendelaars in de omliggende straten waardoor ze overlast veroorzaken bij buurtbewoners. Mensen kunnen niet meer parkeren aan hun eigen huis door deze problematiek. De prijs en de overlast zijn twee problemen rond de NMBS-parking, maar er was misschien een oplossing die beide problemen kon oplossen. In Ronse is vorig jaar een nieuwe NMBS-parking opengegaan, maar deze is niet betalend. Dit komt omdat er een akkoord is tussen de stad Ronse en de NMBS. Omdat de stad instaat voor het onderhoud van de parking kan die het betalend parkeren teniet doen en dit gratis aanbieden aan zijn bevolking/pendelaars. Dit is ook perfect mogelijk in Waregem.

De problematiek kwam al aan bod tijdens het overleg van voorjaar 2019 met de verantwoordelijke van B-parking, onze verkeersdienst en schepen Himpe. Er werd toen al voorgesteld om de parking opnieuw gratis te maken of op zijn minst de tarieven op de stationsparkings te verlagen zodat er een hogere bezettingsgraad zou zijn van de parking. Dit zou ook leiden tot meer tevreden treinreizigers. De verantwoordelijke had toen beloofd om een oplossing te zoeken bij het volgend overleg met de NMBS, dat doorging op 29 november 209. Het stadsbestuur bracht deze piste aan bij hun overleg met de NMBS en dit leidde tot het eerder aangehaald compromis tijdens luwe uren voor de buurtbewoners en bij stadsfeesten.

Schepen Philip Himpe : “De verantwoordelijke van de NMBS heeft ons begin juni laten weten dat zij niet wensen in te gaan op ons voorstel om de parking af en toe gratis te mogen gebruiken. De stad heeft zich altijd bereid getoond om in ruil het groenonderhoud te doen en de parking ijs- en sneeuwvrij te maken, maar de NMBS komt terug op het compromis van november vorig jaar. Nu wil de NMBS ook dat de stad betalend parkeren invoert in de straten rond het station om zo het betalend parkeren op de stationsparking te promoten. Dat stond nooit in de planning van het stadsbestuur.”

De stad heeft vele jaren ingestaan voor het onderhoud en het beheer van de parking, zoals men nu in Ronse ook doet. De achterzijde van het station was opgenomen in de kleine wegenis. De stad heeft ook een tijd een huurprijs aan de NMBS betaald voor de huur van het stuk parking waar rijschool Lust een oefenterrein had. De NMBS heeft zelf beslist om deze contracten stop te zetten. Hun wens was om de parking zelf te beheren omdat zij veel klachten kregen van pendelaars over het gebrek aan parkeerplaatsen. Uit hun parkeeronderzoek bleek dat een deel van de parkeerplaatsen werd ingenomen door bewoners, studenten en personeel of mensen die daar in de buurt werkten. B-parking heeft daarna beslist om de tarieven uniform te maken met de andere stationsparkings. Gelijktijdig met de parking in Waregem, zijn ook de parkings in Deinze en Wetteren betalende parkings geworden.



zie bijdrage December 2019

04-09-2020 om 10:43 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons boek in de pers
We stellen vast dat ons boek goed is onthaald bij de mensen, maar de persbelangstelling om onbekende reden momenteel nog wat achterwege blijft. We kregen wel een mooie reportage in het magazine 'blits', dat verschijnt over 39.000 exemplaren in de brede regio Waregem. Ook de plaatselijke pers toonde belangstelling met bijdragen in 't Biesteneirke, De Desselgemnaar en 't Beverblaadje.

We kregen ook ruim aandacht bij erfgoed ZuidWest.  zie  website Zuidwest


Jan Decock bracht verslag uit in  de Krant van West-Vlaanderen

Op 19 juni werden de verschillende journalisten via mail uitvoerig geïnformeerd over onze publicatie. Een fotograaf van Nieuwsblad en journalist KW reageerden op onze uitnodiging. Dat andere media momenteel nog afzijdig blijven heeft niets meer met corona-omstandigheden te maken. We hebben hen trouwens afgelopen weekeind nogmaals geïnformeerd...

De plaatselijke pers toonde meer belangstelling.
Uiteindelijk ook in  het Nieuwsblad. De 500 DVD's waren wel als extra voorbehouden voor de voorintekenaars peters/meters/sponsors en zijn intussen al uitgedeeld. Het boek telt 248 blz.
PieterJan Neirynck zorgde in   Het Laatste Nieuws voor een prachtige bijdrage, waarvoor hartelijk dank.

02-07-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ode aan spoortrekkers in Waregemse Boek- en Krantenwinkels
Het merkwaardig boek van de Statievrienden ligt vanaf heden in de Waregemse boek- en dagbladhandel. Het kreeg de titel mee van ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ en behandelt een honderdtal merkwaardige figuren die de Waregemse spoorweggeschiedenis hebben vorm gegeven. Daarnaast vindt u er de spoorweggeschiedenis in Waregem, dat in 1839 al start langs de lijn Gent-Kortrijk maar 30 jaar later ook centraal lag op de lijn Anzegem-Ingelmunster. De spoorweg was zeker een zegen voor Waregem en rond het station ontwikkelden zich een tiental industriële bedrijven. Zonder de spoorweg als transporthaven met de wereld zou Waregem nooit stad geworden zijn.
Ons boek konden we vrijdagavond voorstellen met inachtneming van Corona-maatregelen aan heel beperkt gezelschap van de grote sponsors in sportkafee Jeugdcentrum. Onze coördinator had de eer om de mijlpaal in het bestaan van de Statievrienden in te leiden.

