geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
26-02-2016
Train World: een indrukwekkende belevenis
Een delegatie van de Statievrienden bracht gisteren een bezoek aan Train World, de nieuwe expo van de NMBS in en rond het prachtige station van Schaarbeek. Het werd een overrompelende ontdekking in de wereld van de trein. Train World is de vitrine van de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen. De bezoeker valt van de ene verbazing in de andere. Train World komt over als een spoorwegopera, die je onderdompelt in de nostalgie van vroeger en je laat dromen en zelfs rijden met de trein van morgen.
Onder leiding van Winoc Van Thuyne trokken drie Statievrienden op ontdekkingsreis naar Schaarbeek. Train world opende op 24 september 2015 de deuren. De Waregemnaars waren allemaal onder de indruk van het bezoek aan deze indrukwekkende spoorwegopera. Woorden schieten tekort om de trip te omschrijven, vertelt Marc Feys. Daarom geven we tijdens onze driedaagse (10 12 juni 2016) in Werkplus een aantal toegangskaarten weg voor deze fantastische belevenis.
Statievrienden in bewondering voor Le Belge
Het bezoek aan Train World is echt de moeite waard. Het gaat om een realisatie van de NMBS onder leiding van kunstenaar en scenograaf François Schuiten, waaraan tien jaar werd gewerkt. Je maakt er vooreerst kennis met het schitterende station van Schaarbeek, dat in alles herinnert aan de grandeur van de Belgische Spoorwegen. In vier grote hallen loop je voorbij tientallen treintypes, waarbij je in veel gevallen ook binnen in de locomotief kan kijken. De vier Waregemse bezoekers stonden onder meer perplex bij het origineel van Le Belge, de trein die in 1839 als eerste door Waregem passeerde en waarmee de lijn 75 (Gent-Kortrijk) werd ingewijd. Even indrukwekkend waren de locomotief 10.018 Pacific en de gestroomlijnde locomotief 12.004 Atlantic, die in 1939 al tegen een snelheid van 120 km van Brussel naar Oostende reed.
Het bezoek aan Train World bevestigde ten overvloede wat wij al wisten, besluit Herman De Clerck. De ijzeren weg was een zegen voor Waregem en voor alle steden en gemeenten in het jonge België. We blijven ons met De Statievrienden inzetten om te spitten in de rijke historiek van den ijzeren weg en onze ontdekkingen te publiceren in de jaarboeken van De Gaverstreke. In het najaar brengen we opnieuw een bezoek aan Train World, waarvoor je kan inschrijven tijdens onze driedaagse De trein zal driemaal fluiten in Werkplus.
Wie op een aangename manier wil grasduinen in de geschiedenis van de Waregemse Statiewijk mag zeker niet ontbreken op de Driedaagse De trein zal driemaal fluiten van 10, 11 en 12 juni in de nieuwe gebouwen van Werkplus, Windhoek 17 te Waregem, op een boogscheut van het station. De Statievrienden nodigen u ook uit voor een uitgebreid recreatief aanbod met wandel- en fietstochten en dit zowel op zaterdag 11 als op zondag 12 juni. Trek de wandelschoenen aan of spring op je stalen ros voor een boeiende tocht langs de Muijzelsack, het Rozenhuis, Den Transvaal. We volgen de meanderende Gaverbeek door de Meimeersen, net voor ze zich kronkelend in de Leie stort.
De Statievrienden publiceren voortaan jaarlijks een boeiend artikel over de rijke geschiedenis van de Waregemse Statiewijk in het Jaarboek van De Gaverstreke. Maar we willen de opgedane kennis zoveel mogelijk doorspelen aan de buren, de gezinnen en de geïnteresseerden op een sportieve en ludieke manier, luidt het bij De Statievrienden. Daarom zetten we drie wandelroutes en één fietsroute op de sporen, die de stappers en de Flandriens kunnen ontdekken op 11 en 12 juni a.s. De wandelende gezinnen houden het allicht bij de kortste buggy-wandeltocht (4 km) langs het natuurgebied van het Oude Spoorwegpad. Deze tocht is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Wie echt wil doorstappen kiest voor de route van 7 km of voor de avontuurlijke tocht (15 km) naar Zulte Kapelle en omgeving. En de Flandriens wagen zich aan een fietstocht van ca. 30 km waarbij je talloze keren den ijzeren weg moet beklimmen.
