geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
10-06-2018
Driedaagse herdenkt verlies stijlvol station in 1918
We danken Karen Verhulst voor haar bijdrage in Het Nieuwsblad van vrijdag 8 juni n.a.v. als aankondiging van onze driedaagse expo in het Stedelijk Ontmoetingscentrum De Bilkhage en Aanpalende (SOBA), Lavendellaan 31 te Waregem.
100 jaar na meest dramatische Waregemse gebeurtenis
De bevrijding van Waregem honderd jaar geleden in 1918 gebeurde niet zonder littekens. Oorlogsgeweld legde hele straten in puin en tientallen burgers kwamen om in de ingestorte en uitgebrande huizen. Ingrijpend was de vernieling op 21 oktober 1918 van het Waregemse stationsgebouw, amper enkele weken voor de Wapenstilstand. Het was decoratief een pareltje, Waregem waardig, gebouwd in 1887 met mooie kleurcontrasten met grijze natuurstenen plinten, rode en gele bakstenen, getoogde muuropeningen, voluutachtige kraagstenen, arduinen dekstenen en muurvlechtingen met gele baksteen.
Stationschef Charles-Léon De Bremaecker, die tijdens de Goote Oorlog werd opgepakt en drie jaar gevangengezet in Duitse gevangeniskampen, moest bij zijn terugkomst met lede ogen aanzien hoe zijn station tot puin werd herschapen. Honderd jaar nadien willen de Statievrienden hieraan herinneren met een driedaagse expo op 8-10 juni in het wijkcentrum Soba op de Bilkhage, Lavendellaan 31 te Waregem.
De Duitse bezetter hadden in Waregem hun stek in het stationsgebouw en toen ze Waregem ijlings moesten ontvluchten hebben ze de tactiek van de verschroeide aarde toegepast en het station met spoorweg gedynamiteerd. De spoorweg speelde een strategische rol tijdens de oorlog. Behalve het station en de kerk werden nog een honderdtal woningen zwaar getroffen onder de beschietingen tijdens de bevrijding van Waregem. Het mooie stationsgebouw had slechts een 30-tal jaren standgehouden. Een positieve ontwikkeling tijdens de Eerste Wereldoorlog was wel de belangrijke uitbreiding van het goederenstation.
Om te herinneren aan de historische littekens van honderd jaar geleden en ze enigszins te verzachten, lieten De Statievrienden het prachtige Waregemse station anno 1888 nu op schaal herbouwen. Vader en zoon Kürt en Kenny Dhaene brachten dit lego-monnikenwerk met ruim 10.000 legoblokjes tot een goed einde. Van dezelfde lego-artiesten is ook het stationsgebouw van Sint-Eloois-Vijve present en rijdt op zaterdag en zondag een legogtrein tussen beide lego-stations. Ook het station van Desselgem is in maquette van wijlen Leon Verstichele te bewonderen. De erfgoedvereniging laten het brede publiek graag mee genieten tijdens hun expositie, die onder meer ook de vijftig mooiste fotos van de Statiewijk toont en hun eremuur van 'cheminots'. Verder zijn er diverse infomomenten, een spelavond voor trios op zaterdagavond en een aangename fiets- (12 km) of wandeltocht (6 km) voor het gezin op 9 en 10 juni. Op zondag organiseren ze een rit met de paardentram langs tien historische plekjes. Er zijn ook diverse infomomenten met PPT rond de figuur van chef De Bremaecker en de 120 herbergen die op de Statiewijk ooit furore maakten.