“Burgemeester Kurt en heren schepenen, Meter Monika en peter Julot, Dames en heren sponsors, Beste Statievrienden ‘iedereen wellekomen’ Op een boogscheut van hier, in De Ark, beslisten we op 9 november 2017 dat De Statievrienden het boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ zouden publiceren in juni… 2019. Maar wie durft ‘mopperen’, als we met een boek over de spoorwegen, maar één jaartje ‘retard’ hebben. ’t Is alleszins niet de schuld van drukker Lieven Vanderhaegen of van zijn medewerkster Mireille dat we even ‘in retard’ zijn. Integendeel, ’t Is juist dankzij hun medewerking dat wij de publicatie van dit werk nu in realiteit kunnen omzetten. Lieven, dankzij uw gunstige prijszetting konden wij hoopvol beginnen aan deze avontuurlijke trip, die achter alles wel op een échte treinreis leek, met veel stops tijdens onze maandelijkse ‘Stoatie Kermesse’, met veel meer volk aan boord dan eerst gedacht en met zelfs een heuse stakingsaanzegging van onze ‘cheminot’.

Zeker zijn we veel dank verschuldigd aan het stadsbestuur, dat meteen geloofde in de slaagkansen van deze gewaagde erfgoedonderneming. Als dochter van de heemkring publiceerden De Statievrienden de jongste vijf jaar immers al 200 blz. over de stationsgeschiedenis in de jaarboeken van De Gaverstreke. We kenden ook geluk met de erg gewaardeerde steun van Cras Woodshops en van Denis De Gloire. Hun bijdrage zette ons direct op het goede spoor. Ook tien andere échte Waregemse ondernemers zetten hun schouders onder ons idee. En meter Monika en peter Julot hielpen ons met raad en daad. Maar we kregen ook telkens een ‘boost’ als we bij onze talloze interviews ondervonden hoe de familieleden ons met genegenheid, ‘mee een potse kaffie’ of mee ’n een Omer verwelkomden en ons graag te woord stonden. Zo werden we driemaal ontvangen ten huize van onze honderdjarige chef Omer Clement, die zich nu laat verontschuldigen, maar die we heel dankbaar zijn. Ook de laatste statiechef, Luc Hurtekant, zijn we dankbaar voor zijn aanwezigheid en zijn belofte toe te treden tot onze vereniging.

Dit boek samenstellen over de rijke historiek van de Waregemse statiewijken was geen ‘makkie’. De Statievrienden verzamelden zoveel informatie dat we van 200 naar 248 blz. moesten ‘uitbreiden’. Ook voor de drukker en vooral voor lay-outster Mireille was dit een hele klus. Maar met Waregemse durf zetten we door en haalden we, ondanks de helse omstandigheden van de jongste maanden, toch het eindstation. Het is dan ook met trots dat De Statievrienden nu het boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ aan burgemeester Kurt, aan meter Monika en peter Julot en aan u allen overhandigen… Nog eens dank aan de tien auteurs, aan onze onverbeterlijke cineast Chris Devos, die weer een prachtige DVD samenstelde die bij dit boek wordt gevoegd…
Aan u allen wensen we veel leesgenot…”

Zaterdag kregen de peters/meters/sponsors/voorintekenaars de kans om hun boek(en) af te halen in De Ark.

De Statievrienden bestaan zes jaar en hebben als bedoeling de geschiedenis van de spoorwegwijk naar buiten te brengen. Ze organiseerden al twee driedaagse expo’s en pibliceerden vier historische bijdragen (200 blz) in de jaarboeken van de Gaverstreke. Met het boek van 248 blz (A4 formaat) in vierkleurendruk willen ze alle helden van de Statie een ereschavot geven. Voor de vele peters/meters /Sponsors die vooraf hadden ingetekend op het boek, presenteren de Statievrienden nog een DVD met 1.15 u. filmopname van zes merkwaardige figuren uit het boek. Het zijn Statiechef Omer Clement (103 j), Frida Sabbe, Georgette Depoorter, Monica Deconinck, Emilie Devos en Julot Cras.

De ode aan de Waregemse Spoortrekkers krijgt volgend jaar nog een aanvullend hoofdstuk in ons volgend project “Statie Kermesse”.

Het boek ligt in de Waregemse Boek- en Dagbladhandel en kost 25 €.
- Standaard Boekhandel, Stationsstraat 2
- Dagbladhandel Guy Demuynck, Hugo Verrieststraat 3
- Joclarama, Holstraat 91
- Meyhui, Liebaartstraat 79 Desselgem
- Press shop Pand 256
- dagbladhandel Boetse, Stormestraat 138
- Vleeshove Gentsestw 285 Beveren-Leie
- Gazettestal Devos Torenhof, Staf Stientjesstraat 118
- Rony Lagaisse, Nieuwenhovestraat 47
- Peerdeke , Pand




28-06-2020 om 10:06 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekpresentatie ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’
Vrijdag 26 juni presenteren de Statievrienden officieel hun boek over “100 Waregemse Spoortrekkers” in beperkte kring in opvolging van de richtlijnen in de strijd tegen het corona-virus. Vanaf zaterdag 27 juni wordt het bijzonder naslagwerk verspreid aan de meters/peters/sponsors en andere geïnteresseerden, die vooraf inschreven. Ze kunnen hun boeken komen afhalen in het parochiaal centrum De Ark, Zuiderlaan 44 met ruime parkeergelegenheid aan het jeugdcentrum en dit op zaterdag 27 juni van 9 tot 12 u. en van 14 tot 17 u. Het boek kan nadien aangekocht worden in een tiental Waregemse verdeelpunten (dagbladhandels e.a.) voor de gereduceerde prijs van 25 € met dank aan de vele sponsors, die het initiatief ondersteunden.

De Statievrienden verzamelden de jongste zes jaar een pak informatie, foto’s, documenten en we gingen op bezoek bij een honderdtal figuren, die ooit op de statiewijk(en) woonden en werkten. We willen de opgedane kennis nu ook kenbaar maken aan alle geïnteresseerden. Het zou jammer zijn als al die ‘kennis’ in de schuiven van enkele bureaus zou blijven liggen. De stichtingsvergadering voor dit project had plaats op 9 november 2017 en de publicatie werd aangekondigd op onze laatste driedaagse expo in juni 2018. Sedertdien werkten tien ijverige auteurs aan de redactie van 124 artikels. De inhoud van het boek liep uit met een 50-tal extra bladzijden en telt 248 blz. De eindredactie kon worden afgewerkt in maart, gelukkig vlak voor de quarantaine. Sedertdien hadden ‘op kot’ achtereenvolgens nog een drietal verbeteringen van drukproeven plaats, zodat alles in het werk werd gesteld om van de uitgave een pareltje te maken. Intussen zijn al 500 boeken besteld door sponsors, peters en meters. Hen wacht als extra een gratis toegevoegde DVD met een 1u17min durende filmopname van interviews van zes merkwaardige figuren uit het boek. Het werd een uniek stuk mondelinge Waregemse geschiedenis. 