Wie iets dieper wil graven in de geschiedenis van de Waregemse Statiewijk heeft vier mogelijkheden: je bezoekt de tentoonstelling die we samen met het Stedelijk Archief uitwerken tijdens de Driedaagse bij Werkplus, je maakt fotos voor de fotowedstrijd en/of je neemt deel aan de boeiende quiz met een vierkoppig team op zaterdag 11 juni (20 u.). En natuurlijk kan je ook nog eens grasduinen in het artikel IJzeren weg, een zegen voor Waregem, gepubliceerd in het Jaarboek anno 2015 van De Gaverstreke (p. 199 256). Er zijn nog een tiental exemplaren te koop op het secretariaat van De Gaverstreke.
Info driedaagse: hermandeclerck@hotmail.com of hendrik.ghistelinck@skynet.be ;
Info 43ste Jaarboek De Gaverstreke: braetandre@telenet.be , 056 44 35 32, 22 euro
Een belangrijk onderdeel van onze driedaags evenement over de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem wordt een uitgebreide tentoonstelling. Deze gaat door van vrijdag 10 tot zondag 12 juni in de bovenzaal van Werkplus in het bedrijvencentrum Transvaal te Waregem. De tentoonstelling moet de bezoeker een duidelijk beeld brengen over de geschiedenis van de Statiewijk. De expo opent op vrijdagavond 10 juni om 19.30 u. en blijft doorlopend open op zaterdag (14 20 u.) en zondag (10 19 u.).
Het wordt een veelzijdige ontdekkingstocht door het verleden van de stationsomgeving, die start bij een kijk in de situatie van voor de komst van de IJzerweg aan de hand van een aantal historische kaarten. Het stadsarchief stelt vervolgens de vijf panelen over de geschiedenis van 175 jaar Waregem station ter beschikking met de historiek van lijn 75 en de stationsbuurt. Bijkomende panelen met oude fotos tonen de evolutie van de buurt van 1900 tot heden. Hierbij tonen we ook een 20-tal bijzondere fotos uit de koekendoos van Herman, die in totaal al zon 500 inzendingen telt.
Een ander onderdeel wordt de Wall of Fame met een 50-tal fotos van Waregemse Spoorwegbedienden en arbeiders. Zij hielden de trein op het juiste spoor. We tonen de Waregemse stations door de jaren heen, alsook curiosa en voorwerpen rond het Waregems station.
Onder de titel De spoortrekkers van het Waregemse station brengen we hulde aan bepalende figuren op de Statiewijk zoals burgemeester August Cras, Médard Verheylesonne, Arthur Dewever, Theofiel Dhaluin, Charles De Zutter, Norbert Vergotte, Paul Ghistelinck, Robert Demeulemeester, Omer Clement, Georges Roelens, Luc Hurtecant, Antoon Callu, ea.
Een mooi plaatsje krijgen ook de geselecteerde fotos van onze fotowedstrijd, waarbij amateurfotografen een actuele kijk geven op de statiewijk. De zondagavond worden hieruit de prijswinnaars bekendgemaakt.
We bieden ook een beeld over de Kunst uit de Stationswijk met werken van ondermeer Roger De Backer, Herman Verwaetermeulen, Yvonne Dhondt, zaadschilder Galant, José Devos en Rik Deschietere. Een boekenstand van de Geschied- en Heemkundige kring De Gaverstreke, waarvoor we jaarlijks een omvangrijke bijdrage over de Statiewijk leveren, mag uiteraard niet ontbreken.
Tenslotte is er nog de cinemazaal, waar we doorlopend vertoningen brengen van de powerpoint over de historiek van de Statiewijk, filmbeelden van Jacques Vierstraete over de afbraak van het noodstation, The North Pole Express, de laatste beweging op lijn 66A