geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
13-01-2016
âDe Statievriendenâ(*) zetten 2016 op de rails
Deze blog kende een mooie ontstaansgeschiedenis. Slagerszoon Herman De Clerck, statiebewoner tot aan zijn trouwdatum, riep zijn vroegere buurjongen Rik Ghistelinck, uit café Gambrinus op om de Waregemse Statiewijk van toen (jaren vijftig-zestig uit de vorige eeuw) te laten herleven aan de hand van diverse artikels. Het duo kreeg meteen versterking van twee actuele inwoners van de Boulezlaan: Marc Feys, de ijverige verzamelaar van 8.000, vooral Waregemse gedachtenissen en Bernard Delange, gedreven lid van de heemkundige kring De Gaverstreke.
Deze werkgroep werd inmiddels een echte vriendengroep en is nu bijna twee jaar actief. We willen vooral aantonen dat den ijzeren weg de rechte weg was om het straatarme Waregem anno 1839 te laten uitgroeien tot een dynamisch grensverleggend stadje, op de rand van West- en Oost-Vlaanderen. In een eerste bijdrage van ruim zestig bladzijden, gepubliceerd in het 43ste Jaarboek van De Gaverstreke, grasduinden we in de (parlementaire) documenten en oude dag- en weekbladen van toen. We slaagden er ook in om de namen van een 25 stationschefs van onder het stof te halen en erechef Omer Clement te laten getuigen over het station anno 1950 1960. In de volgende editie lichten we een vijftal belangrijke spoortrekkers door: Theofiel Dhaluin, August Cras, Medard Verheylesonne, Arthur Dewever, Robert Demeulemeester.
Maar eerst willen we, van 10 tot 12 juni 2016, de opgedane kennis nog ruimer verspreiden aan de hand van een tentoonstelling, een wandel- en een fietstocht, een quiz en een fotowedstrijd met als start- en eindpunt de nieuwe lokalen van Werk Plus, vlak bij het Waregemse station. De Statievrienden staan open voor alle haalbare suggesties van de buurtbewoners en de NMBS-medewerkers want we doen het voor hen en voor ieder die wat meer wil vernemen over de geschiedenis van deze authentieke volkswijk.
De Statievrienden
(*) De Statievrienden was de naam van de grote supportersclub van Essevee, die de Gambrinus als lokaal had.
De werkgroep van De Statievrienden publiceerde in het 43ste Jaarboek van De Gaverstreke een boeiend artikel over het ontstaan van de spoorwegen in groot-Waregem. We willen de opgedane kennis in 2016 graag delen met alle geïnteresseerden en met de bewoners van de Statiewijk, vertellen de vier initiatiefnemers. Daarom zetten we van 10 tot 12 juni een boeiende Driedaagse op, met als start- en eindpunt de lokalen van WerkPlus in de ambachtelijke zone Transvaal.
We richten ons tot alle burgers uit de hele regio die graag wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Langs het parkoers van de wandeling (ca. 8 km) en van de familiale fietstocht (ca. 25 km) ontdekken de deelnemers heel wat historische sporen van de wijk, op de grens van West- en Oost-Vlaanderen. Ze krijgen een folder mee waardoor ze heel wat bijleren over de historiek van deze voor Waregem erg belangrijke buurt.
De rechte weg voor het toen arme Waregem naar de huidige vierde plaats op de ranglijst van het aantal West-Vlaamse arbeidsplaatsen, was ontegensprekelijk den ijzeren weg.
Aan de Driedaagse De Trein zal drie keer fluiten is tevens een tentoonstelling verbonden met een powerpoint over de historiek van de Waregemse Statiewijk.
Info: Marc Feys, 0478 46 68 23 of Herman De Clerck, 056 60 08 58, wie deze actie wil steunen kan 10 (peter/meter) of 25 euro storten (erelid)op rek.nr. BE72 3631 5669 1416 van De Statievrienden. Ereleden en peters/meters ontvangen twee deelnameformulieren voor de wandel- of fietstocht.