De Statievrienden laten in juni 2021 het boek ‘tot leven komen’ tijdens het evenement: Stoatie Kirmesse 2021. De foto’s van de 101 figuren uit het boek leiden de bezoekers en familieleden dan door de geschiedenis heen. Het tweedaags evenement met erfgoedcafé, wandelingen en expo zou oorspronkelijk doorgaan eind september dit jaar, maar werd om corona-redenen uitgesteld tot juni volgend jaar. Het project ‘Stoatie Kirmesse’ is goedgekeurd voor een projecttoelage door de erfgoedgroep ZuidWest en wordt georganiseerd met de medewerking van OKRA, Natuurpunt, Cinéclub Waregem, Zangkoor Bilkhage en de Gidsenkring. Doelstelling is het ruime publiek die twee dagen sfeervol laten meegenieten van de opzoekingen van de Statievrienden. Hun naslagwerk 100 spoortrekkers komt aan bod met fiches van een honderdtal figuren. Er worden wandelmogelijkheden geboden, het buurtschap gestimuleerd en men kan kennismaken met de ‘Wall of Fame’ van statiepersoneel over de jaren heen.

08-06-2020 om 18:24 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-04-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boek over 100 Waregemse Spoortrekkers: het leven op de ‘Statiewijk’
“Hun boeiende getuigenis laat een tijdperk herleven”

Erfgoedvereniging ‘De Statievrienden’ verzamelde de jongste zes jaar een stapel documentatie die hen werd aangereikt door vrienden en inwoners van de statiebuurt en die ze ook zelf ontdekten in allerlei archieven, boeken en… ‘koekendozen’. Na twee driedaagse expo’s en vier heemkundige bijdragen voor het jaarboek van De Gaverstreke vinden De Statievrienden de tijd rijp om uit te pakken met een overzicht van een honderdtal figuren, die als medewerker bij de Spoorwegen, als ondernemer of als inwoner van de wijk, hun ‘sporen’ hebben verdiend. Het wordt een prachtig naslagwerk van 248 bladzijden A4-formaat, dat vanaf 19 juni 2020 kan worden verdeeld.

Dat in 1839 ‘den ijzeren weg’ en halteplaats kreeg was voor Waregem een zegen. Die toegangspoort tot de wereld heeft het toen armoedig boerendorp geen windeieren gelegd. Rond het eerste stationnetje, een omgebouwde timmermansloods, kwamen er mensen wonen. De gegoede burgerij liet statige huizen bouwen langs de nieuwe Stationsstraat en de horeca floreerde in tientallen netwerkplaatsen. De zakenlui troffen mekaar Au Pavillon of in Hotel du Parc en regelden, tussen het bridgen door, het reilen en zeilen van het snel groeiende dorp aan de Gaverbeek. Bij het begin van de 20e eeuw waren alle grote bedrijven rond het station gevestigd en woonden de burgemeester, de gemeentesecretaris en de stationschef in dezelfde huizenrij, op een boogscheut van het station.

In hun belangrijke publicatie belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Deze positieve ‘dwarsliggers’ vergeten we niet en krijgen een eresaluut in dit boek..

Het boek “100 Waregemse Spoortrekkers” bezorgt de lezer heel wat weetjes over de bijzondere sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’.

Toen de erfgoedvereniging twee jaar geleden startte met dit project werd nog een boek vooropgesteld van 200 blz en 60 figuren. Het avontuur en de rijkdom aan figuren was echter zo groot dat op 19 juni een boek kan worden gepresenteerd van 248 bladzijden, garengenaaid met gekartonneerde kaft, zwart en gedeeltelijk in quadri kleurendruk. Dank zij het groot aantal peters/meters/sponsors blijft de prijs behouden op 25 €. Voor die voorintekenaars is bij het boek ook een gratis DVD verbonden met een 1u15min durende filmopname van de interviews van zes merkwaardige figuren uit het boek (103-jarige Statiechef Omer Clement, Frieda Sabbe van Centralke, Georgette Depoorter van ’t Gazettekot, Monica Deconinck van Motosport, Emilie Devos en Julot Cras).

Het boek wordt uitgegeven in eigen beheer door de Statievrienden en kan besteld worden via mail
Info:facebook Statievrienden.



27-04-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden vereeuwigen 100 portretten
Begin maart hebben we de media meegedeeld dat we bij onze publicatie ook een filmopname zullen kunnen bieden met interviews van zes merkwaardige figuren van de Statiewijk. Hieronder brengen we u het artikel, dat daarover verschenen is in het Nieuwsblad. Met dank aan Tom Vanhoutte.


22-03-2020 om 15:51 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid van buur Johny Voners Hoebrechts
Terwijl gans het Vlaamse land afscheid neemt van acteur-zanger Johny Voners Hoebrechts hebben ook wij goede herinneringen aan onze gebuur bewoner van de Statiewijk. Hij ging in juni 2018 enthousiast in op onze uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van ons Driedaags evenement in wijkcentrum de Bilkhage. We konden met de Statievrienden ook op zijn medewerking rekenen voor toekomstige plannen, maar door ziekte moest hij ons te vroeg verlaten. Hij zal dan ook niet ontbreken in ons boek met 100 spoortrekkers.
  </br>
  </br>


