geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
10-01-2021
Archeologisch onderzoek op bedrijvenpark Bilkhage
Momenteel loopt een archeologisch onderzoek op het geplande bedrijvenpark Bilkhage. De werf langsheen de Eikenlaan 72 in Waregem ligt even stil om een archeologisch onderzoek uit te voeren. Hier worden in opdracht van LCV Real Estate een aantal KMO-units gebouwd, maar momenteel zijn de archeologen druk in de weer met de opgraving om zo alle archeologische sporen te documenteren en in kaart te brengen. Hiervoor werd beroep gedaan op het consultancy- en engineering bureau ABO nv.
Sedert medio 2016 is het nieuwe Vlaamse erfgoeddecreet in werking. De meest merkbare verandering is de verplichting die de indiener van een bouwaanvraag heeft om een archeologienota op te laten stellen wanneer zijn terrein voldoet aan bepaalde criteria. Deze criteria zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed weergegeven in een stroomschema. Zoÿn archeologienota is een studie waarin de opdrachtgever aangeeft hoe hij zal omgaan met archeologie in de ontwikkeling van zijn terrein. Per definitie bestaat een archeologienota uit een bureauonderzoek en veldwerk (meestal boringen en/of proefsleuven). Via het Geoportaal kan je opzoeken of het terrein zich situeert in een beschermde archeologische site, in een vastgestelde archeologische zone of in een gebied waar geen archeologisch erfgoed te verwachten valt.
In mei 2020 maakten de archeologen van ABO nv reeds een uitgebreide bureaustudie. Aan de hand van bestaande en ontsloten landschappelijke, archeologische, historische, iconografische en cartografische gegevens werd de kans op het aantreffen van archeologische resten reëel bevonden. Ooit liep een beek langs dit perceel en er bestaat een redelijke kans op historische vondsten. Om dit potentieel te evalueren werd archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in de vorm van boringen en proefsleuven.
Archeoloog Glenn de Hooghe : ´Hierbij werden reeds een groot aantal bewoningssporen aangetroffen die, op basis van een eerste analyse van het aardewerk, mogelijks te dateren zijn vanaf de IJzertijd tot de middeleeuwen. Het gaat onder andere om perceelgreppels, waterpoelen, paalkuilen en kuilen. Er is mogelijks zelfs sprake van één of meerdere huisplattegronden maar om hier duidelijkheid over te krijgen is het wachten tot het einde van de opgraving. De eerste vondsten openen alvast perspectieven op nieuwe informatie over bewoning in Waregem eeuwen ja millenniums geleden.¡
Vorige dinsdag 5 januari kregen de archeologen het bezoek van een aantal klassen uit de buurt, nl. enkele leerlingen uit het 2e jaar Wetenschappen van Sint Paulus College Waregem en leerlingen uit het 5e en 6de leerjaar van Zonneburcht Waregem.
We verwachten de resultaten te kunnen publiceren in een van de volgende jaarboeken van Geschied- en Heemkundige Kring.
Iedere Bilkhagenaar heeft al zijn hele leven geweten dat er een hoge haag stond aan het kruispunt Eikenlaan Lindestraat. Nu is die haag verdwenen om plaats te maken voor een bedrijvenpark. Voor een aantal bewoners stond die haag symbool voor die hage, die nog een beetje in herinnering blijft met de benaming van het bedrijvenpark, waarvan de benaming Bilkhage voor de hand lag.
De werken zullen door de opgravingen geen vertraging oplopen. Tegen september of oktober worden hier 19 bedrijfsunits neergepoot, waarvan er intussen al 12 verkocht zijn. Er is duidelijk veel vraag naar bedrijfsruimte. Op de site komen onder meer een elektricien, een dakwerker, een interieurbedrijf en een reclamebedrijf.
We hebben met de Statievrienden ondanks corona een vruchtbaar jaar achter de rug. We realiseerden de uitgave van een prachtig boek, dat op alle gebied een succes is geworden. Er werd gedacht aan een nieuwjaarsreceptie voor alle sponsors, maar dat idee moesten we om gekende reden opgeven. Uiteindelijk kwam het wijze voorstel om in deze moeilijke tijden een bescheiden bedrag te besteden aan hen, die het meer nodig hebben.
