Uit Le guide indispensable du voyageur
De Waregemse gids Patrick Meuris vond onlangs een unieke omschrijving van onze jonge stad in galop in de Belgische treingids anno 1842. De lectuur van Le guide indispensable du voyageur sur les chemins de fer de la Belgique levert in elk geval een merkwaardig stukje toeristische informatie op. Of deze gids daardoor indispensable is voor de reizigers, zoals auteur Joseph Duplessy beweert, daar beslist de lezer maar beter zelf over, na lectuur van de zowat tien lijnen tekst die op p. 185 aan Waereghem werden besteed.
In de beginjaren van de IJzerweg in ons land verschenen enkele toeristische treingidsen. Naast uitgebreide informatie over het ontstaan en de prille ontwikkeling van het spoorwegnet en het uurrooster van de treinverbindingen in de verschillende stations, vinden we daarin ook toeristische wetenswaardigheden over de gemeenten en steden langs het spoorwegnet. De treingidsen waren een nuttige leidraad om van uw treinrit een echte reisbeleving te maken. Eén van die reisgidsen was Le guide indispensable du voyageur sur les cheimins de fer de la Belgique, die al zijn eerste uitgave kende in 1840 en jaarlijks werd vernieuwd.
We pikken in op de omschrijving van de gemeenten die langs de lijn 75 (Gent-Kortrijk) liggen, bij de gemeente Machelen (district Gent) en toen 2.600 inwoners tellende. Daarna wordt Olsene vernoemd, gemeente uit hetzelfde district, met 2.100 inwoners en Zulte met zijn 2.000 inwoners. Enkele seconden later verlaten we Oost-Vlaanderen waar we de Slijpbeek overschrijden, die in Sint-Eloois-Vijve, een gemeente uit het district Kortrijk met 1.200 inwoners, in de Leie uitmondt.
Even opmerken dat de auteur van de guide indispensable hier de waarheid geweld aandoet. Hij verwart onze onmisbare Gaverbeek met de Slijpbeek, een zijarm van de Gaverbeek die net als de Pluimbeek, de Keibeek en de Kasselrijbeek vanuit zuidelijke richting (Vichte, Deerlijk) in de Gaverbeek terechtkomen. Vanuit de richting Zulte loopt de spoorlijn 75 eerst over de Dompelbeek, ter hoogte van de Slekkeput. Zo leerde de vroegere gemeentesecretaris Jef Vanthuyne het ons in zijn Waregem in oude prentkaarten. Pas tweehonderd meter verder, ter hoogte van het Goed ter Bauwede, in de volksmond t Waterhof of Hoeve Verhelst, boort de Gaverbeek (the one and only) zich onder de spoorweg door, richting monding in Sint-Eloois-Vijve.
Encore quelques minutes et nous voici à Waereghem, station. Parcouru depuis Gand, 29 km. Waereghem, dont le nom vient de Warren, trouble, brouillerie, et Ghem, station, demeure, est une importante et fort ancienne commune du district de Courtray. Son territoire est baigné par la Slyppe, que nous avons traversée tout à lheure, population 6.600 habit. Il sy fait un commerce considérable en toiles. Marché le samedi, foires les 22 juin et 17 octobre.
De auteur volhardt dus in de boosheid. Hij trapt op onze Waregemse ziel door andermaal de Gaverbeek geweld aan te doen. Waar hij zijn informatie haalde mag Joost weten. Zeker niet
aan de Gaverbeek. Hij vermeldt verder nog de vondst in 1778 van un vase de terre cuite met meer dan tweehonderd Romeinse munten. Verder vernoemt hij ook de gemeenten Desselghem (1.900 inw.) en Beveren (1.600 inw.) vooraleer in Haerlebecke (39 km) te arriveren. (HGW)

|