Beste Annemie en familie. De statievrienden hadden prille, broze maar oprechte en recente gesprekken met Johny. We zouden iets moois maken voor de statiewijk, wat precies, wisten we nog niet maar het zou goed zijn. De natuur heeft onze plannen gedwarsboomd. Onze gevoelens van vriendschap, warmte en respect daarentegen blijven onverwoestbaar. Daarom zullen we in de komende uitgifte van ons boek over 100 Waregemse spoorleggers een onvergetelijke memorie brengen . Geen dagschotel maar een "faut savoir encore sourire". Winoc van Thuyne 
Beste familie onze innige deelneming bij het overlijden van Johny, namens de Statievrienden van Waregem is een groot acteur en vriend ons ontvallen, we wensen jullie veel sterkte tijdens deze droevige periode en houden Johny diep in ons hart geborgen. Namens de Statievrienden.  Marc Feys

20-03-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naslagwerk over geschiedenis en figuren van de Waregemse statiewijk
De Statievrienden zijn momenteel druk in de weer aan de eindredactie van hun boek “100 Waregemse spoortrekkers” met geschiedenis en verhalen van figuren van de statiewijk. De komst van de spoorweg met stations te Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve was een zegen voor Waregem. In dit boek belichten we een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Om deze figuren voor het nageslacht te bewaren, publiceren we nu dit boek. Deze positieve ‘dwarsliggers’ vergeten we niet.

Dit boek bezorgt de lezer heel wat ‘informatie’ over de geschiedenis van de spoorweg in Waregem, de verschillende stationsgebouwen, enz. Maar evengoed schetst het de sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’. Het boek wordt op 19 juni 2020 voorgesteld. Het wordt een omvangrijk naslagwerk op A4 formaat, kleur, harde kaft, ca. 250 blz. De Statievrienden zoeken nog peters/meters/sponsors voor de publicatie. Die krijgen bij hun boeken ook de unieke 1 u. 15 min. durende filmopname met de interviews van zes merkwaardige figuren van de Statiewijk. Het boek zal in losse verkoop 25 € kosten.

05-03-2020 om 11:51 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waregemse cultuurraad eert Chris Devos
Klik op de afbeelding om de link te volgen De Waregemse cultuurraad lauwert tijdens hun Feest van de Cultuurraad op 7 maart een aantal personen en groepen die het afgelopen jaar op een bijzondere manier kleur en uitstraling heeft gegeven aan het Waregemse cultuurleven. Een van de gelauwerden dit jaar is cineast Chris Devos, tevens bestuurslid van de Statievrienden. Hij werd vorig jaar eerste laureaat van het NAB Filmfest met zijn kortfilm ‘Iedereen artiest' waarin hij kunstenaar Denis De Gloire creatief aan de slag laat gaan met een klas uit de lagere school. U kunt de kortfilm ontdekken tijdens het Feest van de Cultuurraad op 7 maart om 20u in de schouwburg van CC De Schakel, gratis toegang. Zie Feest van de Cultuurraad

Chris Devos zorgde samen met Hendrik Ghistelinck ook voor de filmopname van de interviews van zes merkwaardige figuren voor ons boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’. Het wordt een uniek nostalgisch document van 1 uur en 15 minuten, ongetwijfeld een verrijking voor de wetenschappelijke waarde van ons boekproject. De Statievrienden hebben beslist dat de film op DVD of op andere drager gratis wordt geleverd aan alle peters/meters/sponsors, die voorintekenen op het boek. Dat kan tot 15 april 2020 bij De Statievrienden.

Chris Devos is momenteel op rondreis in Zuid-Afrika. U kunt zijn reisverslag daar volgen via deze link

01-03-2020 om 10:10 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filmopname met mondelinge geschiedenis van Statiewijk
Vorige week hebben de Statievrienden het beeldverslag kunnen bewonderen van de interviews, die cineast Chris Devos en reporter Hendrik Ghistelinck hebben gemaakt van zes figuren voor hun boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’. Het wordt een uniek nostalgisch document van één uur en kwart, ongetwijfeld een verrijking voor de wetenschappelijke waarde van het boekproject. <b>De Statievrienden hebben beslist dat de film op DVD of op andere drager gratis wordt geleverd aan alle peters/meters/sponsors, die voorintekenen op het boek. Dat kan tot 31 maart 2020.</b> 

<b>Chris Devos en Hendrik Ghistelinck </b>gingen hiervoor op bezoek bij zes authentieke figuren uit het boek, nl. vier dames en twee heren. De Statievrienden zijn er in geslaagd een uitzonderlijke getuigenis neer te zetten over <b> statiechef Omer Clement</b>, die volgende maand 103 jaar wordt. Hij vertelt niet alleen over zijn wedervaren als stationsoverste in Oostende, het moeilijkste station van het land, maar toont zich ook een groot literair liefhebber en debiteert voor ons uit Engelse, Duitse en Franse literatuur.

<b>Frida Sabbe </b> was jaren de waardin van café Central en ze straalt als ze kan vertellen over het plezante leven hier in Waregem.
<b>Georgette Depoorter </b>was jarenlang de trouwe uitbaatster van ’t Gazettekot.
<b>Monica Deconinck</b> wordt herinnerd als de dochter van motocrosser Mantie Ceuninck en ouders, die na het leeghalen van hun moto-voorraad door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bij de pakken bleven zitten en meteen café Motorsport openden.
<b>Emilie Devos </b>vertelt ondermeer over de belevenissen in de kelder bij de bombardementen in Waregem.
<b>Julot Cras</b> vertelt niet alleen over zijn vader burgemeester Gust Cras, maar ook over de houthandel in de Boulezlaan.

Deze filmopname is een tijdsdocument dat ongetwijfeld een prachtige illustratie is van de dynamiek van de Statiewijk. Het beelddocument wordt een waardevolle toevoeging aan het heemkundig erfgoed van onze stad en is ook een prachtige illustratie waarom Waregem de titel kreeg van ‘plezantste gemeente van Vlaanderen’.

Vanuit de school van de ‘People’s history’ stelde men dat mondelinge geschiedenis de uitgelezen methode is om de geschiedenis van onderuit te schrijven en zo een stem te geven aan de stemlozen, die tussen de plooien van de geschiedenis vallen.(historicus Paul Thompson en Britse ‘Oral History Society’)


01-02-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.47e Jaarboek van Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring
Op dinsdag 17 december 2019 om 20 u. verschijnt het 47e jaarboek van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. Bij de traditionele voorstelling in het Cultuurcentrum De Schakel brengt Luther Zevenbergen zijn voordracht over de Armoede binnen de Waregemse gemeenschap anno 1554-1569. Hij belicht de sociale toestand in de 16de eeuw en hoe men zich toen om de armen bekommerde. Het is ook één van de bijdragen in het nieuwe jaarboek.

