geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
20-07-2016
Eerbetoon aan Jeanine Dewever, Waregemse âin hart en nierenâ
In de parochiekerk van Dikkelvenne wordt op vrijdag 22 juli 2016 afscheid genomen van Jeanine Dewever (87), de jongste dochter van Arthur Dewever (1887-1953) en Germaine Mahieu (1889-1965). Ze overleed op 15 juli in het ziekenhuis van Deinze. Jeanine kon enthousiast vertellen over haar Waregemse periode in de Stationsbuurt. Ze herleefde telkens als ze naar Waregem kwam vanuit haar laatste woonplaats in Gavere. Jeanine steunde onlangs nog de driedaagse van De Statievrienden (10-12 juni 2016).
Jeanine kwam de jongste jaren regelmatig met de wagen naar Waregem afzakken. Vorig jaar hadden De Statievrienden nog een lange babbel met haar in de cafetaria van De Meers. Vader Arthur Dewever leidde er tussen 1920 en 1954 een internationale handel in eieren, op de hoek van de Vijfseweg en de Ter Elststraat. Samen met figuren als burgemeester August Cras en aardappelhandelaar Médard Verheylesonne stond hij paraat om met de dynamische Statiewijk, het armoedige Waregem van toen, te verheffen tot een nijvere provinciestad.
De familie Dewever was altijd nauw betrokken bij het sociale leven op de wijk. Jeanine somde met de glimlach nog de namen op van alle buren. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog was ieder welkom bij ons, om te schuilen in de betonnen bakken in het magazijn. Ik had de beste contacten met de kinderen van overbuur Medard Verheylesonne. Mijn zus Paulette (1922-2008) en ik waren in 1943, samen met Gilberte en Jacques Verheylesonne, de stichters van de eerste Waregemse Happy Tennisclub, achterin de hof van de villa Rust Roest. We kenden, WO II er even buiten gelaten, een zorgeloze jeugd, met een gevoel van vrijheid toen we konden ravotten in onze hovingen, aan de andere kant van de straat (nu Garage Vergotte). Vader nam actief deel aan het sportleven. Hij was bestuurslid van voetbalteam Red Star en van de Drafmaatschappij.
Jeanine Dewever kon Waregem nooit vergeten
In 1955 overlijdt Arthur Dewever, na een beroerte. Zijn vriend Médard Verheylesonne volgde drie jaar later, op 1 juli 1958. Hun beider vriend en burgemeester August Cras (1) stierf het jaar voordien, op 13 maart 1957. Op die manier verloor de Statiewijk, op drie jaar tijd, drie belangrijke inwoners met uitstraling en met belangrijke posities in het sportieve leven en het gemeentebestuur. De buurt verloor hiermee a.h.w. zijn ziel. Samen met moeder verliet ik in 1956, met pijn in het hart, de mooie woning langs de Leopold III-laan. Ze werd verkocht aan houthandelaar Noël Himpe, die ze verhuurde aan de familie Gevaert.
Wij verhuisden naar een woning in de toenmalige Albertlaan nr.5; nu Fabiolalaan, waar we buren waren van de familie Vansteenbrugge. Na het overlijden van mijn moeder verhuisde ik in 1965 naar Gent, waar ik een tiental jaar woonde en werkte. Ik huwde op latere leeftijd met Jean De Monie uit Lede, die in 2012 overleed. We trokken van Gent naar Dikkelvenne, Kruishoutem en Gavere, waar ik nu woon. En ja, ik kom nog altijd graag naar Waregem, om herinneringen op te halen met vriendinnen als Liliane Damman en Simonne Coucke(2).
De Statievrienden en tal van buurtbewoners behouden de beste herinneringen aan Jeanine, een dame mét klasse en een Waregemse in hart en nieren.
(1) August Cras burgemeester van 1945 tot 1957. Hij leidde zijn gemeente als een goede huisvader en een bekwaam ondernemer. Cfr. 150 memorabele Waregemnaars, vzw De Middenstand, Waregem 2001, p. 7
(2) S. COUCKE, De verdwenen kapel in de Vandewoestijnelaan, 43e Jaarboek De Gaverstreke, 2015, p. 347
Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, heeft ons geinformeerd over de spoorvernieuwingswerken die binnenkort worden uitgevoerd ter hoogte van het station Waregem: vernieuwen van dwarsliggers en spoorstaven van sporen 1 en 2.
Van 25 juli tot 4 augustus en van 8 tot 12 augustus voeren wij voorbereidende werken uit: aanpassen bovenleiding en seininrichting, aanvoeren en verdelen van materiaal over de werkzone, onkruid verwijderen, ... Deze werken zullen voornamelijk 's nachts plaatsvinden en geluidshinder met zich meebrengen.
Vanaf vrijdagochtend 5 augustus tot en met zondagavond 7 augustus wordt het spoor 2 volledig uitgebroken en vernieuwd. Er wordt zowel overdag als 's nachts gewerkt met behulp van verschillende werktreinen. Deze werken hebben geen impact op het treinverkeer, maar zullen wel enige geluidshinder met zich meebrengen.
Vanaf vrijdagavond 12 augustus tot en met maandagavond 15 augustus wordt het spoor 1 volledig gebroken en vernieuwd. Er wordt zowel overdag als 's nachts gewerkt met behulp van werktreinen. Deze werken hebben geen impact op het treinverkeer, maar zullen wel enige geluidshinder met zich meebrengen.
In de weken van 15 en 22 augustus zijn er 's nachts nog opkuis, afwerking, metingen en het corrigeren van zettingen van het spoor door treinverkeer voorzien.
Infrabel is zich bewust van de hinder die deze werken kunnen veroorzaken voor de omwonenden. In geval van vragen kunt u contact opnemen met de cel Info Buurtbewoners op 0800/55.000 (elke dag van 7 tot 22 uur) of per mail via info.proiecten@infrabel.be .