Deze week wordt de fietswegel opgeknapt tussen de Groene Wandeling en Roger Vansteenbruggestraat. De fietswegel ligt op het fietsnetwerk tussen knooppunt 67 en 62 en was in slechte staat. Aanleiding is een vraag van Inge Vandevelde (Groen) in de gemeenteraad van vorige dinsdag 6 februari 2018. De wegel wordt ook dagelijks gebruikt door de niet-motorische weggebruikers als doorsteek tussen het station en de Groene Wandeling met overgang van de Vansteenbruggestraat t.h.v. de moskee.
“Trage paden zouden goed ingericht mogen zijn, opdat zachte weggebruikers een veilige doorsteek kunnen maken, weg van gemotoriseerd verkeer. Dat trage paden mooi en proper ogen en ook in een aangename omgeving liggen, is altijd een pluspunt. In open velden is dat meestal wel okee, maar tussen de bebouwing, afgelegen in de stad en in verkavelingen, lukt dat al veel minder. Op de gemeenteraad van 7 november 2017 is er budget gestemd om meerdere trage paden in Waregem te vernieuwen of opnieuw aan te leggen”, aldus opende Inge Vandevelde haar vraag in de gemeenteraad.
Ze gebruikt het asfaltwegeltje regelmatig op haar weg naar het station komende van het fietsersbrugje over de expressweg 382, de fietsstraat ‘Groene Wandeling’, oversteek Roger Verrieststraat langs het spoorwegtalud en dan de fietswegel naar de Roger Vansteenbruggestraat. Zij is langs die alternatieve weg veel sneller aan het station per fiets dan met de wagen. Maar de betrekkelijk korte maar functionele doorsteek is in slechte staat, waarbij het asfalt met meerdere bermen omhoog steekt dwars over de rijrichting. Het is opletten geblazen om een valongeluk te vermijden.
De oorzaak voor het beschadigd wegdek ligt bij de aantrekkelijke wilde bomengroei langs het talud van de spoorweg. De ver uitdeinende wortels doen hele stukken asfalt omhoog steken en splijten. Het is net dit bladgroen dat het wandelen en fietsen langs dit deel van het fietsnetwerk aangenaam maakt. Wat wel stoort is het vuilnis dat zeer zichtbaar ligt rond te slingeren op het afgesloten aanpalend terrein van het vroegere Cotesa-Sofinal ten noorden van de fietswegel.
Schepen van Openbare Werken Maria Polfliet (CD&V) antwoordde de wegel zo snel mogelijk door de eigen groendienst onder handen te zullen nemen, en bekijkt ook met de curator van het voormalig textielbedrijf Sofinal in de Fabrieksstraat hoe het terrein palend aan de wegel weer proper gemaakt kan worden. Infrabel is eigenaar van het talud met de bomen en moet vooraf worden aangesproken als we hier willen ingrijpen.
Raadslid Verhellen (SPa) herinnerde nog aan zijn eerder vraag omtrent de parking Cotesa, die ook zou kunnen gebruikt worden door de bezoekers van de moskee daar. Schepen Chanterie (CD&V) wees er nog op dat de stad al een hele tijd klaar is met het R.U.P. voor herinrichting van deze site, maar de verkoop van het eigendom Cotesa in een juridische procedure is verwikkeld omdat er door een gegadigde-koper beroep is aangetekend tegen de uiteindelijke toewijzing van de verkoop.
|