In het nieuwe jaarboek hebben de Statievrienden opnieuw een sterke inbreng. Hendrik Ghistelinck brengt het boeiende verhaal van het bedrijf Renson, dat na 110 jaar nog springlevend is en in februari nog verkozen werd als ‘Trends Gazellen Ambassadeur’ van West-Vlaanderen in de categorie ‘grote bedrijven’. Omstreeks 1909 ging stichter Polydore Renson al van start in de Holstraat met de Werkhuizen Renson, waar ‘bouwbeslag’ werd gemaakt voor ramen en deuren. De Eerste Wereldoorlog maakte echter abrupt een einde aan deze productie. Polydore Renson was een merkwaardig figuur. Hij kwam als wees aan in Waregem en vond als vakbekwame mecanicien hier zonder problemen zijn weg. Hij was sociaal bewogen en werd hier ook erevoorzitter van de vrijwillige brandweer en medestichter-voorzitter van de ‘Maatschappij voor Onderling Bijstand Een voor Allen’, gesticht op 15 mei 1892 door de Gilderaad.

Zonen Georges en Gustave volgden Polydore op in het bedrijf en konden tijdens WO I uitwijken naar Engeland, waar ze de familie van Leon Bekaert leerden kennen. Daar wordt het fundament gelegd voor de definitieve start van de Werkhuizen Renson als NV op 25 november 1919. De familie Bekaert investeerde mee en nog andere Waregemse families konden participeren. Midden de twintigste eeuw stuurden de broers Jan en Louis (derde generatie) het bedrijf in een nieuwe richting met de overgang van staal naar de legering Aluminium als basisgrondstof. Een eigenschap die bij de Rensons van generatie op generatie wordt doorgegeven is de ‘innovatie’. In 1960 verhuisde het bedrijf naar nieuwe gebouwen langs de Flanders Fieldweg. Huidig bedrijfsleider Paul Renson ging in 1982 van start en verkende internationale markten met voortdurend geoptimaliseerde en nieuwe producten.

Andere bijdrage komt van Bernard Vandenbussche met een historische wandeling langs de Dompelbeek. De beek haalt zijn benaming van de uitgestrekte kouters op Eertbrugge, De Dompels. Ze zijn gelegen tegen de noordoostelijke grens van Waregem. De Dompelbeek loopt tussen de Kruishoutemseweg en de Gentse Heirweg en is voor het eerst zichtbaar in de Grasdreef. Het traject tussen de Grasdreef en de monding van de Dompelbeek in de Gaverbeek is ongeveer 4,5 km. Op de historische kaart uit de 18e eeuw wordt de beek opeenvolgend vermeld als de Heinschaertbeek, de Dompelbeek en de Messembeek. De hofstede Keteelsacker (familie Dewitte), gelegen Gentse Heerweg 78, droeg lange tijd het opschrift Goed Ter Dompele.

De appartementsgebouwen Ter Dompel (1975) en Ter Beke (1978) op het Torenhof verwijzen naar de Dompelbeek, die in de onmiddellijke omgeving loopt. Door de aanleg van de sociale woonwijk Torenhof werd de loop van de Dompelbeek enigszins verlegd, rechts van de Oosterlaan. Voorbij de Zultseweg maakt de beek een bocht naar rechts, dwars door de Lentedreef en loopt verder onder de spoorlijn 75 Gent-Kortrijk. De wandeling zelf gaat richting Goed te Messem (Goed Ter Bauwede) en verder onder de spoorweg aan ‘Den Donder’. We komen aan de Slekkeput en de beek loopt daar verder evenwijdig met de oude spoorlijn 66 A (Anzegem-Waregem-Ingelmunster). Dichtbij de Meersstraat in Zulte mondt de Dompelbeek, die daar al Meersbeek wordt genoemd, uit in de Gaverbeek. Hier ligt op de linkeroever van de Gaverbeek de Valleimozaiek en een nieuw geboortebos naast de oude spoorwegberm en de uitrit van de parking van het ziekenhuis OLV van Lourdes.

Een derde bijdrage uit de schoot van de Statievrienden is het verhaal over de Waregemse fusie in 1977, opgezocht door Bernard Delange. Hij herinnert vooraf nog aan fusievoorstellen tijdens de Hollandse tijd, het dossier grenswijziging in Vijve uit 1967. Het eigenlijke fusiedossier start in 1972 met het plan Costard, waarin Waregem een fusie werd voorgesteld met Deerlijk en Vichte en Desselgem een andere entiteit zou vormen met Beveren-Leie, Bavikhove, Ooigem, Hulste en Wielsbeke. Er volgden twee raadplegingen van de gemeenteraden in december 1973 en najaar 1974.

Waregem adviseerde om fusie niet te beperken tot arrondissementele- (Leie) en provinciale grenzen om de poorten te openen voor St.-Baafs-Vijve en Wakken enigszins en Zulte anderzijds. Lang hield het plan stand in het arrondissement om grote fusies door te voeren rond de gemeenten Waregem, Avelgem, Kortrijk en Menen. In de zomer 1974 maakte toenmalig minister van binnenlandse zaken Joseph Michel een opening voor Wevelgem, waarna het plan van grote fusies als kaartenhuisje uit elkaar viel. Adviezen in Deerlijk en Anzegem waren volledig afwijzend voor fusie met Waregem. Desselgem en Beveren-Leie wilden enkel fusie met elkaar, maar als fusie met Deerlijk Vichte werd voorgesteld gaf Desselgem toch de voorkeur aan Waregem. Sint-Eloois-Vijve was van bij aanvang volledig afkerig van welke fusie ook en zou zelfs na de parlementaire goedkeuring nog maanden betogen en actie voeren.