Met de eindejaarsdagen hebben de Statievrienden een gift van 300 (SV + HG + BD) gestort op de rekening van ÿt Kelderke. Dit initiatief werkt met vrijwilligers en bezorgt gratis voedselpakketten aan mensen, die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp nodig hebben. Het inzamelpunt en secretariaat van ÿt Kelderke is gelegen op de Statiewijk, Windhoek 10 in de ambachtelijke zone Transvaal.
ÿt Kelderke helpt bij verdoken armoede
Vzw 't Kelderke is een vrijwilligersorganisatie, die met steun van Waregemse Service Clubs, verenigingen en milde schenkers, zich inzet om hulp te bieden aan de verdoken armoede in Waregem. De organisatie zet zich in voor het verdelen van voedselpakketten aan de minderbedeelden van Groot-Waregem. Mensen die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp nodig hebben kunnen, na overleg met en na goedkeuring van het O.C.M.W. een gratis voedselpakket bekomen. Hiertoe moeten ze zich met voedselkaart aan één van de erkende afhaalpunten aanbieden. De duur van de hulp is afhankelijk van de individuele situatie en wordt periodiek geëvalueerd en eventueel aangepast.
ÿt Kelderke Waregem ontwikkelt geen commerciële activiteiten. De vereniging koopt een deel van het voedsel in en verdeelt het op een billijke manier. Er wordt, in de mate van het mogelijke, rekening gehouden met de specifieke noden in verband met de leeftijd, de gezondheid, de cultuur en de samenstelling van de gezinnen. Er zijn voedselbedeelpunten in Waregem, Beveren-Leie en Desselgem.
Het initiatief ontstond in 2007 onder impuls van Jeannette Destoop en Jean Faveere. Alle Waregemse Serviceclubs werken samen om voedselpakketten samen te stellen met basisvoeding zoals : brood, melk, eieren, vlees, groenten en fruit, diepvrieswaren. Iedere donderdag worden deze voedselpakketten gratis klaargemaakt en door gemotiveerde vrijwilligers aan behoeftigen bedeelt in ÿt Kelderke. Voedsel wordt hen ter beschikking gesteld door lokale handelaars, grootdistributie en de voedselbank. Dankzij talrijke giften en milde schenkingen slagen zij er telkens opnieuw in om hun taak te vervullen.
Elke gift wordt gewaardeerd en direct in voedsel omgezet. Vzw ÿt Kelderke wordt ook gesteund door de stad Waregem, het Welzijnshuis en andere zorgverleners uit groot-Waregem zoals; OLV-ziekenhuis, de huisdokters, de thuisverplegers, het Wit-Gele-Kruis, de apothekers, Kind en Gezin, enz.
Er zijn voedsel inzamelpunten in Waregem (secretariaat Windhoek 10), Beveren-Leie (St. Janszaal Kerkdreef 23) en Desselgem (De Mote, Liebaardstraat 34). U kunt hun werk steunen door storting op rek.nr. BE42-738-0226139-54. Wenst u meer info over de vereniging, u wenst het team te vervoegen, u heeft een vraag, laat zeker niet na hen te contacteren. info@kelderke.be tel. 0475 33 38 11
Schepen van Armoedebestrijding Joost Kerkhove geeft mee dat er gemiddeld 120 voedselpakketten per week worden via de verdeelpunten in Waregem, Beveren-Leie en Desselgem. ´Als je weet dat een gemiddeld gezin bij ons uit 3 personen bestaat, kom je aan 360 personen. We zien op dit ogenblik geen drastische stijging van behoeftigen bij ons. Maar wat nog niet is, kan nog komen.¡
´Door de aanpassing van het steunbarema naar aanvullende financiële hulp, besteden we in Waregem op jaarbasis ( start maart 2021) vanuit de stadskas tussen de 80.000 tot 100.000 euro extra om de cliënten van het OCMW bij te staan. We komen structureel tussen bij schoolmaaltijden en dit zowel op het niveau van het secundair als in het basisonderwijs. We willen ook iedereen mee op de digitale sneltrein en komen nu ook tussen bij de aankoop van een PC. Bij de opstart van het leefloon vertrekken we van een maximum om dan na zes maanden, het leefloon naar beneden te halen zodat de mensen gemotiveerd worden om te werken. Dit zijn in het kort enkele speerpunten van ons beleid.¡