Een andere bijdrage gaat over de familie van het erfgoed Ter Bauwede (Te Messem) op de stationswijk in Waregem. De bijdrage van Andre Braet geeft ons antwoorden over Joos Vander Bauwhede en zijn voorouders in de jaren 1200-1500. Het makt ons heel wat duidelijk over hun middeleeuwse leefwereld in en rond Waregem.

Het 47e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van De Gaverstreke, Waregem. Het kan op 17 december worden afgehaald op de voorstelling in De Schakel of nadien bij één van de medewerkers.
DE GAVERSTREKE

10-12-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
06-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stationsparking wordt ’s avonds en in weekend gratis voor buurtbewoners
De stationsparking langs de Boulezlaan achter het station in Waregem wordt voor de bewoners opnieuw gedeeltelijk gratis ’s avonds en tijdens het weekend. Dat is het resultaat van het overleg dat het stadsbestuur op vrijdag 29 november 2019 had met de NMBS. De parking wordt uitgebaat door B-parking en deze firma is bereid de tarieven te verlagen en de parking zelfs gratis ter beschikking te stellen in het weekend en 's avonds, als de gemeente instaat voor enkele onderhoudstaken op de parking zoals zout strooien in de winter en snoeiwerk in de zomer. Eerst moet nog een overeenkomst tussen Stad en NMBS-Parking worden opgesteld.

Vorige maand had raadslid Tom Demunter (sp.a) de problematiek nog aangekaart in de gemeenteraad. “Sinds dat de parking van het station op 3 oktober 2016 betalend is geworden, is ze minder in gebruik. Dit voornamelijk door de dure prijs. Daardoor parkeren vele pendelaars in de omliggende straten waardoor ze overlast veroorzaken bij buurtbewoners. Mensen kunnen niet meer parkeren aan hun eigen huis door deze problematiek. De prijs en de overlast zijn twee problemen rond de NMBS-parking, maar er is misschien een oplossing die beide problemen kan oplossen. In Ronse is een nieuwe NMBS-parking opengegaan, maar deze is niet betalend. Dit komt omdat er een akkoord is tussen de stad Ronse en de NMBS. Omdat de stad instaat voor het onderhoud van de parking kan die het betalend parkeren teniet doen en dit gratis aanbieden aan zijn bevolking/pendelaars. Dit is ook perfect mogelijk in Waregem. Tom Demunter vroeg het stadsbestuur te gaan babbelen met de NMBS om een gelijkaardig voorstel te doen. Daarmee gekoppeld was de vraag of het stadsbestuur bereid is om de onderhoudskosten op zich te nemen en de parking daarna gratis open te stellen.

Stad akkoord met onderhoud
Schepen Kristof Chanterie antwoordde tijdens gemeenteraad van 5 november dat het schepencollege de bezorgdheid deelt en de vraag zeker terecht vindt. “Vroeger was het zo zoals het raadslid voorstelt. De achterzijde van het station was opgenomen in de kleine wegenis. De stad heeft vele jaren ingestaan voor het onderhoud en het beheer van de parking, zoals men nu in Ronse ook doet. De stad heeft ook een tijd een huurprijs aan de NMBS betaald voor de huur van het stuk parking waar rijschool Lust een oefenterrein had. De NMBS heeft zelf beslist om deze contracten stop te zetten. Hun wens was om de parking zelf te beheren omdat zij veel klachten kregen van pendelaars over het gebrek aan parkeerplaatsen. Uit hun parkeeronderzoek bleek dat een deel van de parkeerplaatsen werd ingenomen door bewoners, studenten en personeel of mensen die daar in de buurt werkten. B-parking heeft daarna beslist om de tarieven uniform te maken met de andere stationsparkings. Gelijktijdig met de parking in Waregem, zijn ook de parkings in Deinze en Wetteren betalende parkings geworden. Wij zijn even gefrustreerd over het feit dat een deel van de parking leeg blijft terwijl de auto’s in de straat parkeren. NMBS en B-parking zijn jammer genoeg een logge organisatie. Dit voorjaar is er een overleg geweest met de verantwoordelijke van B-parking, onze verkeersdienst en schepen Himpe. Er werd toen al voorgesteld om de parking opnieuw gratis te maken of op zijn minst de tarieven op de stationsparkings te verlagen zodat er een hogere bezettingsgraad zou zijn van de parking. Dit zou ook leiden tot meer tevreden treinreizigers. De verantwoordelijke heeft ons beloofd om dit najaar terug te koppelen. Het volgend overleg met de NMBS is gepland op 29 november.”

Raadslid Maxim Laporte verwees naar zijn vraag van september om de cameradiefstallen ook te behandelen. Raadslid Inge Vandevelde had nog vraag over beloofde perronverhoging. Voorzitter Kurt Vanryckeghem beloofde dit zeker mee te nemen naar die vergadering. Het stadsbestuur blijft aandringen op uitvoering perronverhoging en recent antwoord op schriftelijke aanmaning bevestigde dat Infrabel dit binnen de meerjarenplanning hoopt uit te voeren tegen 2022-2023. (nieuwe vertraging dus).

Overleg
Raadslid Tom Demunter informeerde tijdens de gemeenteraad van 3 december naar het resultaat van het overleg met de Nationale Spoormaatschappij. Schepen van Mobiliteit Philip Himpe gaf toelichting bij het resultaat. “Het stadsbestuur kon de NMBS niet overtuigen om de parking volledig gratis te maken. Wel kwam er een compromis. De spoorwegmaatschappij wil de parking in het weekend en ’s avonds gratis maken voor bewoners. In ruil onderhouden we met de stad de parking: groenonderhoud in de zomer en ijsbestrijding in de winter. Ook tijdens evenementen wordt de parking gratis.” Wanneer de nieuwe regeling ingaat, staat nog niet vast. Eerst moet een overeenkomst worden opgesteld. Het stadsbestuur zal over de nieuwe regeling communiceren zodra ze van kracht wordt. Ook voor fietsers is er goed nieuws. Aan de voorkant van het station komt links vooraan een nieuwe fietsenstalling. De bewaakte en afgesloten fietsenstalling aan de achterkant van het station wordt opnieuw opengesteld als bewaakte fietsenstalling. Demunter vindt de oplossing onvoldoende. “Met wat gratis parking ’s avonds zullen we de problemen niet oplossen. Het is een doekje voor het bloeden. Voor ons blijft het belangrijk dat er een oplossing komt voor de pendelaars én de buurtbewoners. Een eerste stap is gezet, maar de problematiek in de week zal blijven. Pendelaars zullen blijven parkeren in de omliggende straten en zowel de buurtbewoners als het personeel van de winkels op de Ring zullen zich blijven ergeren. Het toppunt hierbij is dat de stad zowel in de zomer als in de winter onderhoudswerken zal uitvoeren aan de parking, terwijl ze er slechts peanuts voor in de plaats krijgt. Wij blijven bij ons punt en zullen het dossier blijven opvolgen. De omwonenden verdienen beter”.

06-12-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden brengen Reveil 19 op begraafplaats Olm
De Statievrienden zijn als erfvereniging ingegaan op de oproep van vzw Reveil om ook hier in Waregem een bijkomend accent te geven aan het immaterieel cultureel erfgoed rond 1 november. Het is de bedoeling dat Reveil mensen op 1 november dichter bij elkaar brengt en we ons laten onderdompelen in de troostende sfeer van muziek, lokale levensverhalen en poëzie. Zo is Reveil een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Vzw Reveil moedigt artiesten aan om op 1 november een warme gloed te brengen op de kille begraafplaatsen. Zo strijkt Reveil dit jaar neer op 113 begraafplaatsen, ook op deze stedelijke begraafplaats van Waregem. We doen dit als eerbetoon voor alle overledenen die hier hun eeuwige rustplaats vinden én met het diepste respect voor eenieders overtuiging.

Achter elk graf schuilt een eigen verhaal dat mag verteld worden. Een verhaal van herinneringen en verlies, pijn en verdriet, vreugde en dankbaarheid. We brengen dit jaar het verhaal van Roger Vansteenbrugge en zijn compagnons, die op 6 september 1944 werden gefusilleerd bij de bevrijding van Waregem. We brengen ook het verhaal van August Cras, die een belangrijke rol speelde in de heropbouw van de gemeente na die oorlog. Maar elk verhaal heeft zijn gelijkenissen, is telkens een verlies en verdient om niet vergeten te worden.
Zo herdenken we ook de overledenen van de vijf straten, die vernoemd zijn naar deze figuren.



Klarinetklanken
We openen deze herdenking met troostende klanken van onze muzikanten onder leiding van Peter Valck, docent klarinet aan de Muziekacademie. We starten met “Andante Grazioso” van Magnani. Stemmige klarinetklanken worden gebracht door studenten klarinet van de Stedelijke Academie van Waregem.

De leerlingen van de klas klarinet van de Stedelijke Academie voor Muziek olv Peter Valck brengen tussen de verhalen en poëzie in nog twee klassieke werken: Sonatina en Finale van Ludwig van Beethoven. We danken Peter Valck en de muzikanten Piet Vanhuyse (klarinet), Jency De Clercq (basklarinet), Renee Spriet & Nathan Vandamme (beiden op es-klarinet). Dank ook aan het stadsbestuur voor het ontmoetingsmoment achteraf.



Ter nagedachtenis van Roger VANSTEENBRUGGE, e.a.
* perk 5 nr.6 : VANSTEENBRUGGE Roger (19 juni 1908 + 6 september 1944).
* perk 5 nr 5 : WINDELS Marcel Henri Marcelin 16-10-1896 +06-09-1944)
* perk 5 nr.4 : DUTHOY Joseph (28 oktober 1894 + 6 september 1944).
* perk 8 nr. 120 :LEBBE Henri Marie Emmanuel Joseph (25-12-1922 +05-09-1944)

Op 6 september 1944, 75 jaar geleden bij de bevrijding van Waregem, overleed Roger Vansteenbrugge op 36-jarige leeftijd en liet echtgenote Simonne Deconinck en zoon Denis achter. Die datum woensdag 6 september 1944 blijft in het geheugen geprent van de oudere Waregemnaren. Het was de vooravond van de echte bevrijding van Waregem op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Die dag speelde zich een tragedie af. Roger Vansteenbrugge werd met zijn vrienden-weerstanders, op de grens van Waregem en Anzegem, verrast door een terugtrekkende Duitse colonne en gefusilleerd. Op deze begraafplaats liggen naast Roger Vansteenbrugge met Marcel Windels, Jozef Duthoy en Henri Lebbe ook nog drie van zijn kameraden, die dezelfde dag werden gefusilleerd door de Duitsers. In Waregem werden straatnamen vernoemd naar deze vier leden van het verzet.

Marcel Windels (°16 okt 1896 – 6 sept. 1944) was een volksfiguur, lid van vele verenigingen, kapitein van voetbalclub Waregem Sportief en door iedereen graag gezien. Hij was een zakenman en verkocht stoomketels en motoren voor de vlasindustrie. Het huis Windels was gelegen in de Stationsstraat, vlak naast het college. Later bouwde hij zijn woning in de huidige Marcel Windelsstraat.
Jozef Duthoy (°28 okt 1894 – 6 sept 1944) kwam in 1938 naar Waregem als leraar aan het H Hartcollege. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog was hij Luitenant. Daarna beëindigde hij zijn universitaire studies en werd licentiaat handels- en consulaire wetenschappen. Hij huwde met Esther Goossens en samen hadden ze zeven kinderen. Als vertaler aan het hoofdkwartier tekende hij samen met Koning Leopold III de overgave in Wijnendale.
Henri Lebbe (°25 december 1922 – 5 september 1944) was een stille, eerder naar binnen gekeerde jongeman en nog geen 21 jaar, toen hij aan Groenhove tegen de haag werd gezet en omgebracht, de laatste dag van de bezetting van Waregem tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Roger Vansteenbrugge (°19 juni 1908 – 6 september 1944) werkte op de dienst Bevolking op het gemeentehuis. Zijn vrouw Simonne was dactylo bij de firma Dezutter, de juteweverij op de Transvaal. Haast niemand wist dat Roger actief was in het verzet, ook zijn vrouw niet. Hij had in 1940 als soldaat deelgenomen aan de 18-daagse veldtocht en was pas op 1 juni 1942 toegetreden tot het Belgisch Legioen, waarvoor hij informatieagent werd. Hij patrouilleerde langs het station vlakbij zijn woning en nam deel aan sabotageacties.

Aan al deze moedige Waregemnaars, die hun leven op het spel zetten op de vooravond van de vrede, brengen we graag hulde. Waregem is hun inzet en opoffering niet vergeten. Voor meer informatie over het verzet in Waregem en de dramatische 5 en 6 september 1944 verwijzen we graag naar de interessante tentoonstelling die deze maand nog loopt in het museum Hippo War op de site van de hippodroom.

Troost in poëzie
André Demedts heeft enkele toepasselijke gedichten gepubliceerd in zijn bundel Schemeravond met mijmerende reflecties over leven en dood. We kozen daaruit voor het gedicht met de hier toepasselijke titel Het Kerkhof. Ons meest kunstzinnige bestuurslid bij de Statievrienden Mya Verleye brengt ons hieruit de 3e, 6e en 7e strofe.
Het Kerkhof (André Demedts) (zie vorige bijlage)

Ter nagedachtenis van August CRAS * perk 10 nr.35: CRAS August Seraphin Alfred ( 17 oktober 1895 + 13 maart 1957)
* perk 1 nr. 37: VERHEYLESONNE Medardus (10-2-1893 + 1 juli 1958)
* perk 7 nr.7: DEWEVER Arthur (26-9-1887 + 2 februari 1955).

Beste familieleden en aanwezigen
Het is 75 jaar geleden dat in Waregem en vooral ook in de buurt van dit kerkhof, de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid woedde. Met het bombardement op Gernay in 1943, hier vlakbij, sneuvelden zeven weerloze burgers. Ook de bevrijding in september 1944 eindigde in een chaotisch bloedbad, met tal van slachtoffers bij soldaten, de weerstanders, die hier vlakbij rusten, en de burgers.

Toen eindelijk de vrede kwam, likte Waregem zijn wonden. Iedereen was het erover eens dat er een man van de daad en vooral een wijs man nodig was om puin te ruimen en te bouwen aan een nieuw Waregem. De figuur van August Cras, bedrijfsleider van het houtbedrijf Cras langs de Boulezlaan, aan het station, kreeg de zware last op zijn schouders om het gehavende Waregem terug op de goede weg te zetten. Omringd en gesteund door zijn buren/boezemvrienden Médard Verheylesonne en Arthur Dewever, die hier in dezelfde grond rusten, kreeg hij tien jaar toegemeten om o.a. de moerassen van de Gavermeersen, die tot vlakbij de kerk kwamen, om te bouwen tot een sportstadion dat in 1957 het toneel werd van het wereldkampioenschap wielrennen en Waregem als sportstad op de Europese kaart te zetten.

De grootste verdienste van de populaire maar bescheiden August Cras, hij hield het zelf liever bij Gustje, was dat hij zich als bruggenbouwer steeds liet omringen door gedreven ‘doorduwers’ als secretaris Antoon Callu en Oscar Kint, die hier allemaal in gewijde grond begraven liggen. Zij zetten allemaal hun sterke schouders onder het project om van Waregem een kleine, maar gezellige en dynamische stad te maken.

Het was ‘doodjammer’ dat Gust Cras, op 13 maart 1957, vijf maanden voor het Wereldkampioenschap op het nieuwe sportstadion, het tijdelijke voor het eeuwige moest wisselen. Gust, we weten dat je niet graag in de spots stond, maar deze kleine hulde hebben jij en je medewerkers dubbel en dik verdiend. Al was het maar om de les die jij ons leerde: Ollemoale tope, trekken aan hetzelfste zeel. Waregem en De Statievrienden danken u voor zoveel positief burgerschap. We vergeten dit nooit.

03-11-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


STOASSIE KIRMESSE 9 - 12 september 2022 OC GAVERKE Vrijdag ERFGOEDCAFE STATIE EXPO KUNST@STATIE 3-4-10-11
Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • De Metamorfose van Fran Spleers in Gaverbeekse Meersen
  • Kurt nodigt uit naar legobeurs ‘Brick Tricks’
  • Site Huis Dewever verdwijnt
  • NMBS schrapt loket­dien­sten in het week­end
  • Geen aanpak stabiliteitsproblemen station Waregem
  • Officiële opening Stadspark Windroos
  • Samenwerkingsovereenkomst met NMBS over Stationsparking
  • KUNST@ de Stoassie
  • De aandoenlijke, gedempte melancholie van Jozef Locquet
  • Kunst @ de Stoassie op 8-10 september
  • Met de radiotrein op reis
  • 110 jaar Textiel- en familiegeschiedenis Gernay
  • Goede herinnering aan beeldhouwer Joseph Locquet
  • Waregem voert actie voor basistoegankelijk station
  • NMBS weigert Europese toegankelijkheidsnorm voor station Waregem
  • Jacques Vierstraete: stille dienstbaarheid en hechte vriendschap
  • Karel Sabbe overwint ook loodzware Barkley Marathons
  • Telex van de Statievrienden in 't Vlinderke
  • Inrichtingswerken Park Ter Elst
  • Statievrienden maken plannen voor 2023
    Foto
    Foto
    Laatste commentaren
  • fietsbrug over expresweg tijdelijk dicht (bernard)
        op Fietswegel krijgt opknapbeurt
  • Guide indispensable (Patrick Meuris)
        op ‘Waereghem’ en de Slijpbeek
  • dhr (David Van Hoey)
        op Waregem krijgt twee gloednieuwe sporen
  • Programma (Dirk Demeulemeester)
        op Programma driedaags evenement
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 11/01-17/01 2016

    Startpagina !

    STOASSIE KIRMESSE 9-12 sept22 OC GAVERKE ERFGOEDCAFE 9sept EXPO TOCHTEN OMD Statie Vijve STATIEQUIZ KUN
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs